Human body system

3 mins read

B. Respiratory System
1. Cockroach cannot survive in the water because
its respiratory organ is–
(A) Gill (B) Trachea
(C) Book lung (D) Pulmonary sac
Ans. (B)

2. Among the following set of salient feature, which set does not exclusively characterise mammals?
(A) Presence of sweat glands, hairs on skin and diphyodonts
(B) Presence of mammary glands, sweat glands and diaphragm
(C) Absence of mammary glands, sweat glands and diaphragm
(D) Presence of mammary glands, hairs on skin and diaphragm
Ans. (C)

3. The transport of oxygen by blood takes place with the help of–
(A) Erythrocytes (B) Thrombocytes
(C) Lymphocytes (D) Leucocytes
Ans. (A)

4. Air bladder in fish acts as–
(A) Accessory respiratory organ
(B) Hydrostatic organ
(C) Both accessory respiratory
(D) Primary respiratory organ
Ans. (B)

5. On average, what percentage of human body
has the element of oxygen?
(A) 65 (B) 25 (C) 10 (D) 5
Ans. (A)

6. Respiration process requires–
(A) Heat (B) Water
(C) Oxygen (D) Sunlight
Ans. (C)

7. The blood vessel supplying blood to the kidney is the–
(A) Renal artery (B) Hepatic artery
(C) Pulmonary artery (D) Parotid artery
Ans. (A)

8. Insufficient blood supply in human body is referred as
(A) Ischemia (B) Hyperemia
(C) Haemostasia (D) Haemorrhage
Ans. (A)

9. The number of chambers in a human heart is–
(A) Four (B) Two (C) Three (D) Five
Ans. (A)

10. For a healthy heart, one needs to take a balanced diet, adequate sleep and–
(A) Indulge in vigorous mental activities
(B) Play games like carrom, chess and cards
(C) Do right amount of physical exercise
(D) Do sedentary work
Ans. (C)

11. Respiration is–
(A) Oxidation (B) Reduction
(C) Hydrolysis (D) Amination
Ans. (A)

12. What is the approximate time required for a heartbeat?
(A) 0.5 second (B) 0.8 second
(C) 0.5 minute (D) 1.0 minute
Ans. (B)

13. How many times does the heartbeat approximately in a minute in humans?
(A) 25 times (B) 30 times
(C) 72 times (D) 96 times
Ans. (C)

14. Blood pressure is the pressure exerted by blood on the walls of–
(A) Heart (B) Veins
(C) Arteries (D) Capillaries
Ans. (C)

15. The human heart is enclosed in the–
(A) Pericardium (B) Pleura
(C) Duramater (D) Conjunctive
Ans. (A)

16. Rheumatic heart disease is treated with the help of–
(A) Aspirin (B) Streptomycin
(C) Methyl dopamine (D) Penicillin
Ans. (A)

17. Mycoplasma is associated with a disease that
affects the organs of–
(A) Respiration (B) Excretion
(C) Reproduction (D) Digestion
Ans. (A)

18. The main function of white blood cells in the body is to–
(A) Carry oxygen (B) Help in clot formation
(C) Produce more red cells
(D) Protect the body against diseases
Ans. (D)

19. Lungs are the primary organs of _________.
(A) Digestion (B) Constipation
(C) Perspiration (D) Respiration
Ans. (D)

20. Anaerobic respiration refers to which of the following?
(A) Respiration without Oxygen
(B) Respiration with Oxygen
(C) Respiration without CO2
(D) Respiration with CO2
Ans. (A)

21. Reserpine is used to:
(A) Reduce hight blood pressure
(B) Increase blood pressure when it is low
(C) Alleviate pain (D) Cure arthritis

22. Which among the following living being has
respiratory organ but does not have brain?
(A) Crab (B) Starfish
(C) Blood succor (D) Silverfish

23. ECG is used to detect the functioning of
(A) Heart (B) Lung
(C) Kidney (D) Brain

24. Heart attack occur due to:
(A) Bacterial attack on the heart
(B) Stopping of heart beat
(C) Lack of blood supply to the heart itself
(D) Impairment of heart’s working due to unknown reasons

25. White lung disease is prevalent among the workers of:
(A) Paper industry (B) Cement industry
(C) Cotton industry (D) Pesticide industry

26. The membrane covering the lungs is a
(A) Pleura (B) Pericardium
(C) Peritoneum (D) Mesothelium
Ans. (A) [SSC Combined Matric Level 2002]

27. Tobacco smoke is injurious to health because it contains:
(A) Carbon monoxide (B) Nicotine
(C) Polycyclic aromatic hydrocarbons
(D) Melathene
Ans. (A)

28. How many chambers does a mammalian heart have?
(A) 4 (B) 1 (C) 2 (D) 3
Ans. (A)

29. What accumulated in the muscles after
continuous strenuous physical exercise as a
result of temporary anaerobic respiration that
causes muscular fatigue?
(A) ATP (B) Lactic acid
(C) Ethyl alcohol (D) Carbon dioxide
Ans. (B)

30. Just born baby has the respiratory rate as
(A) 32 times/minute (B) 26 times/minute
(C) 18 times/minute (D) 15 times/minute
Ans. (A)

31. Muscle fatigue occurs due to accumulation of ______.
(A) ATP (B) ADP
(C) Lactic Acid (D) Carbonic Acid
Ans. (C)

32. During hibernation state, frog respires by which of the following?
(A) Only heart (B) Only lungs
(C) Only skin (D) Both lungs and skin
Ans. (C)

33. There are how many vocal cords in the human voice box?
(A) One (B) Two (C) Three (D) Four
Ans. (B)

34. Vocal chords in women are _______________ than
vocal chords in men.
(A) 5mm shorter (B) 15mm shorter
(C) 5mm longer (D) 15mm longer
Ans. (A)

35. Alveoli is related to which of the following
system of the human body?
(A) Circulatory system (B) Excretory system
(C) Reproductive system(D) Respiratory system
Ans. (D)

36. In humans, the sound is produced by the ________.
(A) Oesophagus (B) Larynx
(C) Medulla (D) Epiglottis
Ans. (B)

37. The vocal cords in men are about _______ long.
(A) 10 mm (B) 20 mm (C) 30 mm (D) 40 mm
Ans. (B)

38. In which of the following part of the cell does the pyruvic acid is broken down into carbon dioxide, water and energy?
(A) Cytoplasm (B) Nucleus
(C) Mitochondria (D) Chloroplast
Ans. (C)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Human body system

Next Story

Human body system

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)