Acid, Base & Salt

9 mins read

1. Which of the following is the strongest acid?
(A) CF3COOH (B) CBr3COOH
(C) CH3COOH (D) CCl3COOH
Ans. (A)

2. Which of the following is the weakest acid?
(A) C6H5OH (B) CH3COOH
(C) HCOOH (D) C6H5COOH
Ans. (A)

3. The element common to all acid is?
(A) Hydrogen (B) Nitrogen
(C) Oxygen (D) Sulphur
Ans. (A)

4. Which acid is known as ‘King of chemicals’?
(A) HCl (B) H2SO4
(C) HNO3 (D) H3PO4
Ans. (B)

5. The — OH group of — COOH can be replaced
by Cl using
(A) PCl5 (B) HOCl (C) Cl2 (D) HCl
Ans. (A)

6. Which is known as Carbolic acid?
(A) Phenol (B) Ethanol
(C) Acetic acid (D) Oxalic acid
Ans. (A)

7. Ammonium chloride is acidic salt because it is a salt of:-
(A) Weak acid and Weak base
(B) Weak acid and Strong base
(C) Strong acid and Weak base
(D) Stong acid and Strong base
Ans. (C)

8. Choose the acid salt from the following?
(A) NaNO3 (B) Na2SO4
(C) Na2CO3 (D) NaHSO4
Ans. (D)

9. Acids turn _____ litmus to ______
(A) Red, Blue (B) Green, Yellow
(C) Yellow, Green (D) Blue, Red
Ans. (D)

10. Which among the following is false about acids?
(A) They give H+ ions in an aqueous solution
(B) Most acids contain hydrogen
(C) They turn blue litmus to red
(D) They are bad conductors of electricity in an aqueous solution
Ans. (D)

11. Which of the following metals behaves as a
non- metal towards concentrated HNO3?
(A) Cu (B) Fe (C) Sn (D) Pb
Ans. (C)

12. Concentrated HNO3 is stored in containers made of:
(A) Cu (B) Zn (C) Al (D) Si
Ans. (C)

13. Skin becomes yellow in concentrated HNO3 because:
(A) The proteins are converted into Xantho proteins
(B) HNO3 acts as a dehydrating agent.
(C) Nitrocellulose is formed
(D) HNO3 acts as an oxidising agent
Ans. (A)

14. Which one of the following is the strongest acid?
(A) Acetic acid
(B) Monocholoro acetic acid
(C) Dichloro acetic acid
(D) Trichloroacetic acid
Ans. (D)

15. Organic acid-containing Hydroxyl group is –
(A) Benzoic acid (B) Carbolic acid
(C) Acetic acid (D) Cinnamic acid
Ans. (B)

16. Sulphuric acid is –
(A) Monobasic (B) Dibasic
(C) Tribasic (D) Tetra basic
Ans. (B)

17. The Chemical formula of Acetic acid is _____.
(A) CH3COH (B) CH3COOH
(C) CH3COCH3 (D) CH2COOH
Ans. (B)

18. Chemical name of vinegar is
(A) Acetone (B) Acetic acid
(C) Formaldehyde (D) Ethanol
Ans. (B)

19. The acid used in the Lead storage cell is –
(A) Phosphoric acid (B) Hydrochloric acid
(C) Nitric Acid (D) Sulphuric acid
Ans. (D)

20. Which of the following does not contain a carboxylic group?
(A) Picric Acid (B) Aspirin Acid
(C) Benzoic Acid (D) Ethanoic Acid
Ans. (A)

21. Chemical name of ‘Oil of Vitriol is–
(A) Sulphuric acid (B) Hydrochloric acid
(C) Phosphoric acid (D) Nitric acid
Ans. (A)

22. A fruity smell is produced by the reaction of C2H5OH with–
(A) PCl5 (B) CH3COCH3
(C) CH3COOH (D) None of these
Ans. (C)

23. The compound used in prickly-heat powder to
prevent excessive sweating is
(A) Boric acid (B) Phosphoric acid
(C) Carbonic acid (D) Sulphonic acid
Ans. (A)

24. Name the source from which Aspirin is produced?
(A) Willow bark (B) Oak Tree
(C) Acacia (C) Eucalyptus
Ans. (A)

25. The acid used to dissolve gold is
(A) Hydrochloric Acid (B) Aquaregia
(C) Nitric Acid (D) Phosphoric acid
Ans. (B)

26. Baking soda is one of the constituents of baking powder. The other constituent is
(A) Acetic Acid (B) HCl
(C) Citric Acid (D) Tartaric Acid
Ans. (D)

27. Among these which acid is a strong dehydrating agent?
(A) CH3COOH (B) H2SO4
(C) HCl (D) HNO3
Ans. (B)

28. Which one of the following is battery acid?
(A) HCl (B) H2SO4
(C) HNO3 (D) H3PO4
Ans. (B)

29. Hydrochloric acid is also known as–
(A) Galic acid (B) Picric acid
(C) Muriatic acid (D) Chloric acid
Ans. (C)

30. Among these is a mild acid
(A) Hydrochloric Acid (B) Nitric Acid
(C) Sulphuric Acid (D) Boric Acid
Ans. (D)

31. Which acid is present in apples?
(A) Citric Acid (B) Acetic Acid
(C) Malic Acid (D) None of these
Ans. (C)

32. Which acid is used for making Aspirin?
(A) Acetic Acid (B) Salicyclic Acid
(C) Succinic Acid (D) Oxalic Acid
Ans. (B)

33. Which acid is present in tomatoes?
(A) Oxalic acid (B) Citric acid
(C) Acetic acid (D) Malic acid
Ans. (A)

34. Which acid is used to remove Iron and rust
stains from clothes?
(A) Citric Acid (B) Dilute Hydrochloric Acid
(C) Oxalic Acid (D) Acetic Acid
Ans. (C)

35. ________ is used for making Vinegar.
(A) Tartaric acid (B) Malic acid
(C) Oxalic acid (D) Acetic acid
Ans. (D)

36. Which of the following induces souring of milk?
(A) Acetic Acid (B) Citric Acid
(C) Ascorbic Acid (D) Lactic Acid
Ans. (D)

37. Name the acid present in lemon.
(A) Phosphoric acid (B) Carbonic acid
(C) Citric acid (D) Malic acid
Ans. (C)

38. Acetic acid is known as_____
(A) Caustic soda (B) Spirit
(C) Baking soda (D) Vinegar
Ans. (D)

39. An Ester used as medicine is:-
(A) Ethyl Acetate (B) Methyl Acetate
(C) Methyl Salicylate (D) Ethyl Benzoate
Ans. (C)

40. Bee sting contains___________.
(A) An acidic liquid (B) A salt solution
(C) An-alkaline liquid (D) A corrosive liquid
Ans. (A)

41. Vinegar is the common name of –
(A) Acetic acid (B) Hydrochloric acid
(C) Acid of Lemon (D) Oxalic acid
Ans. (A)

42. Which one of the following is found in Vinegar?
(A) Lactic acid (B) Formic acid
(C) Butyric acid (D) Acetic acid
Ans. (D)

43. Vinegar formed by the fermentation of cane sugar contains–
(A) Palmitic acid (B) Lactic acid
(C) Citric acid (D) Acetic acid
Ans. (D)

44. If some drops of conc sulphuric acid is added to
that substance then turns to black, which of the
following is that substance?
(A) Vinegar (B) Sugar
(C) Food salt (D) Alcohol
Ans. (B)

45. Match the source of column B with the product of column A–
Column A Column B
(Product) (Source)
A. Formic acid 1. Lemon
B. Citric Acid 2. Tamarind
C. Tartaric Acid 3. Ants
A B C
(A) 3 2 1
(B) 3 1 2
(C) 2 3 1
(D) 2 1 3
Ans. (B)

46. The acid which fails to liberate carbon dioxide
from Sodium bicarbonate is –
(A) Sulphuric acid (B) Formic acid
(C) Carbonic acid (D) Acetic acid
Ans. (C)

47. Sour taste of coca-cola is due to–
(A) Acetic acid (B) Phosphoric acid
(C) Hydrochloric acid (D) Formic acid
Ans. (B)

48. Which one of the following is used to dissolve noble metals?
(A) Nitric acid (B) Hydrochloric acid
(C) Sulphuric acid (D) Aqua regia
Ans. (D)

49. Aqua regia is a mixture of the following in the ratio 1:3 by volume–
(A) Conc HNO3 and conc HCl
(B) Conc HNO3 and Conc H2SO4
(C) Dil HCl and Conc HNO3
(D) Conc HCl and Conc HNO3
Ans. (A)

50. Sour taste of lemon is due to the presence of which of the following?
(A) Citric acid (B) Acetic acid
(C) Oxalic acid (D) Formic acid
Ans. (A)

51. Which chemical is injected into a person’s body when an ant bites?
(A) Formic Acid (B) Acetic Acid
(C) Tartaric Acid (D) Citric Acid
Ans. (A)

52. Formic acid is produced by_______.
(A) White ants (B) Cockroaches
(C) Red ants (D) Mosquitoes
Ans. (C)

53. Sodium carbonate is basic salt, because it is a salt of:
(A) Weak acid and Weak base
(B) Strong acid and strong base
(C) Weak acid and strong base
(D) Strong acid and weak base
Ans. (C)

54. Among these which one is not a Base?
(A) Ba(OH)2 (B) Sr(OH)2
(C) B(OH)3 (D) Ca(OH)2
Ans. (C)

55. The Base used as an antacid is –
(A) Calcium Hydroxide
(B) Barium Hydroxide
(C) Magnesium Hydroxide
(D) Silver Hydroxide
Ans. (C)

56. The natural indicator is–
(A) Phenolphthalein (B) Litmus
(C) Methyl Orange (D) All of these
Ans. (B)

57. Litmus is obtained from–
(A) A bacterium (B) A fungus
(C) An alga (D) Lichen
Ans. (D)

58. pH value of Human blood is
(A) 8.25 – 8.35 (B) 7.35 – 7.45
(C) 6.45 – 6.55 (D) 4.0 – 4.5
Ans. (B)

59. What is the pH of water?
(A) 7 (B) 5
(C) 3 (D) 1
Ans. (A)

60. pH-scale ranges from –
(A) 0–7 (B) 8–14
(C) 0–14 (D) None of these
Ans. (C)

61. The pH of Lemon Juice is expected to be–
(A) Nothing can be predicted
(B) Less than seven
(C) More than seven (D) Equal to seven
Ans. (B)

62. Aluminium oxide is a/an?
(A) Basic oxide (B) Neutral oxide
(C) Amphoteric (D) Acid Oxide
Ans. (C)

63. The drying of milk of lime (whitewashing) is
due to the action of _________
(A) CO2 in air (B) Oxygen in air
(C) CO in air (D) Hydrogen in air
Ans. (A)

64. Soda water was invented by
(A) Tivadar Puskas (B) Joseph Priestley
(C) Petrache Poenaru
(D) James Leonard Plimpton
Ans. (B)

65. Kidney stones are composed of ______.
(A) Calcium Oxalate (B) Sodium Chloride
(C) Magnesium Nitrate(D) Calcium Bicarbonate
Ans. (A)

66. Nitric acid does not react with
(A) Gold (B) Copper
(C) Zinc (D) Iron
Ans. (A)

67. Iodex, a pain relief balm, has the smell of___________.
(A) Methyl salicylate (B) Ethyl salicylate
(C) Propyl salicylate (D) Butyl salicylate
Ans. (A)

68. What is Brine solution?
(A) Excess salt + water (B) Silver
(C) Excess Ethanol + water
(D) Excess starch + water
Ans. (A)

69. pH scale ranges from _____ .
(A) 1 to 14 (B) 1 to 7
(C) 0 to 14 (D) 0 to 7
Ans. (C)

70. Sodium bicarbonate is the chemical name of which of the following?
(A) Baking Soda (B) Washing Powder
(C) Plaster (D) Fly-Ash
Ans. (A)

71. Which among the following is a pure element?
(A) Glass (B) Cement
(C) Sodium (D) Steel
Ans. (C)

72. Which among the following is responsible for the colour of nitric acid?
(A) Carbon dioxide (B) Sulphur dioxide
(C) Coloured impurities(D) Nitrogen dioxide
Ans. (D)

73. Match the following pair:-
Nature Substance
1. Acidic (a) Distill water
2. Basic (b) Carbonated drink
3. Neutral (c) Soap
(A) 1 – a, 2 – c, 3 – b
(B) 1 – b, 2 – c, 3 – a
(C) 1 – a, 2 – b, 3 – c
(D) 1 – c, 2 – a, 3 – b
Ans. (B)

74. ‘Oil of vitriol’ is the common name of which of the following?
(A) Nitric Acid (B) Carbonic Acid
(C) Acetic Acid (D) Sulphuric Acid
Ans. (D)

75. Which among the following acid is also known as ‘Muriatic Acid’?
(A) Hydrochloric Acid (B) Sulphuric Acid
(C) Carbonic Acid (D) Nitric Acid
Ans. (A)

76. What is the chemical name of vinegar?
(A) Acetic Acid (B) Citric Acid
(C) Lactic Acid (D) Formic Acid
Ans. (A)

77. What is the common name of Calcium Hypochlorite?
(A) Water (B) Bleaching powder
(C) Baking soda (D) Baking powder
Ans. (B)

78. Spinach contains _____.
(A) Lactic Acid (B) Oxalic Acid
(C) Carbonic Acid (D) Formic Acid
Ans. (B)

79. What is the common name of sodium carbonate?
(A) Limestone (B) Lime
(C) Marble (D) Washing soda
Ans. (D)

80. Washing soda is chemically called as _____.
(A) Sodium carbonate (B) Sodium chloride
(C) Sodium hydroxide (D) Potassium nitrate
Ans. (A)

81. Tartaric Acid is not found in _____.
(A) Tamarind (B) Grapes
(C) Unriped mangoes (D) Spinach
Ans. (D)

82. What is the chemical name of quick lime?
(A) Calcium carbonate (B) Sodium hydroxide
(C) Calcium oxide (D) Calcium sulphate
Ans. (C)

83. What is the common name of CaOCl2?
(A) Washing soda (B) Bleaching powder
(C) Baking powder (D) Baking soda
Ans. (B)

84. What is the nature of antacid?
(A) Acidic (B) Basic
(C) Neutral (D) Highly Acidic
Ans. (B)

85. Oxide of which of the following will turn red litmus blue?
(A) Magnesium (B) Phosphorous
(C) Sulphur (D) Carbon
Ans. (A)

86. In the following reaction, fill in the blank.
Acid + Base  _______ + Water
(A) Carbon dioxide (B) Metal Oxide
(C) Hydrogen gas (D) Salt
Ans. (D)

87. pH of the human blood is ______.
(A) Slightly acidic (B) Highly acidic
(C) Slightly basic (D) Highly basic
Ans. (C)

88. What is the chemical formula for Sodium Chloride (Salt)?
(A) NaCl2 (B) NaCl
(C) Na2Cl (D) Na2C
Ans. (B)

89. What is nature of pH of Milk?
(A) Slightly acidic (B) Slightly basic
(C) Highly acidic (D) Highly basic
Ans. (A)

90. What is the common name of CaOCl2?
(A) Baking powder (B) Baking soda
(C) Bleaching powder (D) Washing soda
Ans. (C)

91. What is the common name of Sodium bicarborate?
(A) Baking soda (B) Washing powder
(C) Plaster of paris (D) Fly ash
Ans. (A)

92. Which of the following is a chemical formula of quicklime?
(A) Ca2O (B) Ca2CO3
(C) CaO2 (D) CaO
Ans. (D)

93. Most liquids that conduct electricity are
solutions of acids, bases and ______.
(A) Copper (B) Aluminium
(C) Salts (D) Iron
Ans. (C)

94. Which base is present in milk of magnesia?
(A) Magnesium hydroxide
(B) Ammonium hydroxide
(C) Sodium hydroxide
(D) Calcium hydroxide
Ans. (A)

95. What is the name of the acid in an ant’s sting?
(A) Acetic acid (B) Citric acid
(C) Formic acid (D) Lactic acid
Ans. (C)

96. Which base is present in lime water?
(A) Sodium hydroxide (B) Magnesium hydroxide
(C) Calcium hydroxide (D) Ammonium hydroxide
Ans. (C)

97. What is the reaction between an acid and a base called?
(A) Desalination (B) Crystallisation
(C) Neutralisation (D) Sublimation
Ans. (C)

98. In an acid-base reaction which product is produced along with a salt?
(A) Hydrogen gas (B) Oxygen gas
(C) Carbon dioxide (D) Water
Ans. (D)

99. What is the name of the acid in grapes?
(A) Lactic acid (B) Formic acid
(C) Acetic acid (D) Tartaric acid
Ans. (D)

100. Blue Vitriol is another name for which of the following?
(A) Copper Sulphate (B) Oxygen
(C) Copper (D) Magnesium oxide
Ans. (A)

101. Acetic acid is another name for which of the following?
(A) Vinegar (B) Baking soda
(C) Copper sulphate (D) Magnesium oxide
Ans. (A)

102. The reaction of Copper Sulphate and Iron
produces Iron Sulphate and __________.
(A) Vinegar (B) Ash
(C) Baking Soda (D) Copper
Ans. (D)

103. Crystallisation is an example of?
(A) Physical change (B) Chemical change
(C) Chemical reaction (D) Galvanisation
Ans. (A)

104. Vinegar and Baking Soda together produce ____________.
(A) Copper (B) Carbon dioxide
(C) Copper sulphate (D) Magnesium oxide
Ans. (B)

105. The chemical formula for sulphurous acid is:
(A) H2SO4 (B) H2SO3
(C) H3SO3 (D) H3SO4
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Redox Reactions

Next Story

Chemical Bonding

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Redox Reactions

1. What happens in an Oxidation reaction? (A) Protons are lost (B) Electrons are lost (C)