Angiosperms, Gymnosperm & Plant Development Biology

5 mins read

1. The rootless plant is –
(A) Lemna (B) Banana
(C) Ginger (D) Lemon
Ans. (C)

2. Sporangia bearing leaf of a fern is called as–
(A) Ramentum (B) Indusium
(C) Sorus (D) Sporophyll
Ans. (D)

3. ‘Coralloid Root’ of Cycas helps in–
(A) Absorption of water
(B) Absorption of water and fixation of nitrogen
(C) Anchorage
(D) Transport of food
Ans. (B)

4. Flowerless plants are termed as–
(A) Phanerogams (B) Bryophytes
(C) Thallophytes (D) Cryptogams
Ans. (D)

5. The smallest flowering plant is–
(A) Wolffia (B) Lemma
(C) Azolla (D) Ficus
Ans. (A)

6. The tallest plant in the world is–
(A) Eucalyptus (B) Pierocarpus
(C) Polyalthia (D) Tectona
Ans. (A)

7. An Example of false fruit is–
(A) Apple (B) Guava
(C) Mango (D) Tomato
Ans. (A)

8. Animals living in the tree trunks are known as–
(A) Arboreal (B) Volant
(C) Amphibious (D) Aquatics
Ans. (A)

9. Ginger is a stem and not a root because–
(A) It stores food material
(B) It grows horizontally in the soil
(C) It has nodes and internodes
(D) It lacks chlorophyll
Ans. (C)

10. A plant with compound leaves is–
(A) Papaya (B) Coconut
(C) Peepal (D) Hibiscus
Ans. (B)

11. The tallest and thickest type of grass is–
(A) Alfalfa (B) Fodder
(C) Bamboo (D) Lichens
Ans. (C)

12. Which of the following is a Parthenocarpic fruit?
(A) Banana (B) Apple
(C) Mulberry (D) Strawberry
Ans. (A)

13. Cuscuta is a–
(A) Partial stem parasite (B) Complete stem parasite
(C) Partial root parasite (D) Complete root parasite
Ans. (C)

14. The floral part that produces pollen grains is–
(A) Sepal (B) Petal
(C) Anther (D) Ovary
Ans. (C)

15. In the cauliflower plant, the useful part is–
(A) Underground stem (B) Root
(C) Young Inflorescence (D) Leaves
Ans. (C)

16. The dried flower buds are used as a spice in–
(A) Cardamom (B) Cinnamon
(C) Cloves (D) Saffron
Ans. (C)

17. From which one of the following is quinine extracted?
(A) Sarpagandha (B) Opium
(C) Cinchona (D) Datura
Ans. (C)

18. The bark of this plant is used as a condiment–
(A) Cinnamon (B) Clove
(C) Neem (D) Palm
Ans. (A)

19. In coriander, the useful parts are–
(A) Roots and Leaves
(B) Leaves and Flowers
(C) Leaves and Dried fruits
(D) Flowers and Dried fruits
Ans. (C)

20. Clove, the commonly used spice is obtained from the–
(A) Root (B) Stem
(C) Flower Bud (D) Fruit
Ans. (C)

21. Hashish is obtained from a plant. From which
part of the plant is it obtained?
(A) Leaves (B) Stem
(C) Exudate from leaves and female inflorescences
(D) Exudate from the stem and male inflorescences
Ans. (C)

22. From which part of a plant is turmeric obtained?
(A) Root (B) Stem
(C) Fruit (D) Flower
Ans. (B)

23. Ginger is modified with–
(A) Roof (B) Leaf
(C) Tendril (D) Stem
Ans. (D)

24. ‘Comose’ seeds are seeds with–
(A) Longhairs (B) Wings
(C) Bristles (D) Hooks
Ans. (A)

25. A plant that reproduces by means of spores–
(A) Mustard (B) Coriander
(C) Ferns (D) Petunia
Ans. (C)

26. Which of the fruit develops from an inflorescence?
(A) Apple (B) Guava
(C) Pineapple (D) Grape
Ans. (C)

27. A plant with a fibrous root system is–
(A) Wheat (B) Pea
(C) Mustard (D) Bean
Ans. (A)

28. The age of trees is determined by its–
(A) birth (B) Height
(C) Growth Rings (D) General Appearance
Ans. (C)

29. Study of field crops is called
(A) Pomology (B) Agronomy
(C) Olericulture (D) Floriculture
Ans. (B)

30. Carrot is orange in colour because
(A) It grows in the soil
(B) It is not exposed to sunlight
(C) It contains carotene
(D) The entire plant is orange in colour
Ans. (C)

31. The floral part that receives pollen-grains
during pollination is
(A) ovary (B) style
(C) stigma (D) ovules
Ans. (C)

32. An edible underground stem is
(A) Ginger (B) Sweet-potato
(C) Sugarcane (D) Radish
Ans. (A)

33. Plants that flower only once in their lifetime are known as
(A) polycarpic (B) monocarpic
(C) monogamous (D) monogeneric
Ans. (B)

34. In dicots the pollen-grains possess-
(A) Two germ pores (B) Three germ pores
(C) Four germ pores (D) One germ pore
Ans. (B)

35. The plant from which cocoa and chocolate are obtained is a-
(A) Herb (B) Shrub
(C) Small tree (D) Very big tree
Ans. (C)

36. Resin is a product of
(A) Grapes (B) Coniferous trees
(C) Rubber are (D) Banyan tree
Ans. (B)

37. Water of coconut is
(A) Liquid nucellus (B) Liquid mesocarp
(C) Liquid endocarp
(D) Degenerated liquid endosperm
Ans. (C)

38. Bulbils takes part in-
(A) Sexual reproduction (B) Vegetative reproduction
(C) Food storage (D) Respiration
Ans. (B)

39. Stem is usually-
(A) Positively Phototropic
(B) Negatively Phototropic
(C) Negativiely geotropic
(D) Positively necrotrophic
Ans. (A)

40. Root hairs arise from
(A) Cortex (B) Pericycle
(C) Epidermis (D) Endoldermis
Ans. (C)

41. The gametophyte is called prothallus in
(A) Pteriodophyta (B) Bryophyta
(C) Spermatophyta (D) Thallophyta
Ans (A)

42. The best example of Polyembryony is-
(A) Cocoa (B) Capsicum
(C) Citrus (D) Cycas
Ans. (C)

43. The oilseed of which plant is not edible-
(A) Sunflower (B) Cottonseed
(C) Sesamum (D) Groundnut
Ans. (B)

44. Which fruit has its seed outside?
(A) Strawberry (B) Banana
(C) Groundnut (D) Cashew nut
Ans. (A)

45. Cactus is referred to as
(A) Hydrophyte (B) Mesophyte
(C) Xerophyte (D) Epiphyte
Ans. (C)

46. How many neck canal cells are found in the archegonium of a fern?
(A) One (B) Two
(C) Three (D) Four
Ans. (A)

47. Which angiosperm is vessel less?
(A) Hydrilla (B) Trochodendron
(C) Maize (D) Wheat
Ans. (B)

48. Water conduction takes place in mosses through
(A) Xylem and Phloem (B) Xylem
(C) Collenchyma (D) Parenchyma
Ans. (D)

49. Sporangia bearing leaf of a fern is called
(A) Ramentum (B) Indusium
(C) Sorus (D) Sporophyll
Ans. (C)

50. The sexual reproductive organs of aspergillus are-
(A) Spermatium and Oogonium
(B) Antheridium and Oogonium
(C) Spermatium and Ascogonium
(D) Antheridium and Ascogonium
Ans. (D)
.
58. Which of the following bear’s flowers?
(A) Bryophyta (B) Pteridophyta
(C) Gymnosperms (D) Angiosperms
Ans. (D)

59. Parallel venation is found in _______ .
(A) Plants which are monocots
(B) Plants that have a dicot stem
(C) Plants with leaves similar to Tulsi
(D) Plants with taproots
Ans. (A)

60. Which of the following is not true about Gymnosperms?
(A) Dominant phase is saprophytes
(B) Vascular bundles are absent
(C) Spores are heterosporous
(D)Flowers are absent
Ans. (B)

61. Which of the following is not true about Angiosperms?
(A) Dominant phase is gametophytes
(B) Vascular bundles are present
(C) Spores are heterosporous
(D)Seeds are covered
Ans. (A)

62. ____________ is a leaf where the leaflets are arranged along the middle vein.
(A) Pinnately compound leaf
(B) Palmately compound leaf
(C) Compound leaf (D)Simple leaf
Ans. (C)

63. Which among the following type of trees are also, called as sun-loving trees?
(A) Xerophytes (B) Heliophytes
(C) Saprophytes (D) Halophytes
Ans. (B)

51. The pollination of maize takes place by-
(A) Self-pollination (B) Pollination by insects
(C) Pollination by air (D) Pollination by rain
Ans. (C)

52. Companion cells are unique to
(A) Bryophytes (B) Pteridophytes
(C) Angiosperms (D) Gymnosperms
Ans. (C)

53. Potato is a?
(A) Root (B) Stem (C) Bud (D) Fruit
Ans. (B)

54. Mangroves are plants that have-
(A) Modified Roots (B) Modified Stems
(C) Respiratory Roots (D) Respiratory Stems
Ans. (C)

55. Which of the following plants have root nodules ?
(A) Leguminous plants (B) Parasitic plants
(C) Epiphytic plants (D) Aquatic plants
Ans. (A)

56. The auxiliary buds ______________.
(A) Grow endogenously from the pericycle
(B) Arise endogenously from the main growing point
(C) Is an embryonic shoot located in the axil of a leaf
(D) Arise exogenously from the epidermis
Ans. (C)

57. Organisms that use light to prepare food are known as _____.
(A) Autotrophs (B) Heterotrophs
(C) Omnivores (D) Decomposers
Ans. (A)

64. The chicory powder which is mixed with coffee
powder is obtained from which of the following
part of the plant?
(A) Stem (B) Fruit
(C) Flower (D) Root
Ans. (D)

65. Onion is an example of the bulb, which is a modified ______.
(A) Stem (B) Root
(C) Leaf (D) Flower
Ans. (A)

66. Potato is an example of ______.
(A) Tuber (B) Bulb
(C) Corms (D) Rhizome
Ans. (A)

67. Which of the following is the highest source of protein?
(A) Sunflower (B) Soyabean
(C) Grams (D) Wheat
Ans. (B)

68. Turmeric is a modified _____.
(A) Stem (B) Root
(C) Leaves (D) Fruit
Ans. (A)

69. Arrangement of leaves in a plant is called as ______.
(A) Phyllotaxy
(B) Phototaxy
(C) Phytotaxy
(D) Lianataxy
Ans. (A)

70. Which among the following is an example of a dicot seed?
(A) Rice (B) Wheat
(C) Pulses (D) Maize
Ans. (C)

71. Wheat is a ______.
(A) Creeper (B) Herb
(C) Shrub (D) Tree
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Algae and Fungi

Next Story

Plant Physiology and Pollination

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)