Bio Chemistry general science short questions

5 mins read

Bio Chemistry general science short questions

1. “Anabolic steroids” are used for which of the following?
(a) To increase the physical strength of sportspersons
(b) To treat drug addicts
(c) To improve memory
(d) To treat depression
(e) To improve the functioning of heart of heart patients
Ans : (a)


2. Which one of the following is not an alkaline metal?
(a) Magnesium (b) Barium
(c) Sodium (d) Calcium
Ans: (c)


3. Generic technology is-
(a) a method of protection against AIDS
(b) a method of developing a species of food crops
(c) a technique to obtain early information about genetic diseases
(d) a technique to prevent cataracts
Ans: ( c)


4. A drug obtained from the bark of cinchona was used for the treatment of malaria. The synthetic drug which replaced this natural product is
(a) Chloromycetin (b) Chloroquine
(c) Tetracycline (d) Ampicillin
Ans: (b)


5. Antigen is a substance, which—
(a) poison is used as an antidote
(b) kills harmful bacteria
(c) lowers body temperature
(d) induces immunity
Ans: (d)


6. Medicine bottles containing tablets or powders contain a small pouch of silica jelly. Because the gel of silica—
(a) kills bacteria
(b) kills germs and spores
(c) absorbs moisture
(d) absorbs all the gases present inside the bottle
Ans: (c)


7. The medicine which is used to treat malaria, is obtained from –
(a) Veladonna tree (b) Cinchona tree
(c) Oak tree (d) Amaltas tree
Ans: (b)


8. Which of the following drugs is an antibiotic?
(a) Aspirin (b) Paracetamol
(c) Penicillin (d) Entero-quinol
Ans: (c)


9. Due to some reason the dough gets puffed up while making bread?
(a) Due to the action of heat in the process of baking bread.
(b) Due to capillary action of water in the dough.
(c) Due to evaporation of water used in kneading the dough.
(d) Due to the release of carbon dioxide formed during the fermentation process.
Ans: (d)


10. Which of the following gas is used to kill bacteria?
(a) Chlorine
(b) Nitrogen
(c) Carbon Dioxide
(d) None of these
Ans: (a)


11. What is Chloromycetin?
(a) Antiseptic (b) Antidepressant
(c) Analgesic (d) Antibacterial
Ans: (d)


12. Mostly used antibiotic penicillin is made from—
(a) Algae
(b) Bacteria
(c) Fungi
(d) Chemical means
Ans: (c)


13. Which of the following is widely used in sedation :
(a) Methane (b) Ammonia
(c) Chlorine (d) Chloroform
Ans: (d)


14. Which medicine is used in typhoid treatment?
(a) Sulfa drugs (b) Vitamin A
(c) Chloroquine (d) Chloromycetin
Ans: (d)


15. Which of the following is used to kill rats :
(a) Zinc Phosphide
(b) Duralumin
(c) Zinc Oxide
(d) Sodium Nitrate
Ans : (a)


16. Which of the following is an organic bio-fertilizer?
(a) Vermicompost (b) Phosphate
(c) Potash (d) Urea
Ans: (a)


17. Potassium nitrate is mainly used in ____.
(a) Medicines (b) Salt
(c) Glass (d) Chemical Fertilizers
Ans: (d)


18. Quinine is extracted
from- (a) Mulberry tree
(b) Eucalyptus tree
(c) Cinchona tree
(d) Cocoa tree
Ans: ( c)


19. Establish the matching between List I and List II : H List I List II ( Medicine) (Source)
(a) Quinine I. Leaves
(b) Digitalis II. Fruit
(c) Rauwolfia III. Bark of stem
(d) Heroin IV. Root The correct answer number is
(a) (b) (c) (d)
(a) I II IV III
(b) III I IV II
(c) IV III I II
(d) II I III IV
Ans: (b) )


20. The mixture in which mercury metal is present is called –
(a) amalgam (b) emulsion
(c) mixture (d) solder
Ans: (a)


21. The main reason for the foul smell in food is due to _______ of fats and oils.
(a) Hydrolysis (b) Oxidation
(c) Refining (d) Reduction
Ans: (b)


22. Paracetamol is a ________ drug. (A) analgesic (B) antipyretic (C) antipyretic and antipyretic (D) non-chemical anti-inflammatory
(a) B (b) C
(c) A (d) D
Ans: (b)


23. Which one of the following gases is not generated in a biogas plant?
(a) CO (b) H 2 S
(c) CH 4 (d) CO 2
Ans: (a)


24. Which one of the following metals is stored in kerosene oil?
(a) Platinum (b) Copper
(c) Sodium (d) Gold
Ans: (c)


25. Which of the following gases causes bread or cake to rise and become soft and fragrant?
(a) CO (b) H 2
(c) CO 2 (c) O 2
Ans: (c)


26. Chlorine gas is used in the manufacture of:
(a) Baking powder
(b) Baking soda
(c) Bleaching powder
(d) Washing soda
Ans: (c)


27. Fill in the blank with the most appropriate option. Ethanol is denatured to ________.
(a) To increase its stability
(b) To make it unfit for drinking
(c) To make it suitable for drinking
(d) To make it suitable as an antiseptic
Ans: (b)


28. To dilute a concentrated acid, what should we do?
(a) water in dilute acid
(b) water in concentrated acid
(c) firstly acid in water and then in water acid
(d) concentrated acid in water
Ans: (d)


29. Which of the following is a chemical reaction?
(a) souring of butter
(b) melting of ice
(c) drying of wet cloth
(d) sublimation of iodine
Ans: (a)


30. Which of the following is not a source of biomass energy?
(a) Wood (b) Ethanol
(c) Cow dung
(d) Nuclear energy
Ans: (d)


31. When iron is placed in moist air, a reddish brown layer of hydrated iron (III) oxide (Fe 2 O 3 ) is deposited on its surface. This reddish brown layer is called:
(a) Iron (b) Alloy
(c) Rust (d) Dust
Ans: (c)


32. Fill in the blanks with the most appropriate option. Quicklime reacts with water to form _______.
(a) limestone (b) quicklime
(c) chalk powder
(d) chloride of lime
Ans: (b)


33. When excessive amounts of ______ are consumed, it slows down the metabolic process and depresses the central nervous system.
(a) Methanol (b) Propanol
(c) Ethanol (d) Butanol
Ans: (c)


34. Which of the following statement is incorrect?
I. Bleaching powder is a pale yellow powder. II. Dry NH 3 gas turns red litmus blue. III. pH of rain water (pH) is close to 7. IV. pH of acid rain (pH) is close to 5.6.
(a) I, II and III
(b) All the above statements are true
(c) Only II
(d) I, II and IV
Ans: (c)


35. Hydrogenation of vegetable oil is an example of _____ (a) aggregation reaction (b) displacement reaction (c) mixing reaction (d) substitution reaction
Ans: (a)


36. 5-8% acetic acid is called:
(a) ethanol (b) vinegar
(c) ester
(d) glacial acetic acid
Ans: (b)


37. Which of the following statements is not true about acids? h (a) form OH  in aqueous medium/liquid state . (b) converts blue litmus to red.
(c) react with metals and bicarbonates to produce H 2 , CO 2 and salts. (d) are sour in taste.
Ans: (a)


38. The main cause of corrosion is ____.
(a) Cu (b) Fe
(c) Ag (d) Al
Ans : (*)


39. Which of the following is not a property of alkali?
(a) They produce hydrogen ions in water.
(b) They break down thick material.
(c) They turn red litmus blue.
(d) They are slippery, soap-like.
Ans: (a)


40. Which of the following metals are stored in kerosene?
(a) Potassium (K) and Sodium (Na)
(b) Gold (Au) and Silver (Ag)
(c) Silicon (Si) and Mercury (Hg)
(d) Aluminum (Al) and Calcium (Ca)
Ans: (a)


41. The salt used in soda-acid fire extinguishers is :
(a) calcium oxychloride
(b) sodium carbonate
(c) sodium hydrogen carbonate
(d) sodium hydroxide
Ans: (c)


42. Pay attention to the equation PbO + HCl PbCl 2 + H 2 O. To balance the above equation and K, HCl and K ………… moles are required.
(a) 1 (b) 4
(c) 2 (d) 3
Ans: (c)


43. What is a Dugong?
(a) a reptile (b) a mammal
(c) an insect (d) a bird
Ans: (b)

DOWNLOAD PDF HERE 

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Physical Chemistry short questions

Next Story

Inventions & Inventions general science short questions

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)