Branches of Science, General Science short questions

4 mins read

Branches of Science

1. What subject does mycology study?
(a) Mineral (b) Sound
(c) Insect (d) Mildew
Ans: (d)


2. What is the name of the Indian supercomputer, which is the fourth largest supercomputer in the world and is capable of doing weather and climate research?
(a) Aditya
(b) Sahas T.
(c) H.P. Apollo
(d) Pratyush
Ans: (d)


3. Freud is related to :
(a) Philosophy (b) History
(c) Political Science (d) Psychology
Ans: (d)


4. The study of sound is related to-
(a) Aeronautics (b) Astronautics
(c) Acoustics (d) Aerodynamics
Ans: (c)


5. Apiculture is related to which of the following?
(a) Bee
(b) Fish
(c) Lac insect
(d) Silkworm
Ans: (a)


6. The study of birds is called
(a) Ornithology (b) Virology
(c) Physiology (d) Pathology
Ans: (a)


7. By whom was the science of heredity called genetics?
(a) Gregor Mandel (b) C. Courance
(c) Edge. J. Muller (d) W Watson
(e) None
Ans: (d)


8. The rearing of silkworms is called
(a) Apiculture (b) Horticulture
(c) Pisiculture (d) Sericulture
Ans: (d)


9. What is Biopsy?
(a) a psychological study of life in an artificial environment
(b) evaluating the types of life in the environment
(c) examining the body after death to find out the cause of death
(d) the technique of a medical examination, consisting of cells and The help of fibers is taken
Ans: (d)


10. What is the science of extraction of metals from ores?
(a) Meteorology (b) Metallurgy
(c) Metrology (d) Hydrology
Ans: (b)


11. What is the process of fish breeding in ponds and artificial reservoirs called?
(a) Aquaculture (b) Fishing
(c) Apiculture (d) Pisiculture
Ans: (d)


12. If you are M. Sc. Biotechnology, you will do—
(a) Heart transplant
(b) Plastic surgery
(c) Potato-onion production
(d) Computer related information
Ans: (c)


13. The study of fruits is
called- (a) horticulture (b) horology
(c) pomology (d) phrenology
Ans: (c)


14. Ophthalmologist-
(a) Optician (b) Chiropodist
(c) Oculist (d) Philatelist
Ans: (a)


15. What is the study of celestial bodies called?
(a) Physics (b) Psychology
(c) Astrology (d) Astronomy
Ans: (d)


16. Nanotechnology is a technology which is related to-
(a) sound
(b) light
(c) space research
(d) miniaturization
(e) motion
Ans: (d)


17. By what name is the scientific study of earthquakes and its related phenomena known?
(a) Seismology
(b) Geology (
c) (a) and (b) Both
(d) None of these
Ans: (a)


18. The term ‘cloning’ is related to?
(a) Environment (b) Reproductive Science
(c) Space Technology (d) Business
Ans: (b)


19. What is the script of the blind called?
(a) Curie script (b) Roman script
(c) Braille script (d) Devanagari script
Ans: (c)


20. ‘Amniocentesis’ is a technique, which is related to :
(a) Using ammonia
(b) Sex test of fetus
(c) Teaching children
(d) Simplification of household tasks
Ans: (b) )


21. What is a book called in its original manuscript form?
(a) Manuscript (b) Article
(c) Article (d) Text
Ans: (a)


22. The branch of chemistry concerned with the precise determination of the amounts of various elements………. Will be
(a) Biochemistry
(b) Inorganic Chemistry
(c) Carbon Metallic Chemistry
(d) Analytical Chemistry
Ans: (d)


23. Chronology is the study of?
(a) time (b) distance
(c) fossil (d) momentum
Ans: (a)


24. ‘Dermatology’ is studied in-
(a) species
(b) skin and its diseases
(c) eye and its diseases
(d) ear and its diseases
Ans: (b)


25. What is the study of heredity called?
(a) Anatomy (b) Cytology
(c) Geneology (d) Genetics
Ans: (d)


26. Pedology is related to the study of?
(a) soil (b) forest
(c) mine (d) air
Ans: (a)


27. Torology is studied in:
(a) measuring time
(b) weather conditions
(c) meteorology
(d) algae
Ans: (a)


28. If you are a cartographer, what are you studying?
(a) Forest (b) Map
(c) Car (d) Mountain
Ans: (b)


29. Oncology is the study of :
(a) Birds (b) Cancer
(c) Mammal animal (d) Land
Ans: (b)


30. Ecology is related to :
(a) Birds
(b) Cell structure
(c) Body structure and environment
(d) Fiber
Ans: (c)


31. What is the study of ancient epigraphical subjects called?
(a) Etymology (b) Epigraphy
(c) Cryptography (d) Archeology
Ans: (b)


32. What is studied in genetics?
(a) Study of heredity
(b) Study of chromosome
(c) Study of bone
(d) Study of muscle
Ans: (a)


33. Breeding and management of bees is
called- (a) Apiculture (b) Pisiculture
(c) Sericulture (d) Silviculture
Ans: (a)


34. Acupressure is
method of treatment in which (a) herbs are used for the relief of pain.
(b) Needles are inserted on a particular part of the body for relief of pain.
(c) Surgery is performed for the relief of pain.
(d) None of these
Ans: (d)


35. What is Anthropology?
(a) Study of Anthropology
(b) Study of Animals
(c) Study of Fossils
(d) None of these
Ans: (a)


36. The branch of science which studies cells is known as?
(a) Cytology (
b) Ecology (
c) Psychology
(d) Entomology
Ans: (a)


37. What is the name of the department of chemistry related to biological systems?
(a) Organic Chemistry
(b) Physical Chemistry
(c) Bio-chemistry
(d) Inorganic Chemistry
Ans: (c)


38. The spectrum of white light can be studied by
(a) Microscope (b) Binoculars
(c) Stereoscope (d) Spectroscope
Ans: (d)


39. What is mycology?
(A) Study of bacteria
(B) Study of fungi
(C) Study of virus
(D) Study of parasites
(a) C (b) A
(c) B (d) D (Railway NTPC (CBT) Preliminary Examination Shift- III)
Ans: (c)


40. Find the word which is different from the rest of the words. Physics, Chemistry, Geography, Botany, Zoology
(a) Physics
(b) Chemistry
(c) Geography (d) Botany
Ans: (c)


41. ______ subject is not included in space science.
(a) Biology (b) Physics
(c) Earth Science (d) Human Culture
Ans: (d)


42. Who is known as the father of medicine?
(A) Aristotle (B) Theoprastus
(C) Hippocrates (D) Edward Jenner
(a) B (b) A
(c) D (d) C
Ans: (d)


43. What is the study of fossils called? (a) Palaeobotany (b) Palaeobiology (c) Paleontology (d) Classification
Ans: (c)


44. ‘Flora and Fauna’ is related to _____.
(a) Humans and animals (b) Birds and animals
(c) Plants and animals (d) Mountains and rivers
Ans: (c)


45. Which of the following can be used to measure temperature?
(a) Pyrometer (b) Photometer
(c) Barometer (d) Hygrometer
Ans: (c)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Scientific Instruments physics objective questions

Next Story

What is Koala bears , it mainly found in || Check Details

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)