Cell & Cell structure/Cell Biology

4 mins read

1. The branch of biology dealing with the study of
cells is known as–
(A) Cytology (B) Histology
(C) Psychology (D) Physiology
Ans. (A)

2. The basic structural and functional unit of living organisms is–
(A) Cell (B) Tissue
(C) Organ (D) Systems
Ans. (A)

3. Plasma membrane in Eukaryotic cells is made up of–
(A) Phospholipid (B) Lipoprotein
(C) Phospholipo-protein (D) Phospho-protein
Ans. (A)

4. Which of the following cytoplasmic organelles
are treated as Prokaryotic cells within the Eukaryotic cells?
(A) Mitochondria (B) Golgi bodies
(C) Lysosomes (D) Glyoxysomes
Ans. (A)

5. Cell or Tissue death within a living body is
called as–
(A) Neutrophils (B) Nephrosis
(C) Necrosis (D) Neoplasia
Ans. (C)

6. The structure in cells which contains light-absorbing pigment is–
(A) Endoplasmic Reticulum
(B) Nucleus
(C) Chloroplast
(D) Chromoplast
Ans. (C)

7. Which one of the following is also called the
‘Power Plants’ of the cell?
(A) Golgi body (B) Mitochondria
(C) Ribosome (D) Lysosome
Ans. (B)

8. Which of the following is true?
(A) DNA is the genetic material in most of the organism
(B) RNA is the genetic material in most viruses
and bacteria
(C) DNA is the genetic material in all the viruses
(D) RNA is the genetic material in all the viruses
Ans. (A)

9. Who among the following analyzed DNA for the
first time?
(A) Arthur Kornberg (B) Hargobind khurana
(C) M. W. Nirenberg (D) Waton and Crick
Ans. (A)

10. Which among the following bears smallest living cell?
(A) Bacterium (B) Mycoplasma
(C) Virus (D) Yeast
Ans. (A)

11. Which of the following is a correct description
of ‘tissue culture’?
(A) Conservation of forests and plantation
(B) Growth and propagation of horticultural crops
(C) Science of cultivating animal tissue in an artificial medium
(D) Protection of wild animals
Ans. (C)

12. Bark of this tree is used as a condiment-
(A) Cinnamon (B) Clove
(C) Neem (D) Palm
Ans. (A)

13. Name the tiny pores present on the surface of
leaves in plants.
(A) Pits (B) Stomata
(C) Trichomes (D) Hydathodes
Ans. (B)

14. The plant that behaves as a root parasite is
(A) Ficus (B) Santalum
(C) Cuscuta (D) Euphorbia
Ans. (C)

15. In which of the following multiple epidermises is
found?
(A) Boerhavia (B) Amaranthus
(C) Helianthus (D) Nerium
Ans. (D)

16. The concept of tissue culture was introduced by
(A) Halfmeister (B) Hanstein
(C) Haberlandt (D) Hanning
Ans. (C)

17. The cuticle is absent in
(A) Leaf (B) Stem
(C) Root (D) Fruit
Ans. (C)

18. The special modified epidermal cells
surrounding stomatal pores are called
(A) Epithelial cells (B) Guard cells
(C) Subsidiary cells (D) Accessory cells
Ans. (B)

19. Intercalary meristems are found in
(A) Node (B) Lateral bud
(C) Terminal bud (D) Internode
Ans. (D)

20. Leaves of many types of grass are capable of folding
and unfolding because
(A) Their mesophyll is not differentiated into
palisade and spongy parenchyma
(B) They have stomata on both sides of the leaf
(C) They have high levels of silica
(D) They have specialized bulli form cells
Ans. (D)

21. From which part of the opium plant do we get morphine?
(A) Leaves (B) Stem
(C) Bark (D) Fruit coat
Ans. (D)

22. Outside the nucleus DNA is found in-
(A) Golgi bodies (B) Mitochondria
(C) Ribosome (D) Endoplasmic reticulum
Ans. (B)

23. Morphology of Chromosomes can be best studied at
(A) Interphase (B) Prophase
(C) Metaphase (D) Zygotene
Ans. (C)

24. Stem cells which are capable of developing into
other types of cells come from the
(A) Roots (B) Stem
(C) Embryo (D) Flower
Ans. (C)

25. Plant cell wall is made up of
(A) Cellulose (B) Glucose
(C) Fructose (D) Sucrose
Ans. (A)

26. Which of the following organisms does not fit
into the Cell Theory?
(A) Bacteria (B) Virus
(C) Fungi (D) Plants
Ans. (B)

27. _____ are a group of chemicals that influence
cell division and shoot formation.
(A) Cytokinins (B) Gibberellins
(C) Domains (D) Auxins
Ans. (A)

28. In eukaryotic cells synthesis of RNA takes place
in the____.
(A) Mitochondria (B) Centrioles
(C) Ribosomes (D) Nucleus
Ans. (D)

29. Which of the following is the Controlling Center
of the Cell?
(A) Nucleus (B) Plasma
(C) Lysosome (D) Chromosome
Ans. (A)

30. The suicidal bags of the cell are-
(A) Lysosomes (B) Ribosomes
(C) Dictyosomes (D) Phagosomes
Ans. (A)

31. What is the transplantation of graft between
genetically identical individuals?
(A) Autograft (B) Isograft
(C) Allograft (D) Xenograft
Ans. (B)

32. The xylem in plants are responsible for:
(A) Transport of water
(B) Transport of food
(C) Transport of amino acids
(D) Transport of oxygen
Ans. (A)

33. Which liquid is contained inside the nucleus
of a cell?
(A) Cytoplasm (B) Protoplasm
(C) Nucleoplasm (D) Nucleosome
Ans. (C)

34. Which of the following cell organelle is present
only in a plant cells?
(A) Mitochondria (B) Cell wall
(C) Cell membrane (D) Vacuole
Ans. (B)

35. Endoplasmic Reticulum is rough because of _____ present on their surface.
(A) Golgi bodies (B) Plastids
(C) Lysosomes (D) Ribosomes
Ans. (D)

36. Which of the following cell organelle is present
in both plant and animal cells?
(A) Cell wall (B) Lysosomes
(C) Chloroplasts (D) Mitochondria
Ans. (D)

37. What is the nature of the cell membrane?
(A) Permeable (B) Semi-permeable
(C) Non-permeable (D) Freely permeable
Ans. (B)

38. Which of the following cell organelle is
responsible for cellular respiration?
(A) Golgi bodies (B) Mitochondria
(C) Nucleus (D) Lysosomes
Ans. (B)

39. Which of the following cell organelle is also
called as ‘Suicidal Bag of Cell’?
(A) Mitochondria (B) Nucleus
(C) Nucleolus (D) Lysosomes
Ans. (D)

40. Which of the following cell organelles are present
only in plant cells?
(A) Cell membrane (B) Cell wall
(C) Mitochondria (D) Lysosomes
Ans. (B)

41. Cellulose is an example of which kind of
nutrient?
(A) Fat (B) Carbohydrate
(C) Protein (D) Vitamin
Ans. (B)

42. Which of the following cell organelles are present
only in plant cells?
(A) Lysosomes (B) Plastids
(C) Cell membrane (D) Mitochondria
Ans. (B)

43. What is the name of a group of similar cells
performing a specific function?
(A) Tissue (B) Organ
(C) Organ system (D) Cellular organization
Ans. (A)

44. Plant tissues are of how many types?
(A) 3 (B) 2 (C) 5 (D) 6
Ans. (A)

45. What is plant cell wall mainly composed of?
(A) Lipids (B) Vitamin
(C) Cellulose (D) Protein
Ans. (C)

46. The meristem which occurs between mature
tissues is known as _________meristem.
(A) Intercalary (B) Primary
(C) Lateral (D) Apical
Ans. (A)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Classification of Living Organism

Next Story

Micro-Organism (Algae, Fungi, Bacteria, Virus)

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)