Chemical Bonding

5 mins read

1. Formation of cation occurs by–
(A) Gain of electron (B) Loss of electron
(C) Gain of proton (D) Loss of proton
Ans. (B)

2. Formation of anions occurs by–
(A) Loss of neutrons (B) Gain of protons
(C) Gain of electrons (D) None
Ans. (C)

3. A bond formed by the transfer of electrons
between atoms of the elements is called
(A) Ionic-bond (B) Covalent bond
(C) Co-ordinate bond (D) Hydrogen bond
Ans. (A)

4. Ionic solids are characterised by
(A) Good conductivity in solid-state
(B) Low melting point
(C) Solubility in a polar solvent
(D) High vapour pressure
Ans. (C)

5. The compound which contains ionic bond is
(A) CH4 (B) CHCl3
(C) NaCl (D) O2
Ans. (C)

6. With reference to ionic compounds, consider the following statement:
1. Ionic compounds are soluble in alcohol
2. Ionic compounds in the solid-state are good conductors of electricity
Which of these statements is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans. (A)

7. Why do atoms form bond?
(A) To reduce potential energy and gain stability
(B) To make molecules
(C) To increase potential energy and lose stability
(D) To increase potential energy and gain stability
Ans. (A)

8. Electrons in the highest energy level of a atom are called
(A) Valence protons (B) Orbital protons
(C) Valence electrons (D) Orbital electrons
Ans. (C)

9. NaCl has ______.
(A) Nonpolar bond (B) Polar covalent bond
(C) Metallic bond (D) Ionic bond
Ans. (D)

10. A bond formed by sharing of electrons between
atoms of the elements is called–
(A) Ionic bond (B) Covalent bond
(C) Co-ordinate bond (D) None
Ans. (B)

11. The compound which has a covalent bond is
(A) CsCl (B) CaO (C) N2 (D) Na2O
Ans. (C)

12. Double bond occurs in–
(A) CH4 (B) C2H6
(C) C2H4 (D) C2H2
Ans.(C)

13. Example of a covalent bond is–
(A) KCl (B) BaO (C) CHCl3 (D) CaO
Ans. (C)

14. Ethylene is a ______ molecule.
(A) Polar (B) Ionic
(C) Covalent (D)Non-polar
Ans. (D)

15. Compound having tetrahedral structure is–
(A) C2H4 (B) C2H2 (C) CH4 (D) None
Ans. (C)

16. The octet rule is not valid for which one of the following molecules–
(A) CO2 (B) H2S
(C) NH3 (D) BF3
Ans. (D)

17. The geometry of CCl4 is–
(A) Tetrahedral (B) Triangular
(C) Linear (D) Octahedral
Ans. (A)

18. The structure of Ethylene is–
(A) Linear (B) Tetrahedral
(C) Octahedral (D) Triangular
Ans. (A)

19. The (O-H) bond in CH3OH is _____.
(A) Polar covalent (B) Ionic
(C) Non polar covalent (D) Cationic
Ans. (A)

20. Which has a covalent bond?
(A) Na2S (B) AlCl3
(C) NaH (D) MgCl2
Ans. (B)

21. Which of the following contains both ionic and covalent bond?
(A) H2O (B) NaOH
(C) C6H6 (D)CO2
Ans. (B)

22. Which of the following compound is non-polar?
(A) HCl (B) CH2Cl2
(C) CHCl3 (D) CCl4
Ans. (D)

23. Mark the compound which possesses ionic, covalent and coordinate bonds
(A) SO2 (B) H2O (C) NH4Cl (D) CCl4
Ans.(C)

24. Strongest bond is–
(A) C = C (B) C  C
(C) C – C (D) all are equally strong
Ans. (B)

25. An example of a covalent molecule is–
(A) Potassium chloride (B) Sodium chloride
(C) Lead chloride (D) Carbon tetrachloride
Ans. (D)

26. Which of the following bonds will be the most polar?
(A) N– Cl (B) O –F (C) C–F (D) N–N
Ans. (C)

27. Which of the following will be the least soluble in water ?
(A) NaCl (B) Na2S (C) MgCl2 (D) MgS
Ans. (D)

28. Ethyne is an Example of the compound–
(A) Triple bond (B) Single bond
(C) Double bond (D) Co-ordinate bond
Ans. (A)

29. Which one of the following has a covalent bond?
(A) Calcium Chloride (B) Magnesium Fluoride
(C) Sodium chloride (D) Carbon Tetrachloride
Ans. (D)

30. Which of the following molecules, is joined by a double covalent bond?
(A) Cl2 (B) O2
(C) N2 (D) He2
Ans. (B)

31. Why does carbon tetrachloride have no dipole moment?
(A) Because of the same size of carbon and chlorine atoms
(B) Because of the regular tetrahedral structure
(C) Because of planar structure
(D) Because of similar electron affinities of carbon and chlorine
Ans. (B)

32. _____ is a polar covalent bond.
(A) P-Cl (B) Ne-Cl
(C) Cl-Cl (D) Ca-Cl
Ans. (A)

33. Covalent Bond is also called _________.
(A) Molecular Bond (B) Proton Bond
(C) Nucleus Bond (D) Electron Bond
Ans. (A)

34. Sulphur and Chlorine can have what type of bond?
(A) Polar covalent (B) Polyionic
(C) Nonpolar (D) Ionic
Ans. (A)

35. _________ bond holds the atoms together within a water molecule.
(A) Nonpolar covalent (B) Polar covalent
(C) Ionic (D) Co-ordinate
Ans. (B)

36. ______ character of a bond between two atoms
is greater if the difference in their electronegativities is lesser.
(A) Polar (B) Metallic
(C) Ionic (D) Covalent
Ans. (D)

37. How many lone pair of electrons are present in N2?
(A) 1 (B) 3 (C) 4 (D) 2
Ans. (D) (SSC CHSL 2016)

38. The residual attractive or repulsive forces
between molecules or atomic groups that do
not arise from a covalent bond, or ionic bonds is called _____.
(A) Neutral Bond (B) Non-Polar Bond
(C) Electrovalent bond (D) Vanderwaals bond
Ans. (D)

39. Water has high boiling point because it:-
(A) Is Ionic (B) Is Covalent
(C) Has High Dielectric Constant
(D) Is having Hydrogen Bonding
Ans. (D)

40. Which one does not contain Hydrogen bonding?
(A) CH4 (B) H2O
(C) NH3 (D) HCOOH
Ans. (A)

41. Which of the following is the weakest bond?
(A) Covalent bond (B) Ionic bond
(C) Metallic bond (D) Hydrogen bond
Ans. (D)

42. Which among the following compounds has the
strongest Hydrogen bond?
(A) HI (B) HCl (C) HF (D) HBr
Ans. (C)

43. The maximum number of hydrogen bonds in an H2O molecule is–
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
Ans. (D)

45. H2O is liquid and H2S is gas because–
(A) Oxygen forms a stronger hydrogen bond than sulphur
(B) Oxygen is less electronegative than sulphur
(C) Atomic radius of oxygen is less than that of sulphur
(D) Atomic radius of oxygen is greater than that of sulphur
Ans. (A)

46. The High Boiling Point of water compared to
Hydrogen Sulphide or Hydrogen Chloride is due to–
(A) Dipole Insulation (B) Hydrogen bonding
(C) Polar covalent bonding
(D) Vander wall’s attraction
Ans. (B)

47. Strenght of hydrogen bonding in O, F, S, Cl, N is in the order :
(A) Cl < S < N < O < F (B) Cl < F < S < N < O (C) Cl < N < S < O < F (D) Cl < O < S < N < F Ans. (A) 48. Which among the following compounds has the strongest hydrogen bond? (A) HI (B) HCl (A) HF (D) HBr Ans. (C) 49. The hybridisation of C in CO2 is– (A) sp (B) sp2 (C) sp3 (D)None Ans. (A) 50. Hybridisation involves: (A) Separation of atomic orbitals (B) Overlapping of atomic orbitals (C) Mixing of atomic orbitals (D) All of them Ans. (C) 51. What happens when ones and one p orbital is hybridized? (A) We get three orbitals in a plane (B) We get two orbitals at 180 degrees (C) We get two mutually perpendicular orbitals (D) We get four orbitals directed tetrahedrally Ans. (B) 52. Benzene is ______ in ethyl alcohol. (A) Soluble (B) Solute (C) Insoluble (D) Insolate Ans. (C) 53. Which of the following gases has the highest solubility in water at room temperature? (A) Nitrogen (B) Nitrous Oxide (C) Ammonia (D) Carbon dioxide Ans. (C) 54. Which of the following is not soluble in water? (A) Lead sulphate (B) Zinc sulphate (C) Potassium sulphate(D) Sodium sulphate Ans. (A) 55. Molten NaCl is good conductor of electricity because it has:- (A) Free electron (B) Free ions (C) Free molecules (D) None Ans. (B) 56. Which of the following bonds is the weakest in nature? (A) Single bond (B) Double bond (C) Triple bond (D) Hydrogen bond Ans. (D)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Acid, Base & Salt

Next Story

Periodic table

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)

Redox Reactions

1. What happens in an Oxidation reaction? (A) Protons are lost (B) Electrons are lost (C)