Chemistry in everyday life

1. _______ fibre is used in making bulletproof vests.
(A) Nylon-66
(B) Terylene
(C) Kevlar
(D) Lexan
Ans. (C)

2. What is the full form of PVC?
(A) Phosphonil vinyl Carbonate
(B) Polyvinyl S Carbonate
(C) Polyvinyl Carbonate
(D) Polyvinyl Chloride
Ans. (D)

3. Which fibre is used for making bristles of brushes .
(A) Kevlar
(B) Nylon-66
(C) Terylene
(D) Lexan
Ans. (B)

4. Which among the following is false about natural rubber?
(A) It is an elastomer
(B) It is a monomer of cis-isoprene
(C) Natural rubber is a polymer of chloroprene
(D) It is heated with sulphur compounds to
improve its properties
Ans. (C)
.
5. Which of the following is a Synthetic rubber?
(A) Leoprene
(B) Monoprene
(C) Neoprene
(D) Isoprene
Ans. (C)

6. Milbemycin is used in the eradication of _____.
(A) Agricultural Fungus
(B) Agricultural Pests
(C) Agricultural Herbs
(D) Agricultural Weeds
Ans. (B)

7. Plastic bottles are made of a polymer called PET. The expanded form of PET is
(A) Polyethylene terephthalate
(B) Polyethyl terelene
(C) Polyethylene triphosphate
(D) Polyethyl tetrachloride
Ans. (A)

8. In chemistry, soap is a salt of a ____.
(A) Fatty acid
(B) Glycol
(C) Phosphorous
(D) Ammounium Carbonate
Ans. (A)

9. The brand name Teflon represents which polymer?
(A) Polystyrene
(B) Polypropylene
(C) Polytetrafluoroethylene
(D) Polyethylene terephthalate
Ans. (C)

10. Which is widely used in the plastic industry for manufacturing Bakelite?
(A) Ethyl Alcohol
(B) Phenol
(C) Ortho-Cresol
(D) Catechol
Ans. (B)

11. Which of the following is used as raw material for the manufacture of rayon?
(A) Coal
(B) Petroleum
(C) Cellulose
(D) Plastic
Ans. (C)

12. Barbituric acid and its derivatives are well known as–
(A) Tranquilizers
(B) Antiseptics
(C) Antibiotics
(D) Antipyretics
Ans. (A)

13. The helical structure of protein is stabilized by
(A) Dipeptide bonds
(B) Hydrogen bonds
(C) Ester bonds
(D) Peptide bonds
Ans. (B)

14. The sugar which is not a disaccharide
(A) Lactose
(B) Galactose
(C) Sucrose
(D) Maltose
Ans. (B)

15. Which one of the following is non-reducing sugar?
(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Lactose
Ans. (B)

16. Which of the following is a biodegradable polymer?
(A) Cellulose
(B) Polythene
(C) Polyvinyl chloride
(D) Nylon-6
Ans. (A)

17. Which of the following is related to the discovery of Nylon?
(A) Louis Pasteur
(B) John Cabot
(C) J. Nicephore Niepce
(D) Dr. Wallace H. Carothers
Ans. (D)

18. PVC is obtained by the polymerization of –
(A) Propane
(B) Vinyl chloride
(C) Styrene
(D) Acetylene
Ans. (B)

19. Polyethene is formed by –
(A) Ethylene
(B) Propylene
(C) Acetylene
(D) Annulene
Ans. (A)

20. Which one of the following is a Natural Polymer?
(A) Bakelite
(B) Cellulose
(C) PVC
(D) Nylon
Ans. (B)

21. G lycogen, Cellu lose and starch are the polymers of–
(A) Fructose
(B) Glucose
(C) Lactose
(D) Maltose
Ans. (B)

22. Which of the following element is used for vulcanisation of rubber?
(A) Sulphur
(B) Bromine
(C) Silicon
(D) Phosphorous
Ans. (A)

23. The process of heating of Rubber with sulphur to increase its quality is known as–
(A) Vulcanisation
(B) Acceleration
(C) Galvanization
(D) Sulphonation
Ans. (A)

24. Natural rubber is a polymer of–
(A) Isoprene
(B) Ethylene
(C) Styrene
(D) Butadiene
Ans. (A)

25. Bakelite is a polymer of Phenol and
(A) Formaldehyde
(B) Acetaldehyde
(C) Benzaldehyde
(D) Cinnamaldehyde
Ans. (A)

26. Which one of the following is a synthetic polymer?
(A) Silk
(B) Protein
(C) Polystyrene
(D) Starch
Ans. (C)

27. Which among the following is a petroleum wax?
(A) Honey Wax
(B) Paraffin Wax
(C) Jojoba Wax
(D) Carnauba Wax
Ans. (B)

28. Wax used for making candles is chemically a mixture of–
(A) Aliphatic Hydrocarbons
(B) Aromatic Hydrocarbons
(C) Cyclic Hydrocarbons
(D) Aliphatic and Aromatic Hydrocarbons
Ans. (A)

29. Petroleum is a Mixture of –
(A) Carbohydrates
(B) Carbonates
(C) Hydrocarbons
(D) Carbides
Ans. (C)

30. Which of the following could be used as fuel in
propellant of Rockets?
(A) Liquid Hydrogen + Liquid Nitrogen
(B) Liquid Oxygen + Liquid Argon
(C) Liquid Nitrogen + Liquid oxygen
(D) Liquid Hydrogen + Liquid oxygen
Ans. (D)

31. Glycol is added to aviation gasoline because
it–
(A) Prevents freezing of petrol
(B) Reduces consumption of petrol
(C) Reduces evaporation of petrol
(D) Increase efficiency of petrol
Ans. (A)

32. Aqueous Hydrolysis of sucrose formed –
(A) Only Lactose
(B) Only Glucose
(C) Glucose and Fructose
(D) Glucose and Lactose
Ans. (C)

33. Glucose is a type of –
(A) Pentose Sugar
(B) Hexose Sugar
(C) Tetrose Sugar
(D) Diose Sugar
Ans. (B)

34. The class of drugs used for the treatment of stress is
or
The drug which lowers anxiety and providepeace
(A) Tranquilizer
(B) Diuretics
(C) Pain killer
(D) Antihistamine
Ans. (A)
35. The branch of medicine involving synthetic
chemical compounds is–
(A) Allopathic
(B) Homeopathy
(C) Unani
(D) Ayurveda
Ans. (A)

36. Zinc Phosphide is commonly used as –
(A) Fungicide
(B) Herbicide
(C) Rodenticide
(D) None of these
Ans. (C)

37. Which of the following gas is used to destroy
the microbes?
(A) Chlorine
(B) Oxygen
(C) Hydrogen
(D) Neon
Ans. (A)

38. Substance which are used as a food preservative–
(A) Sodium carbonate
(B) Tartaric acid
(C) Acetic acid
(D) Sodium salts of benzoic acids
Ans. (D)

39. Which gas is used as a disinfectant in drinking
water?
(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Fluorine
(D) Chlorine
Ans. (D)

40. Match the following–
A. Copper 1. Fertilizer Sulphate
B. Penicillin 2. Insecticide
C. Urea 3. Antifungal
D. Malathion 4. Antibiotic
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 2 4 1 3
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans. (C)

41. ‘Saponification’ is a process by which–
(A) Soap is prepared
(B) Sulphur is extracted
(C) Plastic is prepared
(D) Protein is identified.
Ans. (A)

42. What is the by Product obtained in soap
industry?
(A) Caustic soda
(B) Glycerol
(C) Caustic Potash
(D) Naphthalene
Ans. (B)

43. The process involved in the making of soap is–
(A) Saponification
(B) Hydrolysis
(C) Polymerization
(D) Liquification
Ans. (A)

44. Glycol is used to manufacture which of the following?
(A) Nylon
(B) Artificial silk
(C) Terylene
(D) Rubber
Ans. (C)

45. Which of the following is used as non-stick
coating for cooking utensils?
(A) Perspex
(B) Styrofoam
(C) Polystyrene
(D) Teflon
Ans. (D)

46. The antiseptic compound present in Dettol is–
(A) Iodine
(B) Cresol
(C) Biothional
(D) Enloroxylenol
Ans. (D)

47. KMnO4 can be used as –
(A) Fertilizer
(B) Insecticide
(C) Disinfectant
(D) Pesticide
Ans. (C)

48. Tincture of iodine is a solution of Iodine in –
(A) Potassium iodide
(B) Ethyl alcohol
(C) Water
(D) Sodium chloride
Ans. (A)

49. Terylene is a condensation polymer of ethylene
glycol and which acid?
(A) Benzoic Acid
(B) Salicylic acid
(C) Phthalic acid
(D) Terephthalic acid
Ans. (D)

50. Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?
(A) Cotton
(B) Jute
(C) Wool
(D) Silk
Ans. (D)

51. Which of the following is a natural polymer?
(A) Bakelite
(B) Nylon
(C) Polythene
(D) Starch
Ans. (D)

52. Synthetic detergents are prepared from
(A) Potassium salts of higher fatty-acids
(B) Sodium salts of higher fatty-acids
(C) Hydrocarbons of petroleum
(D) Glycerides
Ans. (C)

53. Which of the following gas is used in bulb?
(A) Hydrogen
(B) Carbon-dioxide
(C) Carbon monoxide
(D) Argon
Ans. (D)

54. Chlorine gas is a major component of which of
the following?
(A) Water
(B) Tear gas
(C) Liquified Petroleum Gas
(D) Gobar gas
Ans. (B)

55. In which of the following silicon is not used?
(A) Solar Panels
(B) IC manufacturing
(C) Optical glass
(D) Ink pen
Ans. (D)

56. Which among the following is used in fire
extinguisher?
I. Carbon dioxide
II. Oxygen
III. Sulphur dioxide
(A) Only I
(B) Only II
(C) Only III
(D) All options are correct.
Ans. (A)

57. Bleaching action of Chlorine is due to which
reaction?
(A) Oxidation
(B) Hydrolysis
(C) Redox
(D) Decomposition
Ans. (A)

58. Which of the following is used for ripening of
fruits?
(A) Methylene
(B) Ethylene
(C) Acetone
(D) Methane
Ans. (B)

59. What is the major component of Gobar Gas?
(A) Propane
(B) Butane
(C) Methane
(D) Ethylene
Ans. (C)

60. Rock Salt contains which mineral?
(A) Gypsum
(B) Sodium
(C) Potassium
(D) Magnesium
Ans. (B)

61. Which of the following elements are commonly
found in most fertilizers?
(A) Sodium, Potassium, Phosphorous
(B) Sodium, Potassium, Calcium
(C) Nitrogen, Potassium, Phosphorous
(D) Nitrogen, Potassium, Calcium
Ans. (C)

62. What is a Vermicompost?
(A) Organic fertilizer
(B) Inorganic fertilizer
(C) Toxic Substance
(D) Type of soil
Ans. (A)

63. What is dry ice?
(A) Solid Carbon dioxide
(B) Solid Nitrogen dioxide
(C) Solid Sulphur dioxide
(D) Solid Water
Ans. (A)

64. PET is a very familiar form of _____________. It
is used for making bottles.
(A) Nylon
(B) Acrylic
(C) Polyester
(D) Rayon
Ans. (C)

65. Which acid is released when an ant bites?
(A) Hydrochloric Acid
(B) Formic Acid
(C) Acetic Acid
(D) Phosphoric Acid
Ans. (B)

67. In which industry Potassium nitrate is used
commercially?
(A) Glass manufacturing
(B) Electroplating
(C) Fire cracker manufacturing
(D) Leather industry
Ans. (C)

68. Which among the following is used to treat
Indigestion?
(A) Antacid
(B) Antiseptic
(C) Analgesic
(D) Antibiotic
Ans. (A)

69. Which base is present in soap?
(A) Sodium hydroxide
(B) Silicon dioxide
(C) Calcium hydroxide
(D) Ammonium hydroxide
Ans. (A)

70. Which fibre is also called as artificial silk?
(A) Nylon
(B) Rayon
(C) Polyester
(D) Acrylic
Ans. (B)

71. Fire extinguishers emit which gas?
(A) Carbon monoxide
(B) Chlorine
(C) Carbon dioxide
(D) Nitrogen
Ans. (C)

72. ___________ is obtained by evaporation of sea.
(A) Sugar
(B) Iron
(C) Salt
(D) Steel
Ans. (C)

73. The rubbing surface of a matchbox has
powdered glass and a little red ________________.
(A) Antimony
(B) Arsenic
(C) Silicon
(D) Phosphorous
Ans. (D)

74. A __________ thread is actually stronger than a
steel wire.
(A) Wool
(B) Cotton
(C) Jute
(D) Nylon
Ans. (D)

75. Fabric made from_________ does not get wrinkled easily.
(A) Cotton
(B) Flax
(C) Silk
(D) Polyester
Ans. (D)

Leave a Comment