Classification of Animal Kindgom mcq quiz

1. A contemporary of Charles Darwin who came to the same conclusion in the matter of organic evolution was–
(A) Jean Baptist Lamarck
(B) Thomas Huxley
(C) Alfred Russel Wallace
(D) Franklin Benjamin
Ans. (C)

2. Panda belongs to the same family as that of–
(A) Whale
(B) Bear
(C) Kangaroo
(D) Porcupine
Ans. (B)

3. The largest invertebrate is a/an–
(A) Sponge
(B) Mollusca
(C) Arthropoda
(D) Echinodermata
Ans. (B)

4. What is a sponge?
(A) A fossil
(B) A plant
(C) An animal
(D) A fungus
Ans. (C)

5. Normally, animals can change the place, but which one of the following animals cannot change the place?
(A) Starfish
(B) Sponge
(C) Hydra
(D) Leech
Ans. (C)

6. Which of the following is a true fish?
(A) Silverfish
(B) Starfish
(C) Dogfish
(D) Shellfish
Ans. (C)

7. Which of the following Amphibian lacks tongue?
(A) Sphenodon
(B) Salamander
(C) Ichthyophis
(D) Necturus
Ans. (C)

.
8. The commonest mammal is–
(A) Elephant
(B) Lion
(C) Man (Homosapiens)
(D) Panther
Ans. (C)

9. Which is the only mammal that can fly?
(A) Whale
(B) Bat
(C) Hen
(D) Lizard
Ans. (B)

10. Which of the following is a monogenetic parasite?
(A) Hydra
(B) Fasciola
(C) Ascaris
(D) Earthworm
Ans. (C)

11. Columba Livia is the scientific name of–
(A) Pigeon
(B) Snake
(C) Rabbit
(D) Shark
Ans. (A)

12. The process of preventing the birds from flying is called–
(A) Brailing
(B) Debeaking
(C) Dubbing
(D) Pecking
Ans. (A)

13. Which of the following is an egg laying mammal?
(A) Bat
(B) Leafy ant-eater
(C) Whale
(D) Spiny ant-eater
Ans. (D)

14. ‘Cod’ is a variety of–
(A) Goat (B) Fish
(C) Crop (D) Coral
Ans. (B)

15. Birds which swim in water have–
(A) Webbed Feet
(B) Broad Wings
(C) Long Beaks
(D) Toes with Claws
Ans. (A)

16. The animal which can tolerate more summer heat is–
(A) Buffalo
(B) Cow
(C) Goat
(D) Donkey
Ans. (C)

17. Which one of the following pairs belongs to Cartilaginous Fish?
(A) Shark and Tuna
(B) Shark and Ray
(C) Skates and Hilsa
(D) Ray and Eel
Ans. (B)

18. Which one of the following is not a true fish?
(A) Silver Fish
(B) Saw Fish
(C) Hammer Fish
(D) Sucker Fish
Ans. (A)

19. Which of the following is a fish?
(A) Silverfish
(B) Starfish
(C) Dogfish
(D) Cuttlefish
Ans. (C)

20. Which one of the following is not a true snake?
(A) Glass snake
(B) Sea snake
(C) Tree snake
(D) Blind snake
Ans. (A)

21. Which one of the following set belongs to the Class-Mammalia?
(A) Lion, Hippopotamus, Penguin, Bat
(B) Lion, Bat, Whale, Ostrich
(C) Hippopotamus, Penguin, Whale, Kangaroo
(D) Whale, Bat, Kangaroo, Hippopotamus
Ans. (D)

22. Which one of the following is the tallest bird?
(A) Peacock
(B) Penguin
(C) Ostrich
(D) Emu
Ans. (C)

23. Which one of the following is not a true fish?
(A) Shark
(B) Starfish
(C) Eel
(D) Sea-horse
Ans. (B)

24. The Scientific study of birds is known as–
(A) Limnology
(B) Herpetology
(C) Malacology
(D) Ornithology
Ans. (D)

25. Which of the following animal has a clitellum?
(A) Millipede
(B) Centipede
(C) Earthworm
(D) Ringworm
Ans. (C)

26. The language used in writing the scientific name of animal is–
(A) French
(B) Latin
(C) German
(D) Dutch
Ans. (B)

27. Which one of the following is a non-poisonous snake?
(A) Cobra
(B) Dryophis
(C) Elapes
(D) Python
Ans. (D)

28. Most fish do not swim in water because of the presence of–
(A) Air sinuses
(B) Buoyant scales on the body
(C) Swim Bladder
(D) Swimmerets
Ans. (C)

29. The Literal meaning of the term ‘Homo Sapiens’ is–
(A) Man — The Wise
(B) Man — The Supreme
(C) Man — The Omnivore
(D) Man — The Fool
Ans. (A)

30. Which animal produces the biggest baby?
(A) Camel
(B) Lion
(C) Elephant
(D) Blue whale
Ans. (D)

31. The animal which uses sounds as its ‘Eyes’ is–
(A) Dog
(B) Cat
(C) Snake
(D) Bat
Ans. (D)

32. Which of the following is the largest living bird?
(A) Peacock
(B) Ostrich
(C) Dodo
(D) Turkey
Ans. (B)

33. In male sharks, claspers are found attached to–
(A) Anal fin
(B) Pectoral fin
(C) Pelvic fin
(D) Ventral fin
Ans. (C)

34. Odontology is the branch of science which deals with the study of–
(A) Teeth
(B) Ontogent
(C) Bone
(D) Ageing
Ans. (A)

35. Archaeopteryx had the following reptilian characters–
(A) Teeth on jaw, tail beak
(B) Clawed wings, teeth on jaw, tail
(C) Clawed wings, scales, feathers
(D) Teeth on jaw, feathers, tail
Ans. (B)

36. ‘Darwin finches’ refers to a group of–
(A) Fishes
(B) Lizards
(C) Birds
(D) Amphibians
Ans. (C)

37. The ‘Theory of Evolution’ was put forward by–
(A) Louis Pasteur
(B) Aristotle
(C) Gregor Mendel
(D) Charles Darwin
Ans. (D)

38. The concept of ‘survival of the fittest’ was first advocated by
(A) Oparin
(B) Darwin
(C) Spencer
(D) Haeckel
Ans. (C)

39. The study of extinct animals is called
(A) Herpetology
(B) Ornithology
(C) Geology
(D) Palaeontology
Ans. (D)

40. Dinosaures were
(A) Mammals that became extinct
(B) Large herbivorous creatures which gave rise to hippopotamus species
(C) Egg-laying mammals
(D) Reptiles that became extinct
Ans. (D)

41. In wh ich vertebrate oxygenated and deoxygenated blood gets mixed?
(A) Fish
(B) Amphibian
(C) Bird
(D) Mamal
Ans. (B)

42. Animals living in the three trunks are known as
(A) Arboreal
(B) Volant
(C) Amphibious
(D) Aquaticx
Ans. (A)

.
43. Which phenomenon do bats or dolphins use to find prey, predators or obstacles?
(A) Refraction of sound
(B) Formation of beats
(C) Scattering of sound
(D) Echo location
Ans. (D)

44. Number of Eyes in an Earthworm is —
(A) One
(B) Two
(C) Many
(D) No eyes
Ans. (D)

45. Which of the following is not a part of the Darwin’s
theory of evolution?
(A) Natural selection (B) Struggle for existence
(C) Survival of the fittest
(D) Inheritance of acquired characters
Ans. (D)

46. Which one of the following is not true fish?
(A) Shark
(B) Starfish
(C) Eel
(D) Sea-horse
Ans. (B)

47. What is a sponge?
(A) A fossil (B) A plant
(C) An animal (D) A fungus
Ans. (C)

48. Which of the following amphibians lacks tongue?
(A) Sphenodon (B) Salamander
(C) Ichthyophis (D) Necturus
Ans. (C)

49. An insect is an orgainism having
(A) 3 paris of legs
(B) 4 pairs of legs
(C) Head, thorax and abdomen
(D) Pair of wings and antenna
Ans. (A)

50. Entomolgy is the study of
(A) Birds
(B) Insects
(C) Fossils
(D) Fungi
Ans. (B)

51. Which of the following is a tapeworm?
(A) Fasciola
(B) Schistosoma
(C) Taenia
(D) Enterobius
Ans. (C)

52. Clitellum is found in-
(A) Leech
(B) Snail
(C) Nereis
(D) Earthworm
Ans. (D)

53. Pinna (external ear) is present in-
(A) Amphibian
(B) Fish
(C) Mammal
(D) Reptile
Ans. (C)

54. Which one of the following is an egg-laying mamal
(A) Sloth
(B) Duck-Billed platypus
(C) Kangaroo
(D) Bandicoot
Ans. (B)

55. Who proposed Five Kingdom Classification?
(A) R.H. Whittaker
(B) John Ray
(C) Carolus Linnaeus
(D) H.F. Copeland
Ans. (A)

56. The International Commisson on Zoological Nomenclature was established in-
(A) 1898
(B) 1988
(C) 2001
(D) 1664
Ans. (*)

57. Carolus Linnaeus system of classification is-
(A) Natural
(B) Artificial
(C) Binomial
(D) Phylogenetic
Ans. (C)

.
58. Myrmecology is study of-
(A) Insects
(B) Ants
(C) Crustaceans
(D) Arthropods
Ans. (B)

59. What does the word ‘amphibian means’?
(A) Three lives
(B) Four lives
(C) Two lives
(D) One lives
Ans. (C)

60. Wings of birds and insects are
(A) Xenologous
(B) Homologous
(C) Paralogous
(D) Analogous
Ans. (D)

61. Which one of the following animals belongs to mollusca?
(A) Haliotis
(B) Hare
(C) Hydra
(D) Hyla
Ans. (B)

62. Which one of these animals is jawless:
(A) Sphyrna
(B) Trygon
(C) Myxine
(D) Shark
Ans. (C)

63. Which of the following organism possesses characteristics of a plant and an animal?
(A) Euglena
(B) Mycoplasma
(C) Paramecium
(D) Chlorella
Ans. (A)

64. Which of the following insect has its scientific name as Blattaria?
(A) Beetle
(B) Cockroach
(C) Mosquito
(D) Butterfly
Ans. (B)

65. Locomotory organ of a starfish is
(A) Tube feet
(B) Paddle
(C) Muscular foot
(D) Flipper
Ans. (A)

66. Which of the following is a fish?
(A) Jelly fish
(B) Lobster
(C) Salmon
(D) Whale
Ans. (C)

67. Which of the following mammals lay eggs?
(A) Bat
(B) Whale
(C) Weasel
(D) Platypus
Ans. (D)

68. Charles Darwin, the famous evolutionist, proposed his theory in which one of his books?
(A) The families of flowering plant
(B) The origin of species
(C) The life on earth
(D) The story of the living world
Ans. (B)

69. Which among the following has the maximum life span-
(A) Eagle (B) Tortoise
(C) Tiger (D) Elephant
Ans. (B)

70. Red Data Book provides an account of-
(A) Extinct animals only
(B) Endangered plants & animals
(C) Endangered plants only
(D) Fossil plants
Ans. (B)

71. Which of the following is Study of fossils ?
(A) Ethology
(B) Etiology
(C) Anthropology
(D) Palaeontology
Ans. (D)

72. Sea-Anemones belongs to the phylum
(A) Arthropoda
(B) Cnidaria
(C) Porifera
(D) Mollusca
Ans. (B)

73. Amoeba belongs to the phylum
(A) Protozoa
(B) Annelida
(C) Porifera
(D) Platyhelminthes
Ans. (A)

74. Sponges belongs to the phylum
(A) Protozoa
(B) Annelida
(C) Porifera
D) Cnidaria
Ans. (C)

75. Spiders belong to the phylum
(A) Mollusca
(B) Annelida
(C) Cnidaria
(D) Arthropoda
Ans. (D)

76. Octopus belongs to the phylum
(A) Mollusca
(B) Cnidaria
(C) Echinodermata
(D)Chordata
Ans. (A)

77. Prawn belongs to the phylum
(A) Arthropoda
(B)Cnidaria
(C) Echinodermata
(D) Chordata
Ans. (A)

78. Crabs belongs to the phylum
(A) Mollusca
(B) Cnidaria
(C) Platyhelminthes
(D) Arthropoda
Ans. (D)

79. When a Cuttlefish is described as a Molluscs, it is at which level of classification?
(A) Class
(B) Order
(C) Family
(D) Phylum
Ans. (D)

80. Vertebrates belongs to the phylum
(A) Arthropoda
(B) Annelida
(C) Cnidaria
(D) Chordata
Ans. (D)

81. _____is caused by parasites of the Plasmodium genus.
(A) Dysentery
(B) Malaria
(C) Chickenpox
(D) Herpes
Ans. (B)

.
82. Oysters belongs to the phylum__________.
(A) Arthropada
(B) Annelida
(C) Platyhelminthes (
D) Mollusca
Ans. (D)

83. Human Beings belong to which category of the ecosystem?
(A) Omnivores
(B) Carnivores
(C) Herbivores
(D) Zooplankton
Ans. (A)

85. Which of the following is not an example of an amphibian?
(A) Frog
(B) Sea horse
(C) Alligator
(D) Toad
Ans. (B)

86. Which among the following is the habitat of ‘Dog fish’?
(A) River
(B) Sea
(C) Lake
(D) Marsh
Ans. (B)

87. Which of the following pair is INCORRECT?
I. Crocodile – Reptile
II. Frog – Amphibian
III. Tiger – Reptile
(A) I and II (B) I and III
(C) Only III (D) Only II
Ans. (C)

88. Snakes, turtle, lizards and crocodiles falls under which category of animals?
(A) Pisces
(B) Amphibian
(C) Reptilian
(D) Aves
Ans. (C)

89. The scientific name of human being is?
(A) Homo Nigrum
(B) Melongena Sapiens
(C) Homo Sapiens
(D) Tigris Solanum
Ans. (C)

90. Which among the following has segmented body?
(A) Phylum Mollusca
(B) Phylum Arthopoda
(C) Phylum Annelida
(D) Phylum Coelenterata
Ans. (C)

91. Which of the following is the largest mammal?
(A) Whale
(B) Rhinoceros
(C) Elephant
(D) Human
Ans. (A)

92. Nereis, Pheretima (Earthworm) and Hirudinaria (blood sucking leech) are examples of which Phylum?
(A) Coelenterata
(B) Aschelminthes
(C) Annelida
(D) Arthropoda
Ans. (C)

93. Animals like annelids and arthropods etc where the body can be divided into identical left and right halves in only one plane, exhibit ________
symmetry.
(A) Coelenterata (B) Radial
(C) Ctenophora (D) Bilateral
Ans. (D)

94. Which of the following does not hold true for Animal belonging to Phylum Chordate?
(A) Notochord present
(B) Pharynx perforated by gill slits.
(C) Heart is dorsal (if present)
(D) A post-anal part (tail) is present
Ans. (C)

95. ___________ is the second largest animal phylum.
(A) Mollusca
(B) Chordata
(C) Coelomates
(D) Anneldia
Ans. (A)

96. What type of a body plan does coelenterates, ctenophores and echinoderms have?
(A) Annelida
(B) Radial
(C) Bilateral
(D) Platyhelminthes
Ans. (B)

97. Taenia (Tapeworm), Fasciola (Liver fluke) are examples of which Phylum?
(A) Coelenterata
(B) Platyhelminthes
(C) Annelida
(D) Arthropoda
Ans. (B)

98. Which of the following Phylum are also called flatworms?
(A) Mollusca
(B) Chordata
(C) Ctenophora
(D) Platyhelminthes
Ans. (D)

99. Order Primata comprising monkey, gorilla and gibbon is placed in class Mammalia along with order Carnivora that includes?
(A) Giraffe , Camels and Elephants
(B) Crocodile, Lizard and Snake
(C) Lion, Leopard and Tiger
(D) Tiger, Cats and Dogs
Ans. (D)

100. Which is the only one example of Mollusca Phylum?
(A) Locust
(B) Butterfly
(C) Scorpion
(D) Octopus
Ans. (D)

101. Sycon (Scypha), Spongilla (Fresh water sponge) and Euspongia (Bath sponge) are examples of which Phylum?
(A) Coelen terata
(B) Platy helminthes
(C) Ctenophora
(D) Porifera
Ans. (D)

102. In animals like Annelids, Molluscs, organs haveassociated to form functional systems, each system concerned with a specific physiological
function. This pattern is called ________system level of organization.
(A) Organ
(B) Open
(C) Closed
(D) Coelom
Ans. (A)

103. Animals in which the cells are arranged in two embryonic layers are called ________.
(A) Diploblastic
(B) Extoderm
(C) Triploblastic
(D) Endoderm
Ans. (A)

104. ___________ being a higher category, is the assemblage of families which exhibit a few similar characters.
(A) Order
(B) Species
(C) Genus
(D) Class
Ans. (A)

.
105. The animals in which the body cavity is absent are known as __________.
(A) Coelomates
(B) Wild
(C) Pseudocoelomates
(D) Acoelomates
Ans. (D)

106. Biological names are generally derived from which language?
(A) French
(B) Latin
(C) Mexican
(D) German
Ans. (B)

107. Aurelia (Medusa) and Adamsia (Polyp) ar examples of which Phylum?
(A) Ctenophora
(B) Annelida
(C) Coelenterata
(D) Aschelminthes
Ans. (C)

108. Based on the common features like presence of notochord and dorsal hollow neural system, animals like fishes, amphibians, reptiles, birds along with mammals are included in which Phylum?
(A) Mammalia
(B) Chordata
(C) Primata
(D) Insecta
Ans. (B)

109. Animals in which the cells are arranged in three embryonic layers are called ________.
(A) Diploblastic
(B) Ectoderm
(C) Triploblastic
(D) Endoderm
Ans. (C)

110. Locust, Butterfly, Scorpion and Prawn are all examples of which Phylum?
(A) Annelida
(B) Chordata
(C) Arthropoda
(D) Platyhelminthes
Ans. (C)

111. Adamsia (Sea anemone), Pennatula (Sea-pen) are examples of which Phylum?
(A) Coelenterata
(B) Aschelminthes
(C) Annelida
(D) Arthropoda
Ans. (A)

112. The body cavity which is lined by mesoderm is called __________.
(A) Coelom
(B) Chordata
(C) Arthropoda
(D) Platyhelminthes
Ans. (A)

113. In Animal Kingdom classification, which of the following is not a Phylum?
(A) Mollusca
(B) Chordata
(C) Coelomates
(D) Anneldia
Ans. (C)

114. Animals belonging to phylum _____________ are fundamentally characterised by the presence of a notochord, a dorsal hollow nerve cord and paired pharyngeal gill slits.
(A) Annelida
(B) Chordata
(C) Arthropoda
(D) Platyhelminthes
Ans. (B)

115. Classes comprising animals like fishes, amphibians, reptiles, birds along with mammals constitute the category called?
(A) Species
(B) Genus
(C) Kingdom
(D) Phylum
Ans. (D)

116. _________ is the largest phylum of Animalia which includes insects.
(A) Annelida
(B) Chordata
(C) Arthropoda
(D) Platyhelminthes
Ans. (C)

117. Lion, Leopard and Tiger are all species of which genus?
(A) Solanum
(B) Panthera
(C) Felis
(D) Tigris
Ans. (B)

Leave a Comment