Classification of Animal Kingdoms

10 mins read

1. A contemporary of Charles Darwin who came
to the same conclusion in the matter of organic evolution was–
(A) Jean Baptist Lamarck
(B) Thomas Huxley
(C) Alfred Russel Wallace
(D) Franklin Benjamin
Ans. (C)

2. Panda belongs to the same family as that of–
(A) Whale (B) Bear
(C) Kangaroo (D) Porcupine
Ans. (B)

3. The largest invertebrate is a/an–
(A) Sponge (B) Mollusca
(C) Arthropoda (D) Echinodermata
Ans. (B)

4. What is a sponge?
(A) A fossil (B) A plant
(C) An animal (D) A fungus
Ans. (C)

5. Normally, animals can change the place, but
which one of the following animals cannot
change the place?
(A) Starfish (B) Sponge
(C) Hydra (D) Leech
Ans. (C)

6. Which of the following is a true fish?
(A) Silverfish (B) Starfish
(C) Dogfish (D) Shellfish
Ans. (C)

7. Which of the following Amphibian lacks tongue?
(A) Sphenodon (B) Salamander
(C) Ichthyophis (D) Necturus
Ans. (C)

8. The commonest mammal is–
(A) Elephant (B) Lion
(C) Man (Homosapiens) (D) Panther
Ans. (C)

9. Which is the only mammal that can fly?
(A) Whale (B) Bat
(C) Hen (D) Lizard
Ans. (B)

10. Which of the following is a monogenetic parasite?
(A) Hydra (B) Fasciola
(C) Ascaris (D) Earthworm
Ans. (C)

11. Columba Livia is the scientific name of–
(A) Pigeon (B) Snake
(C) Rabbit (D) Shark
Ans. (A)

12. The process of preventing the birds from flying is called–
(A) Brailing (B) Debeaking
(C) Dubbing (D) Pecking
Ans. (A)

13. Which of the following is an egg-laying mammal?
(A) Bat (B) Leafy ant-eater
(C) Whale (D) Spiny ant-eater
Ans. (D)

14. ‘Cod’ is a variety of–
(A) Goat (B) Fish
(C) Crop (D) Coral
Ans. (B)

15. Birds which swim in water have–
(A) Webbed Feet (B) Broad Wings
(C) Long Beaks (D) Toes with Claws
Ans. (A)

16. The animal which can tolerate more summer heat is–
(A) Buffalo (B) Cow
(C) Goat (D) Donkey
Ans. (C)

17. Which one of the following pairs belongs to Cartilaginous Fish?
(A) Shark and Tuna (B) Shark and Ray
(C) Skates and Hilsa (D) Ray and Eel
Ans. (B)

18. Which one of the following is not a true fish?
(A) Silver Fish (B) Saw Fish
(C) Hammer Fish (D) Sucker Fish
Ans. (A)

19. Which of the following is a fish?
(A) Silverfish (B) Starfish
(C) Dogfish (D) Cuttlefish
Ans. (C)

20. Which one of the following is not a true snake?
(A) Glass snake (B) Sea snake
(C) Tree snake (D) Blind snake
Ans. (A)

21. Which one of the following set belongs to the Class-Mammalia?
(A) Lion, Hippopotamus, Penguin, Bat
(B) Lion, Bat, Whale, Ostrich
(C) Hippopotamus, Penguin, Whale, Kangaroo
(D) Whale, Bat, Kangaroo, Hippopotamus
Ans. (D)

22. Which one of the following is the tallest bird?
(A) Peacock (B) Penguin
(C) Ostrich (D) Emu
Ans. (C)

23. Which one of the following is not a true fish?
(A) Shark (B) Starfish
(C) Eel (D) Sea-horse
Ans. (B)

24. The Scientific study of birds is known as–
(A) Limnology (B) Herpetology
(C) Malacology (D) Ornithology
Ans. (D)

25. Which of the following animal has a clitellum?
(A) Millipede (B) Centipede
(C) Earthworm (D) Ringworm
Ans. (C)

26. The language used in writing the scientific name of animal is–
(A) French (B) Latin
(C) German (D) Dutch
Ans. (B)

27. Which one of the following is a non-poisonous snake?
(A) Cobra (B) Dryophis
(C) Elapes (D) Python
Ans. (D)

28. Most fish do not swim in the water because of the presence of–
(A) Air sinuses
(B) Buoyant scales on the body
(C) Swim Bladder (D) Swimmerets
Ans. (C)

29. The Literal meaning of the term ‘Homo Sapiens’ is–
(A) Man — The Wise
(B) Man — The Supreme
(C) Man — The Omnivore
(D) Man — The Fool
Ans. (A)

30. Which animal produces the biggest baby?
(A) Camel (B) Lion
(C) Elephant (D) Blue whale
Ans. (D)

31. The animal which uses sounds as its ‘Eyes’ is–
(A) Dog (B) Cat
(C) Snake (D) Bat
Ans. (D)

32. Which of the following is the largest living bird?
(A) Peacock (B) Ostrich
(C) Dodo (D) Turkey
Ans. (B)

33. In male sharks, claspers are found attached to–
(A) Anal fin (B) Pectoral fin
(C) Pelvic fin (D) Ventral fin
Ans. (C)

34. Odontology is the branch of science which deals with the study of–
(A) Teeth (B) Ontogent
(C) Bone (D) Ageing
Ans. (A)

35. Archaeopteryx had the following reptilian characters–
(A) Teeth on jaw, tail beak
(B) Clawed wings, teeth on jaw, tail
(C) Clawed wings, scales, feathers
(D) Teeth on jaw, feathers, tail
Ans. (B)

36. ‘Darwin finches’ refers to a group of–
(A) Fishes (B) Lizards
(C) Birds (D) Amphibians
Ans. (C)

37. The ‘Theory of Evolution was put forward by–
(A) Louis Pasteur (B) Aristotle
(C) Gregor Mendel (D) Charles Darwin
Ans. (D)

38. The concept of ‘survival of the fittest’ was first advocated by
(A) Oparin (B) Darwin
(C) Spencer (D) Haeckel
Ans. (C)

39. The study of extinct animals is called
(A) Herpetology (B) Ornithology
(C) Geology (D) Palaeontology
Ans. (D)

40. Dinosaures were
(A) Mammals that became extinct
(B) Large herbivorous creatures which gave rise to hippopotamus species
(C) Egg-laying mammals
(D) Reptiles that became extinct
Ans. (D)

41. In which vertebrate oxygenated and
deoxygenated blood gets mixed?
(A) Fish (B) Amphibian
(C) Bird (D) Mamal
Ans. (B)

42. Animals living in the three trunks are known as
(A) Arboreal (B) Volant
(C) Amphibious (D) Aquaticx
Ans. (A)

43. Which phenomenon do bats or dolphins use to
find prey, predators, or obstacles?
(A) Refraction of sound (B) Formation of beats
(C) Scattering of sound (D) Echolocation
Ans. (D)

44. Number of Eyes in an Earthworm is —
(A) One (B) Two
(C) Many (D) No eyes
Ans. (D)

45. Which of the following is not a part of Darwin’s theory of evolution?
(A) Natural selection (B) Struggle for existence
(C) Survival of the fittest
(D) Inheritance of acquired characters
Ans. (D)

46. Which one of the following is not true fish?
(A) Shark (B) Starfish
(C) Eel (D) Sea-horse
Ans. (B)

47. What is a sponge?
(A) A fossil (B) A plant
(C) An animal (D) A fungus
Ans. (C)

48. Which of the following amphibians lacks tongue?
(A) Sphenodon (B) Salamander
(C) Ichthyophis (D) Necturus
Ans. (C)

49. An insect is an orgainism having
(A) 3 paris of legs (B) 4 pairs of legs
(C) Head, thorax and abdomen
(D) Pair of wings and antenna
Ans. (A)

50. Entomolgy is the study of
(A) Birds (B) Insects
(C) Fossils (D) Fungi
Ans. (B)

51. Which of the following is a tapeworm?
(A) Fasciola (B) Schistosoma
(C) Taenia (D) Enterobius
Ans. (C)

52. Clitellum is found in-
(A) Leech (B) Snail
(C) Nereis (D) Earthworm
Ans. (D)

53. Pinna (external ear) is present in-
(A) Amphibian (B) Fish
(C) Mammal (D) Reptile
Ans. (C)

54. Which one of the following is an egg-laying mammal
(A) Sloth (B) Duck-Billed platypus
(C) Kangaroo (D) Bandicoot
Ans. (B)

55. Who proposed Five Kingdom Classification?
(A) R.H. Whittaker (B) John Ray
(C) Carolus Linnaeus (D) H.F. Copeland
Ans. (A)

56. The International Commission on Zoological
Nomenclature was established in-
(A) 1898 (B) 1988
(C) 2001 (D) 1664
Ans. (*) `

57. Carolus Linnaeus system of classification is-
(A) Natural (B) Artificial
(C) Binomial (D) Phylogenetic
Ans. (C)

58. Myrmecology is study of-
(A) Insects (B) Ants
(C) Crustaceans (D) Arthropods
Ans. (B)

59. What does the word ‘amphibian mean’?
(A) Three lives (B) Four lives
(C) Two lives (D) One lives
Ans. (C)

60. Wings of birds and insects are
(A) Xenologous (B) Homologous
(C) Paralogous (D) Analogous
Ans. (D)

61. Which one of the following animals belongs to Mollusca?
(A) Haliotis (B) Hare
(C) Hydra (D) Hyla
Ans. (B)

62. Which one of these animals is jawless:
(A) Sphyrna (B) Trygon
(C) Myxine (D) Shark
Ans. (C)

63. Which of the following organism possesses
characteristics of a plant and an animal?
(A) Euglena (B) Mycoplasma
(C) Paramecium (D) Chlorella
Ans. (A)

64. Which of the following insect has its scientific name as Blattaria?
(A) Beetle (B) Cockroach
(C) Mosquito (D) Butterfly
Ans. (B)

65. Locomotory organ of a starfish is
(A) Tube feet (B) Paddle
(C) Muscular foot (D) Flipper
Ans. (A)

66. Which of the following is a fish?
(A) Jellyfish (B) Lobster
(C) Salmon (D) Whale
Ans. (C)

67. Which of the following mammals lay eggs?
(A) Bat (B) Whale
(C) Weasel (D) Platypus
Ans. (D)

68. Charles Darwin, the famous evolutionist,
proposed his theory in which one of his books?
(A) The families of flowering plant
(B) The origin of species
(C) The life on earth
(D) The story of the living world
Ans. (B)

69. Which among the following has the maximum life span-
(A) Eagle (B) Tortoise
(C) Tiger (D) Elephant
Ans. (B)

70. Red Data Book provides an account of-
(A) Extinct animals only
(B) Endangered plants & animals
(C) Endangered plants only
(D) Fossil plants
Ans. (B)

71. Which of the following is the Study of fossils?
(A) Ethology (B) Etiology
(C) Anthropology (D) Palaeontology
Ans. (D)

72. Sea-Anemones belongs to the phylum
(A) Arthropoda (B) Cnidaria
(C) Porifera (D) Mollusca
Ans. (B)

73. Amoeba belongs to the phylum
(A) Protozoa (B) Annelida
(C) Porifera (D) Platyhelminthes
Ans. (A)

74. Sponges belongs to the phylum
(A) Protozoa (B) Annelida
(C) Porifera (D) Cnidaria
Ans. (C)

75. Spiders belong to the phylum
(A) Mollusca (B) Annelida
(C) Cnidaria (D) Arthropoda
Ans. (D)

76. Octopus belongs to the phylum
(A) Mollusca (B) Cnidaria
(C) Echinodermata (D)Chordata
Ans. (A)

77. Prawn belongs to the phylum
(A) Arthropoda (B)Cnidaria
(C) Echinodermata (D) Chordata
Ans. (A)

78. Crabs belongs to the phylum
(A) Mollusca (B) Cnidaria
(C) Platyhelminthes (D) Arthropoda
Ans. (D)

79. When a Cuttlefish is described as a Molluscs, it is at which level of classification?
(A) Class (B) Order
(C) Family (D) Phylum
Ans. (D)

80. Vertebrates belongs to the phylum
(A) Arthropoda (B) Annelida
(C) Cnidaria (D) Chordata
Ans. (D)

81. _____is caused by parasites of the Plasmodium genus.
(A) Dysentery (B) Malaria
(C) Chickenpox (D) Herpes
Ans. (B)

82. Oysters belongs to the phylum__________.
(A) Arthropada (B) Annelida
(C) Platyhelminthes (D) Mollusca
Ans. (D)

83. Human Beings belong to which category of the ecosystem?
(A) Omnivores (B) Carnivores
(C) Herbivores (D) Zooplankton
Ans. (A)

84. Who of the following is known as ‘Father of Zoology’?
(A) Darwin (B) Aristotle
(C) Heckle (D) Edward Jenner
Ans. (B)

85. Which of the following is not an example of an amphibian?
(A) Frog (B) Sea horse
(C) Alligator (D) Toad
Ans. (B)

86. Which among the following is the habitat of ‘Dog fish’?
(A) River (B) Sea (C) Lake (D) Marsh
Ans. (B)

87. Which of the following pair is INCORRECT?
I. Crocodile – Reptile
II. Frog – Amphibian
III. Tiger – Reptile
(A) I and II (B) I and III
(C) Only III (D) Only II
Ans. (C)

88. Snakes, turtles, lizards, and crocodiles falls
under which category of animals?
(A) Pisces (B) Amphibian
(C) Reptilian (D) Aves
Ans. (C)

89. The scientific name of human being is?
(A) Homo Nigrum (B) Melongena Sapiens
(C) Homo Sapiens (D) Tigris Solanum
Ans. (C)

90. Which among the following has segmented body?
(A) Phylum Mollusca (B) Phylum Arthopoda
(C) Phylum Annelida (D) Phylum Coelenterata
Ans. (C)

91. Which of the following is the largest mammal?
(A) Whale (B) Rhinoceros
(C) Elephant (D) Human
Ans. (A)

92. Nereis, Pheretima (Earthworm) and Hirudinaria
(bloodsucking leech) are examples of which Phylum?
(A) Coelenterata (B) Aschelminthes
(C) Annelida (D) Arthropoda
Ans. (C)

93. Animals like annelids and arthropods etc where
the body can be divided into identical left and
right halves in only one plane, exhibit ________ symmetry.
(A) Coelenterata (B) Radial
(C) Ctenophora (D) Bilateral
Ans. (D)

94. Which of the following does not hold true for animal belonging to Phylum Chordate?
(A) Notochord present
(B) Pharynx perforated by gill slits.
(C) Heart is dorsal (if present)
(D) A post-anal part (tail) is present
Ans. (C)

95. ___________ is the second largest animal phylum.
(A) Mollusca (B) Chordata
(C) Coelomates (D) Anneldia
Ans. (A)

96. What type of a body plan does coelenterates,
ctenophores and echinoderms have?
(A) Annelida (B) Radial
(C) Bilateral (D) Platyhelminthes
Ans. (B)

97. Taenia (Tapeworm), Fasciola (Liver fluke) are
examples of which Phylum?
(A) Coelenterata (B) Platyhelminthes
(C) Annelida (D) Arthropoda
Ans. (B)

98. Which of the following Phylum are also called flatworms?
(A) Mollusca (B) Chordata
(C) Ctenophora (D) Platyhelminthes
Ans. (D)

99. Order Primata comprising monkey, gorilla and
gibbon is placed in class Mammalia along with
order Carnivora that includes?
(A) Giraffe , Camels and Elephants
(B) Crocodile, Lizard and Snake
(C) Lion, Leopard and Tiger
(D) Tiger, Cats and Dogs
Ans. (D)

100. Which is the only one example of Mollusca Phylum?
(A) Locust (B) Butterfly
(C) Scorpion (D) Octopus
Ans. (D)

101. Sycon (Scypha), Spongilla (Freshwater sponge) and Euspongia (Bath sponge) are examples of
which Phylum?
(A) Coelen terata (B) Platy helminthes
(C) Ctenophora (D) Porifera
Ans. (D)

102. In animals like Annelids, Molluscs, organs have
associated to form functional systems, each
system concerned with a specific physiological
function. This pattern is called ________system
level of organization.
(A) Organ (B) Open
(C) Closed (D) Coelom
Ans. (A)

103. Animals in which the cells are arranged in two
embryonic layers are called ________.
(A) Diploblastic (B) Extoderm
(C) Triploblastic (D) Endoderm
Ans. (A)

104. ___________ being a higher category, is the assemblage of families which exhibit a few
similar characters.
(A) Order (B) Species
(C) Genus (D) Class
Ans. (A)

105. The animals in which the body cavity is absent
are known as __________.
(A) Coelomates (B) Wild
(C) Pseudocoelomates (D) Acoelomates
Ans. (D)

106. Biological names are generally derived from
which language?
(A) French (B) Latin
(C) Mexican (D) German
Ans. (B)

107. Aurelia (Medusa) and Adamsia (Polyp) are
examples of which Phylum?
(A) Ctenophora (B) Annelida
(C) Coelenterata (D) Aschelminthes
Ans. (C)

108. Based on the common features like presence of notochord and dorsal hollow neural system,
animals like fishes, amphibians, reptiles, birds along with mammals are included in which Phylum?
(A) Mammalia (B) Chordata
(C) Primata (D) Insecta
Ans. (B)

109. Animals in which the cells are arranged in three
embryonic layers are called ________.
(A) Diploblastic (B) Ectoderm
(C) Triploblastic (D) Endoderm
Ans. (C)

110. Locust, Butterfly, Scorpion and Prawn are all
examples of which Phylum?
(A) Annelida (B) Chordata
(C) Arthropoda (D) Platyhelminthes
Ans. (C)

111. Adamsia (Sea anemone), Pennatula (Sea-pen)
are examples of which Phylum?
(A) Coelenterata (B) Aschelminthes
(C) Annelida (D) Arthropoda
Ans. (A)

112. The body cavity which is lined by mesoderm is called __________.
(A) Coelom (B) Chordata
(C) Arthropoda (D) Platyhelminthes
Ans. (A)

113. In Animal Kingdom classification, which of the
following is not a Phylum?
(A) Mollusca (B) Chordata
(C) Coelomates (D) Anneldia
Ans. (C)

114. Animals belonging to phylum _____________ are
fundamentally characterised by the presence
of a notochord, a dorsal hollow nerve cord and
paired pharyngeal gill slits.
(A) Annelida (B) Chordata
(C) Arthropoda (D) Platyhelminthes
Ans. (B)

115. Classes comprising animals like fishes,
amphibians, reptiles, birds along with mammals
constitute the category called?
(A) Species (B) Genus
(C) Kingdom (D) Phylum
Ans. (D)

116. _________ is the largest phylum of Animalia
which includes insects.
(A) Annelida (B) Chordata
(C) Arthropoda (D) Platyhelminthes
Ans. (C)

117. Lion, Leopard and Tiger are all species of which genus?
(A) Solanum (B) Panthera
(C) Felis (D) Tigris
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodiversity

Next Story

Animal Cells and Tissues

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)