Classification of Living Organism

3 mins read

1. The book ‘Genera Plantarum’ was written by–
(A) Linnaeus (B) Bentham and Hooker
(C) Engler and Prantle (D) Hutchinson
Ans. (A)

2. Where is the Botanical Survey of India Headquartered?
(A) Lucknow (B) Darjeeling
(C) Kolkata (D) Oottaccamund
Ans. (C)

3. Plants differ from animals in having-
(A) Locomotion (B) Metabolism
(C) Localised growth (D) Catabolism
Ans. (C

4. The age of trees is determined by its:
(A) Birth (B) Height
(C) Growth rings (D) General appearance
Ans. (C)

5. The presence of what distinguishes a plant cell
from animal cells?
(A) Chloroplasts (B) Cell wall
(C) Cell membrane (D) Nucleus
Ans. (A)

6. What is a sponge?
(A) A fossil (B) A plant
(C) An animal (D) A fungus
Ans. (C)

7. Flowerless plants are termed as:
(A) Phanerogams (B) Bryophytes
(C) Thallophytes (D) Cryptogams
Ans. (D)

8. Bryophytes are often called amphibian plant
because they-
(A) Appear like a frog
(B) Are found both in water and on land
(C) Do not have habitat preference
(D) Can eat insects
Ans. (B)

9. Taxonomy is a science that deals with
(A)Morphology
(B)Anatomy
(C) Classification
(D) Economic uses
Ans.(C)

10. Stamens are fused with each other by their
anthers and also with petals in:
(A) Leguminosae (B) Liliaceae
(C) Compositae (D) Euphorbiaceae
Ans. (D)

11. Pulses are obtained from the family.
(A) Liiacese (B) Leguminosae
(C) Cycadaceae (D) Fungi
Ans. (B)

12. Which word is common in the botanical names
of trees like Ashoka, Tamarind, or coral?
(A) Terminalia (B) Salix
(C) Indica (D) Acacia
Ans. (C)

13. What do you call the study of fungi?
(A) Mycology (B) Parasitology
(C) Bacteriology (D) Ecology
Ans. (A)

14. ‘Agronomy’ is the practice of raising___________.
(A) Plants and Animals (B) Crop plants
(C) Agriculture (D) Fruit plants only
Ans. (B)

15. What is a Pepper plant?
(A) Bush (B) Shrub
(C) Vine (D) Tree
Ans. (C)

16. Ferns belong to which division of plants?
(A) Gymnosperms (B) Angiosperms
(C) Thallophyta (D) Pteridophyta
Ans. (D)

17. Which of the following is not true about
Pteridophyta?
(A) Dominant phase is saprophytes
(B) Main plant body is diploid
(C) Seeds are present (D) Flowers are absent
Ans. (C)

18. Which of the following is not true about
Bryophyta?
(A) Dominant phase is gametophytes
(B) Main plant body is haploid
(C) Spores are homospores
(D) Flowers are present
Ans. (D)

19. For the aquatic organisms, the source of food is
(A) Phytoplankton (B) Sea Weed
(C) Aqua plankton (D) Zooplankton
Ans. (A)

20. Who among the following is known as ‘Father of
Biology’?
(A) Darwin (B) Aristotle
(C) Heckle (D) Edward Jenner
Ans. (B)

21. Bamboo is a type of _____.
(A) Herb (B) Tree
(C) Shrub (D) Grass
Ans. (D)

22. Who proposed the five kingdom classification?
(A) Ernst Mayr (B) R. H. Whittaker
(C) M. W. Beijerinck (D) D. I. Ivanovsky
Ans. (B)

23. Potato, tomato, and brinjal are three different
species but all belong to which genus?
(A) Solanum (B) Panthera
(C) Felis (D) Tigris
Ans. (A)

24. In the names Mangifera indica (mango), Solanum
tuberosum (potato) and Panthera leo (lion), what
does the three names, indica, tuberose and Leo,
represent?
(A) Binomial Nomenclature(B) Taxonomic Hierarchy
(C) Identification (D) Specific Epithet
Ans. (A)

25. _______ are chlorophyll-bearing, simple, thalloid,
autotrophic and largely aquatic (both freshwater
and marine) organisms.
(A) Pteridophytes (B) Bryophytes
(C) Algae (D) Gymnosperms
Ans. (C)

26. In the names Mangifera indica (mango), Solanum tuberosum (potato), and Panthera leo (lion), the
terms Mangifera, Solanum, and Panthera represent the higher level of?
(A) Taxon
(B) Taxonomic Hierarchy
(C) Specific Epithet
(D) Binomial Nomenclature
Ans. (A)

27. Which of the following is not among the 3 main
classes of Algae?
(A) Chloro phyceae (B) Rhodop hyceae
(C) Phaeo phyceae (D) Gymnosperms
Ans. (D)

28. The members of Rhodophyceae are commonly
called _________ algae.
(A) Green (B) Brown
(C) Red (D) Yellow
Ans. (C)

29. The members of Phaeophyceae are commonly
called _________ algae.
(A) Green (B) Brown
(C) Red (D) Yellow
Ans. (B)

30. Among plants, three different genera Solanum,
Petunia and Datura are placed in which family?
(A) Cancidae (B) Solanaceae
(C) Felis (D) Felidae
Ans. (B)

31. The members of Chlorophyceae are commonly called _________ algae.
(A) Green (B) Brown
(C) Red (D) Yellow
Ans. (A)

32. Which of the following is not correct?
(A) Members of Chlorophyceae are commonly called green algae
(B) Members of Phaeophyceae are commonly called red algae
(C) Members of Rhodophyceae are commonly called red algae
(D) Members of Phaeophyceae are commonly called brown algae
Ans. (B)

33. The predominant stage of the life cycle of a moss is the gametophyte which consists of two stages.
The second stage is the ___________ stage.
(A) Agar (B)Leafy
(C) Chlorella (D)protonema
Ans. (B)

34. Bryophytes are also called ____________ of the plant
kingdom.
(A) Mammals (B) Amphibians
(C) Reptiles (D) Insecta
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Skeletal System

Next Story

Cell & Cell structure/Cell Biology

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)