Ecology, Evolution Agriculture Biodiversity

20 mins read

1. Nutrients are recycled in the atmosphere with the help of certain microorganisms referred to as–
(A) Producers (B) Consumers
(C) Decomposers (D) None of these
Ans. (C)

2. The green manure is obtained from–
(A) Fresh animal excreta
(B) Decomposing green legume plants
(C) Domestic vegetable waste
(D) Oilseed husk cakes
Ans. (B)

3. The method which is not used as a biological control–
(A) Use of predators of a pest
(B) Pheromone traps
(C) Use of pesticides (D) Use of neem extracts
Ans. (C)

4. Mushroom cultivation is not useful in–
(A) Biogas Production
(B) Biological control of crop diseases
(C) Recycling of agricultural wastes
(D) Preventing Cancer
Ans. (B)

5. A large number of identical plants can be obtained in a short span of time through–
(A) a Large number of seeds of a single plant
(B) Stem cuttings
(C) Tissue culture technique
(D) Hydroponics method
Ans. (C)

6. Bt seed is associated with–
(A) Rice (B) Wheat
(C) Cotton (D) Oil seeds
Ans. (C)

7. The study of field crops is called–
(A) Pomology (B) Agronomy
(C) Olericulture (D) Floriculture
Ans. (B)

8. Select the biofertilizer in the following–
(A) Compost (B) Ammonium Sulphate
(C) Cattle Dung
(D)Algae and Blue-Green Algae
Ans. (D)

9. Which of the following is a correct description
of ‘Tissue Culture’?
(A) Conservation of forests and plantation
(B) Growth and propagation of horticultural crops
(C) Science of cultivating animal tissue in an artificial medium
(D) Protection of wild animals
Ans. (B)

10. Natural organic fertilizers are found to be better than chemical fertilizers because–
(A) Chemical fertilizers are less productive
(B) Organic fertilizers are more productive
(C) Organic fertilizers sustain soil productivity
(D) Chemical fertilizers are toxic
Ans. (C)

11. The medicinal plant used in preparations for skin care is–
(A) Cinchona (B) Amla
(C) Aloevera (D) Rauwolfia
Ans. (C)

12. Growing more than one crop on a piece of land
during the year is known as–
(A) Uni Cropping (B) Multiple Cropping
(C) Double Cropping (D) Triple Cropping
Ans. (B)

13. The production of alcohol from organic compounds by microorganisms is known as–
(A) Combustion (B) Fermentation
(C) Anaerobic Respiration (D)Aerobic Respiration
Ans. (B)

14. Bio-diesel mostly produced by–
(A) Myrtaceae (B) Malvaceae
(C) Liliaceae (D) Euphorbiaceae
Ans. (D)

15. The enzyme that coagulates milk into curd is–
(A) Rennin (B) Pepsin
(C) Resin (D) Citrate
Ans. (A)

16. From the bark of which plant is Quinone extracted?
(A) Eucalyptus (B) Cinchona
(C) Neem (D) Cedar
Ans. (B)

17. Chewing gum is made from–
(A) Resin (B) Tannin
(C) Latex (D) Gum
Ans. (C)

18. Which one of the following animals is called
farmer’s friend?
(A) Ant (B) Earthworm
(C) Bee (D) Butterfly
Ans. (B)

19. The enzyme in whose presence glucose and
fructose are converted into alcohol is–
(A) Diastase (B) Maltase
(C) Invertase (D) Zymase
Ans. (D)

20. Butter is–
(A) Fat dispersed in milk
(B) Water dispersed in fat
(C) Water dispersed in oil
(D) Fat dispersed in water
Ans. (B)

21. Fermentation is a process of decomposition of
an organic compound by–
(A) Catalysts (B) Enzymes
(C) Carbanions (D) Free radicals
Ans. (B)

22. Bone is used as a fertilizer because it contains
the plant nutrient–
(A) Nitrogen (B) Phosphorus
(C) Sodium (D) Calcium
Ans. (B)

23. Bakeries use yeast in bread making because it–
(A) Makes the bread hard
(B) Makes the bread soft and spongy
(C) Enhances the food values
(D) Keeps the bread fresh
Ans. (B)

24. Which of the following is Biodegradable?
(A) Leather Belts (B) Silver Foil
(C) Iron Nails (D) Plastic Mugs
Ans. (A)

25. The coating of solid waste with impervious material is known as–
(A) Chemical Fixation (B) Landfill
(C) Capping (D) Encapsulation
Ans. (D)

26. The rapidly growing mass of phytoplankton
covering the surface water of a lake or pond is known as–
(A) Water Pollution (B) Water Hyacinth
(C) Eutrophication (D) Water Bloom
Ans. (C)

27. The main pollutant responsible for Bhopal Gas Tragedy is–
(A) Methyl Isocyanate (B) Bromine
(C) Chlorofluorocarbon (D) Chlorine
Ans. (A)

28. The natural environment refers to–
(A) The living organisms and non-living objects or
factors in an area undisturbed by human activity
(B) The atmosphere in a forest
(C) The plants and animals in a forest
(D) The atmosphere of an area-a forest, lake or an oceans
Ans. (A)

29. Asiatic lion is now–
(A) Critically Endangered(B) Endangered
(C) Extinct in Wild (D) Vulnerable
Ans. (B)

30. In which ecosystem, grassland is included?
(A) Marine (B) Freshwater
(C) Terrestrial (D) Artificial
Ans. (C)

31. Which of the following agricultural practices
have been primarily responsible for pollution
of our water resources?
1. Use of live-stock manure
2. Use of chemical fertilizers
3. Excessive use of chemical pesticides
4. Deforestation
Select the correct answer using the codes given
below
(A) 2 and 3 (B) 1, 3 and 4
(C) 1 and 2 (D) 1, 2 and 4
Ans. (A)

32. Which one of the following is an indicator of air pollution?
(A) Cycas (B) Algae
(C) Bryophytes (D) Lichens
Ans. (D)

33. Which of the following item is not included in
Environmental Auditing?
(A) Pollution monitoring schemes
(B) Scrutiny by the government agencies
(C) Safety provisions for industrial workers
(D) Storage of toxic chemicals
Ans. (B)

34. Which of the following does not cause pollution?
(A) Burning of petrol (B) Use of solar energy
(C) Burning of rubber (D) All of the above
Ans. (B)

35. Environmental pollution can be controlled by–
(A) Checking atomic blasts
(B) Manufacturing electric vehicles
(C) Sewage treatment (D) All of the above
Ans. (D)

36. Carbon Monoxide poisoning can be cured by–
(A) Exposing the affected person to fresh oxygen
(B) Eating butter
(C) Drinking lemon-water
(D) Consuming multi-vitamin tablet
Ans. (A)

37. The total number of biosphere reserves present in India are–
(A) 11 (B) 18 (C) 15 (D) 12
Ans. (B)

38. Which of the following weed has been found
useful to check water pollution caused by industrial effluents?
(A) Parthenium (B) Elephant grass
(C) Water hyacinth (D) Both ‘a’ and ‘b’
Ans. (C)

39. Biodegradable wastes can usually be converted
into useful substances with the help of
(A) Nuclear Proteins
(B) Radio-Active Substances
(C) Viruses (D) Bacteria
Ans. (D)

40. During winter season dormancy period of animals is called–
(A) Aestivation (B) Hibernation
(C) Regeneration (D) Mutation
Ans. (B)

41. Greater population can be supported on the
Earth only if we eat more–
(A) Mutton (B) Eggs
(C) Plant Products (D) Beef
Ans. (C)

42. ‘Stone cancer’ occurs due to–
(A) Acid rain (B) Global warming
(C) Radioactivity (D) Bacterial action
Ans. (A)

43. Which of the following is Biodegradable?
(A) Paper (B) DDT
(C) Aluminium (D) Plastic
Ans. (A)

44. Cadmium pollution is associated with–
(A) Minamata Disease (B) Black Foot Disease
(C) Dyslexia (D) Itai-Itai
Ans. (D)

45. In a food chain, the solar energy utilized by
plants is only–
(A) 10% (B) 1% (C) 0.1% (D) 0.01%
Ans. (B)

46. IUCN categorized major threatened species under–
(A) 7 classes (B) 5 classes
(C) 6 classes (D) 4 classes
Ans. (D)

47. The optimum dissolved oxygen level (in mg/L)
required for survival of an aquatic organisms is–
(A) 4-6 (B) 2-4 (C) 8-10 (D) 12-16
Ans. (A)

48. Which of the following represents a food chain
involving a producer, a vegetarian and a nonvegetarian?
(A) Grass—Insect—Elephant
(B) Plant-Rabbit-Tiger
(C) Fish—Insect—Whale
(D) Tiger-Rabbits-Owl
Ans. (B)

49. According to Darwin’s theory of evolution, Long
Necks in Giraffes–
(A) Arose because of constant attempt to reach
leaves on tall trees, generation after generation
(B) Do not give them any special advantage and is
just an accident
(C) Give them advantage in finding food, because
of which those with long necks survive
(D) Is a result of the special weather prevalent in
African Savannah.
Ans. (C)

50. Which of the following branches deals with the interactions of same species of living environment?
(A) Autecology (B) Synecology
(C) Ecology (D) Palaeontology
Ans. (C)

51. Which of the following snakes was killed for its
beautiful skin has been declared an endangered
species?
(A) Python (B) King Cobra
(C) Russell’s Viper (D) Krait
Ans. (C)

52. The carbon dioxide content in the air that we
exhale is about–
(A) 4% (B) 8% (C) 12% (D) 16%
Ans. (A)

53. Dinosaurs were–
(A) Mammals that became extinct
(B) Large herbivorous creatures which gave rise to hippopotamus species
(C) Egg-laying mammals
(D) Reptiles that became extinct
Ans. (D)

54. The study of extinct animals is called–
(A) Herpetology (B) Ornithology
(C) Geology (D) Palaeontology
Ans. (D)

55. Which of the following organisms is most likely
to produce Green House gases such as nitrous oxide and methane?
(A) Fungi (B) Earthworm
(C) Bacteria (D) Green plants
Ans. (C)

56. Chocolates can be bad for healths because of the high content of–
(A) Cobalt (B) Nickel
(C) Zinc (D) Lead
Ans. (D)

57. Human kidney disorder is caused by the pollution of–
(A) Cadmium (B) Iron
(C) Cobalt (D) Carbon
Ans. (A)

58. Which of the following is biodegradable waste?
(A) Wool (B) Polythene bags
(C) Plastics (D) Nylon
Ans. (A)

59. Which one of the following is the most sensitive indicator of the health of a community?
(A) Birth rate (B) Infant mortality rate
(C) Death rate (D) Maternal mortality rate
Ans. (B)

60. The animal which has become extinct recently in India happens to be–
(A) Golden cat (B) Cheetah
(C) Wooly wolf (D) Rhinoceros
Ans. (B)

61. Why does fish die in summer season as compare to winter season? It is because of–
(A) Shortage of food (B) Concentration of toxins
(C) Depletion of oxygen (D) Spread of diseases
Ans. (C)

62. The pollen grains of flowers pollinated by insects are :
(A) Smooth and dry (B) Rough and sticky
(C) Rough and dry (D) Large and showy
Ans. (B)

63. The Theory of Evolution’ was put forward by
(A) Louis Pasteur (B) Aristotle
(C) Gregor Mendel (D) Charles Darwin
Ans. (D)

64. The tallest and thickest type of grass is
(A) Alfalfa (B) Fodder
(C) Bamboo (D) Lichens
Ans. (C)

65. An insect-catching plant is :
(A) Australian Acacia (B) Smilax
(C) Nepenthes (D) Nerium
Ans. (C)

66. The best method of disposal of garbage is
(A) Vermiculture (B) Incineration
(C) Landfilling (D) Burning
Ans. (C)

67. The presence of air cavities is an adaptation of
(A) Desert plants (B) Trees
(C) Water plants (D) Mesophytes
Ans. (C)

68. Pesticides are used to destroy
(A) Micro-organisms
(B) Poisonous substances in soil
(C) Poisonous plants (D) Insects
Ans. (D)

69. Identify the correct statement with respect to Biogas.
(A) Mixture of gases from volcanoes
(B) Gas produced from certain crude oil wells
(C) Gas produced by incomplete combustion of biomass
(D) Gas produced by fermentation of biomass
Ans. (D)

70. Which of the following groups of organisms reproduce faster?
(A) Algae (B) Fungi
(C) Bacteria (D) Protozoa
Ans. (C)

71. The largest flightless bird which can run at a
great speed is
(A) Penguin (B) Kiwi
(C) Ostrich (D) Emu
Ans. (C)

72. Blue-green algae are included in the group
(A) Eubacteria (B) Cyanobacteria
(C) Protozoa (D) Fungi
Ans. (B)

73. ‘Comose’ seeds are seeds with
(A) Longhairs (B) Wings
(C) Bristles (D) Hooks
Ans. (A)

74. Plants that flower only once in their lifetime are known are
(A) Polycarpic (B) Monocarpic
(C) Monogamous (D) Monogeneric
Ans. (B)

75. Absence of fish along a river indicates
(A) Zone of degradation
(B) Zone of active decomposition
(C) All zones of pollution
(D) Zone of recovery
Ans. (A)

76. Nutrients are recycled in the atmosphere with
the help of certain micro-organisms referred to as
(A) Producers (B) Consumers
(C) Decomposers (D) None of these
Ans. (C)

77. Which one of the following plants is used to treat blood pressure?
(A) Sarpagandha (B) Neem
(C) Babool (D) Tulsi
Ans. (A)

78. Insectivorous plants grow in soil deficient in
(A) Calcium (B) Nitrogen
(C) Magnesium (D) Water
Ans. (B)

79. ‘Green House effect’ means
(A) Cultivation of crops it greenhouse to conserve heat
(B) Trapping of solar energy due to carbon dioxide gases
(C) Trapping of solar energy by earth upper surfaces
(D) Increases of heat due to atmospheric pollution
Ans. (C)

80. ‘Kyoto Protocol’ an agreement signed by various countries is associated with
(A) Clean Environment and climate change
(B) Building common food stock to save human
beings from any natural disaster
(C) International Trade
(D) Deep Sea oil and Mineral Exploration
Ans.(A)

81. The International year of Biodiversity was
(A) 1996 (B) 1999
(C) 2006 (D) 2010
Ans. (D)

82. The Primary producer in an ecosystem are:
(A) Women (B) Men
(C) Plants (D) Bacteria
Ans. (C)

83. The pollutants which move downward with
percolating groundwater are called
(A) Leachates (B) Pollutants
(C) Earthites (D) Percolates
Ans. (A)

84. The Particulate Matter (PM-10) exhaled from
the polluted atmosphere is often filtered out during the process of
(A) Coughing (B) Sneezing
(C) A and B (D) Urination
Ans. (B)

85. Acceptable ‘Noise Pollution level’ in India range between
(A) 16 – 35 dec (B) 40 – 45 dec
(C) 70 – 100 dec (D) 10 – 15 dec
Ans. (B)

86. Which of the following is an endemic species?
(A) Hornbill (B) Indian Rhino
(C) Pink head duck (D) Nicobar pigeon
Ans. (A)

87. Transboundary pollution (or) Acid rain is an caused by:
(A) Carbon monoxide (B) Carbon dioxide
(C) Hydrocarbon
(D) Nitrogen oxide and sulphur dioxide
Ans.(D)

88. Human conference-1972 was held at
(A) Stockholm (B) Paris
(C) Geneva (D) Australia
Ans. (A)

89. Which of the following is an endangered species?
(A) Blackbuck (B) Blue sheep
(C) Gangetic dolphin (D) Mithun
Ans. (B)

90. Which of the following three R’s are regarded as environment friendly?
(A) Reduce, Rebuild, Restrict
(B) Random, Reduce, Recall
(C) Read, Register, Recall
(D)Reduce, Reuse, Recycle
Ans. (D)

91. Plant genetic material in ‘Gene-Bank’ is
preserved at – –196°C in liquid nitrogen as
(A) Seedling and meristerm
(B) Mature and meristem
(C) Pre-mature seed high moisture
(D)Ripe fruit
Ans. (B)

92. Which one of the following terms describes not
only the physical space occupied by an organism, but also its functional role in the
community of organisms?
(A) Eco-niche (B) Ecosystem
(C) Ecozone (D)Habitat
Ans. (B)

93. Major pesticidal properties are present in
(A) Jatropha (B) Castor
(C) Pongamia (D)Jamun
Ans. (A)

94. Green Blocks are referred to
(A) Green cover (B) Green Ministry
(C) Bio-bricks (D)Pro-biotic curd
Ans. (C)

95. What is farming along with animal husbandary called?
(A) Mixed farming (B) Mixed agriculture
(C) Dairy farming (D)Truck farming
Ans. (A)

96. Vermicomposting is done by
(A) Fungus (B) Bacteria
(C) Worms (D)Animals
Ans. (C)

97. Leaving agricultural land uncultivated for some years known as
(A) Intensive farming (B) Fallowing
(C) Shifting cultivation (D)Subsistence farming
Ans. (B)

98. What is ‘Biodiversity’?
(A) Many types of flora & fauna in one forest
(B) Many types of flora and fauna in many forests
(C) Many populations of one species in one forest
(D)All the above are true
Ans. (A)

99. To conserve coral reefs, the Government of
India declared one of the government as Marine Park:
(A) Gulf of Kutch (B) Lakshadweep Islands
(C) Gulf of Mannar (D) Andaman Islands
Ans. (A)

100. Green manure is obtained from
(A) Domestic vegetable waste
(B) Oilseed husk cakes
(C) Fresh animal excreta
(D)Decomposing green legume plants
Ans. (D)

101. Cultivable land is defined as
(A) Land actually under crops
(B) Cultivable waste land + fallow land
(C) Old fallow lands + current fallow lands
(D)Total fallow lands + net sown area
Ans. (D)

102. Which of the following listed is not a feature of organic farming?
(A) The non-use of chemical fertilizers and pesticides
(B) Soil is nurtured for further used by maintaining micro-organisms
(C) Use of synthetic fertilizers
(D) Very less energy consumption
Ans. (C)

103. The resources which are obtained from bio
sphere and have life are:
(A) Potential resources (B) Biotic resoures
(C) Abiotic resources (D)Renewable resources
Ans. (B)

104. Which of the following fuels causes minimum
environmental pollution?
(A) Kerosene (B) Diesel
(C) Coal (D)Hydrogen
Ans. (D)

105. Hind limbs thumping on ground by a rabbit is
a behaviour related to
(A) Courtship (B) Preparation for a duet
(C) Warming signal to members
(D)Surrender to a stronger opponent
Ans. (C)

106. In the grasslands, trees do not replace the
gasses as a part of an ecological succession because of
(A) Limited sunlight and paucity of nutrients
(B) None of the options
(C) Insect and fungi (D)Water limits and fire
Ans. (A)

107. B-Diversity is also known as:
(A) Within habitat diversity
(B) Ecosystem diversity
(C) Global diversity
(D)Between habitat diversity
Ans. (B)

108. Competition for food, light, and space is most severe in:
(A) Distantly related species growing in different
habitats
(B) Closely related species growing in the same
area of niche
(C) Closely related species growing in different
habitats
(D)Distantly related species growing in the same
habitats
Ans. (B)

109. Rotation of crops is essential
(A) For increasing the quantity of minerals
(B) For decreasing the quantity of proteins
(C) For getting different kinds of crops
(D)For increasing fertility of the soil
Ans. (D)

110. Additional excessive amount of heat to a lake
is referred to as:
(A) Refrigeration effect (B) Green House effect
(C) Thermal pollution (D)Heat Bloom
Ans. (C)

111. Point out the incorrect pair:
(A) Green Revolution – Agriculture Development
(B) White Revolution – Dairy Development
(C) Blue Revolution – Development of Fisheries
(D)Operation Flood – Irrigation Development
Ans. (D)

112. In B.C.G Vaccine the word ‘C’ stand for:
(A) Calmette (B) Cough
(C) Chlorine (D)Cadmium
Ans. (A)

113. Life originated by chemosynthesis was proved
in the laboratory by:
(A) Sanger (B) Pasteur
(C) Miller (D)Aristotle
Ans. (C)
114. In India, Dugong (sea cow) is found in the
bio reserve site of:
(A) Gulf of Mannar (B) Nokrek
(C) Manas (D)Sundarban
Ans. (A)

115. Natural system of classification was proposed by _____ botanists.
(A) Indian (B) German
(C) Swedish (D)British
Ans. (D)

116. BOD stand for:
(A) Biological oxdiation demand
(B) Biological oxygen demand
(C) Biochemical oxygen demand
(D)Biotic oxidation demand
Ans. (C)

117. What do you understand by the term “Dark Fermentation”?
(A) It is a method to dispose of nuclear wastes
(B) It is a method to produce methane from organic wastes
(C) It is a method to reduce COD in the atmosphere
(D)It is a method to produce hydrogen as a fuel
from wastewater
Ans. (D)

118. Blue Revolution is related to:
(A) Space research (B) Poultry
(C) Drinking water (D)Fisheries
Ans. (D)

119. The most suitable soil for the production of cotton is:
(A) Black soil (B) Alluvial soil
(C) Loamy soil (D)Well-drained soil
Ans. (A)

120. The five key indicators of global climate change
of our planet are:
(A) Antartic Sea ice, Oxygen, Rainfall, Drought and Sea level
(B) Sea-level, Rising temperature, Rainfall,
Nitrogen and Arctic Sea ice
(C) Arctic Sea ice, Carbon dioxide, Global Temperature, Sea level and Land ice.
(D)None of these
Ans. (C)

121. Maximum oxygen is available from:
(A) Deserts (B) Green forets
(C) Grasslands (D)Phytoplanktons
Ans. (D)

122. The basic unit of Biosystematics is
(A) Phenotype (B) Ecotype
(C) Florotype (D)Genotype
Ans. (B)

123. What is the famous ‘Chipko’ movement
associated with?
(A) Saving the tigers (B) Saving the wetland
(C) None of these (D)Trees
Ans. (D)

124. The tree is popularly known as ‘Green Gold’, but
which is an ecological disaster, is
(A) Banyan (B) Peepal
(C) Eucalyptus (D)None of these
Ans. (C)

125. In the water treatment plants, the use of chloramines ensures ______.
(A) Taste and odour control
(B) Weed control in reservoirs
(C) Disinfection
(D)Removal of permanent hardness
Ans. (C)

126. Which one of the following is/are correct
definition of Habitat?
(A) A complex of several types of communities
(B) Natural environment of a living organsim
(C) The place where one would go find the
particular living organsim.
(D)Natural environment of a living organism and
the place where one would go find the
particular living organsim.
Ans. (D)

127. Which of the following range of Air Pollutant
Index is considered as hazardous?
(A) 301-500 (B) 201-300
(C) 101-200 (D)401-500
Ans. (A)

128. The most serious air pollutant causing health hazard is
(A) Sulphur dioxide (B) Carbon monoxide
(C) Ozone (D)Nitrogen oxide
Ans. (A)

129. Why is Carbon Monoxide a pollutant?
(A) Reacts with hemoglobin
(B) Makes nervous system inactive
(C) It reacts with Oxygen
(D)It inhibits glycolysis
Ans. (A)

130. The second Green Revolution aims at
increasing agricultral output to promote
(A) Availability of easy credit to big farmers
(B) Co-operative farming
(C) Inclusive growth
(D)Development of rural sector
Ans. (C)

131. Rio Summit is associated with
(A) Convention on Biological Diversity
(B) Greenhouse gases
(C) Ozone depletion
(D) Wetlands
Ans.(A)

132. The waste management technique that involves
the use of micro-organism to remove or
neutralize pollutants from a contaminated site is called
(A) Biosensor (B) Biomagnification
(C) Bioremediation (D)Bioconcentration
Ans. (C)

133. The most productive ecosystem in the biosphere is
(A) Desert (B) Open Ocean
(C) Estuary (D)Tundra
Ans. (C)

134. One of the best solutions to get rid of nonbiodegradable waste is
(A) Burning (B) Dumping
(C) Burying (D)Recycling
Ans. (D)

135. Which of the following is the treatment of water pollution?
(A) Baghouse filter (B) Window composting
(C) Venturi (D)Reverse Osmosis
Ans. (D)

136. The first protocol to ban the emissions of
chlorofluorocarbons in the atmosphere was made in
(A) Montreal (B) Osaka
(C) Geneva (D) Florida
Ans. (A)

137. In a rainforest, the vegetation that grows under
the shade of a canopy is known as
(A) Crown (B) Cancopy
(C) Understorey (D) Forest floor
Ans. (C)

138. Biofortification is a
(A) Method of breeding crops to increase their nutritional value
(B) Strategy to combat unwanted nutrients in plants
(C) Method of developing resistance to insect pests
(D) Method of plant breeding for disease resistance
Ans. (A)

139. Which of the following greenhouse gases has
the greatest heat-trapping ability?
(A) Chlorofluoro carbon(B) Methane
(C) Carbon dioxide (D) Nitrous oxide
Ans. (C)

140. Ozone protects biosphere from
(A) X-rays (B) Gamma rays
(C) UV rays (D) Infrared rays
Ans. (C)

141. Which of the following is least likely to be an
effect of global warming?
(A) Increased frequency of hurricanes
(B) Loss of fertile delta region as for agriculture
(C) Decreased rate of photosynthesis in vegetation
(D) Shrinking of the polar ice regions
Ans. (C)

142. Growing agricultural crops between rows of
planted trees is known as
(A) Social forestry (B) Jhum
(C) Taungya system (D) Agroforestry
Ans. (C)

143. Biodegradable wastes can usually be converted
into useful substances with the help of:
(A) Bacteria
(B) Nuclear proteins
(C) Radioactive substances
(D) Viruses
Ans. (A)

144. The impact of the Green Revolution was left most
in the case of
(A) Wheat (B) Rice
(C) Pulses (D) Oilseed
Ans. (A)

145. The largest source of pollution in the world is
(A) Herbicides and insecticides
(B) Automobile exhausts
(C) Sewage and garbage
(D) Industrial effluents
Ans. (C)

146. Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by-
(A) Oxides of nitrogen and sulphur
(B) Oxides of nitrogen and phosphorous
(C) Oxides of carbon and nitrogen
(D) Oxides of nitrogen and methane
Ans. (A)

147. Global warming is expected to result in-
(A) Increase in sea level
(B) Change in crop pattern
(C) Change in coastal line
(D) All of these

148. Why Carbon Monoxide is a pollutant?
(A) Reacts with hemoglobin
(B) Makes nervous system inactive
(C) It reacts with Oxygen
(D) It inhibits glycolysis
Ans. (A)

149. Which one of the following weeds is effective
in controlling water pollution caused by
industrial effluents?
(A) Parthenium (B) Elephant grass
(C) Water hyacinth (D) Mogar grass
Ans. (C)

150. Sullage water is _______
(A) Wastewater released from the kitchen
(B) Wastewater released from toilets
(C) Wastewater released from factories
(D) wastewater released from hospitals
Ans. (A)

151. Chernobyl disaster is the result of pollution by_______.
(A) Oil spill (B) Acid rain
(C) Carbon dioxide (D) Radioactive waste
Ans. (D)

152. The most productive ecosystem in the biosphere is
(A) Desert (B) Open Ocean
(C) Estuary (D) Tundra
Ans. (C)

153. The tree species most commonly used in social forestry is
(A) Peepal (B) Gulmohar
(C) Eucalyptus (D) Mango
Ans. (C)

154. One of the best solutions to get rid of nonbiodegradable waste is
(A) Burning (B) Dumping
(C) Burying (D) Recycling
Ans. (D)

155. In biofortification technique plant breeders use
breeding to overcome
(A) Loss due to insect pests
(B) Decrease in food production
(C) Deficiencies of micronutrients and vitamins
(D) Loss due to plant diseases
Ans. (C)

156. Nitrification is the biological process of converting
(A) N2 into nitrate (B) N into nitrite
(C) Ammonia into nitrite (D) Ammonia into N2
Ans. (C)

157. Which of the following produces the most solid waste?
(A) Agriculture waste (B) Power Plants
(C) Manufacturing (D) Packaging Industry
Ans. (C)

158. Spraying of DDT on crops causes pollution of__________.
(A) Air & Soil (B) Crops & Air
(C) Soil & Water (D) Air & Water
Ans. (C)

159. Which of the following region in India is now
regarded as an “Ecological Hot Spot”?
(A) Western Himalayas (B) Eastern Himalayas
(C) Western Ghats (D) Eastern Ghats
Ans. (C)

160. The waste management technique that involves
the use of micro-organisms to remove or neutralize pollutants from the contaminated site is called
(A) Biosensor (B) Biomagnification
(C) Bioremediation (D) Bioconcentration
Ans. (C)

161. Who is known as the Father of Green Revolution’ in India?
(A) G. Paul (B) Norman Borlaug
(C) Van Neil (D) Dr. Mithchell
Ans. (B)

162. Which of the following is the world’s top environmental conservation award?
(A) Golden Bear Award (B) Golden Panda Award
(C) Golden Globe Award(D) Golden Palms Award
Ans. (B)

163. Which of the following is least likely to be an
effect of global warming?
(A) Increased frequency of hurricanes
(B) Loss of fertile delta region as for agriculture
(C) Decreased rate of photosynthesis in vegetation
(D) Shrinking of the polar ice regions
Ans. (C)

164. Algal bloom results from
(A) Global warming (B) Salination
(C) Eutrophication (D) Biomagnification
Ans. (C)

165. Lichen is an association between which of the two?
(A) Algae and fungus (B) Algae and tree
(C) Fungus and tree (D) Bacteria and legume plant
Ans. (A)

166. _____________ is the number of individuals of
the same species that have come into the
habitat from elsewhere during the time period under consideration.
(A) Natality (B) Mortality
(C) Immigration (D) Emigration
Ans. (C)

167. Which among the following is the major cause of acid rain?
(A)Carbon dioxide (B)Carbon monoxide
(C)Nitrogen dioxide (D)Oxygen
Ans. (C)

168. Which of the following is an artificial ecosystem?
(A) Aquarium (B) Zoo
(C) Sanctuary (D) National Park
Ans. (A)

169. Identify the correct type of food chain:
Dead animal  Maggots  Frog  Snake
(A) Decomposer food chain
(B) Detritus food chain
(C) Grazing food chain
(D) Parasitic food chain
Ans. (B)

170. In which of the following ecosystem pyramid of biomass is upright?
(A) Pond ecosystem (B) Grassland ecosystem
(C) Freshwater ecosystem (D) Forest ecosystem
Ans. (B)

171. Which of the following is non-biodegradable?
I. Glass II. Cotton
III. Paper
(A) Only I (B) I and III
(C) II and III (D) I, II and III
Ans. (A)

172. In which of the following ecosystem, benthic zone is found?
(A) Freshwater ecosystem
(B) Saltwater ecosystem
(C) Tundra Ecosystem (D) Forest Ecosystem
Ans. (B)

173. What was the main aim of the Basel Convention?
(A) Protection of Ozone layer
(B) Bio-diversity Conservation
(C) Global Warming (D) Climate Change
Ans. (B)

174. What was the main aim of the Kyoto Protocol?
(A) Conservation of wetlands
(B) Bio-diversity Conservation
(C) Global Warming (D) Climate Change
Ans. (C)

175. If in any water Body, there is high BOD value
then it is generally ___________.
(A) Very clean (B) Very polluted
(C) Highly productive (D) Highly unproductive
Ans. (B)

176. Which of the following ecosystem has highest bio-mass?
(A) Desert Ecosystem
(B) Fresh water Ecosystem
(C) Tundra Ecosystem
(D) Forest Ecosystem
Ans. (D)

177. Which among the following is not a Biotic component of the environment?
(A) Parasites (B) Decomposers
(C) Non-Green plants (D) Soil
Ans. (D)

178. Which of the following is an abiotic component of environment?
(A) Green plants (B) Non-green plants
(C) Decomposers (D) Gravity
Ans. (D)

179. Which among the following is an Abiotic
component of the environment?
(A) Green plants (B) Non-Green plants
(C) Water (D) Parasites
Ans. (C)

180. Which of the following is a biotic component of the environment?
(A) Energy (B) Radiation
(C) Water (D) Green plant
Ans. (D)

181. Which of the following represents the most complex trophic level?
(A) Community (B) Population
(C) Ecosystem (D) Species
Ans. (C)

182. Does red data book contain data of which of the following?
(A) All plant species (B) All animal species
(C) All endangered species(D) All extinct species
Ans. (C)

183. Which of the following three R’s are regarded as environment friendly?
(A) Reduce – Reuse – Recycle
(B) Reduce – Reuse – Reutilize
(C) Recollect – Reuse – Reutilize
(D )Reduce – Renew – Reutilize
Ans. (A)

184. Who was the pioneer of Chipko movement of 1973?
(A) Sambaji (B) Baba Amte
(C) Sunderlal Bahuguna (D) Medha Patkar
Ans. (C)

185. What is full form of BOD?
(A) Biological Oxygen Deficit
(B) Biological Oxygen Difference
(C)Biological Oxygen Demand
(D) Biological Oxygen Distribution
Ans. (C)

186. Any undesirable change in physical, chemical
or biological characteristics of air, land, water or soil is called?
(A) Greenhouse effect (B) Solid wastes
(C) Pollution (D) Deforestation
Ans. (A)

187. Presence of large amounts of nutrients in waters
also causes excessive growth of _________ algae.
(A) Biomagnification (B) Algal bloom
(C) Planktonic (D) Eutrophication
Ans. (D)

188. Which one of the following is not a Major Abiotic Factors?
(A) Temperature (B) Water
(C) Light (D) Air
Ans. (D)

189. According to Central Pollution Control Board
(CPCB), particulate size _______ micrometers or
less in diameter are responsible for causing the greatest harm to human health.
(A) 0.5 (B) 2.5 (C) 5 (D) 10
Ans. (B)

190. _____________ is the number of deaths in the
population during a given period.
(A) Natality (B) Mortality
(C) Immigration (D) Emigration
Ans. (B)

191. ___________ is the most ecologically relevant
environmental factor.
(A) Water (B) Temperature
(C) Light (D) Soil
Ans. (B)

192. A few organisms can tolerate and thrive in a
wide range of temperatures. Such organisms
are called ___________.
(A) Osmotic (B) Eurythermal
(C) Stenothermal (D) Hydrothermal
Ans. (B)

193. A few organisms can tolerate and thrive in a
narrow range of temperatures. Such organisms
are called ___________.
(A)Osmotic (B)Eurythermal
(C)Stenothermal (D)Hydrothermal
Ans. (C)

194. __________ refers to the number of births during
a given period in the population that are added to the initial density.
(A) Natality (B) Mortality
(C) Immigration (D) Emigration
Ans. (A)

195. Through photosynthesis at least a half of the
total carbon dioxide fixation on earth is carried out by?
(A) Pteridophytes (B) Bryophytes
(C) Algae (D) Gymnosperms
Ans. (C)

196. __________ is the interaction in which one
species benefits and the other is neither
harmed nor benefited.
(A) Predation (B) Commensalism
(C) Competition (D) Parasitism
Ans. (B)

197. _________ is an attribute of the organism
(morphological, physiological, behavioral) that
enables the organism to survive and reproduce in its habitat.
(A)Adaptation (B)Migration
(C)Conformation (D)Regulation
Ans. (A)

198. Many freshwater animals cannot live for long
in seawater and vice versa because of the _______ problems, they would face.
(A) Osmotic (B) Eurythermal
(C) Stenothermal (D) Hydrothermal
Ans. (A)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Plant Physiology and Pollination

Next Story

Classification of Animal Kingdoms

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)