Environmental Pollution

1. Ozone hole is caused by chemicals like _____.
(A) Nitrogen oxide
(B) Hydrogen sulphide
(C) Chlorofluoro carbon
(D) Carbon monoxide
Ans. (C)

2. The poisonous gas accidentally released in
Bhopal Gas Tragedy is
(A) Methane
(B) Nitrous Oxide
(C) Methyl Isocyanate
(D) Cyanogen
Ans. (C)

3. The Great Smog of 1952 was a severe air-pollution event which affected _______.
(A) Paris
(B) London
(C) New York
(D) Delhi
Ans.(B)

4. Which of the following gases is produced due to incomplete combustion of fuel?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Methane
D) Ethane
Ans. (B)

5. Which of the following is not a green house gas?
(A) Carbon dioxide
(B) Water vapour
(C) Carbon monoxide
(D) Nitrous oxide
Ans. (C)

6. Haemoglobin has the highest affinity with which of the following?
(A) SO2
(B) CO2
(C) CO
(D) NO2
Ans. (C)

7. Which of the following types of water is known to be absolutely free from any impurity?
(A) Mineral Water
(B) Distilled Water
(C) Spring Water
(D) Boiled Water
Ans. (B)

8. Which rays cause skin damage?
(A) X-rays
(B) UV rays
(C) Infrared rays
(D) Yellow rays
Ans. (B)
.
9. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
(A) B2H6
(B) NF3
(C) CCl3F
(D) C6H6
Ans. (C)

10. The Ozone layer is present in which atmospheric layer?
(A) Lithosphere
(B) Ionosphere
(C) Stratosphere
(D) Biosphere
Ans. (C)

11. Which of the following constitutes highest percentage of Green House gases?
(A) Ethane
(B) Methane
(C) Carbon dioxide
D) Propane
Ans. (C)

12. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
(A) Ar
(B) HN3
(C) CO2
(D) C4H6
Ans. (C)

13. Which of the following is a greenhouse gas or a gas, which can deplete the ozone layer?
(A) As
(B) Kr
(C) C4H8
(D) CH4
Ans. (D)
.
14. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
(A) B2H6
(B) Ne
(C) C6H14
(D) O3
Ans. (D)

15. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
(A) BCl3
(B) Ni(CO)4
(C) CH3OH
(D) CClF3
Ans. (D)

16. Which of the following is a greenhouse gas or gas which can deplete the ozone layer?
(A) Br2
(B) OF2
(C) CHCl2F
(D) CO
Ans. (C)

17. The common name of dichlorodifluoromethane is _____.
(A) Galena
(B) Freon
(C) Gypsum
(D) Borax
Ans. (B)

18. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
(A) N2O
(B) AsH3
(C) N2
(D) C5H12
Ans. (A)

19. Air has maximum proportion of which inert
gas?
(A) Carbon dioxide
(B) Nitrous oxide
(C) Argon
(D) Carbon monoxide
Ans. (C)

20. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?
(A) CH2ClF
(B) C2H2
(C) PF5
(D) COCl2
Ans. (A)

21. Methane an air pollutant is produced ______.
(A) By action of ultraviolet light on nitrogenous compounds.
(B) As a by-product of manufacturing ammonical fertilizers
(C) By burning of coal in insufficient air
(D) By digestion of food by animals
Ans. (D)

22. Dissolved oxygen in rivers is close to _________ parts per million.
(A) 125
(B) 25
(C) 5
(D) 0
Ans. (C)

23. Sulphur dioxide pollution is indicated by an excessive growth of which of the following?
(A) Algal Blooms
(B) Lichens
(C) Bryophytes
(D) Protozoa
Ans. (B)

24. What does BOD5 refer to?
(A) Biochemical Oxygen Demand in 5 days
(B) Biochemical Oxygen Demand in 5 hours
(C) Biochemical Oxygen Demand in 5 minutes
(D) Biochemical Oxygen Demand in 5 Months
Ans. (A)
25. Release of which among the following is the primary reason for depletion of the ozone layer?
(A) Nitrous oxide
B) Hydrogen dioxide
(C) Chlorofluoro carbon
(D) Carbon monoxide
Ans. (C)

26. Which gas contributes most to the Greenhouse
effect?
(A) Water vapour
(B) Ozone
(C) Oxygen
(D) Nitrogen
Ans. (A)
.
27. Which atmospheric layer contains ozone layer?
(A) Genosphere
(B) Zonosphere
(C) Stratosphere
(D) Ionosphere
Ans. (C)

28. Which of the following gas was leaked in the Bhopal Gas tragedy in December 1984?
(A) Methyl isocyanate
(B) Methyl isochlorate
(C) Methyl phosphate
D) Methyl isopropate
Ans. (A)

29. What will be the form of Nitrogen in sewage water is completely oxidized?
(A) Nitrite
(B) Ammonia
(C) Nitramine
(D) Nitrate
Ans. (D)

30. Catalytic Converters are generally made from–
(A) Hydrogen
(B) Carbon
(C) Transition Metals
(D) Alkaline Metals
Ans. (C)
31. The Gas causes acid rain in an industrial area is–
(A) Sulphur dioxide
(B) Methane
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon monoxide
Ans. (A)

32. Acid rain in the environment is caused by the higher concentration of –
(A) CO and CO2
(B) SO2 and NO2
(C) Ozone and dust
(D) H2O and CO
Ans. (B)

33. Air pollution by “Fly Ash” is caused by–
(A) Fertilizer plant
(B) Coal Combustion in thermal power plant
(C) Cement industry
(D) Floor Mill
Ans. (C)

34. Acute Lead poisoning is also known as –
(A) Itai–Itai
(B) Plumbism
(C) Neuralgia
(D) Byssinosis
Ans. (B)

35. Maximum permissible concentration of copper in drinking water in mg/L is –
(A) 0.01
(B) 0.05
(C) 1.0
(D) 2.0
Ans. (D)

36. Brass gets discoloured in air due to the presence of which gas in air?
(A) Nitrogen
(B) Hydrogen sulphide
(C) Oxygen
(D) Carbon dioxide
Ans. (B)

37. Which one of the following is the Moto of Pollution controlling programme to reduce the disposal of waste in rivers?
(A) Oxygen consumer
(B) Oxygen producer
(C) Carbon producer
(D) Sulphur producer
Ans. (A)

38. The main cause of air pollution in big cities is–
(A) Waste water
(B) Suspended particles
(C) Combustion of Fossil Fuel
(D) Thermal power Plant
Ans. (B)

39. The word ‘Brown air’ is used for–
(A) Acidic Smoke
(B) Industrial Smoke
(C) Photochemical Smog
(D) Sulphur Smoke
Ans. (C)

40. Tajmahal is affected by which of the following?
(A) SO2
(B) CO
(C) NO
(D) CO2
Ans. (A)

41. Automob i le exhausted in the harmfu l compound–
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Smoke
(D) All of these
Ans. (D)

42. Amount of sulphur dioxide can be reduced by the use of–
(A) More efficient car engine
(B) By using catalytic convertor in industry.
(C) By using static electricity in chimneys of factories to attract it.
(D) Fuel containing low sulphur
Ans. (D)

43. Burning Pyrites ore gives out–
(A) Carbon dioxide gas
(B) Sulphur dioxide gas
(C) Nitrogen dioxide gas
(D) Nitric oxide gas
Ans. (B

44. Disadvantage of using DDT as pesticide is –
(A) It becomes ineffective after some time
(B) Not easily degradable in nature
(C) Less effective than others
(D) Its High cost
Ans. (B)

45. Example of macro pollutants are –
(A) CH4 (Methane)
(B) Cl2 (Chlorine)
(C) CFCs (Chlrorofluoro carbons)
(D) PAN (Peroxyl acetyl Nitrate)
Ans. (D)

46. What is Peroxyl?
(A) Acidic acid
(B) Macro pollutant
(C) Vitamin
(D) Plant hormone
Ans. (B)

47. Photochemical smog is the resultant of reaction among–
(A) Higher concentration of NO2, O3, CO in the evening
(B) CO, CO2, NO2 at Low temperature
(C) CO, O2 and peroxyl acetyl Nitrate is the presence of sunlight
(D) NO2, O3 and Peroxyl Nitrate in the sunlight.
Ans. (D)
.
48. The toxic gas present in the smoke exhausted by cars is–
(A) CO
(B) CO2
(C) C2H4
(D) CH4
Ans. (A)

49. Pollutant from Motor car exhaust that causes mental disease is –
(A) Lead
(B) NO2
(C) SO2
(D) Hg
Ans. (A)

50. In which year Chernobyl nuclear power plant of the former USSR had accident that caused escape of radio nuclides into atmosphere?
(A) 1979
(B) 1980
(C) 1984
(D) 1986
Ans. (D)

51. Taj Mahal is said to be suffering from “Marble Cancer”. What is marble Cancer?
(A) Smokes Filling the Taj Mahal from adjoining industries.
(B) Acidic rain which corrodes Marble
(C) Large no of fungus in Taj Mahal Marbles
(D) Yellowing of marble on account of soot particles.
Ans. (B)
.
52. Which one of the following gas is not a part of atmosphere?
(A) Nitrogen
(B) Helium
(C) Chlorine
(D) None of these
Ans. (C)

53. Freon is used as a –
(A) Insecticide
(B) Herbicide
(C) Fungicide
(D) Coolant
Ans. (D)

54. Black Lung disease occurs in people working in –
(A) Electroplating industry
(B) Organic solvent industry
(C) Paint Manufacturing industry
(D) Coal mines
Ans. (D)

55. Micro organism which monitor the air pollution–
(A) Bacteria
(B) Lichen
(C) Alage
(D) Fungi
Ans. (B)
56. Main Gaseous pollutant of thermal power plants is–
(A) H2S
(B) NH3
(C) NO2
(D) SO2
Ans. (D)

57. Acid rain destroy vegetation because it contains–
(A) Nitric Acid
(B) Ozone
(C) Carbon Monoxide
(D) Sulphuric acid
Ans. (D)

58. A hard fluid present in smog which causes irritation in eyes is–
(A) Nitric Acid
(B) Sulphur dioxide
(C) Peroxylacetyl Nitrate
(D) Carbon dioxide
Ans. (C)

59. Acid rain is caused by–
(A) NO2 and O2 (B) CO and CO2
(C) SO2 and O2 (D) SO2 and NO2
Ans. (D) [SSC CGL 2014]

60. Photochemical smog occurs in warm, dry and sunny climate. One of the following is not amongst the components of photochemical
smog. Identify it
(A) NO2 (B) O3
(C) SO2
(D) Unsaturated hydrocarbons
Ans. (C)

61. Which one of the following gas is most toxic? Or Which of the following gas is exhausted by automobiles cause air pollution and Mainly
Harmful
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Sulphur dioxide
(D) Chlorine
Ans. (B)

62. Chief pollution of smoke of cigarette contains–
(A) Carbon monoxide and Dioxin
(B) Carbon monoxide and Nicotine
(C) Carbon monoxide and Benzene
(D) Dioxin and Benzene
Ans. (B)

63. Smoke of tobacco is injurious to health because it contains –
(A) Carbon Monoxide (B) Nicotine
(C) Polycyclic Hydro carbon
(D) Methylene
Ans. (B)

64. Producer gas is highly poisonous due to the presence of–
(A) Nitrogen
(B) Carbon Monoxide
(C) Hydrogen sulphide
(D) Sulphur dioxide
Ans. (B)

65. Which gas causes suffocation and death when coal is burnt in a closed room?
(A) Ethane
(B) Carbon dioxide
(C) Carbon Monoxide
(D) Methane
Ans. (C)

66. It is not advisable to sleep under the tree at night because trees release–
(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Carbon monoxide
(D) Sulphur dioxide
Ans. (A)

67. Air pollutant contains –
(A) Radiations and gases
(B) Only Liquid
(C) Only gases
(D) Only radiations
Ans. (A)

68. Oxides of sulphur present in atmosphere washed down by rain to cause–
(A) Industrial Smog
(B) Depletion of fossil fuel reserves
(C) Eutrophication in Lakes
(D) Lowering of pH of soil
Ans. (D)

69. Green House effect means –
(A) Farming in green Houses for the conservation of energy.
(B) Trapping of solar energy due to carbon dioxide.
(C) Trapping of solar energy by the upper layer of earth.
(D) Increase in temperature due to atmospheric pollution.
Ans. (B)

72. Which one of the following metal highly pollute the water?
(A) Arsenic
(B) Lead
(C) Magnesium
(D) Potassium
Ans. (A)

73. Phenolics as Pollutant can be removed from waste water by use of–
(A) Ion exchange method
(B) Reverse osmosis method
(C) Electrolytic decomposition technique
(D) Polymeric adsorbents
Ans. (A)

74. Highly polluting industries comes under the
category of–
(A) Orange
(B) Red
(C) Yellow
(D) Black
Ans. (B)
.
75. Which of the following Agriculture practices have been primarily responsible for the pollution of our water resources?
1. Use of Live Stock Manure
2. Use of chemical fertilizer
3. Excessive use of chemical pesticides
4. Deforestation
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 4
(C) 2 and 3
(D) 1, 3 and 4
Ans. (C)

76. Which one of the following does not causes any pollution?
(A) Burning of Rubber
(B) Burning of petrol
(C) Use of solar energy
(D) All of these
Ans. (C)

77. BOD value of water indicates the–
(A) Amount of organic debris
(B) Amount of oxygen, used for biochemical oxidation
(C) Amount of oxygen, used for biochemical reduction.
(D) Amount of ozone, used for biochemical oxidation.
Ans. (B)

78. Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India.
1. Arsenic 2. Orbital
3. Fluoride 4. Formaldehyde
5. Uranium
(A) 2, 4 and 5 (B) 1 and 3
(C) 1, 2, 3, 4 and 5 (D) 1, 3 and 5
Ans. (D)

79. Size of suspended particles lies between–
(A) 10–2 – 10–4 Aº
(B) 10–5 – 10–7 Aº
(C) 10–8 – 10–10 Aº
(D) 10–1 – 10–2 Aº
Ans. (B)

80. Main Constituent of air is–
(A) Nitrogen
(B) Carbon dioxide
(C) Oxygen
(D) Hydrogen
Ans. (A

81. Which atmospheric gas absorbs ultraviolet rays?
(A) Ozone
(B) Methane
(C) Nitrogen
(D) Helium
Ans. (A)

82. Super Sonic Jet causes pollution by thinning of–
(A) O3 Layer
(B) SO2 Layer
(C) O2 Layer
(D) CO2 Layer
Ans. (A)

83. Bhopal Gas Tragedy was caused by – [ Which pollutant is mainly responsible for the Bhopal Gas tragedy?
(A) Nitrogen
(B) Carbon monoxide
(C) Chlorine
(D) Methyl isocyanate
Ans. (D)

84. Permissible concentration of residual chlorine in drinking water in mg/L is –
(A) 1.0
(B) 5.0
(C) 0.2
(D) 0.05
Ans. (C)

85. The most abundant Nob le gas in the atmosphere is –
(A) Helium
(B) Neon
(C) Argon
(D) Krypton
Ans. (C)

86. The largest source of pollution in the world is
(A) Herbicides and insecticides
(B) Automobile exhausts
(C) Sewage and garbage
(D) Industrial effluents
Ans. (C)

87. Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by
(A) Oxides of nitrogen and sulphur
(B) Oxides of nitrogen and phosphorous
(C) Oxides of carbon and nitrogen
(D) Oxides of nitrogen and methane
Ans.(A)

88. A level of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions is called
(A) Troposphere
(B) Ionosphere
(C) Stratosphere
(D) Mesosphere
Ans. (B)

89. The most serious air pollutant causing health hazard is
(A) Sulphur dioxide
(B) Carbon dioxide
(C) Ozone
(D) Nitrogen oxide
Ans. (A)

90. Why is Carbon monoxide a pollutant because it
(A) Reacts with haemoglobin
(B) Makes nervous system inactive
(C) Reacts with oxygen
(D) Inhibits glycolysis
Ans. (A)

91. Which layer of the earth’s atmosphere contains
the Ozone layer?
(A) Troposphere
(B) Mesosphere
(C) Ionosphere
(D) Stratosphere
Ans. (D)

92. Sullage water is _______
(A) Waste water released from kitchen
(B) Waste water released from toilets
(C) Waste water released from factories
(D) Waste water released from hospitals
Ans. (A)

93. Chernobyl disaster is the result of pollution by_______.
(A) Oil spill (B) Acid rain
(C) Carbon dioxide
(D) Radioactive waste
Ans. (D)

94. Which of the following caused radioactive pollution along the coast of Kerala?
(A) Plutonium
(B) Zinc
(C) Thorium
(D) Radium
Ans. (C)

95. Ozone saves the biosphere by absorbing high energy radiations called_______.
(A) Infrared rays (IR)
(B) Gamma rays
(C) Ultraviolet rays (UV)
(D) X-rays
Ans. (C)

96. One of the best solutions to get rid of non biodegradable waste is
(A) Burning
(B) Dumping
(C) Burying
(D) Recycling
Ans. (D)

97. Ultraviolet radiation in the stratosphere is absorbed by
(A) SO2
(B) Ozone
(C) Oxygen
(D) Argon
Ans. (B)

98. The depletion in Ozone layer is caused by_____________.
(A) Nitrous oxide
(B) Carbon dioxide
(C) Chlorofluorocarbons
(D) Methane
Ans. (C)

99. The commonly used coolant in refrigerators is
(A) Ammonia
(B) Nitrogen
(C) Freon
(D) Oxygen
Ans. (C)

100. What causes the mottling of the dental enamel
?
(A) High levels of chlorine in water
(B) High levels of nitrate in the water
(C) High levels of fluorides in the water
(D) High levels of calcium in the water
Ans. (C)

101. Which of the following is usually not an airpollutant?
(A) Hydrocarbons
(B) Sulphur dioxide
(C) Carbon dioxide
(D) Nitrous oxide
Ans. (D)

102. Which of the following is the treatment of water pollution?
(A) Bag house filter
(B) Windrow composting
(C) Venturi scrubber
(D) Reverse Osmosis
Ans. (D)

103. Besides CO2, the other green house gas is
(A) CH4
(B) N2
(C) Ar
D) O2
Ans. (A)

104. The most abundant element in the earth’s atmosphere is
(A) Argon
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Krypton
Ans. (B)

105. ______ is a byproduct of sewage treatment and can be decomposed to produce bio-gas
(A) Sewage
(B) Sludge
(C) Sewer
(D) Scum
Ans. (B)

106. Who coined the Chipko slogan “Ecology is Permanent Economy”?
(A) Chan Prasad Bhatt
(B) Sundarlal Bahuguna
(C) Shayam Prasad Bahuguna
(D) Bachni Devi
Ans. (B)

107. Which of the following green house gases has the greatest heat trapping ability?
(A) Chlorofluorocarbon
(B) Methane
(C) Carbon dioxide
(D) Nitrous oxide
Ans. (A)

108. Particulates (< 1 m size) remaining suspended in air indefinitely and transported by wind currents are called (A) Mists (B) Fumes (C) Aerosols (D) Smoke Ans. (C) 109.The least preferred technique in the disposal of Municipal Solid Waste is (A) Incineration (B) Composting (C) Land filling (D) Briquetting Ans. (D) 110. The 'solid waste' is also known as (A) Sedge (B) Toxic waste (C) Sludge (D) Scrubber Ans. (C) 111. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer? (A) BF3 (B) O2 (C) CHClF2 (D) Cl2 Ans. (C) 112. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer? (A) BBr3 (B) NH3 (C) CH2N2 (D) CCl2F2 Ans. (D) 113. Which of the following primarily causes lead pollution? (A) CFL Lamp (B) Automobile Industry (C) Polymer (D) Diesel Engine Ans. (B) 114. What was the main aim of Montreal Protocol? (A) Protection of Ozone layer (B) Bio-diversity Conservation (C) Global Warming (D) Climate Change Ans. (A) 115. Supersonic jets cause thinning of which layer? (A) O2 layer (B) O3 layer (C) CO2 layer (D) SO2 layer Ans. (B) 116. Which of the following is an air pollutant? I. Water vapour II. Carbon dioxide III. Hydrogen Gas (A) Only I (B) Only II (C) Only III (D) Both II and III Ans. (B) . 117. Which of the following is a major component of water pollution in Bengal Basin? (A) Chromium (B) Arsenic (C) Calcium (D) Potassium Ans. (B) 118. Which of the following is/are CORRECT? (A) SPM - Suspended Particulate Matter (B) COD - Chemical Oxygen Demand (C) None of these (D) Both Ans. (D) 119. Which of the following primarily produces Nitrogen dioxide leading to air pollution? (A) CFL Lamp (B) Automobile Industry (C) Polymer (D) Diesel Engine Ans. (B) 120. Bleaching liquors are inorganic pollutants produced mainly by which Industry/Industries? I. Paper and Pulp Industry II. Iron and Steel Industry III. Mining Industry (A) Only I (B) Only II (C) Only III (D) Both II and III Ans. (A) 121. Which of the following pair is correct? Pollutants Industry Bleaching liquor Paper & Pulp Cellulose fibres Pharmaceuticals Drugs & Antibiotic Mining (A) only I (B) only II (C) only III (D) Both I and II Ans. (A) 122. Cellulose fibres are organic pollutant mainly produced by which Industry/Industries? I. Mining Industry II. Soap and detergent Industry III. Paper and Pulp Industry (A) Only I (B) Only II (C) Only III (D) Both II and III Ans. (C) 123. Match the correct pair/pairs: Pollutant Industry 1. Tertiary ammonium salt – Soap Industry 2. Bleaching liquor – Paper and pulp Industry 3. Cellulose fibres – P h a r m a c e u t i c a l s Industry (A) Only I (B) Only II (C) Only III (D) Both I and II Ans. (D)

Leave a Comment