Force and Motion

Force and Motion
1. A person is hurt on Kicking stone due to –
(A) Inertia
(B) Velocity
(C) Reaction
(D) Momentum
Ans. (C)

2. A body with uniform motion–
(A) Can’t be accelerated
(B) Can be accelerated
(C) Always accelerated
(D) Remains in uniform velocity
Ans. (B)

5. Which of the following force is a virtual force?
(A) Centripetal force
(B) Centripetal Reaction force
(C) Centrifugal force
(D) Strong Nuclear force
Ans. (C)

6. Which of the following force is dissipative?
(A) Gravitation
(B) Frictional
(C) Electrostatic
(D) Magnetic
Ans. (B)

7. An object covers distance which is directly proportional to the square of time. Its acceleration is–
(A) Increasing
(B) Decreasing
(C) Zero
(D) Constant
Ans. (D)

8. When a body is immersed in a fluid, then force acting on it is –
(A) Upward thrust
(B) Weight
(C) Mass
(D) Both (A) and (B)
Ans. (D)

9. Cream gets separated out from milk when it is churned. This is due to–
(A) Gravitational Force
(B) Centripetal Force
(C) Centrifugal Force
(D) Frictional Force
Ans. (C)

10. The cause of seperation of cream from milk is–
(A) Friction
(B) Centrifugal force
(C) Gravitational force
(D) Viscous force
Ans. (B)

11. Newton’s 1st law of motion gives the concept of –
(A) Energy
(B) Work
(C) Momentum
(D) Inertia
Ans. (D)
12. A person dropped a ball from a train moving with a uniform speed. An observer standing on platform observes it, what will be the path observed by the observer?
(A) Rectilinear
(B) Circular
(C) Parabolic
(D) None of these
Ans. (C)

13. The motion of the wheel of a bull cart while
moving on the road is an Example of–
(A) Oscillatory and rotatory motion
(B) Oscillatory and translatory motion
(C) Translatory and rotatory motion
(D) Translatory motion only
Ans. (C)

14. A Tennis ball and a cricket ball with Heavy mass throw with same velocity, then to stop the cricket ball we need out of the following–
(A) More force
(B) Less Force
(C) Equal force
(D) Infinite force
Ans. (A)

15. A cyclist should lean in a circular motion–
(A) Forward (B) Backward
(C) Sidewise towards the center
(D) Sidewise away from the center
Ans. (C)

16. Motion of a body around a circular path is an Example of–
(A) Uniform velocity and variable acceleration
(B) Uniform speed and constant velocity
(C) Uniform speed and variable velocity
(D) Uniform speed and variable acceleration
Ans. (C)

17. Angle of Friction and angle of Repose found to be as –
(A) Equal to each other
(B) Not equal to each other
(C) Proportional to each other
(D) None of these
Ans. (A)

18. Rocket acts on Law of conservation of
(A) Angular momentum
(B) Mass
(C) Energy
(D) Linear Momentum
Ans. (D)

19. A bullet hits and gets embedded in a solid block resting on a horizontal frictionless table. Which quantity is conserved in this process?
(A) Momentum and kinetic Energy
(B) Momentum alone
(C) Kinetic Energy alone
(D) Neither momentum nor Kinetic Energy
Ans. (B)
.
20. Why the needle of iron swims on water surface when it is kept gently?
(A) Surface tension
(B) Density
(C) Reaction
(D) Momentum
Ans. (A)

21. A boat will not submerge when it displaces water equal to its own
(A) Volume
(B) Weight
(C) Surface area
(D) Density
Ans. (A)
.
22. An ice block with a piece of lead embeded in it floats in water. If ice melts the water level
(A) Rises
(B) Falls
(C) Remains same
(D) Falls first and then rises
Ans. (B)

23. What principle/law explains the working of the hydraulic brakes in automobiles?
(A) Bernoulli’s law
(B) Posieulle’s principle
(C) Pascal’s law
(D) Archimedes’ principle
Ans. (C)

24. An oil drop spreads over water because
(A) Oil is lighter than water
(B) Oil is more viscous
(C) Oil does not mix with water
(D) Surface tension of oil is much smaller than
that of water
Ans. (D)

25. A fountain pen works on the principle of
(A) Flow of liquids from higher to lower potential
(B) Capillary action
(C) Bernoulli’s principle
(D) Viscosity of liquids
Ans. (B)

26. The hair of shaving brush clings together when removed from water due to
(A) Surface tension
(B) Viscosity
(C) Elasticity
(D) Friction
Ans. (A)

27. A falling drop of rain water acquires the spherical shape due to
(A) Viscosity
(B) Surface Tension
(C) Atmospheric pressure
(D) Gravitational force
Ans. (B)
.
28. The weakest of all fundamental forces is
(A) Gravitational force
(B) Electrosatic force
(C) Magnetic force
(D) Nuclear force
Ans. (A)

29. The modulus of rigidity is the ratio of
(A) longitudinal stress to longitudinal strain
(B) Volume stress to volume strain
(C) Shearing stress to shearing strain
(D) Tensile stress to tensile strain
Ans. (C)

30. A spherical ball made of steel when dropped in mercury container will
(A) Sink in mercury
(B) Will be on the surface of mercury
(C) Will be partly immersed
(D) Will dissolve in mercury
Ans.(B)

31. Damp clothes are dried in spin dryers by the action of
(A) Centripetal forces
(B) Centrifugal forces
(C) Central forces
(D) Non central forces
Ans. (B)

32. Which of the following is a result of surface tension?
(A) Gravitational pull
(B) Viscosity
(C) Capillary action
(D) Radiation
Ans. (C)
.
33. The wall of a dam is broader at the base
(A) Because streamlining is required
(B) To withstand pressure that increases with depth
(C) To withstand pressure that increases in a
horizontal plane
(D) To withstand pressure that is increased with
atmospheric pressure
Ans. (B)

34. Which of the following liquid is most viscous?
(A) Oil
(B) Milk
(C) Water
(D) Petrol
Ans. (A)

35. The surface tension of water on adding detergent to it
(A) Increases
(B) Decreases
(C) No change
(D) Becomes zero
Ans. (B)

36. Rise of oil in a wick is due to
(A) Density of the oil
(B) Viscosity of the oil
(C) Surface tension of the oil
(D) Pressure of the oil
Ans. (C)

37. If an ordinary glass tube and a glass capillary tube are both dipped in a beaker of water rises in
(A) Both
(B) Only the glass tube
(C) Only the capillary tube
(D) Radiation
Ans. (A)

38. Two rods, one of copper and other of steel, experience the same upthrust when placed in water. Thus both have
(A) Equal volume
(B) Equal weight
(C) Equal density
(D) Equal mass
Ans. (A)

39. A single fixed pulley is used to draw water from a well because
(A) Efficiency is 100%
(B) Velocity ratio is low
(C) Mechanical advantage is high
(D) Force is applied in a convenient direction
Ans. (D)

40. Ball pen functions on the principle of
(A) Viscosity
(B) Boyle’s law
(C) Gravitational force
(D) Surface tension
Ans. (D)

41. Water from soil enters into the root hairs owing to:
(A) Atmospheric pressure
(B) Capillary pressure
(C) Root pressure
(D) Osmatic pressure
Ans. (B)

42. Water drops cannot stick to the oily surface due to
(A) Lack of adhesive force
(B) Surface tension
(C) Cannot mix each other
(D) Water is lighter than oil
Ans. (B)
43. If cream is removed from milk, its density
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains the same
(D) May increase or decrease
Ans. (A)

44. Materials for rain proof coats and tents owe their water proof poperties to
(A) Surface tension
(B) Viscosity
(C) Specific gravity
(D) Elasticity
Ans. (A)

45. When two ice cubes are pressed together they join to form one cube. Which one of the following helps to hold them together?
(A) Hydrogen bond formation
(B) Vander waals forces
(C) Covalent attraction
(D) Dipole interaction
Ans. (A)

46. When a piece of stone is immersed in water it displaces water of equal
(A) Density
(B) Specific gravity
(C) Mass
(D) Volume
Ans. (D)

47. The minimum number of forces to keep a particle in equllibrium is
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans. (B)

48. Purity of a metal can be determined with the help of
(A) Pascal’s law
(B) Boyle’s law
(C) Archimedes priciple
(D) Conservation of mass principle
Ans. (C)

49. In a particular system, the units of length, mass and time are chosen to be 10 cm, 10 g and 0.1 s respectively. The unit of force in this system
will be equivalent to
(A) 0.1 N
(B) 1 N
(C) 10 N
(D) 100 N
Ans. (A)

50. The weight of a body at the centre of earth is:
(A) Half the weight at the surface
(B) Zero
(C) Twice the weight at the surface
(D) Infinite
Ans. (B)

51. On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because
(A) Mercury is a metal
(B) Density of mercury is greater than that of water
(C) Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass
(D) Cohesion of water is greater than its adhesion with glass
Ans. (C)

52. Name the process by which bubbles from liquid are formed?
(A) Effervescence
(B) Surface Tension
(C) Surface Energy
(D) Degasification
Ans. (A)
53. The washing machine works on the principle of
(A) Dialysis
(B) Diffusion
(C) Reverse osomosis
(D) Centrifugation
Ans. (D)
.
54. What type of force acts on a car moving around a curve?
(A) Centrifugal force
(B) Cohessive force
(C) Centripetal force
(D) Gravitational force
Ans. (C)
.
55. Acceleration is
(A) Inversely proportional to force
(B) Inversely proportional to mass
(C) Directly proportional to mass
(D) Directly proportional to force
Ans. (D)

56. If a ball is thrown up, which of the following
does not change?
(A) Acceleration
(B) Speed
(C) Potential energy
(D) Distance
Ans. (A)

57. If a body is moving on a circular path, what is
its average velocity if it completes one cycle
in one second?
(A) Average velocity depends upon time taken to
complete one cycle
(B) One
(C) Average velocity is same as average speed
(D) Zero
Ans. (D)
58. If a force acts upon two objects at rest, and having different masses for the same amount of
time, then which one of the following will be
the same for both the objects?
(A) Acceleration
(B) Kinetic Energy
(C) Velocity
(D) Momentum
Ans. (D)

59. If an object is thrown upwards, what will be its
velocity, when it reaches its maximum height?
(A) 0 m/s
(B) 4.9 m/s
(C) 14.7 m/s
(D) 20 m/s
Ans. (A)

60. In a projectile motion, the horizontal range achieved
is same when the body is projected at q and –
(A) 180 degree minus theta
(B) 60 degree minus theta
(C) 120 degree minus theta
(D) 90 degree minus theta
Ans. (D)

61. If a body slides over a surface, the force resisting the motion between them is called.
(A) Centripetal force
(B) Friction
(C) Centrifugal force
(D) Inertia
Ans. (B)

62. An object is in static equilibrium when it is _______.
(A) At rest
(B) Moving in a circular path
(C) Moving with uniform velocity
(D) Accelerating at high speed
Ans. (A)

63. Newton’s first law is also known as _______.
(A) Law of friction
(B) Law of moments
(C) Law of Inertia
(D) Law of motion
Ans. (C)

64. The path of a projectile is called its ______.
(A) Altitude
(B) Range
(C) Trajectory
(D) Flight
Ans. (C)

65. In a projectile motion, a large angle with the horizontal produces ______.
(A) Flat trajectory
(B) Curve trajectory
(C) Straight trajectory
(D) High trajectory
Ans. (D)

66. Motion of a train is an example of ______.
(A) Rotatory motion
(B) Spin motion
(C) Projectile motion
(D) Translatory motion
Ans. (D)

67. ____ is a pair of forces, equal in magnitude, opposite directed and displaced by perpendicular distance or moment.
(A) Bond
(B) Couple
(C) Pair
(D) Duo
Ans. (B)

68. A large force on a rotating body results in larger__.
(A) Mass
(B) Torque
(C) Axis of rotation
(D) Centre of mass
Ans. (B)
.
69. If an object moves in a purely rotatory motion, then each constituent particle of the body moves in a circle, the centre of which is located
on a line is called _______.
(A) The axis of rotation
(B) The line of rotation
(C) The spinning rod
(D) The fixed line
Ans. (A)

70. The mass of an object_____
(A) Changes from place to place
(B) Remains same everywhere
(C) Is equal to its weight
(D) Is greater at mountains
Ans. (B) (

71. What is the SI unit of Torque?
(A) Newton/meter
(B) Newton meter
(C) Newton second
(D) Newton/meter squared
Ans. (B)

72. If a body moves with a uniform speed in a circular motion, then______.
(A) Its acceleration is increasing
(B) Its acceleration is zero
(C) Its velocity is changing
(D) Its velocity is uniform
Ans. (C)

73. In projectile motion, the total flight time is _______.
(A) Equal to the time required to reach the maximum height
(B) Thrice the time required to reach the maximum height
(C) Four times the time required to reach the maximum height
(D) Twice the time required to reach the maximum height
Ans. (D)

74. What is the direction of torque?
(A) Perpendicular to the direction of applied force
(B) Same as the direction of applied force
(C) Opposite to the direction of applied force
(D) Parallel to the radius
Ans. (A)

75. A cannon ball is fired. The motion of this ball is an example of ______.
(A) Straight line motion
(B) Projectile motion
(C) Hyperbolic motion
(D) Horizontal motion
Ans. (B)

76. Upward force on a floating body is called _______.
(A) Jerk
(B) Buoyancy
(C) Archimedal force
(D) Anti-gravity
Ans.(B)

77. When a bus starts suddenly, then passengers in the bus tend to fall backwards. This event is an example of _____.
(A) Inertia of rest
(B) Inertia of motion
(C) Inertia of direction
(D) None of these
Ans. (A)

78. Which of the following quantity is a measure of inertia?
(A) Velocity
(B) Acceleration
(C) Mass (D) Weight
Ans. (C)

79. Friction can be reduced by which of the following?
I. Polishing surfaces II. Use of lubricants
III. Decreasing area of contact
(A) Only I
(B) Only II
(C) Only I and II
(D) All options are correct
Ans. (D)

80. Action and reaction _____.
(A) Always act on same body
(B) Are equal in magnitude
(C) Are in same direction
(D) Always act independently
Ans. (B)

81. Law of Inertia is also known as _____.
(A) Newton’s first law of motion
(B) Newton’s second law of motion
(C) Newton’s third law of motion
(D) None of these
Ans. (A)

82. Which scientist gave ‘laws of motion’?
(A) Galileo
(B) Newton
(C) Einstein
(D) Boyle
Ans. (B)

83. The force acting on an object perpendicular to the surface is called_____.
(A) Pressure
(B) Work
(C) Thrust
(D) Friction
Ans. (C)

84. Which contact force is responsible for changing the state of motion of an object?
(A) Magnetic force
(B) Frictional force
(C) Muscular force
(D) Electrostatic force
Ans. (B)

85. What is the SI unit of Force?
(A) Pascal
(B) Boyle
(C) Newton
(D) Watt
Ans. (C)

86. What is the other name of Galileo’s law of
falling bodies?
(A) Law of motion
(B) Newton’s first law
(C) Newton’s second law
(D) Newton’s third law
Ans. (A)

87. Soap bubble attains spherical shape due to
______.
(A) Inertia
(B) Pressure
(C) Surface tension
(D) Viscosity
Ans. (C)
.
88. In science a push or pull of an object is called ________.
(A) Pick
(B) Lift
(C) Force
(D) Shut
Ans. (C)

89. The sliding friction is _______________ than the
static friction.
(A) Double
(B) Same
(C) Greater
(D) Smaller
Ans. (D)

90. In a qualitative way, the tendency of undisturbed objects to stay at rest or to keep moving with the same velocity is called
_________.
(A) Force
(B) Acceleration
(C) Friction
(D) Inertia
Ans. (D)

91. If the mass of an object is 60 kgs, what will be
its weight on the moon? (N=Newton)
(A) 60N
(B) 600N
(C) 100N
(D) 10N
Ans. (C)

92. Contact force is another name for _________.
(A) Friction
(B) Magnetic force
(C) Electrostatic force
(D) Muscular force
Ans. (A)

93. If the force applied on the object is in the direction opposite to the direction of motion, the speed of the object __________.
(A) Increases
(B) Stops
(C) Decreases
(D) No effect
Ans. (C)

94. The SI unit of acceleration is _______________.
(A) Meters per seconds squared
(B) Meters per second
(C) Seconds per meter
(D) Seconds per meter squared
Ans. (A)

95. According to the Second Law of Motion, for a given force, acceleration is inversely proportional to the ____ of an object.
(A) Density
(B) Volume
(C) Force
(D) Mass
Ans. (D)

96. The force of friction between two surfaces will increase if:
(A) A layer of lubricant is kept between the two surfaces
(B) The two surfaces are pressed harder
(C) Air gap is created between the two surfaces
(D) Irregularities on both the surfaces are removed
Ans. (B)

97. For an object, the state of rest is considered to
be the state of ______ speed.
(A) Increasing
(B) Decreasing
(C) Inverse
(D) Zero
Ans. (D)

98. A ball rolling along the ground gradually slows down and finally comes to rest is due to
________.
(A) Friction
(B) Magnetic force
(C) Electrostatic force
(D) Muscular force
Ans. (A)

99. The motion of a freely falling body is an example
of ________________________ motion.
(A) Uniformly accelerated
(B) Non-uniformly accelerated
(C) Constant velocity
(D) Constant speed
Ans. (A)
.
100. If the force applied on the object is in the direction of its motion, the speed of the object
__________.
(A) Increases
(B) Stops
(C) Decreases
(D) No effect
Ans. (A)

101. The frictional force exerted by fluids is also
called ________.
(A) Drag
(B) Buoyancy
(C) Upthrust
(D) Convection
Ans. (A)

102. During uniform motion of an object along a
straight line, the ________ remains constant
with time.
(A) Time
(B) Velocity
(C) Acceleration
(D) Distance
Ans. (B)

103. Friction is caused by the ______________ on the
two surfaces in contact.
(A) Irregularities
(B) Smoothness
(C) Densities
(D) Gaps
Ans. (A

Leave a Comment