General science Heat related questions discuss pdf

3 mins read

General science Heat-related questions discuss pdf


5. Heat flows as a result of the difference in
(a) Density (b) Mass
(c) Temperature (d) Force
Ans: (c)


6. Which of the following is the unit of measurement of the energy produced in the human body by food?
(a) Watt (b) D.N. a.
(c) Ampere (d) Calorie
(e) Celsius
Ans: (d)


7. In which temperature centigrade and Fahrenheit thermometer both show the same number?
(a) 20 $ (b) 40 $
(c) 42 $ (d) 0 $
Ans: (b)


8. Heat-dissipating reaction is a reaction which
(a) is accompanied by absorption of heat
(b) is unaffected by external pressure
(c) is accompanied by release of heat
(d) in which no heat change takes place
Ans: ( c)


9. Ice melting work ( Defrosting ) Kkkkkk K Done through ?
(a) Spraying of warm water over ice only
(b) Use of electric heaters
only (c) Circulation phase of hot exhaust gas from compression A only
(d) All of
these Ans: (c)


10. The boiling point of water in Fahrenheit scale is-
(a) 80° (b) 100°
(c) 212° (d) 200°
Ans: (c)


13. At what temperature do the values ​​of centigrade and fahrenheit scale become equal?
(a) 0° (b) –273°
(c) – 40° (d) r 4°
Ans: (c)


15. Metals are heated by the following process-
(a) conduction (b) convection
(c) radiation (d) radiation and convection
Ans: (a)


16. What is the normal body temperature of a human being in centigrade?
(a) 37º C (b) 39º C
(c) 42º C (d) 46º C
Ans: (a)


17. Water starts boiling on the mountains at the following temperature-
(a) less than 100 °C (b) more than 100 °C
(c) at 100 °C (d) none of these
Ans: (a)


18. The density of water is maximum at a given temperature?
(a) 0°C (b) 4°C
(c) –4° (d) 0°F
Ans: (b)


19. In an adiabatic system which of the following relation is applicable :
(a) ‘E w (b) q O z
(c) q E w’ (d) All of the above
(e) None of these
Ans: (a)


20. The heat required to raise the temperature of 1 kg of water from 30°C to 80°C is-
(a) 1 kilo-calorie
(b) 30 kilo-calorie
(c) 80 kilo-calorie
(d) 50 kilo-calorie
Ans : (d)


21. Woolen clothes are warmer than cotton clothes because they are
(a) better absorbers of heat
(b) better radiators of heat
(c) better insulators of heat
(d) heavier than cotton clothes
Ans: (c)


22. Water boils at 100°C in Chennai. In Nainital it will boil-
(a) above 100°C
(b) at 100°C
(c) less than 100°C
(d) none of the above
Ans: (a)

 


37. Why is coolant used?
(a) To maintain the machine
(b) To cool the working equipment and machine
(c) To operate the machine easily
(d) To increase the speed of the machine
Ans: (b


39. The least insulator of heat among the following is
(a) aluminum (b) air
(c) glass (d) stone
Ans: (a)


41. Adding sugar to hot milk lowers the temperature because
(a) sugar cools
(b) sugar takes heat of milk to come into liquid
(c) chemical reaction with sugar cools milk
(d) All these
Ans: (b)


42. Transpiration of water is
(a) exothermic change
(b) exothermic change
(c) no exchange of heat
(d) none of these
Ans: (a)


4


47. Negative (minus) 40°C is equal to ____°F.
(a) 104 (b) 122
(c) –40 (d) none of these
Ans: (c)


50. If an iron hammer is placed in the sun, it will be hotter than its wooden handle, because :
(a) Iron is at high temperature.
(b) Iron is blacker than wood.
(c) Iron absorbs more heat.
(d) Iron is a good conductor of heat.
Ans: (d)


51. The rate of evaporation does not depend on
(a) temperature of the liquid (b) surface area of ​​the liquid
(c) mass of the liquid (d) air pressure
Ans: (c)


54. What are the main sources of heat?
(a) sunlight (b) bio gas
(c) electricity (d) natural gas
Ans: (a)


55. The transfer of heat by horizontal movement of air is called
(a) convection
( b) convection (c) conduction (d) radiation
Ans: (a)


56. Values ​​of elastic measures
(a) decrease (b) increase with increase in temperature
(c) remain constant (d) increase rapidly
Ans: (a)

 


58. What is the normal temperature of the human body on the Kelvin scale?
(a) 290 (b) 310
(c) 300 (d) 305
Ans: (b)


59. Which temperature of measurement on the Celsius scale is equal to 300K?
(a) 30°C (b) 27°C
(c) 300°C (d) None of these
Ans: (b)


60. When water condenses into ice:
(a) heat is absorbed
(b) heat is liberated
(c) heat remains unchanged
(d) none of these
Ans: (b)


61. The surface water of a lake is just about to freeze. What will be the water temperature in the half of the lake?
(a) 0°C (b) 1°C
(c) 2°C (d) 4°C
Ans: (d)


62. When 1 kg of a liquid changes from liquid to vapor at its boiling point, what is the heat absorbed in it called?
(a) latent heat of vaporization
(b) latent heat of fusion
(c) latent heat of sublimation
(d) none of these
Ans: (a)


63. The absorptive power of a completely black body is :
(a) 1 (b) 0
(c) 8.2 (d) none of these
Ans: (a)

 


69. Aag (Fire) is a combination of _______.
(a) fuel, light and oxygen
(b) fuel, heat (heat) and oxygen
(c) fuel, heat (heat) and carbon dioxide
(d) fuel, light and nitrogen
Ans: (b)


71. SI of temperature The unit is:
(a) Fahrenheit (b) Joule
(c) Kelvin (d) Celsius
Ans: (c)


72. The mode of travel of heat energy of the sun from the empty space beyond the earth’s atmosphere is known as:
(a) conduction (b) convection
(c) radiation (d) absorption
Ans: (c)


73. The principle of evaporation of water is used for the absorption of heat-
(A) Microwave oven
(B) Refrigerator
(C) Geyser (D) Electric kettle
(a) C (b) D
(c) A (d) B
Ans : (d)

DOWNLOAD PDF HERE 

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

500+ Selected Physics questions objective questions

Next Story

General science Sound Waves objective short questions

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)