Genetics and Molecular Biology

7 mins read

1. ‘Linkage’ was discovered by–
(A) Blakslee (B) Morgan
(C) Muller (D) Bateson
Ans. (D)

2. The virus without capsid but only with nucleic
acids is called–
(A) Capsomere (B) Nucleoid
(C) Prion (D) Virion
Ans. (B)

4. Enzymes. Nucleoid represent the viral chromosome made
up of single molecule of Nuclic Acid. It may be Linear or
circular with various degrees of coiling. It is the infective part of virus.
3. Thymidine dimer formation in DNA is caused by–
(A) X-rays (B) P and y-rays
(C) UV rays (D) Infrared rays
Ans. (C)

4. How many pairs of contrasting characters in
pea were selected by Mendel?
(A) 7 (B) 3 (C) 4 (D) 2
Ans. (A)

5. DNA differs from RNA in having a nitrogenous base–
(A) Adenine (B) Guanine
(C) Cytosine (D) Thymine
Ans.(D)

6. Who coined the term ‘Gene’?
(A) Mendel (B) Johannsen
(C) Watson (D) Beadle
Ans. (B)

7. The sugar present in DNA is–
(A) Pentose (B) Xylulose
(C) Hexose (D) Heptulose
Ans. (A)

8. Who among the following analysed DNA for the first time?
(A) Arthur Kornberg (B) Hargobind Khorana
(C) MW Nirenberg (D) Watson and Crick
Ans. (D)

9. A cross between homozygous recessive and heterozygous plant is–
(A) Back cross (B) Test cross
(C) Monohybrid cross (D) Dihybrid cross
Ans. (B)

10. Transfer of genetic information from one generation to the next generation is by–
(A) RNA (B) Codon
(C) DNA (D) Messenger RNA
Ans. (C)

11. Which of the following correctly explains the
the phenomenon of ‘Test-tube baby’?
(A) When every process of embryo formation is in
the test-tube
(B) When the embryo develops in a test-tube
(C) When the fertilisation is external and
development is internal
(D) When the fertilisation is internal and
development is external
Ans. (C)

12. Chromosomes consist of–
(A) DNA and Lipids (B) RNA and Amino acids
(C) DNA and Proteins (D) RNA and Sugar
Ans. (C)

13. Which chromosomal combination is responsible for maleness in man?
(A) XO (B) XXX (C) XX (D) XY
Ans. (D)

14. The coding segment of DNA is called in–
(A) Codon (B) Muton
(C) Intron (D) Exon
Ans. (D)

15. DNA fingerprinting is used to identify the–
(A) Parents (B) Rapist
(C) Thieves (D) All of the above
Ans. (D)

16. ‘Dolly’, the world’s first cloned animal was a–
(A) Sheep (B) Cow
(C) Goat (D) Pig
Ans. (A)

17. Human cloning is permitted in Britain for the purpose of–
(A) Reproduction (B) Research
(C) Therapeutics (D) Genetics
Ans. (C)

18. HYV refers to–
(A) Hybrid Yielding Variety
(B) Human Yellow Virus
(C) High Yielding Variety
(D) Human Yellow Vaccine
Ans. (C)

19. DNA test was developed by–
(A) Dr Alec Jeffreys (B) Dr VK Kashyap
(C) Watson and Crick (D) Gregor Mendel
Ans. (A)

20. Gregor Johnn Mendel is famous for propounding–
(A) Theory of Mutation
(B) Laws of Heredity
(C) Cell Theory
(D) Theory of Acquired Characters
Ans. (B)

21. The term ‘GM food’ refers to the food–
(A) That grows under genetic measures
(B) That is genetically modified
(C) That grows under geographical modification
(D) With greater glucose metabolism
Ans. (B)

22. What determines the sex of a child?
(A) Chromosome of the father
(B) Chromosomes of the mother
(C) Rh factor of the parents
(D) Blood group of the father
Ans. (A)

23. The name of the first cloned sheep was–
(A) Molly (B) Dolly
(C) Jolly (D) Roly
Ans. (B)

24. A test tube baby means–
(A) A baby grown in a test-tube
(B) Embryo fertilised in uterus and developed in test-tube
(C) Embryo fertilised and developed in uterus
(D) Fertilisation in vitro and then transplantation in the uterus
Ans. (D)

25. The hybrid between horse and donkey is called–
(A) Pony (B) Colt
(C) Mule (D) Zebra
Ans. (C)

26. What is the chromosome number in a human ovum?
(A) 24 (B) 46 (C) 48
(D) None of these
Ans. (D)

27. Genes, the hereditary units are located in the–
(A) Nuclear membrane (B) Chromosomes
(C) Lysosomes (D) Cell membrane
Ans. (B)

28. Of the total number of genes inherited by a child–
(A) More from the father
(B)More from the mother
(C) There are an equal number from each parent
(D)There is never a constant number from the parents
Ans. (C)

29. In test-tube babies, the–
(A) Ovum is fertilised and developed in test-tubes
(B) Ovum is fertilised in the test-tubes and developed in uterus
(C) Ovum is fertilised in the uterus and developed in test tubes
(D) Ovum is developed without fertilisation in testtubes
Ans. (B)

30. Which one of the following is a hereditary disease?
(A) Haemophilia (B) Myopia
(C) Anaemia (D) Leukaemia
Ans.(A)

31. By which of the following the sex of a child is
determined before birth?
(A) Sperms of father (B) Foetus of mother
(C) Both ‘a’ and ‘b’ (D) Nutrition of mother
Ans. (A)

32. Which of the following is correct?
(A) DNA is the genetic material in most of the organism
(B) RNA is the genetic material in most viruses and bacteria
(C) DNA is the genetic material in all the viruses
(D) RNA is the genetic material in all the viruses
Ans.(A)

33. Anglo Nubian is a breed of–
(A) Sheep (B) Goat
(C) Poultry (D) Cattle
Ans.(B)

34. The drone in honeybee are–
(A) Fertile male (B) Fertile female
(C) Sterile male (D) Sterile female
Ans. (A)

35. Breeding and management of bees is known as–
(A) Sericulture (B) Silviculture
(C) Pisciculture (D) Apiculture
Ans. (D)

36. What is an antibiotic?
(A) A chemical compound produced by a living organism that inhibits the growth of other
organisms
(B) A compound synthesised by a living organism
that inhibits the growth of microbes
(C) A synthetic compound inhibiting the growth
of other organisms
(D) A synthetic compound inhibiting the growth of bacteria
Ans. (D)

37. According to your text, “what can be thought
of as the genetic library that keeps life going on Earth”?
(A) A bio-engineering lab
(B)Human genes
(C) The human genome project
(D) Biodiversity
Ans. (D)

38. Polyploidy arises due to change in the
(A) Number of chromatids
(B) Structure of genes
(C) Number of chromosomes
(D) Structure of chromosomes
Ans. (C)

39. A genetically engineered form of brinjal known
as the BT-brinjal has been developed. The
objective of this is
(A) To make it pest resistant
(B) To improve its taste and nutritive value
(C) To make it drought resistant
(D) To make its shelf-life longer
Ans. (A)

40. Which of the following is a Dominant Autosomal Disorder ?
(A) Albinism (B) Cystic Fibrosis
(C) Phenyl Ketorunia (D) Alzheimer’s Disease
Ans. (D)

41. Mendel is known as
(A) Father of Physiology (B) Father of Geology
(C) Father of Genetics (D) Father of Biology
Ans. (C)

42. The primary function of RNA is
(A) Photosynthesis (B) Protein Synthesis
(C) Replication (D) Translation
Ans. (B)

43. In a Punnett Square with the cross AaBb, AaBb,
how many Aabb genotypes would be created?
(A) 1 (B) 8 (C) 2 (D) 3
Ans. (C)

44. The Mutation Theory was proposed by _____.
(A) Charles Lyell (B) William Smith
(C) Hugo De Vries (D) Harrison Schmitt
Ans. (C)

45. RNA is a polymeric molecule. What does RNA stand for?
(A)Rado Nuclear Acid
(B)Ribo Nucleic Acid
(C)Rhino Nuclear Acid
(D) Resto Nucleus Acid
Ans. (B)

46. Which of the following constitute to form a gene?
(A) Polynucleotides (B) Hydrocarbons
(C) Lipoproteins (D) Lipids
Ans. (A)

47. The term ‘gene’ was coined by
(A) T.H. Morgan (B) W.L. Johannsen
(C) G. Mendal (D) De Vries
Ans. (B)

48. The number of chromosomes present in the somatic cell of the human cell is
(A) 23 (B) 44 (C) 46 (D) 92
Ans. (C)

49. DNA contains
(A) Pentose sugar (B) Hexose sugar
(C) Erythrose sugar (D) Sedoheptulose sugar
Ans. (A)

50. Transfer of genetic information from one generation to the next generation is by
(A) RNA (B) Codon
(C) DNA (D) Messenger RNA
Ans. (C)

51. The term ‘genetics’ was coined by
(A) Morgan (B) Mendal
(C) Bateson (D) Water
Ans. (C)

52. The sum of genes in a population is called-
(A) Phynotype (B) Karyotype
(C) Genotype (D) Gene pool
Ans. (D)

53. Which base in place of thymine is present in RNA?
(A) Adenine (B) Guanine
(C) Uracil (D) Cytosine
Ans. (C)

54. Transcription means the synthesis of-
(A) Lipids (B) Protein
(C) DNA (D) RNA
Ans. (D)

55. Thiamidine dimer formation in DNA is caused by
(A) IR-rays (B) X-rays
(C) b and g-rays (D) UV-rays
Ans. (D)

56. Coupling and repulsion are the two states of:
(A) Linkage (B) Chiasma
(C) Mutation (D) Crossing over
Ans. (A)

57. When a single gene controls the expression of
more than one character, it is said to be
(A) Heterotrophic (B) Autotrophic
(C) Allotropic (D) Pleiotropic
Ans. (D)

58. Genes are not found in pairs
(A) In body cells
(B) In ovary after fertilization
(C) In gametes (D) In zygotes
Ans. (C)

59. Which of the following Genetically Modified vegetable is recently being made available in
Indian market?
(A) Carrot (B) Radish
(C) Brinjal (D) Potato
Ans. (C)

60. The hydrophilic nature of DNA is due to the presence of :
(A) Thymine base
(B) A number of hydrogen bonds
(C) Phosphate group (D) Deoxyribose sugar
Ans. (C)

61. The gene which exhibits multiple effects is known as :
(A) Pseudogene (B) Pleiotropic
(C) Complementary (D) Polygene
Ans. (B)

62. When one gene pair hides the effect of the other unit,the phenomenon is referred to as:
(A) Epistasis (B) Mutation
(C) None of the options (D) Dominance
Ans. (A)

63. People with Down’s syndrome invariably affected by:
(A) Huntington’s disease
(B)Alzheimer’s disease
(C) Meningitis (D) Brain haemorrhage
Ans. (B)

64. The enzyme which catalyzes the unwinding of
DNA helix during replication is:
(A) Primase (B) Topoisomerase
(C) Helicase (D) DNA polymerase
Ans. (C)

65. Webbed neck is a characteristic of
(A) Down’s syndrome (B) Turner’s syndrome
(C) Klinefelter’s syndrome
(D) Cri-du-chat syndrome
Ans. (B)

66. Which of the following human genetic disorders is sex-linked?
(A) Haemophilia (B) Cystic fibrosis
(C) Albinism (D) PKU
Ans. (A)

67. DNA shows hyperchromicity on:
(A) Heating (B) Cooling
(C) Crystallizing (D) Replication
Ans. (A)

68. Which of the following branch of biology is
related with study of heredity and variations?
(A) Microbiology (B) Immunology
(C) Genetics (D) Entomology
Ans. (C)

69. Which of the following is NOT a vestigial organ in human body?
(A) Thymus Gland (B) Wisdom teeth
(C) Pharynx (D) Thyroid gland
Ans. (D)

70. For which of the following a ‘Bt’ seed has also
been developed?
(A) Wheat (B) Maize
(C) Cotton (D) Pulses
Ans. (C)

71. Dolly was an example of cloned _____.
(A) Dog (B) Cow
(C) Sheep (D) Hen
Ans. (C)

72. Which of the following is a vestigial organ in human body?
(A) Wisdom teeth (B) Spleen
(C) Thyroid (D) Gall bladder
Ans. (A)

73. Who among the following is known as ‘Father of Genetics’?
(A) Darwin (B) Mendel
(C) Lamarck (D) De Vries
Ans. (B)

74. Which of the following is a vestigial organ in human body?
(A) Tailbone (B) Spleen
(C) Thyroid (D) Gall bladder
Ans. (A)

75. Who among the following gave ‘The Theory of Natural Selection’?
(A) Richter (B) Lamarck
(C) Darwin (D) Redi
Ans. (C)

76. Who among the following gave ‘Theory of Evolution’?
(A) Mendel (B) Rutherford
(C) Darwin (D) Hooke
Ans. (C)

77. What is the full form of RNA?
(A)Ribonucleic Acid (B)Ribonitric Acid
(C)Ribonutrient Acid (D)Reverse Nucleic Acid
Ans. (A)

78. What is the full form of DNA?
(A) Diribo nucleic acid (B) Di nucleic acid
(C) Dual nitrogen acid
(D) Deoxyribonucleic acid
Ans. (D)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Human body system

Next Story

Human Diseases

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)