Gravitation

6 mins read

1. Mass of a body on measuring in a lift at rest with a physical balance is found to be ‘m’.
If the Lift is accelerated upward with acceleration ‘a’. Now, what will be the mass of the body?
(A) L (B) m (g + a)
(C) M (D) Zero
Ans. (B)

2. The apparent weight of a man in a lift is less
than the real weight then–
(A) When the lift is going down with acceleration.
(B) The lift is going up with uniform speed.
(C) The lift is going down with uniform speed.
(D) The lift is going up with acceleration.
Ans. (A)

3. Dimension of Universal Gravitational constant is –
(A) M–1L3T–2 (B) M–1L3T2
(C) ML2T–2 (D) M–2
Ans. (A)

4. A man standing on the top of the tower has two
spheres A and B. He drops sphere A
downward and throws sphere B horizontally at
the same time. Which of the following is correct?
(A) Both spheres will reach the Ground simultaneously
(B) A will reach the ground first.
(C) B will reach the ground first.
(D) Question is incomplete because the masses
of the spheres are not given.
Ans. (A)

5. A man standing on an edge of a cliff throws a stone vertically upward with a certain speed.
He then threw another stone downward with the same speed. Find the ratio of the speed of the
two stones when they hit the ground?
(A) 1 : 1
(B) 1 : 2
(C) 1 : 4
(D) Cannot be found from the given information
Ans. (A)

6. Time period of Revolution for a Geo-stationary satellite is—
(A) 365 days (B) 30 days
(C) 24 hours (D) Continuously changes
Ans. (C)

7. What is the height of a Geo-Stationary satellite from the surface of earth?
(A) 36,000 Km (B) 42,000 Km
(C) 30,000 Km (D) None of these
Ans. (A)

8. Presence of atmospheric air on the earth is due to–
(A) Gravity (B) By wind
(C) Clouds (D) Rotation of Earth
Ans. (A)

9. What is the minimum escape velocity of the rocket
to be launched into space?
(A) 5 km/sec. (B) 6 km/sec.
(C) 11 km/sec. (D) 15 km/sec.
Ans. (C)

10. The shape of our milky way galaxy is
(A) Circular (B) Elliptical
(C) Spiral (D) None of the above
Ans. (C)

11. Who defined the law of gravitation?
(A) Newton (B) Archimedes
(C) Galileo (D) Faraday
Ans. (A)

12. The sensation of weightlessness in a spacecraft
in an orbit is due to the
(A) Absence of gravity outside
(B) Acceleration in the orbit which is equal to
the acceleration due to gravity outside.
(C) Presence of gravity outside but not inside the spacecraft
(D) Fact that spacecraft in the orbit has no energy
Ans. (A)

13. The spoon dropped by an astronaut in a satellite will
(A) Fall to the floor (B) Remain stationary
(C) Continue to follow the motion of the satellite
(D) Move tangentially away
Ans. (C)

14. Intensity of the gravitational field of the earth is maximum at
(A) Poles (B) Equator
(C) Centre of earth
(D) Surface
Ans. (A)

15. The time period of a pendulum when taken to the Moon would:
(A) Remain the same (B) Decrease
(C) Become zero (D) Increase
Ans. (D)

16. The atmospheric air is held to the Earth by:
(A) Gravity (B) Winds
(C) Clouds (D) Rotation of the Earth
Ans. (A)

17. It is easier to carry two buckets of water in
one hand each, than to carry only one in one hand because
(A) Weights of buckets are balanced
(B) Centre of gravity falls within the body
(C) Centre of gravity and centre of equilibrium fall within the feet
(D) Resultant weight of buckets is zero
Ans. (B)

18. The minimum number of geostationary satellites
needed for uninterrupted global coverage is:
(A) 3 (B) 2
(C) 4 (D) 1
Ans. (A)

19. As we go from the Equator to North pole the value
of ‘g’, the acceleration due to gravity.
(A) Remains the same (B) Decreases
(C) Increases (D) None of the above
Ans. (C)

20. In the Earth, the weight of a body is maximum at the
(A) North Pole (B) South Pole
(C) Equator (D) Surface
Ans. (A)

21. A man inside an artificial satellite feels
weightlessness because the force of attraction
due to earth is
(A) Zero at that place
(B) Is balanced by the force of attraction due to the moon
(C) Equal to the centripetal force
(D) Non-effective due to particular design of the satellite
Ans. (A)

23. The weight of a body acts through the centre of
(A) Gravity (B) Mass
(C) Both (1) and (2) (D) Buoyancy
Ans. (A)

24. Two bodies kept at a certain distance feel a
gravitational force F to each other. If the
distance between them is made double the
former distance, the force will be
(A) 2 F (B) 12F
(C) 4 F (D) 14F
Ans. (D)

25. The apparent weight of a man in a lift is less than the real weight when:
(A) The lift is going up with an acceleration
(B) The lift is going down with uniform speed
(C) The lift is going up with the uniform speed
(D) The lift is going down with an acceleration
Ans. (D)

26. Why the Earth is having its own atmosphere?
(A) Winds (B) Clouds
(C) Gravity (D) Rotation of the Earth
Ans. (C)

27. The point where total mass of a body is
supposed to be concentrated is known as.
(A) Dead centre (B) Centre of mass
(C) Centre of gravity (D) Centre of motion
Ans. (B)

28. If there were no gravity, which of the following
will not be there for a fluid?
(A) Viscosity (B) Surface Tension
(C) Pressure (D) Upward Thrust
Ans. (D)

29. The weight of an object is maximum.
(A) On the equator
(B) On the surface of the earth
(C) At the centre of the earth
(D) On the poles of the earth
Ans. (D)

30. The tides in the sea are primarily due to
(A) The atmospheric effect of the Earth
(B) The gravitational effect of Venus on the Earth
(C) The gravitational effect of the Sun on the Earth
(D) The gravitational effect of the Moon on the Earth.
Ans. (D)

31. Why is weightlessness experienced while
orbiting the earth in space ships ?
(A) Inertia (B) Acceleration
(C) Zero gravity (D) Orbital motion
Ans. (C)

32. What will happen if an object is dropped from
a height and there is no air resistance?
(A) It will fall with a constant speed and acceleration
(B) Its acceleration will increase
(C) Both speed and acceleration will increase
(D) Its speed will increase
Ans. (D)

33. The value of acceleration due to gravity (g) at
a distance of 2R from the surface of the earth,
where R is the radius of the earth is ______.
(A) g/3 (B) g/4
(C) g/9 (D) g/2
Ans. (B)

34. If an object, on a free fall a certain height,
reaches the ground in 1 second, what is its
velocity on the impact with the ground?
(A) 4.9 m/s (B) 9.8 m/s
(C) 14.7 m/s (D) 19.6 m/s
Ans. (B)

35. The apparent weight of a person in a lift which
is moving down with uniform acceleration is _______.
(A) Greater than the weight when the person is stationary
(B) Twice the weight when the person is stationary
(C) Less than the weight when the person is stationary
(D) Same as the weight when the person is stationary
Ans. (C)

36. As per Newton’s Law of Gravitation, the force
between two bodies is ________.
(A) Directly proportional to the product of their masses
(B) Directly proportional to the distance between them
(C) Directly proportional to the product of their radius
(D) Directly proportional to the product of forces
Ans. (A)

37. Acceleration due to gravity on a planet decreases with ______.
(A) Decrease in a radius of the planet
(B) Increase in mass of the planet
(C) Decrease in a mass of the body
(D) Increase in altitude from the surface of the planet
Ans. (D)

38. If the radius of the earth decreases and its
mass remains the same, then the value of
“acceleration due to gravity” will _____ .
(A) Decrease (B) Increase
(C) Remain the same (D) Become zero
Ans. (B)

39. With reference to gravity, what is G called?
(A) Gravitational constant
(B) Gravitational attraction
(C) Gravitational force
(D) Acceleration due to gravity
Ans. (A)

40. What is the value of acceleration due to gravity at the centre of the earth?
(A) 1 (B) 0
(C) –1 (D) Infinity
Ans. (B)

41. Who first determined the value of G (gravitational constant)?
(A) Lord Cavendish (B) R.R Heyl
(C) Boyle (D) Poynting
Ans. (A)

42. Law of gravitation applies to __________.
(A) Any pair of bodies
(B) The earth and the moon
(C) The planets around the Sun
(D) The earth and the objects of earth
Ans. (A)

43. What is the approximate height of any
geostationary satellite from earth’s surface (in km)?
(A) 36000 (B) 45000
(C) 48000 (D) 30000
Ans. (A)

44. Which of the following is CORRECT about Moon’s gravitation?
(A) Moon’s gravitation = 1/6th of Earth’s gravitation
(B) Moon’s gravitation = 1/6th of Mars gravitation
(C) Moon’s gravitation = 1/8th of Earth’s gravitation
(D) Moon’s gravitation = 1/8th of Mars gravitation
Ans. (A)

45. At which of the following place, the weight of an object is maximum?
(A) At poles (B) At the equator
(C) At tropic of Capricorn(D) At tropic of Cancer
Ans. (A)

46. If the orbit of a planet is an ellipse then what
is the point at which the Sun is located called?
(A) Centre (B) Circumcentre
(C) Incentre (D) Focus
Ans. (D)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Force and Motion

Next Story

Work Energy & Power

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)