Heat & Thermodynamics

13 mins read

1. Therm is the unit of
(A) Power (B) Heat
(C) Light (D) Distance
Ans. (B)

2. Ice is packed in sawdust because
(A) Sawdust does not stick to the ice
(B) Sawdust will not get melt easily
(C) Sawdust is a good conductor of heat
(D) Sawdust is a poor conductor of heat
Ans. (D)

3. Water is used in hot water bags because
(A) It is easily available
(B) It is cheap and not harmful
(C) Its specific heat is more
(D) Water can be heated easily
Ans. (C)

4. Which of the following metal has the maximum
thermal conductivity?
(A) Iron (B) Aluminium
(C) Copper (D) Silver
Ans. (D)

5. A body absorbs maximum amount of heat when it is
(A) Black and rough (B) Black and smooth
(C) White and rough (D) White and smooth
Ans. (A)

6. Heat of a reaction does not depend upon.
(A) Temperature of reaction
(B) Path by which final product is obtained
(C) Physical state of product and reactant
(D) Reaction takes place at constant pressure or constant volume.
Ans. (B)

7. In Winter season water coming out of hand pumps is hot because
(A) In winter our body temperature remains low,
so water makes us feel hot.
(B) Inside the earth temperature is more than
the atmospheric temperature
(C) Due to pumping function is produced which
causes heat and makes water hot
(D) Water comes out from the Earth and gains
the heat from surroundings
Ans. (B)

8. Which of the following causes more burn?
(A) Boiling water (B) Hot water
(C) Steam (D) None of these
Ans. (C)

9. The direction of flow of heat between any two system depends on
(A) Their specific heat (B) Their latent heat
(C) Their individual temperature
(D) Amount of heat they contain individually.
Ans. (C)

10. Due to the horizontal motion of air, transfer of
heat is known as :
(A) Advection (B) Convection
(C) Conduction (D) Radiation
Ans. (A)

11. Burns caused by steam cause much more irritation than those caused by boiling water because
(A) Temperature of steam is higher
(B) Steam has latent heat of vaporization
(C) Steam is a gas and engulfs the pores of body quickly
(D) Steam pierces through the pores of body quickly.
Ans. (B)

12. Convection occurs in which of the following
(A) Only solids and liquids
(B) Only liquids and gases
(C) Only gases and solids
(D) Solid, liquid and gases
Ans. (B)

13. Which of the following liquid contains the highest
rate of vaporization.
(A) Kerosene oil (B) Water
(C) Petrol (D) Alcohol
Ans. (D)

14. The hottest part of gas flame is known as
(A) Non- luminous zone (B) Blue zone
(C) Luminous zone (D) Dark zone
Ans. (A)

15. Earth is a
(A) Good reflector of heat
(B) Bad absorber of heat
(C) Good absorber and good radiator of heat
(D) Bad absorber and bad radiator of heat.
Ans. (D)

16. Why are the handles of metallic teapots made of wood?
(A) Wood is a bad conductor of heat
(B) It does not cause electric shocks
(C) It makes containers look beautiful
(D) It makes containers look clean
Ans. (A)

17. Why two thin shirts can keep us warmer than a
single thick shirt in winters?
(A) Two shirt become thicker so present the
permission of heat
(B) Layer of shirt acts as a conductor of heat
between two shirts
(C) Layer of air acts as an insulating medium
between two shirt
(D) Radiation of heat doesn’t take place.
Ans. (C)

18. Energy travels from sun to earth by which of
the following method
(A) Conduction (B) Insolation
(C) Radiation (D) Modulation
Ans. (C)

19. The characteristics invalid for heat radiation
is that it travels
(A) In a straight line (B) In all directions
(C) With the speed of light
(D) Heating the medium through which it passes.
Ans. (D)

20. Which of the following is a good conductor of
heat but bad conduction of electricity.
(A) Mica (B) Asbestos
(C) Celluloid (D) Paraffin wax
Ans. (A)

21. Which of the following has the largest value of
specific heat.
(A) Glass (B)Copper
(C) Lead (D) Water
Ans. (D)

22. When hot water is sprinkled on a hotter glass
tumbler it breaks because
(A) Glass suddenly expands
(B) Glass suddenly contracts
(C) Water evaporates
(D) Glass reacts chemically with water
Ans. (B)

23. Which one of the following is an insulator?
(A) Copper (B) Wood
(C) Mercury (D) Aluminium
Ans. (B)

24. Heat is transmitted from higher temperature
to lower temperature through the actual motion of the molecules in
(A) Conduction (B) Convection
(C) Radiation
(D) Both conduction and convection
Ans. (B)

25. Which of the following are methods of heat transfer
(A) Convection (B) Evaporation
(C) Revolution (D) Thermal Expansion
Ans. (A)

26. Which of the following devices can be used to detect radiant heat
(A) Liquid thermometer
(B) Six’s maximum and minimum thermometer
(C) Constant volume air thermometer
(D) Thermopile
Ans. (D)

27. Match the following
List I List II
Process Changes
A. Evaporation (1) Liquid into Gas
B. Sublimation (2) Solid into Gas
C. Freezing (3) Liquid into Solid
D. Melting (4) Solid into Liquid
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 2 4
(C) 2 1 4 3
(D) 2 1 3 4
Ans. (A)

28. Why white clothes keep you cooler as compared to black clothes?
(A) They absorb whole of the light
(B) They reflect the whole light
(C) Penetration of light does not occur
(D) Make the sunlight completely cool.
Ans. (B)

29. The unit of Planck’s constant is
(A) Js (B) Js–1
(C) Js–2 (D) Js2
Ans. (A)

30. The dimensional formula of plank’s constant
(h) contains the dimension of
(A) Linear Motion (B) Angular Momentum
(C) Energy (D) Force
Ans. (B)

31. When hot liquid is poured into a thick glass
tumbler it cracks because of glass:
(A) Is a bad conductor of heat so only inner
surface expands
(B) Has high-temperature coefficient of expansion
(C) Has very low specific heat
(D) Has very low-temperature coefficient of expansion.
Ans. (A)

32. Ist Law of Thermodynamics is normally related to
(A) Law of conservation of Energy
(B) Newton’s law of cooling
(C) Boyle’s Law (D) Charle’s Law
Ans. (A)

33. A real gas can act as ideal gas at
(A) Low pressure and High temperature
(B) High pressure and Low temperature
(C) Low temperature and High pressure
(D) High temperature and Low pressure
Ans. (A)

34. A white and smooth surface is
(A) Good absorber and Good reflector of heat
(B) Bad absorber and Good reflector of heat
(C) Good absorber and Bad reflector of heat
(D) Bad absorber and Bad reflector of heat
Ans. (B)

35. A cycle tyre bursts suddenly. This represents an
(A) Isothermal process (B) Adiabatic process
(C) Isochoric process (D) Isobaric process
Ans. (B)

36. The wavelength at which the peak of intensity
of black body radiation occurs.
(A) Increases with increase in temperature
(B) Decreases with increase in temperature
(C) Is the same at all temperature
(D) Does not follow any pattern as temperature changes
Ans. (B)

37. A blackbody can absorb radiations of
(A) Lower wavelengths only
(B) Intermediate wavelength only
(C) Higher wavelengths only
(D) All wavelengths
Ans. (D)

38. In a refrigerator a cooling system should always be
(A) At the top (B) At the bottom
(C) At the middle (D) Can be anywhere
Ans. (A)

39. In a refrigerator what produces cooling?
(A) The ice which deposits on the freezer
(B) The sudden expansion of a compressed gas
(C) The evaporation of a volatile liquid
(D) None of these
Ans. (B)

40. Outside of cooking utensils are generally left
black from below because
(A) It is difficult to clean daily
(B) Black surface is a good conductor of heat
(C) Black surface is a poor conductor of heat
(D) Black surface is a good absorber of heat
Ans. (D)

41. What is not true about temperature?
(A) It is one of the seven SI base quantities
(B) It is measured in degrees Celsius in SI unit.
(C) Temp 0ºC = 273.15 K. (D) All are true.
Ans. (B)

42. Density of water is 1G/CC. It is strictly valid at:
(A) 0ºC (B) 4 ºC
(C) 25 ºC (D) 100 ºC
Ans. (B)

43. When the temperature difference between liquid
& its surroundings is doubled, the rate of loss
of heat will
(A) Remains same (B) Double
(C) Three times (D) Four times
Ans. (B)

44. The temperature of a liquid is 32°F what is the temperature in the Celsius scale?
(A) 32°C (B) 0°C
(C) 100°C (D) 212°C
Ans. (B)

45. The temperature at which Reading of both Fahrenheit scale and Celsius scale are same :
(A) 400 (B) – 40
(C) – 340 (D) – 1440
Ans. (B)

46. Temperature of distant luminous bodies can be determined by
(A) Mercury Thermometers
(B) Gas Thermometers
(C) Pyrometers
(D) Colour Thermometers
Ans. (C)

47. To measure very high temperature, we use :
(A) Mercury thermometer
(B) Platinum Resistance thermometer
(C) Thermoelectric Pyrometer
(D) None of these
Ans. (C)

48. On a cold day when the room temperature is
15°C the metallic cap of a pen becomes much
colder than its plastic body though both are at
the same temperature of 15°C because
(A) Metals have high thermal capacity than plastics
(B) Plastics have a lower density than metals
(C) Metals are good conductors of heat
(D) Plastics have higher thermal conductivity than metals
Ans. (C)

49. 0 K is equivalent to
(A) 273°C (B) – 273°C
(C) 0°C (D) 100°C
Ans. (B)

50. The minimum temperature is measured by
(A) Alcohol Thermometer (B) Thermometer
(C) Maximum Reading Thermometer
(D) Minimum Reading Thermometer
Ans. (A)

51. Temperature inversion is :
(A) Positive lapse rate (B) Negative lapse rate
(C) Neutral condition (D) None of these
Ans. (B)

52. To produce the low-temperature which of the following principle is used :
(A) Superconductivity
(B) Joule – kelvin Effect
(C) Heading effect of current
(D) Adiabatic Demagnetization process
Ans. (D)

53. Absolute zero is defined as the temperature
(A) At which all molecular motion ceases
(B) At which water boils at 298K
(C) At which liquid helium boils
(D) At which volume becomes zero
Ans. (A) (SSC CGL 2016)

54. In which form is the supplied heat energy stored
during a change in temperature of substance?
(A) Heat Energy (B) Kinetic Energy
(C) Potential energy
(D) Both kinetic and potential energy
Ans. (B) (SSC CGL 2016)

55. Gas thermometers are more sensitive than liquid
thermometer because the gases
(A) Have a larger coefficient of expansion
(B) Are lighter
(C) Have low specific heat
(D) Have high specific heat
Ans. (A) (SSC LDC & DEO 2013)

56. What changes will happen to a bowl of ice and
water kept at exactly zero degrees Celsius.
(A) All ice will melt (B) All water will become ice
(C) No change will happen
(D) Only some ice will melt
Ans. (C) (SSC CGL 2010)

57. The temperature of boiling water in a steam engine may be high because
(A) There are dissolved substances in water
(B) There is low pressure inside the boiler
(C) There is high pressure inside the boiler
(D) The fire is at a very high temperature
Ans. (C) (SSC CHSL (2011))

58. Which of the following instruments is used to measure humidity?
(A) Kata Thermometer (B) Anemometer
(C) Sling Psychrometer (D) Clinical Thermometer
Ans. (A)

59. What is the triple point of water :
(A) 273.16 K (B) 273.15 K
(C) 0ºC (D) 100ºC
Ans. (A)

60. The freezing point of freshwater is :
(A) 3ºC (B) 5ºC
(C) 0ºC (D) 4ºC
Ans. (C)

61. Lake freezes in cold countries in winter, leaving the water underneath at :
(A) 0ºC (B) 0ºF
(C) 4ºC (D) 4ºF
Ans. (C) (SSC FCI 2012)

62. Why boiling point of water decreases with an increase in altitude
(A) Low temperature
(B) Low atmospheric pressure
(C) High temperature
(D) High atmospheric pressure
Ans. (B)

63. Why do clouds float in the atmosphere?
(A) Low pressure (B) Low density
(C) Low viscosity (D) Low temperature
Ans. (B)

64. Soldering of two metals is possible due to the property of
(A) Diffraction (B) Viscosity
(C) Surface tension (D) Cohesion
Ans. (D)

65. In extremely cold conditions in cold countries,
water pipes get busted
(A) Because on freezing water expands
(B) Due to the contraction of water pipes
(C) Due to high atmospheric pressure
(D) All of these
Ans. (A)

66. Pressure cooker cooks faster because
(A) Boiling point increases with an increase in pressure
(B) It cooks the food at low pressure
(C) Higher temperature is attained for cooking
(D) The material of the cooker is a good conductor.
Ans. (A)

67. Water is not vaporized if
(A) Temperature is 0°C (B) Humidity is 0%
(C) Humidity is 100% (D) Temperature is 100°C
Ans. (C)

68. When heated from 0°C to 100°C volume of a
given mass of water will
(A) Increase gradually (B) Decrease gradually
(C) Increase and then will decrease
(D) Decrease and then will increase
Ans. (D)

69. Vegetables are cooked in lesser time by adding
a pinch of salt while cooking because
(A) Boiling point of water increases
(B) Latent heat of vaporization of water decreases
(C) Latent heat of vaporization of water increases
(D) Boiling point of water decreases
Ans. (A)

70. The boiling point of liquid vary as
(A) Pressure varies (B) Temperature varies
(C) Volume varies (D) Density varies
Ans. (A)

71. When water freezes its density.
(A) Decreases (B) Becomes zero
(C) Remains constant (D) Increases
Ans. (A)

72. Super cooling stands for cooling of a liquid
(A) At freezing point (B) At melting point
(C) Below freezing point (D) Above melting point
Ans. (C)

73. Refrigerator protects the food from contamination because
(A) At its low-temperature bacteria & fungus
become non-reactive.
(B) Germs get died at this temperature.
(C) Germs get freeze at this temperature.
(D) It makes food free from germs.
Ans. (A)

74. Cryogenic science is related to
(A) High temperature (B) Low temperature
(C) Friction and wear-tear
(D) Increment in crystals.
Ans. (B)

75. What determines the colour of a star?
(A) Temperature (B) Distance
(C) Radius (D) Atmospheric Pressure
Ans. (A)

76. The rate of cooling depends on which factor?
(A) Temperature difference between body and its surroundings
(B) Nature of radiated surface
(C) Area of radiated surface
(D) All of the above
Ans. (D)

77. A copper disc has a hole. If the disc is heated the size of a hole
(A) Increases (D) Decreases
(C) No change
(D) First increase then decreases
Ans. (A)

78. During hot weather the fan produces a feeling
of comfort, this is because
(A) Fan supplies cool air (B) Fan cools the air
(C) Our perspiration evaporates rapidly
(D) Conductivity of air increases
Ans. (C)

79. Ocean currents are an example of
(A) Convection (B) Conduction
(C) Insulation (D) Radiation
Ans.(A)

80. A circular plate, a cube and a sphere all made
up of same material and having the same mass
are heated to 300°C and left in a room
Which of them will have the slowest rate of cooling?
(A) Circular plate (B) Cube
(C) Sphere
(D) All will cool at the same rate
Ans. (C)

81. Conversion of heat energy into electric energy
is achieved by using
(A) Ammeter (B) Hydrometer
(C) Voltmeter (D) Thermocouple
Ans. (D)

82. On heating frozen foods in sealed pouches in a microwave why do you first poke holes in the pouch?
(A) To prevent steam pressure from bursting
open the pouch.
(B) To allow the heat get into the food through the hole
(C) To allow the microwaves to get into the food
through the holes.
(D) To allow the aroma of the food to come out
through the hole.
Ans. (A)

83. cloudy nights are warmer because of clouds mainly.
(A) Absorb heat from the atmosphere and send
it towards the Earth.
(B) Prevent cold waves from the sky descending
on the earth
(C) Reflect back the heat given by the Earth.
(D) Producing heat and radiating it toward the Earth.
Ans. (C)

84. The word insolation means
(A) The matters which insulate
(B) Incoming solar radiation
(C) Insoluble matters (D) None of these above
Ans. (B)

85. The cooling by a desert cooler is based on
(A) Hot air replacement (B) Air dehydration
(C) Evaporative cooling (D) Air rehydration
Ans. (C)

86. The energy that can harness heat stored below
the earth’s surface is known as
(A) Thermal Energy (B) Nuclear Energy
(C) Tidal Energy (D) Geo-Thermal energy
Ans. (D)

87. A gap is left between two rails of a railway track
to accommodate _____ of the metal.
(A) Areal Expansion (B) Volume Expansion
(C) Linear Expansion (D) Apparent Expansion
Ans. (C)

88. In a diesel engine the high temperature needed
to ignite the fuel is achieved by
(A) Using heat from the exhaust
(B) The battery
(C) Compressing air in the cylinders
(D) An electrical spark
Ans. (C)

89. Mud houses are cooler in summers and warmer
in winters as compared to brick houses because
(A) Mud is a good conductor
(B) Mud is bad conductor
(C) Mud is good insulator
(D) Evaporation of water causes cooling in
summers and sunlight coming through holes
causes warming in winters.
Ans. (C)

90. Relative humidity is expressed in terms of
(A) Gram (B) Kilogram
(C) Percentage (D) Ratio
Ans. (C)

91. Woollen cloth protects the body from cold because
(A) It is a good conductor of heat
(B) It is a poor conductor of heat
(C) External heat rays enter into the body through the woollen cloth
(D) It reflects heat
Ans. (B)

92. The ‘four-stroke petrol engine’ is based on
(A) Carnot – cycle (B) Otto – cycle
(C) Diesel – cycle (D) Boyle’s – cycle
Ans. (B)

93. Water is used in car radiators because of its
(A) Low density (B) Easy availability
(C) High specific heat capacity
(D) Low boiling point
Ans. (C)

94. How much mechanical work must be done to
completely melt 1 gram of ice at 0° C?
(A) 4.2 J (B) 80 J
(C) 336 J (D) 2268 J
Ans. (C)

95. Heat stored in water vapour is
(A) Specific heat (B) Latent heat
(C) Absolute heat (D) Relative heat
Ans. (B)

96. What happens to a liquid, when the vapour
Does pressure equal atmospheric pressure?
(A) The liquid cools (B) The liquid boils
(C) No change (D) The liquid evaporates
Ans. (B)

97. Specific gravity is defined as the ratio of
(A) Density of the substance to the density of water
(B) Density of the substance to the density of
water at 0°C
(C) Density of water at 4°C to the density of the substance
(D) Density of the substance to the density of water at 4° C
Ans. (D)

98. Which of the following options correctly explains the term heat budget?
(A) It is a mode of transfer of heat through
matter by molecular activity
(B) It is the balance between incoming and
outgoing heat radiation
(C) It is the radiation from the earth in the form
of long waves
(D) It is the amount of heat which the surface of
earth receives from the sun
Ans. (B)

99. Alcohol is more volatile than water because______ is lower than water.
(A) Its boiling point (B) Its density
(C) Its viscosity (D) Its surface tension
Ans. (A)

100. At the boiling point of liquids, its
(A) Temperature increases
(B) Atmospheric pressure increases
(C) Temperature remains constant
(D) Vapour pressure decreases
Ans. (C)

101. Why the clear nights are cooler than cloudy nights?
(A) Conductance (B) Condensation
(C) Radiation (D) Insulation
Ans. (C)

102. The direction of heat flow depends on ______.
(A) Density (B) Energy
(C) Mass (D) Temperature
Ans. (D)

103. The working principle of a mercury thermometer is ______.
(A) Change in the density of matter on heating
(B) Expansion of matter on heating
(C) Thermal resistance of matter
(D) Change in a mass of matter on heating
Ans. (B)

104. The first law of thermodynamics is related to
conservation of which one of the following?
(A) Energy (B) Number of molecules
(C) Number of moles (D) Temperature
Ans. (A)

105. At what temperature water converts to water vapour?
(A) 273 K (B) 100 K
(C) 373 K (D) 0 K
Ans. (C)

106. Which one of the following is a bad Thermal Conductor?
(A) Aluminium (B) Copper
(C) Glass (D) Silver
Ans. (C)

107. Which of the following device is best suited for
measuring the temperature inside metallurgical furnaces?
(A) Pyrometer (B) Thermocouple
(C) Thermometer (D) Thermistor
Ans. (A)

108. At what temperature (in Fahrenheit) does pure water freeze?
(A) 32 (B) 0
(C) 48 (D) 37
Ans. (A)

109. What is the SI unit of temperature?
(A) Kelvin (B) Joule
(C) Celsius (D) Fahrenheit
Ans. (A)

110. Who invented the Centigrade scale?
(A) Anders Celsius
(B) Daniel Gabriel Fahrenheit
(C) William Thomson
(D) Wright Brothers
Ans. (A)

111. At what temperature (in degree Celsius), the
numerical values on Celsius and Fahrenheit scales become equal?
(A) -40 (B) 40
(C) 273 (D) -273
Ans. (A)

112. Kelvin (K) is the unit of measurement of________.
(A) Density (B) Pressure
(C) Mass (D) Temperature
Ans. (D)

113. The melting point of ice is ____ K.
(A) 253.16 (B) 263.16
(C) 273.16 (D) 283.16
Ans. (C)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Miscellaneous

Next Story

WAVES

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)