Human body system

9 mins read

C. Circulatory system and blood
1. Which of the following are warm blooded animals?
(A) Whales (B) Whale sharks
(C) Alytes (D) Draco
Ans. (A)

2. To which group of blood does a universal recipient belongs?
(A) A group (B) B group
(C) O group (D) AB group
Ans. (D)

3. RBCs do not perform aerobic respiration
because these do not contain
(A) Mitochondria (B) Nucleus
(C) Endoplasmic reticulum
(D) Lysosomes
Ans. (A)

4. Blood fails to clot, while flowing in the blood
vessel because of the presence of–
(A) Heparin (B) Prothrombin
(C) Haemoglobin (D) Hirudin
Ans. (A)

5. Haemoglobin contains the metal–
(A) Copper (B) Molybdenum
(C) Iron (D) Magnesium
Ans. (C)

6. The life span of RBC of man is–
(A) 120 days (B) 150 days
(C) 180 days (D) 190 days
Ans. (A)

7. The pH of human blood is–
(A) 7.2 (B) 7.8 (C) 6.6 (D) 7.4
Ans. (D)

8. Which of the following enzymes aids in coagulation of blood?
(A) Tryptase (B) Pepsin
(C) Rennin (D) Amylase
Ans. (B)

9. In which vertebrate oxygenated and deoxygenated blood gets mixed?
(A) Fish (B) Amphibian
(C) Bird (D) Mammal
Ans.(B)

10. The blood groups were discovered by–
(A) Altmann (B) Landsteiner
(C) Losch (D) Ronald Ross
Ans. (B)

11. What happens to a person who receives the wrong type of blood?
(A) All the arteries constrict
(B) All the arteries dilates
(C) The RBCs agglutinate
(D) The spleen and lymph nodes deteriorate
Ans. (C)

12. The term ‘RH factor’ refers to–
(A) Rhesus factor (B) Rheumatoid factor
(C) Renal factor (D) Rhombic factor
Ans. (A)

13. The normal, RBC count in adult male is–
(A) 5.5 million (B) 5.0 million
(C) 4.5 million (D) 4.0 million
Ans. (B)

14. Which is the anti-coagulant substance in blood?
(A) Fibrinogen (B) Heparin
(C) Thrombin (D) Globin
Ans. (B)

15. The red colour of human blood is due to–
(A) Myoglobin (B) Haemoglobin
(C) Immunoglobulin (D) None of the above
Ans. (B)

16. The fluid part of blood devoid of corpuscles is called–
(A) Tissue fluid (B) Plasma
(C) Serum (D) Lymph
Ans. (C)

17. At very high altitude, the red blood corpuscles
in the human body will–
(A) Increase in size (B) Decrease in size
(C) Increase in number (D) Decrease in number
Ans. (C)

18. What are the blood corpuscles that help to build
up resistance against diseases?
(A) Leucocytes (B) Monocytes
(C) Neutrophils (D) Lymphocytes
Ans. (A)

19. The red blood cells are produced by the–
(A) Liver (B) Hormones
(C) Bone marrow (D) Heart
Ans. (C)

20. Which of the following is an example of tissue?
(A) Brain (B) Blood
(C) Liver (D) Stomach
Ans. (B)

21. Haemoglobin is an important constituent of–
(A) Red Blood Cells (B) White Blood Cells
(C) Platelets (D) Plasma
Ans. (A)

22. Universal donors are people with the blood group–
(A) A (B) B (C) O (D) AB
Ans. (C)

23. Metal present in blood is–
(A) Calcium (B) Zinc
(C) Sodium (D) Iron
Ans. (D)

24. A person of blood group AB can receive blood from a person of–
(A) Only group AB (B) Only group A
(C) Only group B (D) Any blood group
Ans. (D)

25. Which of the following blood cell is compulsory for blood coagulation?
(A) Platelets (B) Red Blood Corpuscles
(C) White Blood Corpuscles (D) Lymphocytes
Ans. (A)

26. Which of the following is a cold-blooded animal?
(A) Pigeon (B) Tortoise
(C) Fox (D) Goat
Ans. (B)

27. A warm-blooded animal is–
(A) Shark (B) Snake
(C) Bat (D) Ascorbic
Ans. (C)

28. What is the normal blood sugar level of a human being?
(A) Close to 10 mg/mL (B) 120-150 mg/dL
(C) 80-90 mg/dL (D) 150-200 mg/dL
Ans. (B)

29. The immunity caused by the B-lymphocytes is called–
(A) Sterile immunity (B) Acquired immunity
(C) Cellular immunity (D) Humoral immunity
Ans. (D)

30. If the blood group of one parent is AB and the other
O, the possible blood group of their child would be–
(A) A or B (B) A or B or O
(C) A or AB or O (D) A or B or AB or O
Ans. (A)

31. The normal fasting blood sugar level per 100mL of blood in man is–
(A) 30-50 mg (B) 50-70 mg
(C) 80-100 mg (D) 120-140 mg
Ans. (C)

32. An instrument for measuring blood pressure is called–
(A) Barometer (B) Spirometer
(C) Sphygmomanometer(D) Haemocytometer
Ans. (C)

33. Hypertension is the term used for–
(A) Increase in heart rate
(B) Decrease in heart rate
(C) Decrease in blood pressure
(D) Increase in blood pressure
Ans. (D)

34. A large amount of sugar present in human blood is–
(A) Sucrose (B) Glucose
(C) Fructose (D) Lactose
Ans. (B)

35. Hypoglycaemia refers to–
(A) High salt concentration in blood
(B) High blood sugar level
(C) High blood pressure
(D) Low sugar level in blood
Ans. (D)

36. Which of the following is considered to be the best cholesterol?
(A) VLDL (B) LDL
542 Biology Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd.
(C) HDL (D) Triglycerides
Ans. (C)

37. The scientist who explained about blood circulation for the first time was–
(A) Anton Van Leeuwenhoek
(B) William Harvey
(C) Gregor Mendel (D) Ronald Ross
Ans. (B)

38. When nitrogenous waste accumulates in the blood which organ is not functioning?
(A) Liver (B) Lungs
(C) Kidneys (D) Heart
Ans. (C)

39. The blood vessel which carries oxygenated
blood to the liver is–
(A) Coronary artery (B) Pulmonary artery
(C) Carotid artery (D) Hepatic artery
Ans.(D)

40. A person having blood type B could safely donate blood to persons with blood types–
(A) A and O (B) B and O
(C) A and AB (D) B and AB
Ans. (D)

41. Which one of the following is transmitted via blood transfusion?
(A) Hepatitis (B) Typhoid
(C) HIV (D) Malaria
Ans. (C)
.
42. Which of the following blood groups may be present in the children of a couple having blood
groups A and B respectively?
(A) A and B only (B) A, B and AB
(C) A, B, AB and O (D) Only AB
Ans.(C)

43. Haematopoiesis take place in_______.
(A) Lungs (B) Pancreas
(C) Liver (D) Bone marrow
Ans. (D)

44. Increased RBC’s in the blood leads to a condition called___________.
(A) Anemia (B) Haemophilia
(C) Polycythemia (D) Leukaemia
Ans. (C)

45. The largest artery in human body is
(A) Aorta (B) Capillary
(C) Vena cava (D) Pulmonary vein
Ans. (A)

46. Blood is red in colour due to the presence of__ .
(A) Cytochrome (B) Chlorophyll
(C) Hemocyanin (D) Haemoglobin
Ans. (D)

47. Who discovered the blood group?
(A) Alexander Fleming (B) William Harvey
(C) Landsteiner (D) Paulov
Ans. (C)

48. A universal donor has the blood group
(A) B (B) AB (C) A (D) O
Ans. (D)

49. Which of the following is a symptom of haempohilia?
(a) Night Blindness (b) No clotting of Blood
(c) Rickets (d) Loss of haemoglobin
Ans. (B)

50. Haemoglobin has the highest affinity with
which of the following?
(A) SO2 (B) CO2 (C) CO (D) NO2
Ans. (C)

51. Contraction of heart is also known as-
(A) Systole (B) Aristotle
(C) Diastole (D) Lub
Ans. (A)

52. Which of the following is a primary function of haemoglobin?
(A) Utilization of energy (B) Prevention of anaemia
(C) Destruction of bacteria(D) To transport oxygen
Ans. (D)

53. Oxygenated blood flows out of the heart through the _____.
(A) Aorta (B) pulmonary artery
(C) vena cava (D) atrium
Ans. (B)

54. Which among of the following helps in circulation of blood?
(A) Arithrocytus (B) Blood platelets
(C) Monocytes (D) Lymphocytes
Asn. (D)

55. Which of the following blood cells is compulsory
for blood coagulation?
(A) Platelets (B) Red Blood Corpuscles
(C) White Blood Corpuscles (D) Lymphocites
Ans. (A)

56. What are the blood corpuscles that help to build
up resistance against diseases?
(A) Leucocytes (B) Monocytes
(C) Neutrophils (D) Lymphoctyes
Ans. (A)

57. Which organ of the body never rests?
(A) Eyes (B) Pancreas
(C) Liver (D) Heart
Ans. (D)

58. Which of the following is correlated with blood pressure?
(A) Liver (B) Testis
(C) Pancreas (D) Adrenal
Ans. (D)

59. Animals having open circulatory system possesses:
(A) Coelenteron (B) Spongocoel
(C) Pseudocoel (D) Haemocoel
Ans. (D)

60. Fluid part of blood devoid of corpuscles is called
(A) Tissue fluid (B) Plasma
(C) Serum (D) Lymph
Ans. (C)

61. The vitamin that helps in blood clotting is
(A) Vitamin C (B) Vitamin D
(C) Vitamin E (D) Vitamin K
Ans. (D)

62. If the blood group of one parent is AB and that
of the other O, the possible blood group of their
child would be
(A) A or B (B) A or B or O
(C) A or AB or O (D) A or B or AB or O
Ans. (A)

63. An ECG shows the functioning of the
(A) brain (B) heart
(C) lungs (D) kidneys
Ans. (B)

64. If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain unaffecteed
(D) Increase for males and decrease for females
Ans. (A)

65. Insufficient blood supply in human body is referred as
(A) Ischemia (B) Hyperemia
(C) Hemostasia (D) Hemorrhage
Ans. (A)

66. The term ‘Rh factor’ refers to
(A) Rhesus factor (B) Rheumatoid factor
(C) Renal factor (D) Rhombic factor
Ans. (A)

67. To which group of blood a universal recipient belongs?
(A) A group (B) B group
(C) O group (D) AB group
Ans. (D)

68. Normal blood pressure of man is
(A) 80/120 mm Hg (B) 90/140 mm Hg
(C) 120/160 mm Hg (D) 85/120 mm Hga
Ans. (A)

69. Haemoglobin is a
(A) protein (B) Carbohydrate
(C) fat (D) vitamin
Ans. (A)

70. Which of the following is a coldblooded animal?
(A) Pigeon (B) Tortoise
(C) Fox (D) Goat
Ans. (B)

71. Transport of oxygen by blood takes place with the help of
(A) Erythrocytes (B) Thrombocytes
(C) Lymphocytes (D) Leucocytes
Ans. (A)

72. Blood pressure is high in the
(A) Ventricles (B) Arteries
(C) Veins (D) Auricles
Ans. (B)

73. The blood vessel which carries oxygenated blood to the liver is
(A) Coronary Artery (B) Pulmonary Artery
(C) Carotid Artery (D) Hepatic Artery
Ans. (D)

74. The blood vessel supplying blood to the kidney is
(A) The renal artery (B) The hepatic artery
(C) The pulmonary artery (D) The carotid artery
Ans.(A)

75. Haemoglobin is an important constituent of
(A) Red blood cells (B) White blood cells
(C) Platelets (D) Plasma
Ans. (A)

76. Which one of the following is a condition of delayed blood clotting?
(A) Haemorrhage (B) Hematuria
(C) Haemophilia (D) Anaemia
Ans. (C)

77. Which of the following is an example of tissue?
(A) Brain (B) Blood
(C) Liver (D) Stomach
Ans. (B)

78. What vessel carries the venous blood to the
lungs for oxygenation?
(A) Pulmonary arteries (B) Pulmonary veins
(C) Pulmonary arterio-venous shunt
(D) Right ventricle
Ans. (A)

79. Which of the following is know as the graveyard of RBC?
(A) Liver (B) Spleen
(C) Brain (D) Heart
Ans. (B)

80. The average life span of red blood corpuscles is about
(A) 100–200 days (B) 100–120 days
(C) 160–180 days (D) 150–200 days
Ans. (B)

81. Haemoglobin has highest affinity for
(A) Oxygen (B) Carbon dioxide
(C) Carbon monoxide (D) Nitrogen
Ans. (C)

82. What is the Normal Blood Volume in human adult?
(A) One litre (B) Three litres
(C) Five litres (D) Seven litres
Ans. (C)

83. The largest White Blood Corpuscle is
(A) Lymphocyte (B) Monocyte
(C) Thrombocyte (D) Erythrocyte
Ans. (B)

84. The old and worn-out red blood corpuscles are destroyed in
(A) Liver (B) Stomach
(C) Bone marrow (D) Spleen
Ans. (D)

85. Which of the following is true with reference to blood platelets?
(A) They have prominent nuclei.
(B) They are involved in phagocytosis
(C) They have a pigment called haemoglobin
(D) They are also called thrombocytes.
Ans. (D)

86. Which of the following brings back
deoxygenated blood from different parts of human body to heart?
(A) Veins (B) Arteries
(C) Nerves (D) Lungs
Ans. (A)

87. Which of the following is a warm-blooded animal?
(A) Turtle (B) Snake
(C) Ape (D) Lizard
Ans. (C)

88. Normally how many times the human heart beats in a minute?
(A) 82 (B) 75 (C) 72 (D) 85
Ans. (C) (SSC CPO 2017)

89. Which of the following is a cold-blooded animal?
(A) Ape (B) Mouse
(C) Snake (D) Wolf
Ans. (C)

90. Which of the following enzyme is essential for clotting of blood?
(A) Amylase (B) Thrombin
(C) Pepsin (D) Renin
Ans. (B)

91. Karl Landsteiner is known for the discovery of
which one of the following?
(A) Cresco graph (B) Radioactivity
(C) Blood group (D) X-rays
Ans. (C)

92. Which of the following is necessary for Blood clotting in humans?
(A) Vitamin A (B) Vitamin K
(C) Vitamin C (D) Vitamin E
Ans. (B)

93. What is the normal blood pressure in human beings?
(A) 120/90 (B) 120/80
(C) 140/90 (D) 140/100
Ans.(B)

94. What is the main function of white blood cells (WBC’s)?
(A) To transport oxygen
(B) To fight against infection
(C) Blood clotting
(D) To provide red colour to blood
Ans. (B)

95. Which among the following has open circulatory system?
I. Cockroach II. Human III. Prawn
Options:
(A) I and II (B) I and III
(C) II and III (D) Only III
Ans. (B)

96. Who among the following discovered blood group?
(A) Joseph Fourier (B) Karl Lands teiner
(C) M. S. Swami Nathan (D) Richael Carlson
Ans.(B)
.
97. With which of the following body organ is ‘pacemaker’ associated?
(A) Liver (B) Brain
(C) Heart (D) Lungs
Ans. (C)

98. Haemoglobin is an important component of __.
(A) White blood cells (B) Red blood cells
(C) Plasma (D) All options are correct
Ans. (B)

99. Which of the following carries oxygen to various parts of human body?
(A) Red blood cells (B) White blood cells
(C) Plasma (D) Nerves
Ans. (A)

100. the pH of the human blood is ______.
(A) Slightly Acidic (B) Highly Acidic
(C) Slightly Basic (D) Highly Basic
Ans. (C)

101. Which blood group is a universal acceptor?
(A) O+ (B) O– (C) AB– (D) AB+
Ans. (D)

102. Which among the following carries impure blood to human heart?
(A) Aorta (B) Pulmonary vein
(C) Pulmonary arteries (D) Vena Cava
Ans. (D)

103. The right portion of human heart receives ____ blood.
(A) Pure (B) Impure
(C) Mixed (D) None of these
Ans. (B)

104. Which blood group is a universal donor?
(A) O+ (B) O- (C) AB- (D) AB+
Ans. (B)

105. Who invented the electrocardiogram (ECG)?
(A) Willem Einthoven (B) Edward Jenner
(C) Antonio de Ulloa and Charles Wood
(D) Karl Benz
Ans. (A)

106. RBCs are formed in the ____________ in the adults.
(A) Blue bone marrow
(B) Red bone marrow
(C) White bone marrow
(D) Black bone marrow
Ans. (B)

107. Another name of Platelets is?
(A) Leucocytes (B) Erythrocytes
(C) Platelets (D) Thrombocytes
Ans. (D)

108. A healthy adult man has, on an average, ________
(in millions) of RBCs mm-3 of blood.
(A) 5 – 5.5 (B) 4 – 4.5
(C) 3 – 3.5 (D) 6 – 6.5
Ans. (A)

109. ___________ is a straw-coloured, viscous fluid
constituting nearly 55 per cent of the blood.
(A) Plasma
(B) Formed Elements
(C) Blood Groups
(D) Coagulation of Blood
Ans. (A)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Human body system

Next Story

Human body system

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)