Human body system

3 mins read

D. Excretory System
1. The functional unit of the Kidney is–
(A) Aron (B) Nephron
(C) Nephron (D) Arteries
Ans. (C)

2. Which of the following is responsible for water
balance in the human body?
(A) Heart (B) Liver
(C) Kidney (D) Lungs
Ans. (C)

3. Which of the following main excretory waste uric acid–
(A) Amoeba (B) Butterfly
(C) Sparrow (D) Camel
Ans. (C)

4. During dehydration which is deficient in the body–
(A) Sugar (B) Sodium chloride
(C) Sodium phosphate (D) Potassium chloride
Ans.(B)

5. Medicine which increases urine secretion–
(A) Adernalin (B) Monouretie
(C) Diuretic (D) Triureitc
Ans. (C)

6. The abnormal component of urine is–
(A) Uria (B) Keratin
(C) Albumin (D) Sodium
Ans. (C)

7. Which of the following to the abnormal component of Urine–
(A) Keratin (B) Urea
(C) Uric acid (D) Ketone body
Ans. (D)

8. Allantoes of foetus is help in–
(A) Excretion (B) Respiration
(C) Protection (D) Digestion
Ans.(A)

9. In the following Organ, which excretes water, fat and different waste (catabolic)–
(A) Kidney (B) Skin
(C) Spleen (D) Salivary gland
Ans. (A)

10. In hemichordate excretion take place by the–
(A) Malphigion tubule (B) Pronephric Kidney
(C) Mesonepric Kidney (D) Postxephroc Kidney
Ans. (A)

11. Which have a valveless heart?
(A) Mammals (B) Reptiles
(C) Fish (D) Amphibians
Ans. (C)

12. The heat treatment applied to milk before distribution to stabilize and to remove disease
causing bacteria is called as–
(A) Pasteurisation (B) Fermentation
(C) Coagulation (D) Homogenisation
Ans. (A)

13. Which part of the human body is first highly affected by nuclear radiation?
(A) Eyes (B) Lungs
(C) Skin (D) Bone marrow
Ans. (C)

14. Birds usually have a single–
(A) Kidney (B) Lung
(C) Testis (D) Ovary
Ans. (D)

15. Fat is present below the skin surface in our body
acts as a barrier against–
(A) Loss of heat from the body
(B) Loss of essential body fluids
(C) Loss of salt from the body (gentry of harmful microorganisms
(D) From the environment
Ans. (A)

16. The yellow colour of urine is due to the presence of–
(A) Bile (B) Lymph
(C) Cholesterol (D) Urochrome
Ans. (D)

17. Which organ is the alternate term for womb?
(A) Uterus (B) Ureter
(C) Vagina (D) Vulva
Ans. (A)

18. The abnormal constituent of urine is–
(A) Urea (B) Creatinine
(C) Albumin (D) Sodium
Ans. (C)

19. During Dehydration what is the substance that
is usually lost by the body?
(A) Sugar (B) Sodium chloride
(C) Calcium phosphate (D) Potassium chloride
Ans. (B)

20. The excretory products of the mammalian embryos are eliminated out by–
(A) Placenta (B) Amniotic fluid
(C) Allantois (D) Ureter
Ans. (A)

21. Which one of the following is an abnormal constituent of urine?
(A) Creatinine (B) Urea
(C) Uric acid (D) Ketone bodies
Ans. (D)

22. In mammals, an important role of excretion is played by_______
(A) Large intestine (B) Kidneys
(C) Lungs (D) Liver
Ans. (B)

23. Which one of the following substances is normally found in urine?
(A) Blood proteins (B) Creatinine
(C) Red blood cells (D) White blood cells
Ans. (B)

24. Which of the following is an excretory organ of cockroaches?
(A) Malpighian Tubules (B) Nephridia
(C) Coxal Gland (D) Green Gland
Ans. (A)

25. Which of the following is a structural and functional unit of kidneys?
(A) Renette Cells (B) Flame Cells
(C) Nephrites (D) Nephrons
Ans. (D)

26. All of the following are excretory (waste)
products of animals, except
(a) Uric Acid (b) Ammonia
(c) Carbohydrates (d) Urea
Ans. (C)

27. The nitrogenous waste of Human Beings is
(A) Ammonia (B) Urea
(C) Ammonium Nitrate (D) Uric Acid
Ans. (B)

28. Which is the organ that excretes water, fat and
various catabolic wastes?
(A) Kidney (B) Skin
(C) Spleen (D) Salivary glands
Ans. (A)

29. In the process of dialysis, used on patients with
affected kidneys, the phenomenon involved is
(A) Diffusion (B) Absorption
(C) Osmosis (D) Electrophoresis
Ans. (C)

30. The highest concentration of urea is found in
(A) Hepatic portal vein (B) Dorsal aorta
(C) Hepatic vein (D) Renal vein
Ans. (C)

31. Which one of the following substances is
normally found urine?
(A) Blood proteins (B) Creatinine
(C) Red blood cells (D) White blood cells
Ans. (B)

32. Where is urine stored in the human body?
(A) Kidneys (B) Urinary bladder
(C) Liver (D) Nephron
Ans. (B)

33. Uric acid is the chief nitrogenous waste of which
of the following?
(A) Human (B) Frogs
(C) Fishes (D) Birds
Ans. (D)

34. Which of the following function is performed
by the kidneys in the human body?
(A) Excretion (B) Respiration
(C) Digestion (D) Transportation
Ans. (A)

35. Nephron is related to which of the following system of the human body?
(A) Circulatory system (B) Excretory system
(C) Reproductive system (D) Respiratory system
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Human body system

Next Story

Human body system

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)