Human body system

10 mins read

F. Endocrine System

1. Which of the following release sex hormone–
(A) Adrenal gland (B) Thyroid gland
(C) Pituitary gland (D) Sebaceous gland
Ans. (A)

2. Lactation hormone release from the–
(A) Mammary gland (B) Placenta
(C) Testis (D) Pituitary
Ans. (D)

3. Where Pituitary gland found in body–
(A) On the base of heart (B) In base of the brain
(C) In neck (D) Abdomen
Ans. (B)

4. Which of the following gland regulate the body
temperature or thermoregulatory.
(A) Pineal gland (B) Pitutory gland
(C) Avatu gland (D) Hypothalamus
Ans. (D)

5. Which is the center of human body regulate
angry, water balance and body temperature-
(A) Veins (B) Medula oblongata
(C) Thalamus (D) Hypothalamus
Ans. (D)

6. Which gland of human body regulates the recreation of the hormone of the pituitary gland?
(A) Hypothalamus gland (B) Thymus gland
(C) Thyroid gland (D) Adrenal gland
Ans. (A)

7. In which following Not act both Exorine and endocrine gland–
(A) Pitutary gland (B) Pancrease
(C) Kidney (D) Testis
Ans. (A)

8. In human body largest heterocrine gland as–
(A) Thymus (B) Liver
(C) Pancreas (D) Spleen
Ans. (C)

9. In mammal largest gland found–
(A) Hyroid gland (B) Liver
(C) Pancrease (D) Spleen
Ans. (B)

10. The largest gland which found in our body?
(A) Muscle (B) Neuron
(C) Liver (D) None of above
Ans. (C)

11. In body which largest endocrine gland–
(A) Thyroid (B) Parathyroid
(C) Adrenal (D) Pituitary
Ans. (A)

12. In which following endocrine gland found in neck?
(A) Pancreas (B) Thyroid
(C) Pituitary (D) Adrenal cortex
Ans. (B)

13. For the proper functioning of thyroid gland in salt iodine taken in form of–
(A) KL (B) KIO3 (C) ICI (D) IBR
Ans. (A)

14. When one or single-gene control more than one
the character then its known as –
(A) Saprophic (B) Autotrophs
(C) Symbiosis (D) Pleiotropic
Ans. (D)

15. Who discovered insulin–
(A) A.F. Bating (B) Edvard Jener
(C) Ronald Ros (D) S.A. Vaxmen
Ans. (A)

16. Which is the Example of hormone, heat in form of protein–
(A) Trypsin (B) Oxytocin
(C) Keratine (D) Caesin
Ans. (B)

17. Which chemical is involved in attraction between one species of animals to another own
species animals–
(A) Hormone (B) Nucleic acid
(C) Pheromone (D) Steriods
Ans. (C)

18. Which gland in human body is not related to excitement of body?
(A) Thyroid Gland (B) Panerease
(C) Adrenal cortex (D) Pitutary
Ans. (C)

19. During the excitement, which hormone release higher amount–
(A) Cortison (B) Serotonin
(C) Adrenaline (D) Esterogen
Ans. (C)

20. Which is male sex hormone?
(A) Progestron (B) Esterogen
(C) Testestrone (D) Insulin
Ans. (C)

21. In which of the following known as emergency hormone–
(A) Adrenaline (B) Thyroxine
(C) Vasopressin (D) Insulin
Ans.(A)

22. Which hormone secretion from the corpuslutcum–
(A) Progesteron (B) Testosterone
(C) Estrogen (D) Haemoglobin
Ans. (A)

23. The production of growth hormone occurs.
(A) By thyroid gland (B) By Pituitary gland
(C) By Gonad (D) By bone
Ans. (B)

24. Grave disease occurs due to–
(A) Hyper secretion of thymus
(B) Hyper secretion of thyroid
(C) Hypo secretion of thymus
(D) Hypo secretion of thyroid
Ans. (B)

25. Which is pepsin releasing cells of stomach?
(A) Acidic cell (B) Inlite cells
(C) Main cells (D) Spincter cells
Ans. (C)

26. In mammal receptor or sense gland related to–
(A) Removal of extra mineral
(B) Elimination of nitrogenous wastes
(C) In temperature regulation
(D) In sex attraction
Ans. (C)

27. In Human throat, which is known as Adam’s apple–
(A) Ciuoroid or Laryme Cartilage
(B) Throat
(C) Laryme
(D) Thyroid Cartilage
Ans. (D)

28. During single Menstural cycle, generally the no of mature egg–
(A) 3 (B) 2 (C) 1 (D) 4
Ans. (C)

29. Which of the following deficiency causes Goitre–
(A) Iron (B) Sodium
(C) Potassium (D) Iodine
Ans.(D)

30. Which is caused by deficiency of iodine–
(A) Hyperthyroidism (B) Goitre
(C) Grave (D) Diabites
Ans. (B)

31. Iodine–less salt is useful for–
(A) For slow blood pressure
(B) For prevention of dehydration
(C) For activity of thyroid gland
(D) For salivary gland
Ans. (C)

32. The Pigment which given colour to Human body–
(A) Melanin (B) Rhodopsin
(C) Iodopsin (D) Anthrocyanin
Ans. (A)

33. A.C.T. hormone release by–
(A) From Adernal cartex(B) From Adernal medulla
(C) From pituitary gland (D) From pineal
Ans. (C)

34. Diabetes mellitus occur due to lack of synthesis of hormone–
(A) Insulin (B) Glucogon
(C) Thyroxine (D) Androgen
Ans. (A)

35. Which phenomenon do bats or dolphins use to
find prey, predators or obstacles?
(A) Refraction of Sound (B) Formation of Beats
(C) Scattering of Sound (D) Echolocation
Ans. (D)

36. In which one of the following is swim bladder absent?
(A) Cuttlefish (B) Bony fish
(C) Cartilaginous fish (D) Silverfish
Ans. (C)

37. The Example of hermaphrodite animal in which
cross fertilisation occurs in–
(A) Hydra (B) Ascaris
(C) Earthworm (D) Silkworm
Ans. (C)

38. ‘Pigeon Milk’ is produced by–
(A) Crop (B) Birds
(C) Mammals (D) All of these
Ans. (A)

39. Sweat glands in mammals are primarily concerned with–
(A) Removal of excess salts
(B) Excretion of nitrogenous wastes
(C) Thermoregulation (D) Sex-attraction
Ans. (C)

40. A substance that stimulates the production of
antibodies when introduced into a living organism is known as–
(A) Carcinogen (B) Androgen
(C) Antigen (D) Oestrogen
Ans. (C)

41. The Sigmoid Colon is part of–
(A) Anal Canal (B) Large Intestine
(C) Ileum (D) Small Intestine
Ans. (B)

42. Which one of the following gland is responsible
for secretion of sex hormones?
(A) Adrenal Gland (B) Thyroid Gland
(C) Pituitary Gland (D) Sebaceous Gland
Ans. (A)

43. The largest organ of human body is–
(A) Heart (B) Brain
(C) Liver (D) Kidney
Ans. (C)

44. Which one of the following is the smallest
endocrine gland in human body?
(A) Adrenal (B) Thyroid
(C) Pituitary (D) Pancreas
Ans. (C)

45. The ability of the eye to see in the dark, is due to
the production of a purple pigment known as–
(A) Carotene (B) Rhodopsin
(C) Iodopsin (D) Retinene
Ans. (D)

46. Which one of the following organ excretes water, fat and various catabolic wastes?
(A) Kidney (B) Skin
(C) Spleen (D) Salivary Glands
Ans. (A)

47. Pituitary gland is situated in the–
(A) Base of the heart (B) Base of the brain
(C) Neck (D) Abdomen
Ans. (B)

48. The colour of the eye depends upon the pigment present in–
(A) Cornea (B) Iris
(C) Rods (D) Cones
Ans. (B)

49. Enzymes are–
(A) Microorganisms (B) Proteins
(C) Inorganic Compounds (D) Moulds
Ans. (B)

50. The largest mixed gland of human body is–
(A) Thymus (B) Liver
(C) Pancreas (D) Spleen
Ans. (C)

51. A medicine which promotes the secretion of urine is called–
(A) Adrenaline (B) Monouretic
(C) Diuretic (D) Triuretic
Ans. (C)

52. The chemicals released by one species of animals in order to attract the other members of
the same species are–
(A) Hormones (B) Nucleic acids
(C) Pheromones (D) Steroids
Ans. (C)

53. The source of the enzyme, diastase is–
(A) Salivary Gland (B) Stomach
(C) Liver (D) Pancreas
Ans. (A)

54. Blood pressure is controlled by–
(A) Adrenal Gland (B) Thyroid Gland
(C) Thymus (D) Corpus Luteum
Ans. (A)

55. Vitamin-E is particularly important for–
(A) Development of teeth
(B) Carbohydrate metabolism
(C) Normal activity of sex glands
(D) General health of epithelial tissues
Ans. (C)

56. In which of the following generally hormone is not found?
(A) Rat (B) Monkey
(C) Bacteria (D) Cat
Ans. (C)

57. The colour of human skin is produced by–
(A) Haemoglobin (B) Insulin
(C) Adrenaline (D) Melanin
Ans. (D)

58. The enzyme that is present in the saliva of man is–
(A) Pepsin (B) Renin
(C) Amylase (D) Trypsin
Ans. (C)

59. Which one of the following does not secrete
any digestive enzyme?
(A) Liver (B) Salivary Gland
(C) Glands of small intestine (D) Pancreas
Ans. (A)

60. The function of Trypsin is to–
(A) Breakdown Fats (B) Synthesise Proteins
(C) Breakdown Proteins(D) Breakdown Carbohydrates
Ans. (C)

61. The trace metal present in insulin is–
(A) Iron (B) Zinc
(C) Cobalt (D) Manganese
Ans. (B)

62. The body temperature is regulated by–
(A) Pituitary gland (B) Hypothalamus
(C) Pineal gland (D) Thyroid gland
Ans. (B)

63. Which of the following hormone is released in
excess quantity during excitement?
(A) Cortisone (B) Serotonin
(C) Adrenaline (D) Oestrogen
Ans. (C)

64. A person will have brown eyes, blue eyes or
black eyes depending on the particular pigment in the–
(A) Pupil (B) Cornea
(C) Iris (D) Choroid
Ans.(C)

65. Which of the following structure present in
mammalian skin directly helps in keeping the body warm?
(A) Pigmented Cells (B) Sweat Glands
(C) Lymph Vessels (D) Blood Capillaries
Ans. (C)

66. Which of the following makes the skin layer impervious to water?
(A) Collagen (B) Melanin
(C) Keratin (D) Chitin
Ans. (C)

67. The development of an egg without fertilisation is called–
(A) Gametogenesis (B) Parthenogenesis
(C) Oogenesis (D) Metamorphosis
Ans. (B)

68. Sea sickness is due to the effect of the motion of ship on–
(A) Internal Ear (B) Heart
(C) Stomach (D) Eyes
Ans. (A)

69. What part of the eye gets inflamed and becomes
pink when dust gets into?
(A) Cornea (B) Choroid
(C) Conjunctiva (D) Sclerotic
Ans. (C)

70. Out of the following glands which is referred
to as the master gland?
(A) Thyroid (B) Adrenal Gland
(C) Pituitary (D) Pancreas
Ans. (C)

71. Which one of the following is found only in women?
(A) Thyroid (B) Pituitary
(C) Ovary (D) Adrenal
Ans. (C)

72. Which is the gland that holds the body’s thermostat?
(A) Pineal (B) Pituitary
(C) Thyroid (D) Hypothalamus
Ans. (D)

73. Where is the pineal gland situated?
(A) In the Liver (B) In the Brain
(C) In the Kidneys (D) In the Uterus
Ans. (B)

74. Which one of the endocrine gland is known as Master Gland?
(A) Pituitary (B) Adrenal
(C) Thyroid (D) Parathyroid
Ans. (A)

75. Estrogen and progesterone control and stimulate the growth of–
(A) Pituitary Gland (B) Thyroid Gland
(C) Mammary Gland (D) Supra renal Gland
Ans. (C)

76. The membrane covering the lungs is a–
(A) Pleura (B) Pericardium
(C) Peritoneum (D) Mesothelium
Ans. (A)

77. The acid present in gastric juice is–
(A) Hydrochloric (B) Nitric
(C) Sulphuric (D) Ascorbic
Ans. (A)

78. The organ which stores carbohydrates as glycogen in the human body is–
(A) Intestine (B) Stomach
(C) Pancreas (D) Liver
Ans. (D)

79. Bile is stored in the–
(A) Gall bladder (B) Duodenum
(C) Liver (D) Spleen
Ans. (A)

80. Which of the following cells secrete insulin?
(A) Alpha Cells (B) Delta Cells
(C) Nerve Cells (D) Beta Cells
Ans. (D)

81. Which of the following is not a gland?
(A) Thyroid (B) Stomach
(C) Liver (D) Pancreas
Ans. (B)

82. Metabolism is referred to as–
(A) Synthesis of biomolecules
(B) Breaking down of biomolecules
(C) Synthesis and breaking down of biomolecules
(D) Recycling of biomolecules
Ans. (C)

83. The functional unit of ‘kidney’ is–
(A) Axon (B) Neuron
(C) Nephron (D) Artery
Ans. (C)

84. An antibiotic is–
(A) A chemical synthesised by a human cell
against an microorganism
(B) A chemical synthesised by a microorganism
against another microorganisms
(C) A substance produced by blood cells against
bacteria
(D) A substance produced by blood cells against
infection
Ans. (B)

85. Allosomes are–
(A) Cell organelles (B) Plant hormones
(C) Alleles (D) Sex chromosomes
Ans. (D)

86. The number of chromosomes present in normal human being are–
(A) 23 (B) 46 (C) 22 (D) 48
Ans. (B)

87. Amniocentesis is a method for
(A) Determination of foetal health conditions
(B) Determination of the amino acids sequence
(C) Inducing abortion (D) Artificial insemination
Ans. (A)

88. Which cells in pancreas produce Insulin ?
(A) Thymus (B) Estrogen
(C) Corpus epididymis (D) Islets of Langerhans
Ans. (D)

89. The hormone that stimulates heart beat is
(A) Thyroxine (B) Gastrin
(C) Glycogen (D) Dopamine
Ans. (A)

90. Which of the following is an emergency hormone in humans?
(A) Thyroxine (B) Insulin
(C) Adrenaline (D) Progestrone
Ans. (C)

91. Which is the second largest gland of Human body?
(A) Liver (B) Large Intestine
(C) Thorax (D) Pancreas
Ans. (D)

92. What does Trypsin do?
(A) Breaks down Carbohydrates
(B) Synthesizes proteins
(C) Breaks down fats
(D) Breaks down proteins
Ans. (C)

93. What may be the cause of malfunctioning of thyroid gland?
(A) Iodine deficiency (B) Iron deficiency
(C) Calcium deficiency (D) Vitamin C
Ans. (A)

94. Which was the first enzyme isolated in pure
crystalline form ?
(A) Amylase (B) Catalase
(C) Lipase (D) Urease
Ans. (D)

95. What is true about viruses without exception?
(A) They contain a core of RNA
(B) They can infect bacteria
(C) They cannot produce antibodies
(D) They cannot multiply only in host cells
Ans. (A)

96. Which are not included in the milk-teeth in a
child of 3-4 years ?
(A) Incisors (B) Canines
(C) Molars (D) Premolars
Ans. (C)

97. Bile is secreted by :
(A) Gall bladder (B) Liver
(C) Bile duct (D) Pancreas
Ans. (C)

98. Which one of the following is the smallest endocrine gland in human man body?
(A) Adernal (B) Thyroid
(C) Pituitary (D) Pancreas
Ans. (C)

99. Which one of the following organs converts glycogen into glucose and purifies the blood?
(A) Liver (B) Kidney
(C) Lungs (D) Spleen
Ans. (A)

100. Which of the following is not an endocrine gland?
(A) Pituitary (B) Thyroid
(C) Adrenal (D) Spleen
Ans. (D)

101. An example of protein which acts as a hormone is :
(A) Trypsin (B) Oxytocin
(C) Keratin (D) Casein
Ans. (B)

102. The hormone used as an oral contraceptive is:
(A) Cortisone (B) Progesterone
(C) Testosterone (D) Aldesterone
Ans. (B)

103. Conglobate gland is a leaf like structure found in
(A) Female Cockroach (B) Male Cockroach
(C) Male Ascaris (D) Female Ascaris
Ans. (B)

104. Lactogenic hormone is secreted by
(A) Mammary glands (B) placenta
(C) Ovary (D) Pituitary
Ans. (D)

105. Which glands in the human body regulates the
secretion of hormones from the pituitary glands?
(A) Thymus gland (B) Thyroid gland
(C) Adrenal gland (D) Hypothalamus gland
Ans. (D)

106. Insulin :
(A) Increase blood sugar
(B) Decrease blood sugar
(C) Constricts blood vessels
(D) Stimulates lactation
Ans. (B)

107. An example of hormone is
(A) Cytosine (B) Renin
(C) Oxytocin (D) Peprin
Ans. (C)

108. The hormone that stimulates heart beat is :
(A) Thyroxine (B) Gastrin
(C) Glycogen (D) Dopamine
Ans. (A)

109. Which of the following cells secret insulin?
(A) A cells (B) B cells
(C) G cells (D) Nerve cells
Ans. (B)

110. Which of the following glands secret growth hormone?
(A) Adrenal (B) Pituitary Gland
(C) Gonads (D) Pancreas
Ans. (B)

111. Which of the following drug is used to get pain relief in muscles?
(A) Analgesics (B) Antibiotic
(C) Antiseptics (D) Antidotes
Ans. (A)

112. Which of the following gives colour to human skin?
(A) Adenosine (B) Thymine
(C) Melanin (D) Guanine
Ans. (C)

113. Which of the following human gland produces Insulin?
(A) Spleen (B) Liver
(C) Pancreas (D) Pituitary Gland
Ans. (C)

114. At which period of life, body undergoes changes
leading to reproductive maturity?
(A) Adulthood (B) Adolescence
(C) Adrenaline change (D) Target period
Ans. (B)

115. Neurons are part of which system of human body?
(A) Circulatory system (B) Excretory system
(C) Reproductive system (D) Nervous system
Ans. (D)

116. Where is pituitary gland situated?
(A) Near stomach (B) Near lungs
(C) Near kidney (D) Near brain
Ans. (D)

117. Synapse gap is present between which of the following?
(A) Two neurons (B) Brain and Spinal Cord
(C) Two Kidneys (D) None of these
Ans. (A)

118. Which of the following is not a plant hormone?
(A) Gibberellic (B)Auxins
(C) Cytokinins (D)Thyroxin
Ans. (D)

119. What is the name of the hormone produced by thymus gland?
(A) Thyroxine (B) Auxins
(C) Cytokinins (D) Thymosin
Ans. (D)

120. Insulin is a kind of _____
(A) Hormone (B) Protein
(C) Enzyme (D) Vitamin
Ans. (A)

121. Which of the following is responsible for giving
colour to human skin?
(A) Luciferin (B) Haemoglobin
(C) Flavonoids (D) Melanin
Ans. (D)

122. Which among the following is/are female hormones?
(i) Estrogen (ii) Progeste rone
(iii)Testosterone
(A) (i) and (iii) (B) (i) and (ii)
(C) (ii) and (iii) (D) Only (iii)
Ans. (B)

123. Which of the following is the largest gland in human body?
(A)Thyroid (B) Liver
(C) Kidney (D) Pancreas
Ans. (B)

124. In which of the following class can we put
Adrenaline?
(A) Hormone (B) Enzyme
(C) Protein (D) Fat
Ans. (A)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Human body system

Next Story

Genetics and Molecular Biology

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)