Human Diseases

11 mins read

1. AIDS virus has–
(A) Single-stranded RNA
(B) Double-stranded RNA
(C)Single-stranded DNA
(D)Double-stranded DNA
Ans. (A)

2. Some viruses have RNA, but no DNA. This would indicate that–
(A) These viruses can not replicate
(B) These viruses have no heritable information
(C) RNA transmits the hereditary information in these viruses
(D) Their nucleic acids can be crystallized
Ans. (C)

3. Among the defects of eye, the short sight
sightedness is called–
(A) Coma (B) Hypermetropia
(C) Myopia (D) Astigmatism
Ans. (C)

4. Which of the following is a deficiency disease?
(A) Asthma (B) Jaundice
(C) Scurvy (D) Cancer
Ans. (C)

5. Which one of the following element is
associated with teeth disorder?
(A) Chlorine (B) Fluorine
(C) Bromine (D) Iodine
Ans. (B)

6. Glaucoma is a disease of the–
(A) Skin (B) Lungs
(C) Liver (D) Eyes
Ans. (D)

7. The sleeping sickness is caused by–
(A) Escherichia (B) Neisseria
(C) Entamoeba (D) Trypanosoma
Ans. (D)

8. AIDS virus destroys–
(A) Monocytes (B) Neutrophils
(C) Basophils (D) Lymphocytes
Ans. (D)

9. The causal organism of polio is–
(A) Worm (B) Bacteria
(C) Fungi (D) Virus
Ans. (D)

10. Haptens are–
(A) Antibodies (B) Coantigens
(C) Pseudoantigens (D) Incomplete antigens
Ans. (D)

11. Antibodies are mainly synthesized from
(A) Megakaryocyte (B) Monocyte
(C) Lymphocyte (D) Histiocyte
Ans. (C)

12. Tuberculosis is transmitted through–
(A) Droplet Transmission
(B) Blood Transfusion
(C)Contaminated Water
(D) Sexual Contact
Ans. (A)

13. Rabies is a–
(A) Helminthic Disease(B) Viral Disease
(C) Bacterial Disease(D) Protozoan Disease
Ans. (B)

14. Penicillin was discovered by–
(A) Charles Goodyear (B) Michael Faraday
(C) Sir Alexander Fleming
(D) William Harvey
Ans. (C)

15. Dengue is spread by–
(A) Housefly (B) Fruitfly
(C) Mosquito (D) Butterfly
Ans. (C)

16. Which bacterial strain developed from natural
isolates by genetic manipulations can be used
for treating oil spills?
(A) Agrobacterium (B) Clostridium
(C) Nitrosomonas (D) Pseudomonas
Ans. (D)

17. Viruses are–
(A) Cellular (B) Acellular
(C) Unicellular (D) Multicellular
Ans. (B)

18. All are protozoan diseases except–
(A) Elephantiasis (B) Oriental sores
(C) Sleeping sickness(D) kala-azar
Ans. (A)

19. The lockjaw is a pathological condition of–
(A) Diphtheria (B) Polio
(C) Paralysis (D) Tetanus
Ans. (D)

20. Filaria is transmitted by–
(A) Aedes Mosquito (B) Anopheles Mosquito
(C) Culex Mosquito (D) Swamp Mosquito
Ans. (C)

21. Mycobacterium leprae is a–
(A) Bacillus (B) Coccus
(C) Spiral (D) Spore
Ans. (A)

22. The symptoms of jaundice occur mainly due
to disorder and malfunction of–
(A) Intestine (B) Liver
(C) Stomach (D) Pancreas
Ans. (B)

23. The chemical which is used in art and craft
and can cause Anaemia and Leukaemia is–
(A) Benzene (B) Dioxine
(C) Phthalate (D) Aldrin
Ans. (A)

24. Meningitis is a disease which affects the–
(A) Kidneys (B) Liver
(C) Heart (D) Brain
Ans. (D)

25. What causes the common cold?
(A) Bacteria (B) Fungi
(C) Virus (D) Protozoa
Ans. (C)

26. The vector of Kala-Azar is–
(A) Anopheles Mosquito
(B) Culex Mosquito
(C) Tse-Tse Fly (D) Sandfly
Ans. (D)

27. Leukaemia or blood cancer is characterised by
abnormal increase of the–
(A) Red blood cells (B) White blood cells
(C) Blood platelets (D) Blood plasma
Ans. (B)

28. Which one of the following is a water-borne disease?
(A) Diabetes (B) Cholera
(C) Smallpox (D) Malaria
Ans. (B)

29. The vector of disease sleeping sickness is–
(A) Sandfly (B) Housefly
(C) Fruitfly (D) Tse-tse fly
Ans. (D)

30. Penicillin is isolated from–
(A) Fungi (B) Algae
(C) Virus (D) Bacteria
Ans. (A)

31. Ringworm is disease spread by–
(A) Bacterial (B) Protozoan
(C) Viral (D) Fungal
Ans. (D)

32. Tuberculosis infection is caused by means of–
(A) Mycobacterium avonin
(B) Staphylococcus
(C) Mycobacterium tuberculosis
(D) Streptococcus
Ans. (C)

33. The disease that is caused by virus is–
(A) Typhoid (B) Cholera
(C) Common cold (D) Malaria
Ans. (C)

34. Mumps is a viral disease that causes inflammation of–
(A) Parotid Gland (B) Sublingual Gland
(C) Submaxillary Gland
(D) Infra-orbital Gland
Ans. (A)

35. Which of the following causes malaria?
(A) Insect (B) Bacteria
(C) Protozoa (D) Virus
Ans. (C)

36. Which of the following disease usually spreads through air?
(A) Plague (B) Typhoid
(C) Tuberculosis (D) Cholera
Ans. (C)

37. Which one of these is a communicable disease?
(A) Diabetes (B) Diphtheria
(C) Arthritis (D) Cancer
Ans. (B)

38. Smallpox is caused by–
(A) Rubeola virus (B) Variola virus
(C) Varicella (D) Myxovirus
Ans. (B)

39. Typhoid is caused by–
(A) Pseudomonas (B) Staphylococcus
(C) Bacillus (D) Salmonella typhi
Ans. (D)

40. Which one of the following pair is correctly matched?
(A) Tetanus : BCG
(B) Tuberculosis : ATS
(C) Malaria : Chloroquine
(D) Scurvy : Thiamin
Ans. (C)

41. Yellow fever is transmitted by–
(A) Aedes (B) Anopheles
(C) Hosefly (D) Culex
Ans. (A)

42. Tetanus is caused by–
(A) Clostridium (B) Virus
(C) Bacteriophage (D) Salmonella
Ans. (A)

43. The vaccination against smallpox involves the introduction of–
(A) Killed germs (B) Weakened germs
(C) Live antibodies (D) Germs
Ans. (B)

44. Pick out the disease among the following–
(A) Hepatitis (B) Meningitis
(C) Arthritis (D) Nephritis
Ans. (A)

45. AIDS is a/an–
(A) Bacterial Disease (B) Viral Disease
(C) Fungal Disease (D) Algal Disease
Ans. (B)

46. Pellagra and Scurvy are caused by which pair
of vitamin deficiency respectively _______.
(A) Vitamin C and Vitamin D
(B) Vitamin B3 and Vitamin C
(C) Vitamin C and Vitamin A
(D) Vitamin A and Vitamin B12
Ans. (B)

47. What does the term ‘Ebola’ stand for?
(A) A viral disease outbreak in West Africa
(B) A viral disease outbreak in Bangladesh
(C) A city in Syria destroyed by ISIS.
(D) None of the these
Ans. (A)

48. The virus of AIDS affects the growth of_________.
(A) Haemoglobin (B) RBCs in blood
(C) T cells in blood (D) Grey cells in brain
Ans. (C)

49. If waste materials contaminate the source of
drinking water, which of the following diseases will spread?
(A) Scurvy (B) Typhoid
(C) Malaria (D) Anaemia
Ans. (B)

50. Diabetes is caused by
(A) Excess of insulin
(B) Low production of Insulin
(C) Malfunction of liver
(D) Higher production of bilirubin
Ans. (B)

51. Pneumonia affects which of the following
organs of human body?
(A) Kidneys (B) Lungs
(C) Throat (D) Liver
Ans. (B)

52. Mesothelioma is a type of cancer. The most common area affected in it is the lining of the _____.
(A) Heart (B) Brain
(C) Stomach (D) Lungs
Ans. (D)

53. Which type of pathogen causes the waterborne
disease E. coli Infection?
(A) Protozoan (B) Parasitic
(C) Bacterial (D) Viral
Ans. (C)

54. Which type of pathogen causes the waterborne disease HepatitisA?
(A) Parasitic (B) Viral
(C) Protozoan (D) Bacterial
Ans. (D)

55. _____is a condition in which there is a deficiency
of red cells or of hemoglobin in the blood.
(A) Albinism (B) Propyria
(C) Anaemia (D) Keloid disorder
Ans. (C)

56. _____is a drug that makes your heart work more
slowly, used for treating high blood pressure.
(A) Contraceptive (B) BetaBlocker
(C) Depressant (D) Enema
Ans. (B)

57. Which of the following disease is caused due
to the deficiency of protein?
(A) Arthritis (B) Kwashiorkor
(C) Goitre (D) Night Blindness
Ans. (B)

58. Which disease is caused due to deficiency of Iron?
(A) Beriberi (B) Tetany
(C) Kwashiorkor (D) Anaemia
Ans. (D)

59. Carcinogenic chemicals cause
(A) Heart diseases (B) Diabetes
(C) Cancer (D) Asthma
Ans. (C)

60. The disease caused by Asbestos is :
(A) Emphysema (B) Paralysis
(C) Diarrhoea (D) Dysentery
Ans. (A)

61. ‘ELISA’ test is employed to diagnose:
(A) Polio virus (B) AIDS antibodies
(C) Tuberculosis bacterium
(D) Cancer
Ans. (B)

62. Kidney disease in man is caused bu the pollutant:
(A) Cadmium (B) Iron
(C) Cobalt (D) Carbon
Ans. (A)

63. Why excessive heating and repeated use of
cooking oil is most undesirable?
(A) The oil vapors can cause indoor pollution
(B) Carcinogenic substances like benzpyrene are produced
(C) Nutrient value of food is lost
(D) Loss and wastage of oil
Ans. (D)

64. A ‘breath test’ used by traffic police to check drunken driving uses:
(A) Potassium dichromate-sulphuric acid
(B) Potassium perma-nganatesulphuric acid
(C) Turmeric on filter paper
(D) Sillica gel coated with silver nitrate
Ans. (A)

65. Tyhoid fever is caused by-
(A) Virus (B) Bacteria
(C) Fungus (D) Allergy
Ans. (B)

66. Which was the first antibiotic-
(A) Terramycin (B) Neomycin
(C) Penicillin (D) Streptomycin
Ans. (C)

67. Locked jaw disorder is the other name of the disease
(A) Tetanus (B) Muscular disorder
(C) Typhoid (D) Filariasis
Ans. (A)

68. Which of the following tests helps in the diagnosis of cancer?
(A) Urine test (B) Blood test
(C) Biopsy (D) X-Ray
Ans. (C)

69. The causative organism of dengue fever is
(A) Fungus (B) Bacteria
(C) Protozoa (D) Virus
Ans. (D)

70. Which from the following diseases usually
spreads through milk?
(A) Tuberculosis (B) Jaundice
(C) Diphtheria (D) Cholera
Ans. (A)

71. Insects responsible for transmitting diseases are called
(A) Vector (B) Transmitter
(C) Drones (D) Conductor
Ans. (A)

72. Which of the following is effective against tuberculosis?
(A) Penicillin (B) Chloromycetin
(C) Terramycin (D) Streptomycin
Ans. (D)

73. Tamiflu is frontline drug against
(A) Bird flu (B) Cancer
(C) AIDS (D) Polio
Ans. (A)

74. Which among the following is used in the treatment of tuberculosis?
(A) Penicillin (B) Aspirin
(C) Paracetamol (D) Dettol
Ans. (A)

75. Which part of human body is first highly affected by nuclear radiation?
(A) Eyes (B) Lungs
(C) Skin (D) Bone Marrow
Ans. (C)

76. Cancer is a disease where we find uncontrolled
(A) Cell division (B) Cell swelling
(C) Cell inflammation (D) Cell deformity
Ans. (A)

77. Triple vaccine is administered to a new born
child to immunize it against
(A) Whooping cough, tetanus and measles
(B) Whooping cough, tetanus and diptheria
(C) Tetanus, diphtheria, measles and rubella
(D) Tetanus, diphtheria, small pox and rubella
Ans. (B)

78. Which one of the following is not a mosquito brone disease?
(A) Dengue fever (B) Filariasis
(C) Sleeping sickness (D) Malaria
Ans. (C)

79. Which of the following is not transmitted via
blood transfusion?
(A) Hepatitis (B) Typhoid
(C) HIV (D) Malaria
Ans. (B)

80. Jaundice is a symptom of disease of
(A) Kidney (B) Liver
(C) Pancreas (D) Thyroid
Ans. (B)

81. Which one of the following is a viral disease in man?
(A) Mumps (B) plague
(C) Cholera (D) Syphillis
Ans. (A)

82. Anaemia occurs due to the deficiency of
(A) Riboflavin (B) Thiamine
(C) Folic acid (D) Niacin
Ans. (C)

83. Amoebic dysentery is caused by
(A) Entamoeba histolytica
(B) Salmonella typhi
(C) E. coli (D) Streptococcus pyogenes
Ans. (A)

84. The toxicity of which of the following heavy
metals leads to liver cirrhosis?
(A) Copper (B) Lead
582 Biology Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd.
(C) Mercury (D) Zinc
Ans. (A)

85. BCG immunization is for
(A) Measles (B) Tuberculosis
(C) Diphtheria (D)Leprosy
Ans. (B)

86. Which one of these is a communicable disease?
(A) Diabetes (B) Diphtheria
(C) Arthritis (D) Cancer
Ans. (B)

87. The concentration of which of the following
decrease in anaemia?
(A) Haemoglobin (B) Collagen
(C) Hyoglobin (D) Myosin
Ans. (A)

88. Which of the following diseases usually spreads
through air?
(A) Plague (B) Typhoid
(C) Tuberculosis (D) Cholera
Ans. (C)

89. Ringworm is a …………. disease.
(A) Bacterial (B) Protozoan
(C) Viral (D) Fungal
Ans. (D)

90. Amoebiasis is causing
(A) Dysentery (B) Fever
(C) Severe cold (D) Headache and cold
Ans. (A)

91. High level of uric acid in the blood causes
(A) Arthritis (B) Gout
(C) Rheumatism (D) Asthma
Ans. (B)

92. A disease caused by Protozoa is
(A) Common cold (B) Pneumonia
(C) Malaria (D) Cholera
Ans. (C)

93. The radioactive Stronitum-90 cause:
(A) Brain cancer (B) Skin cancer
(C) Lung cancer (D) Bone cancer
Ans. (B)

94. All are protozoan diseases except
(A) Elephantiasis (B) Oriental sores
(C) Sleeping sickness (D) Kala-azar
Ans. (A)

95. Immunisation is a phenomenon of formation
of antibodies by using inactive
(A) Antigens (B) Antibodies
(C) Chemicals (D) Blood
Ans. (A)

96. In our body, antibodies are formed against pathogens in
(A) Liver by RBC (B) Blood by platelets
(C) Brain by macrophages
(D) Thymus by lymphocytes
Ans. (D)

97. Which of the following can be used for biological control of mosquitoes?
(A) DDT (B) Gambusia
(C) Oil (D) Ointments
Ans. (B)

98. Malaria is transmitted from one person to another by:
(A) Aedes Mosquito (B) Culex Mosquito
(C) Anopheles Mosquito(D) All of the above
Ans. (C)

99. Leech is an ectoparasite on cattle which is
(A) Carnivorous (B) Omnivorous
(C) Sanguivorous (D) Herbivorous
Ans. (C)

100. Match correctly the insect vectors in List I with
the diseases transmitted by them given in List II:
List I List II
A. Anopheles (female) 1. Kala-azar
B. Culex 2. Sleeping sickness
C. Sand fly 3. Filariasis
D. Tse-tse fly 4. Malaria
A B C D
(A) 1 4 2 3
(B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4
(D) 4 3 1 2
Ans. (D)

101. Myopia is a disease conncted with
(A) Lungs (B) Brain
(C) Ears (D) Eyes
Ans. (D)

102. Which one of the following types of malaria is
pernicious malaria?
(A) Vivax (B) Ralapse
(C) Tertian (D) Malignant
Ans. (D)

103. Which one of the following is the infective stage
of the Malarial Parasite?
(A) Schigozoite (B) Trophozoite
(C) Sporoblast (D) Sporozoite
Ans. (D)

104. In B.C.G. Vaccine the word ‘C’ stands for:
(A) Calmatte (B) Cough
(C) Chlorine (D) Cadmium
Ans. (A)

105. The disease which has been eradicated :
(A) Mumps (B) Measles
(C) Small pox (D) Chicken pox
Ans. (C)

106. Which endocrine gland is found in chest cavity?
(A) Pineal gland (B) Thymus gland
(C) Adrenal gland (D) Thyroid gland
Ans. (B)

107. Which cell disorder in our body is responsible for colour blindness?
(A) WBC (B) Cone cell
(C) Red Cell (D) Neuron
Ans. (B)

108. Which part of human body is affected by the ALZHEIMER’S disease?
(A) Heart (B) Kidney
(C) Immune System (D) Brain
Ans. (D)

109. Hematopoiesis take place in
(A) Lungs (B) Pancreas
(C) Liver (D) Bone marrow
Ans. (D)

110. Increased RBC’s in the blood leads to a condition called
(A) Anaemia (B) Haemophilia
(C) Polycythemia (D) Leukaemia
Ans. (C)

111. Siderosis is a disease caused by the inhalation of
(A) Silica dust (B) Iron dust
(C) Zinc dust (D) Coal dust
Ans. (B)

112. Which of the following is a communicable disease?
I. Malaria II. Tuberculosis III. Measles
(A) Only II (B) Both I and III
(C) Both II and III (D) Only III
Ans. (C)

113. Which of the following is a genetic disease?
(A) Down syndrome (B) Elephantisis
(C) Asthama (D) Night blindness
Ans. (A)

114. Who among the following is known as ‘Father of Medicine’?
(A) Darwin (B) Hippocrates
(C) Heckle (D) Edward Jenner
Ans. (B)

115. Chicken Pox is caused by which microorganism?
(A) Bacteria (B) Fungus
(C) Protozoa (D) Virus
Ans. (D)

116. Which of the following is a water-borne disease?
(A) Malaria (B) Typhoid
(C) Measles (D) Chickenpox
Ans. (B)

117. Disease-causing micro-organisms are called………….
(A) Antibiotics (B) Carriers
(C) Pathogens (D) Antigens
Ans. (C)

118. Which of the following instrument is used to
measure Soil Water Tension?
(A) Photometer (B) Pyrometer
(C) Psychrometer (D) Tensiometer
Ans. (D)

119. Which metal is responsible for Itai-Itai disease?
(A) Cadmium (B) Nickel
(C) Chromium (D) Mercury
Ans. (A)

120. Who discovered the Cholera causing germ?
(A) Filippo Pacini (B) Robert Koch
(C) M. Laveran (D) Felix Hoffman
Ans. (B)

121. Which of the following disease is caused by
female Anopheles mosquito?
(A) Chicken Pox (B) Malaria
(C) Black Fever (D) Cholera
Ans. (B)

122. Which metal is responsible for Itai-Itai disease?
(A) Cadmium (B) Nickel
(C) Chromium (D) Mercury
Ans. (A)

123. Who discovered malaria-causing germs?
(A) Christiaan Bernard
(B) Charles Louis Alphonse Laveran
(C) Dmitry Ivanovsky
(D) Martinus William Beijerinck
Ans. (B)

124. Who discovered bacteria?
(A) Antonie Van Leeuwenhoek
(B) Robert Brown
(C) Robert Hook (D) Robert Koch
Ans. (A)

125. Which of the following micro-organism causes
diseases like polio and chicken pox?
(A) Bacteria (B)Protozoa
(C) Algae (D)Virus
Ans. (D)

126. UV rays coming from Sun, majorly causes which cancer?
(A) Lungs cancer (B) Liver cancer
(C) Mouth cancer (D) Skin cancer
Ans. (D)

127. Which disease is caused by Nickel?
(A) Itai Itai (B) Dermatitis
(C) Learning disability (D) Asthma
Ans. (B)

128. Which component in tobacco makes it harmful for human consumption?
(A) Morphine (B) Nicotine
(C) Heroin (D) None of these
Ans. (B)

129. Albert Sabin is known for developing _____.
(A) Smallpox vaccine (B) Polio vaccine
(C) Penicillin (D) Hepatitis B vaccine
Ans. (B)

130. Minamata disease is a nervous disorder
caused by eating fish, polluted with _____ .
(A) Iron (B) Mercury
(C) Lead (D) Nickel
Ans. (B)

131. Night Blindness is caused by deficiency of
which of the following Vitamin?
(A) Vitamin B (B) Vitamin C
(C) Vitamin K (D) Vitamin A
Ans. (D)

132. Who discovered Penicillin?
(A) Edward Jenner (B) Niels Bohr
(C) Sir Alexander Fleming(D) Heinrich Hertz
Ans. (C)

133. Who discovered Insulin?
(A) Sir Alexander Fleming
(B) Frederick Banting
(C) James Watt (D) Sir F.G . Hopkins
Ans. (B)

134. Anaemia is caused because of deficiency of
which of the following?
(A) Cobalt (B) Iron
(C) Sodium (D) Calcium
Ans. (B)

135. Which of the following disease is noncommunicable in nature?
(A) Cholera (B) Chicken-pox
(C) Tuberculosis (D) Cancer
Ans. (D)

136. Edward Jenner discovered the vaccine for which
of the following disease?
(A) Polio (B) Tuberculosis
(C) Small Pox (C) Rabies
Ans. (C)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Genetics and Molecular Biology

Next Story

Terminology & Biotechniques

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)