Important Scientific Discoveries || Free pdf with Video

3 mins read

Important Scientific Discoveries || Free pdf with Video

31. For which scientific achievement Alexander Fleming is remembered?
(a) For making compounds of elements like mercury, lead, platinum etc.
(b) For discoveries related to cosmic rays and quantum theory
(c) For invention of microscope
(d) For discovery of curative penicillin
Ans: (d)
________________________________________
32. With which field of science is the name of Dr. Homi Jahangir Bhabha associated?
(a) Nuclear Science (b) Inorganic Chemistry
(c) Botany (d) Biology
Ans: (a)
________________________________________
33. Who among the following experts was a great mathematician and astronomer?
(a) Aryabhatta (b) Banabhatta
(c) Dhanvantari (d) Vetalbatiya
Ans: (a)
________________________________________
34. Choose the correct option from the following –
(a) Ability to make adjustments is called intelligence.
(b) The ability of abstract reasoning is called intelligence.
(c) Intelligence is a set of many types of abilities.
(d) The ability to learn and use it is called intelligence.
Ans: (c)
________________________________________
35. “CAS” is the abbreviation for—
(a) Conditional Audio System
(b) Conditional Access System
(c) Complete Audio System
(d) Complete Access System
Ans: (b)
________________________________________
36. What is the short form of “SIM”?
(a) Signal-in-Formation Mode
(b) Simple Identity Mode
(c) Subscriber Identity Module
(d) Separating Information Matrix
Ans: (c)
________________________________________
37. The extension form of ATM is—
(a) All Time Money
(b) Any Time Money
(c) Automated Teller Machine
(d) All Time Machine
Ans: (c)
________________________________________
38. The short form of “SARS” is-
(a) Severe Acute Respiratory Syndrome
(b
) Raccoon (c) Sensitive Acute Respiratory Syndrome
(d) Secretory Acute Respiratory Syndrome
Ans: (a)
________________________________________
39. What is the broad form of DOS?
(a) None of these
(b) Disk offset system
(c) Direct offset system
(d) Scope offset system
Ans: (a)
________________________________________
40. TRAI is related to :
(a) Telecom Regulatory authority of India
(b) Telecast Regulatory Association of India
(c) Telephone Regulatory authority of India
(d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
41. HTML The term used in Information Technology means –
(a) Hybrid Text Mark up Language
(b) Hyper Text Mark up Language
(c) Human Text Mark up Language
(d) High Text Mark up Language
Ans: (b)
________________________________________
42. The term ‘CAT’ scan used by doctors means
(a) Computer Analysis Test
(b) Computerized Axial Tomography
(c) Computer Analyzed Tomography
(d) Computerized Axial Test
Ans: (b)
________________________________________
43. The abbreviation PSLV means
(a) Polar Survey Landing Vehicle
(b) Polarized Source Laser Viewing
(c) Precision Source Locating Vision
(d) Polar Satellite Launch Vehicle
Ans: (d)
________________________________________
44. NAEP abbreviation means
(a) National Atomic Energy Planning
(b) National Adult Education Program
(c) National Authority on Engineering Projects
(d) Nuclear and Atomic Energy Projects
Ans: (b)
________________________________________
45. Which of the following abbreviations is used for the organization related to the Indian space program?
(a) NASA (b) ISO
(c) ISRO (d) INSAT
Ans: (c)
________________________________________
46. Which of the following abbreviations is used for the organization related to the Indian Defense Forces?
(a) DOD (b) RDSO
(c) DRDO (d) DRES
Ans: (c)
________________________________________
47. ‘CTC’ The word is related.
(a) Jute (b) Cement
(c) Tea (d) Cinema
Ans: (c)
________________________________________
48. AIDS means
(a) acquired immune disease syndrome
(b) acquired immunity deficiency syndrome
(c) acquired immune deficiency syndrome
(d) acquired infection deficiency syndrome
Ans: (c)
________________________________________
49. Where are battle tanks made in India?
(a) Perambur (b) Avadi
(c) Bhadravati (d) Kirki
Ans: (b)
________________________________________
50. CNG means
(a) Cold Natural Gas (b) Combined Natural Gas (c) Compressed Natural Gas
(d) Coal Natural Gas
Ans: (c)
________________________________________
51. The name of which (object) developed indigenously is Prithvi?
(a) Nuclear reactor
(b) Medium range ballistic missile
(c) Spacecraft engine
(d) Surface-to-air missile
Ans: (b)
________________________________________
52. Where is the National Defense Academy located?
(a) Dehradun (b) Poona
(c) Wellington (d) Khadakwasla
Ans: (d)
________________________________________
53. In the Indian Army, ‘Vijayant’ is a name for
(a) Cannon (b) Rifle
(c) Tank (d) Aircraft
Ans: (c)
________________________________________
54. Which of the following is not a chemical change?
(a) Rusting of iron
(b) Conversion of water into steam
(c) Solidification of curd with milk
(d) Burning of coal
Ans: (b)
________________________________________
55. What is ‘Lakshya’, an important addition to the Indian Security Force?
(a) Submarine
(b) Pilotless airplane
(c) Anti-tank missile
(d) A fighter plane
Ans: (b)
________________________________________
56. “Dhruv” is—
(a) Surface to Air Missile
(b) Secret Warship
(c) Reactor
(d) Helicopter
Ans: (d)
________________________________________
57. India’s first battlefield missile is
(a) Akash (b) Prithvi
(c) Agni (d) Nag
Ans: (b)
________________________________________
58. Trishul is-
(a) a surface-to-surface missile
(b) a surface-to-air missile
(c) a surface-to-surface missile
(d) an anti-tank missile
Ans: (b)
________________________________________
59. Where is Defense Service Staff College located?
(a) Dehradun (b) Pune
(c) Willington (d) Khadakwasla
Ans: (c)
________________________________________
60. Which of the following is a submarine of the Indian Navy?
(a) INS Viraat (b) INS Sindhurakshak
(c) INS Rajali (d) INS Vikrant
Ans: (b)
________________________________________
61. Which country is joint with India in the development of supersonic cruise missile, ‘Brahmos’?
(a) France (b) Russia
(c) Israel (d) Germany
Ans: (b)
________________________________________
62. Apsara is-
(a) nuclear reactor (b) nuclear submarine
(c) aircraft carrier (d) mountain peak
Ans: (a)
________________________________________
63. Which is an earth-to-air missile?
(a) Agni (b) Trishul
(c) Snake (d) Prithvi
Ans: (b)
________________________________________
64. Where were India’s two nuclear explosions done?
(a) Kutch (b) Andaman
(c) Pokhran (d) Sundarbans
Ans: (c)
________________________________________
65. In a quadratic engine the cycle is completed in :
(a) four strokes of the
piston (b) two strokes of the
piston (c) one stroke of the piston
(d) none of these
Ans: (a)
________________________________________

DOWNLOAD PDF HERE 

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

NAEP abbreviation || What is this meaning ..

Next Story

Important Scientific Term || Check Details Here free PDF & Video

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)