Important Scientific Term || Check Details Here free PDF & Video

3 mins read

Important Scientific Term || Check Details Here free PDF & Video

 

66. What is the name of the first Indian commercial civilian aircraft that has been successfully tested?
(a) Tejas (b) Saras
(c) Indian (d) Flying
Ans: (a)
________________________________________
67. The main cause of overheating of an induction motor is
(a) Overdrive (b) Overload
(c) Overvoltage
(d) Power factor becomes high
Ans: (d)
________________________________________
68. What is Anti-2500?
(a)
anti- missile system (b) effective medicine for AIDS
(c) a stock index
(d) a computer program
Ans: (a)
________________________________________
69. The speed of an aluminum disc in an induction type 1-phase energy meter can be easily accelerated or slowed down by
(a) change in position of series magnet
(b) change in position of shunt magnet
(c) brake magnet by the change in status
none of these (D)
Ans: (a)
________________________________________
70. What is the main reason for low power factor in industries?
(a) Use of more number of synchronous motors
(b) Use of more number of induction motors
(c) Use of more number of transformers
(d) Use of own production unit
Ans: (d)
________________________________________
71. A DC generator works on the principle of
(a) When a current is carried and placed in a magnetic field, emf is induced
(b) Lenz’s law
(c) Faraday’s law of electromagnetic induction
(d) Induction
Ans: (a)
________________________________________
72. In an armature coil, “pole thread gap” means
(a) number of poles
(b) number of parallel paths for current
(c) number of armature conductors per pole
(d) armature conductors in two adjacent grooves Number of
Ans: (d)
________________________________________
73. The series of cells are connected in order to increase the following—
(a) Current Capacity (b) Life of Cells
(c) Voltage Rating (d) Terminal Voltage
Ans: (c)
________________________________________
74. Which rectifier is more smooth DC?
(a) Single phase (b) Three phase
(c) Six phase (d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
75. The voltage at overhead electric traction (apart from suburban) on an electrified railway route is:
(a) 25 kilo volt (b) 12 kilo volt
(c) 122 kilo volt (d) 1500 volt
Ans: (b)
________________________________________
76. D.C. (dc) resistor and ac. (ac) What is the name of an electric device that carries current?
(a) Capacitor (b) Inductor
(c) Amplifier (d) Transducer
Ans: (d)
________________________________________
77. Replacement of main and connecting rod bearings is necessary when-
(a) the metal of the bearing is cracked
(b) wear increases during prolonged use
(c) oil-pressure is low has
not (d) none of these
Ans: (b)
________________________________________
78. Why do bikes have gears?
(a) Gears make the bike easy to start
(b) Gears provide uniform speed to the bike
(c) Gears help the bike to stop suddenly
(d) Gears bring fast speed to the bike
Ans: (b)
________________________________________
79. Bearing gap can be checked by-
(a) Feeler gauge
(b) Micrometer
(c) Werner calipers
(d) Screw bangle gap gauge
Ans: (a)
________________________________________
80. Supercharger can be applied with ………..
(a) Diesel engine only
(b) Only petrol engine
(c) None of these
(d) Both petrol and diesel engine
Ans: (d)
________________________________________
81. The fuel used in a diesel engine is-
(a) Mobil oil
(b) Air
(c) Diesel with less amount of petrol
(d) Diesel
Ans: (d)
________________________________________
82. Diesel locomotives are designed to operate on ……….
(a) 4 – stroke theory
only (b) only 2 – stroke theory
(c) 4 – stroke or 2 – stroke theory
(d) none of these
Ans: (c)
________________________________________
83. The motor wheel is a part/assistant of ………..
(a) Centrifugal Pump (b) Engine
(c) Electric-motor (d) Compressor
Ans: (b)
________________________________________
84. IC Engine means-
(a) International Combustion Engine
(b) Internal Combustion Engine
(c) Internal Combination Engine
(d) Internal Competitive Engine (Internal Competition Engine)
Ans: (b)
________________________________________
85. Auto cycle is another name of engine.
(a) four stroke engine
(b) two shock wheel engine
(c) (a) and (b) both
(d) (a) and (b) none
Ans: (a)
________________________________________
86. For the normal running of a petrol engine, the air-fuel ratio used is-
(a) 10 : 1 (b) 15 : 1
(c) 20 : 1 (d) 25 : 1
Ans: (b)
________________________________________
87. Thermostat in internal combustion engines is provided for…
(a) increase the circulation of water
(b) decrease the circulation of water
(c) speed up the engine heating
(d) none of these
Ans: (c)
________________________________________
88. Compression ratio compares-
(a) the volume of air in the cylinder before compression with the volume after compression
(b) the volume of air in the cylinder with the volume of fuel in the cylinder
( c) (a) and (b) both
(d) (a) and (b) none
Ans: (a)
________________________________________
89. The explosion ………. happens during.
(a) Power shock
(b) Exhaust shock
(c) (a) and (b) Both
(d) (a) and (b) None
Ans: (b)
________________________________________
90. How many types of water-cooled capacitors are there?
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
Ans: (b)
________________________________________
91. Coaxial cabling consists of?
(a) aluminum core
(b) iron core
(c) silver or gold core
(d) copper core
Ans: (d)
________________________________________
92. A mechanic wants to tighten a brass plug into a steel plate with a hole in the middle. It will hold good when:
(a) the steel plate is cooled with dry ice
(b) the brass plug is cold and the steel plate is heated
(c) both the plug and the plate are heated to a high temperature done
(d) has been is heated plug brass and cooling the steel plate
Ans: (b)

DOWNLOAD PDF HERE 

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important Scientific Discoveries || Free pdf with Video

Next Story

Plant Physiology and Pollination

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)