Inventions & Inventions general science short questions

3 mins read

Inventions & Inventions

1. The father of ‘Theory of Relativity’ was-
(a) Albert Einstein
(b) Thomas Alva Edison
(c) Galileo
(d) Isaac Newton
(e) None of these
Ans: (b)


2. Who was the father of steam locomotive?
(a) Edison
(b) Stephenson
(c) J. R. D. Tata
(d) Alexander
Ans: (c)


3. Discovered the law of heredity
(a) Grigory Mendel (b) Charles Darwin
(c) Carl Linnaeus (d) Lamarck
Ans: (d)


4. The inventor of radioactivity was-
(a) Louis Pasteur (b) Isaac Newton
(c) Watson (d) Madam Curie
(e) None of these
Ans: (a)


5. Who had propounded the Universal Gravitational Law?
(a) Kepler (b) Galileo
(c) Newton (d) Copernicus
Ans: (a)


6. ‘Zero’ was invented by-
(a) Indians (b) Arabs
(c) Greeks (d) Egyptians
(e) None of these
Ans: (d)


7. Who among the following invented dynamite?
(a) Alfred Nobel (b) Pascal
(c) James Watt (d) T. A. Edison
Ans: (d)


8. Which of the following scientist was the first to isolate the virus in pure crystal state?
(a) D. Zwangowski
(b) Hargovind Khurana
(c) Watson and Crick
(d) W. M. Stanley
Ans: (c)


9. Who discovered radioactivity?
(a) Henry Becquerel
(b) Satyendra Nath Bose
(c) Jones Jacob Barzelius
(d) Albert Einstein
Ans: (b)


10. Who among the following conceptualized the logarithm as an auxiliary mathematical tool in calculations?
(a)
Just Burgi (b) John Napier (c) Tai Chen (d) Archimedes
Ans: (a)


11. Who discovered the atomic bomb?
(a) Auto Hahn (b) Albert Einstein
(c) Edison (d) Lord Rutherford
Ans: (c)


12. Who invented the telephone?
(a) Thomas Alva Edison
(b) Galileo
(c) Alexander Graham Bell
(d) G. Marconi
Ans: (a)


13. Wright brothers are known for which of these inventions?
(a) Steam Engine
(b) Submarine
(c) Aircraft
(d) Space Rocket
Ans: (d)


14. Jonas Salk invented
(a) Microscope
(b) Electronic typewriter
(c) Antiseptic surgery
(d) Polio Vaccine )
(e) Induction coil
Ans: (a)


15. Match the following correctly:
a. Radium 1. Roentgen
b. Periodic Table 2. Mendeleev
c. Quantum Theory 3. Madame Curie
d. X-rays 4. Planck
(a) a – 3, b – 2, c – 4, d – 1
(b) a – 2, b – 3, c – 1, d – 4
(c) a – 1, b –2, c – 3, d – 4
(d) a – 3, b – 2, c –1, d – 4
Ans: (a)


16. Solar system was discovered by (a) Kepler
(b) Galileo
(c) Copernicus
(d) Eratosthenes
Ans: (c)


17. Who is considered the inventor of the microphone?
(a) Dr. Cabin Carmon
(b) Dr. Joel Angel
(c) Graham Bell
(d) Stephen Hawking
(e) Bill Gates
Ans: (b)


18. Who first discovered ‘Bacterium’?
(a) Louis Pasteur
(b) Leuven Hawke
(c) Edward Jenner
(d) Jones Salk
Ans: (a)


19. Who among the following made the first automobile?
(a) Gottlieb Daimler (b) Henry Ford
(c) Rudolf Diesel (d) Karl Benz
Ans: (a)


20. Who discovered alpha and beta particle in the year 1899?
(a) Ernest Rutherford (b) Marie Curie
(c) J. J. Thomson (d) Antoine Bequerel
Ans: (c)


21. The law of radioactivity was propounded by-
(a) Rutherford (b) Madam Curie
(c) Henri Becquerel (d) Soddy and Fejens
Ans: (a)


22. The life cycle of human-malaria-parasite was first discovered in Anopheles
(a) Ronald Ross (b) Louis Pasteur
(c) Galileo (d) Jonas Sald
Ans: (d)


23. Who was the inventor of steam engine?
(a) Jameswatt (b) Austin (
c) Rudolf Diesel (d) Folton
Ans: (c)


24. Discovered about ‘Blood circulation’-
(a) Watson Crick (b) Edward Jenner
(c) William Harvey (d) Lister
Ans: (c)


25. Who discovered the genetic code?
(a) William Harvey
(b) Har Govind Khurana
(c) Louis Pasteur
(d) F. Venting
Ans: (a)


26. Who was the first to say that the earth is round?
(a) Copernicus (b) Aristotle
(c) Ptolemy (d) Strabo
Ans: (a)


27. Who gave the principle of Natural Selection?
(a) Lamarck (b) Charles Darwin
(c) Hayward (d) Benjamin Franklin
Ans: (c)


28. Who was the inventor of fountain pen?
(a) Waterman (b) Einman
(c) Lindemann (d) Franklin
Ans: (b)


29. Vaccination was invented by?
(a) Edward Jenner (b) Louis Pasteur
(c) Waiting (d) None of these
Ans: (d)


30. Who invented radioactivity?
(a) Satyendranath Bose
(b) Albert Einstein
(c) Robert Koch
(d) Henry Becquerel
Ans: (b)


31. Find the list (i) and (ii) and match the names of the scientists List I List II
(a) DNA. Structure I. Jacob and Monod
(b) A, B, O blood II. Barbara Mack Group Cleantalk
(c) Jumping genes III. Watson and Crick
(d) Regulatory genes IV. Landsteiner The correct answer number is
(a) (b) (c) (d)
(a) IV III I II
(b) III IV I II
(c) III IV II I
(d) IV III II I
Ans: (b) )


32. Who discovered the laws of motion?
(a) Archimedes (b) Newton
(c) Einstein (d) Darbin
Ans: (b)

DOWNLOAD PDF HERE 

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Bio Chemistry general science short questions

Next Story

Scientific Instruments physics objective questions

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)