Metallurgy

5 mins read

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by
(A) Oxygen and Iron (B) Oxygen and Silicon
(C) Silicon and Iron (D) Silicon and Aluminiu

2. The most abundant metal in the Earth’s crust is
(A) Zinc (B) Copper
(C) Aluminium (D) Iron
Ans. (C)

3. The most abundant element on the earth is–
(A) Calcium (B) Silicon
(C) Oxygen (D) Nitrogen
Ans. (C)

4. Bridgmanite is
(A) A bridge on the River Thames
(B) Name of a game
(C) Earth’s most abundant mineral
(D) Name of a music
Ans. (C)

5. Which of the following metal is found in Free State?
(A) Copper (B) Iron
(C) Tin (D) Lead
Ans. (A)

6. Which of the following metal is found in free state in nature?
(A) Aluminium (B) Gold
(C) Iron (D) Lead
Ans. (B)

7. Haematite is an ore/mineral of
(A) Zinc (B) Iron
(C) Lead (D) Manganese
Ans. (B)

8. Chromite is an ore/mineral of
(A) Zinc (B) Uranium
(C) Titanium (D) Chromium
Ans. (D)

9. Turquoise is an ore/mineral of
(A) Copper (B) Manganese
(C) Mercury (D) Tin
Ans. (A)

10. Malachite is an ore/mineral of
(A) Lead (B) Manganese
(C) Mercury (D) Copper
Ans. (D)

11. Sphalerite is an ore/mineral of
(A) Mercury (B) Molybdenum
(C) Zinc (D) Silver
Ans. (C)

12. Carnotite is an ore/mineral of
(A) Beryllium (B) Chromium
(C) Uranium (D) Copper
Ans. (C)

13. Manganite is an ore/mineral of
(A) Beryllium (B) Chromium
(C) Manganese (D) Copper
Ans. (C)

14. Cinnabar is an ore/mineral of
(A) Lead (B) Manganese
(C) Molybdenum (D) Mercury
Ans. (D)

15. Molybdenite is an ore/mineral of
(A) Molybdenum (B) Nickel
(C) Silver (D) Tin
Ans. (A)

16. Magnetite is an ore/mineral of
(A) Beryllium (B) Chromium
(C) Iron (D) Lead
Ans.(C)

17. Beryl is an ore/mineral of
(A) Nickel (B) Beryllium
(C) Lead (D) Tin
Ans. (B)

18. The common name of Lead (II) Sulphide is
(A) Borax (B) Epsom salt
(C) Galena (D) Brimstone
Ans. (C)

19. Pyrolusite is an ore/mineral of ___________.
(A) Mercury (B) Manganese
(C) Molybdenum (D) Lead
Ans. (B)

20. Ilmenite is an ore/mineral of _________.
(A) Titanium (B) Copper
(C) Lead (D) Manganese
Ans. (A)

21. Uraninite is an ore/mineral of _______.
(A) Zinc (B) Uranium
(C) Titanium (D) Aluminium
Ans. (B)

22. Aluminium is extracted from –
(A) Mica (B) Copper
(C) Bauxite (D) Gold
Ans. (C)

23. The ore of Aluminium is –
(A) Fluorspar (B) Bauxite
(C) Haematite (D) Chalco Pyrites
Ans. (B)

24. Most important ore of Lead is–
(A) Galena (B) Magnetite
(C) Pyrolusite (D) Siderite
Ans. (A)

25. Magnetite is –
(A) Fe2O3 (B) Fe3O4
(C) Fe2CO3 (D) 2Fe2O3.3H2O
Ans. (B)

26. Which one of the following is iron ore?
(A) Bauxite (B) Magnetite
(C) Lignite (D) Nitrite
Ans. (B)

27. Which one of the following Minerals does not contain Oxygen?
(A) Haematite (B) Bauxite
(C) Cryolite (D) Calcite
Ans. (C)

28. Ruby and Sapphire are the oxides of –
(A) Copper (B) Tin
(C) Iron (D) Aluminium
Ans. (D)

29. Of the following commonly used materials, the one that is not an alloy is
(A) Steel (B) Brass
(C) Bronze (D) Copper
Ans. (D)

30. Bronze is an alloy of–
(A) Copper and zinc (B) Tin and Zinc
(C) Copper and Tin (D) Iron and Zinc
Ans. (C)

31. Which of the following does not contain silver?
(A) German Silver (B) Horn Silver
(C) Ruby Silver (D) Lunar Silver
Ans. (A)

32. Brass contains –
(A) Copper and Zinc (B) Copper and Tin
(C) Copper and silver (D) Copper and Nickel
Ans. (A)

33. Which of the following metal forms Amalgam with other metals?
(A) Lead (B) Zinc
(C) Mercury (D) Copper
Ans. (C)

34. Amalgam is an alloy in which the base metal is–
(A) Aluminium (B) Mercury
(C) Copper (D) Zinc
Ans. (B)

35. German Silver contains following Metals –
(A) Copper, Zinc, Nickel
(B) Copper, Zinc, Silver
(C) Copper, Zinc, Aluminium
(D) Zinc, Silver Nickel
Ans. (A)

36. Percentage of carbon in steel ranges from–
(A) 0.1 to 1.5 (B) 1.5 to 3.0
(C) 3.0 to 4.0 (D) 4.0 to 6.0
Ans. (A)

37. The material used in electric heater is______
(A) Tungsten (B) Nichrome
(C) Brass (D) Steel
Ans. (B)

38. Fuse wire is made of an alloy of
(A) Tin and Lead (B) Tin and Copper
(C) Lead and Copper (D) Copper and Silver
Ans. (A)

39. Type of metals used in Printing, is an alloy of–
(A) Lead and Copper (B) Lead and Antimony
(C) Lead and Bismuth (D) Lead and Zinc
Ans. (B)

40. An alloy used in making heating elements for
electric heating devices is –
(A) Solder (B) Alloy steel
(C) Nichrome (D) German Silver
Ans. (C)

41. Shock absorbers are usually made up of steel as it?
(A) Is not brittle (B) Has lower elasticity
(C) Has Higher elasticity (D) Has no Higher elasticity
Ans. (C)

42. Which one of the following Metals is used to
Heat up the electric iron?
(A) Copper (B) Tungsten
(C) Nichrome (D) Tin
Ans. (C)

43. Which of the following is the purest commercial form of Iron?
(A) Pig Iron (B) Steel
(C) Stainless Steel (D) Wrought Iron
Ans. (D)

44. Which of the following is purest form of Iron?
(A) Steel (B) Cast Iron
(C) Wrought Iron (D) Pig iron
Ans. (C)

45. The Percentage of carbon in cast iron is –
(A) 3 to 5 (B) 0.1 to 0.25
(C) 0.5 to 1.5 (D) 6 to 8
Ans. (A)

46. The Iron ore which contains 72% of Iron is –
(A) Magnetite (B) Limonite
(C) Haematite (D) Siderite
Ans. (A)

47. Stainless Steel is an alloy of –
(A) Chromium and Carbon
(B) Chromium and iron
(C) Chromium, carbon and iron
(D) Chromium and iron
Ans. (C)

48. Hard Steel contains –
(A) 2 to 5% of carbon (B) 0.5 to 1.5% of carbon
(C) 0.1 to 0.4% of carbon (D) 0.01 to 0.04% of carbon
Ans. (B)

49. The manufacturing of iron from iron-ore
involves the process of
(A) Oxidation (B) Reduction
(C) Electrolysis (D) Fractional distillation
Ans. (B)

50. The use of Heat treatment of ore that includes
smelting and roasting is termed as–
(A) Cry metallurgy (B) Pyrometallurgy
(C) Electrometallurgy (D) Hydrometallurgy
Ans. (B)

51. Heating of ore in the absence of air below its
melting point is called–
(A) Leaching (B) Roasting
(C) Smelting (D) Calcination
Ans. (D)

52. Froth Floatation process is used for the metallurgy of –
(A) Sulphide ore (B) Oxide ore
(C) Sulphate ore (D) Chloride ore
Ans. (A)

53. Aluminium can be purified by–
(A) Oxidation (B) Electrolysis
(C) Ozonolysis (D) Distillation
Ans. (B)

54. Ultra purification of a metal is done by–
(A) Slugging (B) Leaching
(C) Zone Melting (D) Smelting
Ans. (C)

55. Which material is used in the manufacturing of electric heater coil?
(A) Copper (B) Iron
(C) Nickel (D) Nichrome
Ans. (D)

56. Which of the following cloth will readily catch fire?
(A) Cotton cloth (B) Polyester cloth
(C) Acrylic cloth (D) Nylon cloth
Ans. (A)

57. Which of the following are the main
components of stainless steel?
(A) Iron and carbon (B) Silver
(C) Iron, chromium and nickel
(D) Iron and nickel
Ans. (C)

58. Which of the following pairs is Incorrect?
I. Haematite : Iron
II. Pitchblende : Copper
III. Monazite : Thorium
(A) Only I (B) Only II
(C) Only I and II (D) Only I and III
Ans. (B)

59. Which of the following is an ore of Aluminium?
(A) Galena (B) Cryolite
(C) Cinnabar (D) Epsom salt
Ans. (B)

60. What are the main components of Brass alloy?
(A) Copper and Zinc
(B) Copper and Strontium
(C) Copper, Zinc and Nickel
(D) Copper and Nickel
Ans. (A)

61. Which of the following is an ore of iron?
(A) Dolomite (B) Epsom salt
(C) Siderite (D) Galena
Ans. (C)

62. What are the main components of Bronze alloy?
(A) Copper and Zinc (B) Copper and Tin
(C) Zinc and Nickel (D) Aluminium and Nickel
Ans. (B)

63. ________ is made by mixing iron with carbon and
metals like chromium, nickel and manganese.
(A) Ship (B) Stainless steel
(C) Rust (D) Ozone
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Periodic table

Next Story

Metals, Non-metals & Semimetals

Latest from Blog

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)

Redox Reactions

1. What happens in an Oxidation reaction? (A) Protons are lost (B) Electrons are lost (C)