Metals, Non-metals & Semimetals

22 mins read

1. Identify the metal which is Non-toxic in nature–
(A) Gold (B) Cadmium
(C) Cobalt (D) Chromium
Ans. (A)

2. the Main constituent of liquid bleach is –
(A) Hydrochloric acid (B) Sodium chloride
(C) Sodium hypochlorite (D) Sodium hypochlorite
Ans. (D)

3. Caustic Soda is –
(A) Deliquescent (B) Oxidant
(C) Reductant (D) Efflorescent
Ans. (A)

4. Which of the following is used in welding broken
pieces of iron rails and parts of machine–
(A) Aluminium sulphate (B) Solder
(C) Aluminium powder (D) None of these
Ans. (C)

5. Hydrogen sulphide is a–
(A) Colourless, odourless gas
(B) Yellowish gas with a pungent odour
(C) Reddish-brown gas with fishy odour
(D) Colourless gas with rotten egg smell
Ans. (D)

6. Tip of match stick contains –
(A) Phosphorous penta oxide
(B) White phosphorous
(C) Red phosphorous
(D) Phosphorous trichloride
Ans. (C)

7. Match Stick uses the allotrope of Phosphorous–
(A) Any Phosphorous (B) Red phosphorous
(C) Black Phosphorous (D) Purple Phosphorous
Ans. (B)

8. Most abundant inert gas in the atmosphere is
(A) He (B) Ne (C) Kr (D) Ar
Ans. (D)

9. Green colour seen in the firework display, is due
to the chloride salt of–
(A) Sodium (B) Calcium
(C) Barium (D) Strontium
Ans. (C)

10. Which of the following will displace Hydrogen from acids to form salts?
(A) S (B) Na (C) Ag (D) P
Ans. (B)

11. Liquid Chemical used for artificial rain or cloud seeding–
(A) Silver iodide (AgI) (B) Sodium chloride (NaCl)
(C) Dry ice (solid CO2) (D) All the these
Ans. (D)

12. The inert gas used as beacon Light is –
(A) Krypton (B) Argon
(C) Helium (D) Neon
Ans. (D)

13. Hydrogen was discovered by –
(A) Boyle (B) Charles
(C) Cavendish (D) Priestley
Ans. (C)

14. Gas used in the production of vegetable ghee is–
(A) Hydrogen (B) Helium
(C) Oxygen (D) Nitrogen
Ans. (A)

15. Ozone Contains–
(A) Only oxygen (B) Oxygen and nitrogen
(C) Hydrogen and carbon (D) Oxygen and carbon
Ans. (A)

16. Ozone is represented as _____.
(A) O3 (B) H2O2
(C) Cl2O (D) N2O
Ans. (A)

17. A white solid ‘A’ gives off a gas that turns lime water milky. The residue is yellow but
turns white on cooling. Now the solid is–
(A) Zinc sulphate (B) Zinc carbonate
(C) Lead sulphate (D) Lead carbonate
Ans. (B)

18. Which of the following can not be formed
(A) He+2 (B) He+
(C) He (D) He2
Ans. (D)

19. Chemical name of bleaching powder is–
(A) Calcium chlorate
(B) Calcium hypochlorite
(C) Calcium chloro hypochlorite
(D) Calcium dichloride
Ans. (B)

20. Which one among the following is used
commonly in the dehydration of water?
(A) Bleaching powder (B) Alum
(C) Borax (D) Soda powder
Ans. (A)

21. Which one of the following is odd–
(A) Chalk (B) Slaked lime
(C) Limestone (D) Marble
Ans. (B)

22. Lime water becomes milky when exposed to
air due to the presence of –
(A) Carbon dioxide (B) Nitrogen
(C) Oxygen (D) Sulphur dioxide
Ans. (A)

23. Which of the following gas is coloured?
(A) Oxygen (B) Nitrogen
(C) Chlorine (D) Hydrogen
Ans. (C)

24. Chemically Lime water is –
(A) Calcium Hydroxide (B) Sodium Carbonate
(C) Sodium Hydroxide (D) Calcium carbonate
Ans. (A)

25. Which gas is used as a fire extinguisher?
(A) Carbon dioxide (B) Carbon monoxide
720 Chemistry Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd.
(C) Carbon suboxide (D) Sulphur dioxide
Ans. (A)

26. Mercury is a –
(A) Solid metal (B) Liquid metal
(C) Solid nonmetal (D) Liquid nonmetal
Ans. (B)

27. What is dry ice?
(A) Dry ice without water (B) Benzoic acid
(C) Glacial acetic acid (D) Solid carbon dioxide
Ans. (D)

28. Diamond does not conduct electricity, because
(A) It’s structure is very compact
(B) It is of crystalline nature
(C) There are only carbon atoms, present in it
(D) No free electrons are present in it
Ans. (D)

29. Charcoal is used in water treatment as a/an–
(A) Solvent (B) Absorbent
(C) Coagulant (D) Adsorbent
Ans. (D)

30. The gas which turns into Liquid at the Lowest
temperature among the following is–
(A) Hydrogen (B) Oxygen
(C) Helium (D) Nitrogen
Ans. (A)

31. Heavy water means–
(A) Water which is used in heavy industries.
(B) Distilled water
(C) Water containing Maximum density
(D) Water containing salts of calcium and Magnesium
Ans. (C)

32. What is the chemical composition of Heavy Water?
(A) H2
O (B) HDO
(C) D2
O (D) H2O2
Ans. (C)

33. Soda water contains –
(A) SO2 (B) NO2
(C) H2 (D) CO2
Ans.(D)

34. Which of the following is used for making smoke bombs?
(A) Sulphur (B) Phosphorous
(C) Hydrogen (D) Carbon
Ans. (B)

35. Hydrogen Peroxide is an effective Sterilizing
agent. Which one of the following products is
formed when it readily loses active oxygen?
(A) Water (B) Hydrogen
(C) Ozone (D) Nascent hydrogen
Ans. (A)

36. In deep sea diving, divers use a mixture of
gases consisting of oxygen and–
(A) Argon (Ar) (B) Helium (He)
(C) Helium (He) and nitrogen (N)
(D) Hydrogen (H)
Ans. (C)

37. The Gas dissolved in water that makes it basic is?
(A) Hydrogen (B) Carbon dioxide
(C) Sulphur dioxide (D) Ammonia
Ans. (D)

38. Which metal is extracted from Seawater?
(A) Potassium (B) Aluminium
(C) Magnesium (D) Beryllium
Ans. (C)

39. Silicone is a Polymer of–
(A) Silicon Tetra Chloride
(B) Dialkyl dichloro silane
(C) Silane (D) Tetra alkyl silane
Ans. (B)

40. Which one of the following gases mixed oxygen
in aqualungs used by divers for breathing?
(A) Methane (B) Nitrogen
(C) Helium (D) Hydrogen
Ans. (C)

41. Which of the oxide is neutral?
(A) CO (B) SnO2
(C) ZnO (D) SiO2
Ans. (A)

42. Which of the following oxide is amphoteric in character?
(A) CaO (B) CO2
(C) SiO2 (D) SnO2
Ans. (D)

43. Which one of the following is a biochemical sediment rock?
(A) Marble (B) Coal
(C) Granite (D) Slate
Ans. (B)

44. Which one of the following element is an Example of noble gas?
(A) Nitrogen (B) Hydrogen
(C) Chlorine (D) Helium
Ans. (D)

45. Which one of the following is not a form of carbon?
(A) Graphite (B) Charcoal
(C) Soot (D) Haematite
Ans. (D)

46. Percentage of Lead in Lead Pencils is –
(A) 0 (B) 31-66
(C) 40 (D) 80
Ans. (A)

47. The material used in the manufacture of Lead pencil is–
(A) Graphite (B) Lead
(C) Carbon (D) Mica
Ans. (A)

48. P laster of Paris is made by the Partial dehydration of–
(A) Green vitriol (B) Blue vitriol
(C) Gypsum salt (D) Epsom salt
Ans. (C)

49. Which among the following halogens is the most reactive?
(A) Fluorine (B) Bromine
(C) Iodine (D) Chlorine
Ans. (A)

50. Non-metal found in Liquid State–
(A) Bromine (B) Nitrogen
(C) Fluorine (D) Chlorine
Ans. (A)

51. Which silver salt is used for making film of photography?
(A) Silver bromide (B) Silver chloride
(C) Silver sulphate (D) Silver nitrate
Ans. (A)

52. The chemical name of Hypo commonly used in Photography is–
(A) Sodium thiosulphate(B) Sodium nitrate
(C) Sodium chloride (D) Silver nitrate
Ans. (A)

53. Silver halides are used in the photographic plate because they are–
(A) Oxidised in air (B) Soluble in Hyposolution
(C) Reduced by Light (D) Totally colourless
Ans. (C)

54. Chemically ‘Philosopher Wool’ is a–
(A) Zinc oxide (B) Calcium oxide
(C) Aluminium oxide (D) Magnesium
Ans. (A)

55. Oxygen is a–
(A) Reducing agent
(B) Combustion nourishing
(C) Constituent of all gas
(D) Inflammable gas
Ans. (B)

56. Carbon monoxide is an inflammable gas which
one of the following is also inflammable?
(A) Helium (B) Nitrogen
(C) Oxygen (D) Hydrogen
Ans. (D)

57. Select the incorrect statement regarding the carbon compounds –
(A) They have low melting and boiling Point
(B) Insoluble in water
(C) These are not easily combustible
(D) They mainly contain carbon and Hydrogen.
Ans. (C)

58. Chemical Name of common salt is–
(A) Sodium chloride (B) Sodium nitrate
(C) Ammonium chloride(D) Calcium chloride
Ans. (A)

59. Sodium chloride or Table salt occurs in nature as the mineral:
(A) Sylvite (B) Talc
(C) Halite (D) Sphalerite
Ans. (C)

60. Sodium carbonate is commonly known as–
(A) Baking soda (B) Washing soda
(C) Caustic soda (D) Caustic potash
Ans. (B)

61. Chemical formula of washing soda is–
(A) Na2SO4.10H2O (B) NaHCO3
(C) Na2CO3.10H2O (D) Ca(OH)2
Ans. (C)

62. The common name of sodium bicarbonate is_____.
(A) Baking soda (B) Borax
(C) Bleach (D) Epsom salt
Ans. (A)

63. Chemical name of baking soda is–
(A) Sodium carbonate (B) Sodium bicarbonate
(C) Sodium chloride (D) Sodium nitrate
Ans. (B)

64. What is baking soda?
(A) Aluminium bicarbonat (B) Sodium isolate
(C) Sodium bicarbonate (D) Aluminium sulphate
Ans. (C)

65. Mortar is a mixture of water, sand –
(A) Slaked lime (B) Quick Lime
(C) Lime Stone (D) Gypsum
Ans. (A)

66. Most commonly bleaching agent is –
(A) Carbon dioxide (B) Alcohol
(C) Chlorine (D) Sodium Chloride
Ans. (C)

67. Helium gas is filled in the balloon instead of Hydrogen because its–
(A) Lighter than Hydrogen
(B) More abundant than Hydrogen
(C) Non-Combustible (D) More stable
Ans. (C)

68. Why Helium gas used in balloons?
(A) Its atomic number is two
(B) Its Lighter than air
(C) It’s one of the constituents of water
(D) It’s a noble gas
Ans. (B)

69. A balloon filled with Helium rises in air because–
(A) Air exerts on upward force on the balloon.
(B) The balloon is weightless
(C) Helium is less dense than air
(D) Helium pushes down the air below the balloon.
Ans. (C)

70. Which gas is filled in balloons?
(A) Hydrogen (B) Helium
(C) Carbon dioxide (D) Oxygen
Ans. (B)

71. Which of the following Noble gas can form compounds?
(A) Helium (B) Argon
(C) Xenon (D) Krypton
Ans. (C)

72. The maximum density of water is at–
(A) 1000C (B) 00C
(C) 40C (D) 2730C
Ans. (C)

73. White Phosphorous is placed under the–
(A) Ammonia (B) Coldwater
(C) Alcohol (D) Kerosene
Ans. (B)

74. Commonly sodium is kept under the–
(A) Alcohol (B) Water
(C) Ammonia (D) Kerosene oil
Ans. (D)

75. Which of the following can be used as an anesthetic?
(A) NH3 (B) NO
(C) NO2 (D) N2O
Ans. (D)

76. Dry powder fire extinguisher contains –
(A) Sand
(B) Sand and sodium carbonate
(C) Sand and potassium carbonate
(D) Sand and sodium bicarbonate
Ans. (D)

77. No. of unpaired electron in inert gas is
(A) zero (B) 8 (C) 4 (D) 18
Ans. (A)

78. Noble gas used in the treatment of cancer is–
(A) Helium (B) Argon
(C) Krypton (D) Radon
Ans. (D)

79. Old oil painting becomes black due to the formation of–
(A) Cu2S (B) PbS
(C) CaS (D) Na2S
Ans. (B)

80. Which of the following is the second most
abundant element on the surface of sun beside Hydrogen?
(A) Helium (B) Neon
(C) Argon (D) Oxygen
Ans. (A)

81. What is Asbestos?
(A) Calcium magnesium silicate
(B) Alumina
(C) Calcium silicate (D) Magnesium silicate
Ans. (A)

82. At room temperature, the metal that remains liquid is:
(A) Mercury (B) Platinum
(C) Lead (D) Zinc
Ans. (A)

83. If the bullets could not be removed from
gunshot injury of a man, it May cause poisoning by–
(A) Mercury (B) Lead
(C) Iron (D) Arsenic
Ans. (B)

84. The ratio of pure gold in 18-carat gold is –
(A) 100% (B) 80%
(C) 75% (D) 60%
Ans. (C)

85. Purity of gold is expressed in terms of carat Purest form of gold is–
(A) 24 Carat (B) 99.6 Carat
(C) 91.6 Carat (D) 22 Carat
Ans. (A)

86. The King of metal is –
(A) Gold (B) Silver
(C) Iron (D) Aluminum
Ans. (A)

87. Standard 18 carat Gold sold in the Market is –
(A) 82 parts of gold and 18 parts of Metal
(B) 18 parts of gold and 82 parts other metal
(C) 18 parts gold and 6 parts other metal
(D) 9 parts gold and 15 parts other metal
Ans. (C)

88. Which one of the following is known as the brown coal?
(A) Anthracite (B) Bituminous
(C) Coke (D) Lignite
Ans. (D)

89. Which one of the following is not a coal variety?
(A) Bituminous (B) Lignite
(C) Peat (D) Dolomite
Ans. (D)

90. Which of the following elements behave
chemically both as Metal and a Non-metal?
(A) Argon (B) Carbon
(C) Xenon (D) Boron
Ans. (D)

91. Which of the following metal has maximum electrical conductivity?
(A) Copper (B) Aluminium
(C) Silver (D) Lead
Ans. (C)

92. Illumination of Metal is caused by the –
(A) High density due to close packing of atoms
(B) Highly Polished
(C) Reflection of Light due to presence of free electrons
(D) Absorption of Light due to presence of sockets.
Ans. (C)

93. Heavy metals got their names because
compared to others atoms they have
(A) Higher atomic mass (B) Higher atomic radii
(C) Higher densities (D) Higher atomic number
Ans. (C)

94. Which of the following is the worst conductor?
(A) Iron (B) Lead
(C) Silver (D) Gold
Ans. (B)

95. Which metal is protected by the layer of its own oxide?
(A) Silver (B) Iron
(C) Aluminium (D) Calcium
Ans. (C)

96. The ore of only two metals that are Non–Silver
in colour, they are–
(A) Nickel and zinc (B) Copper and gold
(C) Palladium and platinum
(D) Sodium and magnesium
Ans. (B)

97. The Soft Silvery Metallic element which ionizes
easily when heated or exposed to Light and it
present in atomic clocks is–
(A) Californium (B) Cesium
(C) Calcium (D) Cerium
Ans. (B)

98. Which one of the following metals cannot be
used as an electromagnet?
(A) Iron (B) Copper
(C) Nickel (D) Cobalt
Ans. (B)

99. Quartz is a type of –
(A) Silicon dioxide (B) Sodium silicate
(C) Aluminium oxide (D) Magnesium carbonate
Ans. (A)

100. Which one of the following is used in Pencils?
(A) Charcoal (B) Graphite
(C) Sulphur (D) Phosphorus
Ans. (B)

101. In Graphite, layers are held together by–
(A) Vander waal forces (B) Metallic bond
(C) Ionic bond (D) Covalent bond
Ans. (A)

102. Which one among the following is Lubricant?
(A) Germanium (B) Sulphur
(C) Graphite (D) Indium
Ans. (C)

103. Diamond is harder than Graphite because of–
(A) Difference of layers of atom
(B) Tetrahedral structure of diamond
(C) Difference of crystalline structure
(D) None of these
Ans. (C)

104. One carat of Diamond is equal to –
(A) 100 mg (B) 150 mg
(C) 200 mg (D) 250 mg
Ans. (C)

105. Which of the following property is generally found in non-metals?
(A) Brittleness (B) Conductivity
(C) Ductility (D) Malleability
Ans. (A)

106. Fire-Fighting clothes are made from–
(A) Mica (B) Asbestos
(C) Talc (D) Steatite
Ans. (B)

107. Fullerene is a newly discovered crystalline carbon allotrope contains–
(A) 100 C atoms (B) 80 C atoms
(C) 60 C atoms (D) 40 C atoms
Ans. (C)

108. Chile saltpetre is the common name of–
(A) Potassium Nitrate (B) Sodium Nitrate
(C) Sodium Nitrite (D) Potassium Nitrite
Ans. (B)

109. Which among the following elements is a liquid at room temperature?
(A) Phosphorus (B) Mercury
(C) Sodium (D) Aluminium
Ans. (B)

110. Wh ich among the following is white phosphorus?
(A) P1 (B) P6 (C) P4 (D) P5
Ans. (C)

111. Alkali metals can
(A) Be highly unstable at room temperature
(B) Vaporize at room temperature
(C) Easily gain electrons
(D) Easily lose electrons
Ans. (D)

112. Which among the following has the maximum density?
(A) Water (B) Ice
(C) Ethylene (D) Acetone
Ans. (A)

113. Who discovered Nitrogen?
(A) Faraday (B) Heisenberg
(C) Hooke (D) Rutherford
Ans. (D)

114. Which of the following gases is present in the atmosphere can be detected by its odour?
(A) Ethane (B) Sulphur dioxide
(C) Hydrogen (D) Carbon monoxide
Ans. (B)

115. If the water smells bad, then that odour can be removed by adding
(A) Alum (B) Bleach
(C) Activated carbon
(D) Deactivated nitrogen
Ans. (C)

116. Which of these is not a macronutrient for Plants?
(A) Nitrogen (B) Phosphorous
(C) Potassium (D) Chlorine
Ans. (D)

117. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Platinum (B) Carbon
(C) Cobalt (D) Krypton
Ans. (D)

118. Why do metals conduct electricity?
(A) Because of low melting point
(B) Because of high tensile strength
(C) Because of free electrons
(D) Because of high atomic density
Ans. (C)

119. The density of water is maximum at ______.
(A) 12 degree celsius (B) 8 degree celsius
(C) 4 degree celsius (D) 0 degree celsius
Ans. (C)

120. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Bromine (B) Zinc
(C) Lead (D) Calcium
Ans. (A)

121. Heavy water is_____.
(A) Monoterium oxide (B) Polyterium oxide
(C) Deuterium oxide (D) Trislum oxide
Ans. (C)

122. Solid carbon dioxide is known as ________.
(A) Hypo (B) Borax
(C) Alum (D) Dry ice
Ans. (D)

123. Who discovered Oxygen?
(A) Carl Scheele (B) Hooke
(C) Heisenberg (D) Williams
Ans. (A)

124. Which of the following gases is known as “Laughing Gas”?
(A) Nitrous oxide (B) Nitrogen peroxide
(C) Nitrogen (D) Nitric oxide
Ans. (A)

125. Which of the following statement is false?
(A) Radon is obtained from the decay of radium.
(B) Helium is an inert gas
(C) Xenon is the most reactive among the rare gases
(D) The most abundant rare gas found in the atmosphere is Radon.
Ans. (D)

126. The Chemical formula of Cadmium nitrate is_____.
(A) Cd(NO3)2 (B) CdNO3
(C) Cd2(NO4C)2 (D) Cd2NO3
Ans. (A)

127. The common name of hydrogen peroxide is
(A) Borax (B) Bleach (liquid)
(C) Baking soda (D) Gypsum
Ans. (B)

128. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Sodium (B) Tin
(C) Radon (D) Radium
Ans. (C)

129. Barium loses ____ electrons to achieve noble
gas electron configuration.
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
Ans. (B)

130. The common name of sodium tetraborate decahydrate is _____.
(A) Epsom salt (B) Gypsum
(C) Borax (D) Galena
Ans. (C)

131. The Chemical formula of Ammonium dichromate is _____.
(A) (NH4)2Cr2O7 (B) (NH4)CrO3
(C) (NH4)Cr2O3 (D) (NH4)2Cr2O3
Ans. (A)

132. Which gas among the following used as an anaesthetic?
(A) Methane (B) Carbon dioxide
(C) Nitrous oxide (D) Nitrogen
Ans. (C)

133. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Titanium (B) Tungsten
(C) Argon (D) Nickel
Ans. (C)

134. The common name of sulphur is
(A) Freon (B) Galena
(C) Lime (D) Brimstone
Ans. (D)

135. The Chemical formula of Aluminium Chloride is _____.
(A) AlCl (B) AlCl2
(C) AlCl3 (D) Al2Cl3
Ans. (C)

136. The Chemical formula of Ammonium Oxalate is _____.
(A) (NH4)2C2O4 (B) (NHD)2CO4
(C) (NHD)2C2O4 (D) (NHD)2C2O3
Ans. (A)

137. Chemical Formula of Water is _____
(A) O2 (B) N2O
(C) NaOH (D) H2O
Ans. (D)

138. The Chemical formula of Ammonium sulphate is
(A) NH4SO4 (B) (NH4)2SO3
(C) NH4SO3 (D) (NH4)2SO4
Ans. (D)

139. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Platinum (B) Sodium
(C) Antimony (D) Krypton
Ans. (D)

140. The common name of Magnesium Sulphate heptahydrate is
(A) Epsom salt (B) Borax
(C) Gypsum (D) Lime
Ans. (A)

141. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Helium (B) Potassium
(C) Tungsten (D) Sulphur
Ans. (A)

142. The chemical formula of Ammonia is _____ .
(A) NH4+ (B) NH
(C) NH2 (D) NH3
Ans. (D)

143. Who discovered Fullerene (an allotrope of carbon)?
(A) K Scheele (B) Richard Smalley
(C) Faraday (D) Heisenberg
Ans. (B)

144. Which of the following is not a Halon gas?
(A) Methane (B) Carbon tetrachloride
(C) Iodomethane (D) Bromomethane
Ans. (A)

145. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Tin (B) Hydrogen
(C) Carbon (D) Sodium
Ans. (B)

146. The Chemical formula of Ammonium chloride is ___________.
(A) (NH(D)2Cl (B) NH4Cl3
(C) NH4Cl2 (D) NH4Cl
Ans. (D)

147. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Iron (B) Nitrogen
(C) Iodine (D) Lead
Ans.(B)

148. The filament of the electric bulb is made of _____.
(A) Magnesium (B) Lead
(C) Tin (D) Tungsten
Ans. (D)

149. Chemical formula of Ammonia is _______.
(A) PH3 (B) NO2
(C) AlN (D) NH3
Ans. (D)

150. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Oxygen (B) Platinum
(C) Sodium (D) Tin
Ans. (A)

151. Chemical Formula of Aluminium Nitride is
(A) AN (B) AlN
(C) AlNi (D) ANi
Ans. (B)

152. NaHCO3 is chemical formula for ___________.
(A) Borax (B) Vinegar
(C) Lime (D) Baking soda
Ans. (D)

153. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Chromium (B) Hydrogen
(C) Zinc (D) Silver
Ans. (B)

154. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Boron (B) Calcium
(C) Neon (D) Gold
Ans. (C)

155. The Chemical formula of Ammonium nitrate is ___________.
(A) (NHB)2NO3 (B) NH4NO3
(C) NH4(NOC)2 (D) NH2NO3
Ans. (B)

156. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Xenon (B) Iodine
(C) Barium (D) Magnesium
Ans. (A)

157. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Titanium (B) Sulphur
(C) Argon (D) Zinc
Ans. (C)

158. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Oxygen (B) Gold
(C) Silver (D) Manganese
Ans. (A)

159. What is washing soda?
(A) Aluminium bicarbonate
(B) Sodium bicarbonate
(C) Aluminium sulphate
(D) Sodium carbonate
Ans. (D)

160. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Zinc (B) Titanium
(C) Sulphur (D) Fluorine
Ans. (D) (SSC CHSL 2016)
Exp: In the given options Fluorine is nonmetal so it has
lowest melting point. Non- metals have low melting point
compared to metals. Sulphur has higher melting point
compared to fluorine.
161. Which of the following is false?
(A) Hydrogen atom is roughly a third of the mass
of tritium
(B) Deuterium is called heavy hydrogen
(C) Deuterium atom has 1 neutron
(D) Protium is the rarest isotope of hydrogen
Ans. (D) (SSC CHSL 2016)
Exp: Hydrogen has three isotopes. These are called –
(i) Protium or ordinary hyrdogen [ 1
1H]– it is most
abundant isotope of hydrogen.
Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd. Chemistry 731
(ii) Deuterium or heavy hydrogen [ 2
1H or D].
(iii) Tritium [ 3
1H or T] :- It is the least abundant of all
isotopes of hydrogen. Atomic properties of isotopes
of Hydrogen.
Property H D T
Relative(%) 99.985 0.0156 10–15
Abundance
Relative Atomic 1.007825 2.014102 3.016049
Mass(gmol–1)
162. Zeolite is
(A) Hydrated ferric oxide
(B) Hydrated sodium aluminium silicate
(C) Sodium hexametaphosphate
(D) Sodium tetraborate
Ans. (B) (SSC CGL 2016)
Exp : Hydrated sodium aluminium silicates,
(Na2Al2Si2O8.xH2O) is known as Zeolite. It has property
of exchanging Ca+2 and Mg+2 ions present in hard water
with sodium present in it. Zeolite can be represented by
the general formula Na2Z where Z = Al2Si2O8. xH2O.
163. Helium is added to the oxygen supply of deep
sea divers because it is_______
(A) Less poisonous than nitrogen
(B) Lighter than nitrogen
(C) Readily miscible with oxygen
(D) Less soluble in blood than nitrogen at high pressure
Ans. (D) (SSC CGL 2016)
Exp: Helium-Oxygen mixture is used by deep sea divers
in preference to nitrogen oxygen mixture because of its
very low solubility in blood.
164. Water is used in a hot water bag because
(A) It is easily available
(B) It has high specific gravity
(C) It has high specific heat
(D) It is a liquid substance
Ans. (C) (SSC CGL 2016)
Exp: Water is used in hot water bag because it has high
specific heat. The specific heat of water is 1 calorie/
gramºC or 4.186 joule/gramºC which is higher than any
other common substance.
165. What is contained in Chlorophyll ?
(A) Sodium (B) Potassium
(C) Manganese (D) Magnesium
Ans. (D) (SSC CGL 2016)
Exp: Magnesium metal in the form of Mg+2 ions are present
in chlorophyll a, the green colour pigment of plants, which
absorb light and is essential for photosynthesis.
166. What is the product formed when sodium
bicarbonate is heated strongly?
(A) Sodium carbonate (B) Sodium hydroxide
(C) Sodium peroxide (D) Sodium monoxide
Ans. (A) (SSC CGL 2016)
Exp: When sodium bicarbonate (NaHCO3) is strongly
heated it gives sodium carbonate.
2NaHCO3
  Na2CO3 + CO2 + H2O
167. The most pure form of carbon among the options is
(A) Anthracite (B) Lampblack
(C) Graphite (D) Wood Charcoal
Ans. (C) (SSC CGL 2016)
Exp: The most pure form of carbon among the options is
graphite because other forms of elemental carbon like
carbon black, coke and charcoal are all impure. Anthracite
has 90–95% carbon content.
168. Activated Charcoal is used to remove colouring
matter from pure substances by ____.
(A) Bleaching (B) Oxidation
(C) Adsorption (D) Reduction
Ans. (C) (SSC CGL 2016)
Exp: Charcoal is an amorphous allotropic form of carbon.
Charcoal is highly porous substance and can adsorb many
times their own volume of gases. Its adsorption capacity
can be further increased by heating at 1273K in a current
of super heated steam. Charcoal thus prepared is called
activated charcoal.
169. Silica gel is a
(A) Moisturizer (B) Flavouring agent
(C) Drying agent (D) Delicious food
Ans. (C) (SSC CGL 2016)
Exp: Silica gel acts as drying agent. Silica gel is a amorphous
form of silica or Silicon dioxide (SiO2). It is very porous
and it contains about 4% water. To protect
merchandise from moisture during storage, small
packets of dry silica gel are placed in packing boxes.
170. Silver gets corroded due to _______ in air.
(A) Oxygen (B) Hydrogen sulphide
(C) Carbon dioxide (D) Nitrogen
Ans. (B) (SSC CGL 2016)
Exp: Silver gets corroded by reacting with hydrogen Sulphide
in the air to form black Silver Sulphide compound.
171. Which of the metals has the maximum thermal
conductivity?
(A) Iron (B) Aluminium
(C) Silver (D) Copper
Ans. (C) (SSC CGL 2016)
Exp: Silver metal has maximum thermal conductivity in
the given options. Increasing order of thermal conductivity
at 25ºC for various metals.
Platinum < Iron < Tungsten < Aluminium < Gold < Copper < Silver. 732 Chemistry Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd. 172. Which one of the following forms of phosphorous is most reactive? (A) Black Phosphorous (B) White Phosphorous (C) Voilet Phosphorous (D) Red Phosphorous Ans. (B) (SSC CGL 2016) Exp: Three main allotropic form of Phosphorous are (A) White phosphorous , (B) Red phosphorous (C) Black phosphorous. White phosphorous is more reactive than the other because of angular strain in P4 molecule where the angles are only 60° in other forms. 173. Magnesium is a constituent metal of ______________. (A) Chlorophyll molecule (B) DNA (C) Mitochondria (D) Ribosomes Ans. (A) (SSC CGL 2016) Exp: Magnesium is a constituent metal of chlorophyll molecule. 174. Name the gas used in preparation of bleaching powder (A) Oxygen (B) Hydrogen (C) Nitrogen (D) Chlorine Ans. (D) (SSC CGL 2016) Exp:When chlorine gas is passed through dry slaked lime, bleaching powder (CaOCl2) is formed. It is also called chloride of lime. Its chemical name is Calcium OxyChloride. Ca(OH)2 + Cl2  CaOCl2+ H2O 175. Phosphorous is kept in water because (A) Its ignition temperature is very high (B) Its ignition temperature is very low (C) Its critical temperature is high (D) Its critical temperature is low Ans. (B) (SSC CGL 2016) Exp: White phosphorus (P4) has very low ignition temperature (303 K) and therefore it catches fire in air so it is generally stored in under water. 176. In arc welding Argon is used because of its (A) Low reactivity with metal (B) Ability to lower the melting point of the metal (C) High flammability (D) High calorific value Ans. (A) (SSC CGL 2016) Exp: Argon is used to protect metal surfaces from oxidation during the welding of steel. It is used to provide an inert atmosphere in metallurgical processes. 177. Inert gases are (A) Miscible with water (B) Not stable (C) Chemically unreactive (D) Chemically very active Ans. (C) (SSC CGL 2016) Exp: The group 18 consist of elements He, Ne, Ar, Kr, Xe, and Rn. These gases at ordinary temperature do not have chemical reactivity and therefore, they are called inert gases. 178. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution? (A) Diesel (B) Kerosene (C) Hydrogen (D) Coal Ans. (C) (SSC CGL 2016) Exp: Hydrogen is used as an efficient fuel because It has many advantages over conventional fossil fuels. It does not produce any pollution and releases larger energy per unit mass of fuel in comparison to gasolene and other fuels. 2H2 + O2  2H2O 179. Which of the following is the most important raw material for generation of power in India? (A) Mineral Oil (B) Natural Gas (C) Uranium (D) Coal Ans. (D) (SSC CGL 2016) Exp: In India, coal is the bulk of primary energy contributor with 56.90% share. 180. The purest form of water in nature is (A) Rain water (B) Lake water (C) River water (D) Sea water Ans. (A) (SSC CGL 2016) Exp: The purest form of water in nature is rain water. 181. Highest percentage of carbon is found in which form of coal? (A) Anthracite (B) Bituminous (C) Peat (D) lignite Ans. (A) (SSC CGL 2016) Exp: Highest percentage of carbon is found in Anthracite coal. It contains 92-98% carbon. 182. Which one of the following is a good electrical conductor? (A) Graphite (B) Diamond (C) Peat (D) Charcoal Ans. (A) (SSC CGL 2016) Exp: Since only three electrons of each carbon are used in making hexagonal rings in graphite, fourth valence electron of each carbon is free to move. This makes graphite a good conductor of heat and electricity. 183. Which of the following acts as best adsorbent? (A) Charcoal (B) Activated Charcoal (C) Activated Coconut Charcoal (D) Carbon black Ans. (C) (SSC CGL 2016) Exp: In the given options, activated coconut charcoal acts as best adsorbent. It has predominantly pores in micro pore range. Almost 85-90% surface are of a coconut shell exist as micropores. These small pores match the size of contaminant molecules in drinking water and therfore are very effective in trapping them. Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd. Chemistry 733 184. Which of the following metal has the least melting point? (A) Gold (B) Silver (C) Mercury (D) Copper Ans. (C) [SSC CHSL 2014] Exp: Mercury metal has the lowest melting point because it is found in liquid state at room temperature. 185. Which of the following elements has the lowest melting point? (A) Iodine (B) Lead (C) Tin (D) Mercury Ans. (D) (SSC CHSL 2016) Exp: Mercury metal has the lowest melting point because it is found in liquid state at room temperature. 186. Which is the highest quality of hard coal? (A) Anthracite (B) Bituminous (C) Lignite (D) Peat Ans. (A) (SSC CGL 2016) Exp: Anthracite coal is much harder than other forms of coal, so it is known as hard coal. It contains about 90- 95% Carbon. 187. Which of the following metal is the heaviest? (A) Iron (B) Silver (C) Nickel (D) Osmium Ans. (D) (SSC CPO 2017) Exp: Osmium is the heaviest element in periodic table as it has the highest density. 188. Which of the following metal has the lowest density? (A) Lithium (B) Iron (C) Gold (D) Vanadium Ans. (A) (SSC CPO 2017) Exp: Lithium is the lightest solid metal & has lowest density. Lithium is reactive alkali metal. 189. Which of the following is the most reactive in nature? (A) Potassium (B) Calcium (C) Lead (D) Copper Ans. (A) (SSC CPO 2017) Exp: Potassium is the most reactive in nature. So, it is not found naturally in its elemental form. Due to its reactive nature, it is kept under the Kerosene oil. 190. Which of the following is not a property of a metal? (A) Hardness (B) Lustrous (C) Malleability (D) Poor conductivity of heat Ans. (D) (SSC CPO 2017) Exp: Metals are hard, lustrous & malleable. Hardness:- Metals are hard due to Metallic bonding. Lustrous:- On exposure of light, metals emit electrons from its surface, so they are lustrous (shiny in appearance). Malleability:- Property of metals by which they can be converted into sheets. Conductor :- Metals are good conductor of heat & electricity due to free electrons. 191. Which of the following is an Inert gas? (A) Hydrogen (B) Nitrogen (C) Oxygen (D) Argon Ans. (D) (SSC CGL 2017) Exp: Helium (He) , Neon (Ne), Argon (Ar), Krypton (Kr), Xenon (Xe) & Radon (Rn) are inert or noble gases due to completely filled stable configuration. 192. Which of the following cannot be beaten into Sheets? (A) Gold (B) Silver (C) Potassium (D) Aluminium Ans. (C) (SSC CGL 2017) Exp: Property of a metal by which it can be beaten into sheets is called as Malleability. eg:- Aluminium, Gold & Silver can be beaten into sheets while potassium cannot be beaten into sheets because of its high reactivity. 193. Magnesium (Mg) + Oxygen (O) = ? (A) Mg2O (B) MgO4 (C) O2Mg (D) MgO Ans. (D) (SSC CGL 2017) Exp: 2 Mg + O2  2 MgO When Magnesium is burnt in presence of O2, a powder is formed i .e MgO (Magnesium Oxide) 194. Metals react with sodium hydroxide to produce ___________. (A) Oxygen gas (B) Sodium (C) Water (D) Hydrogen gas Ans. (D) (SSC CGL 2017) Exp: Amphoteric metals reacts with sodium hydroxide to produce hydrogen gas. 2Al Amphoteric metal + 2NaOH Sodium hydroxide + 2H O2 Water 2NaAlO + 3H 2 2 Sodium aluminate Hydrogen gas 195. Magnesium oxide (MgO) + Water (H2O) = ? (A) [Mg(OH )] (B) [Mg2(OH)] (C) [Mg(O2H)2] (D) [Mg(OH)2] Ans. (D) (SSC CGL 2017) Exp: MgO + H2O  Mg(OH)2 Mg(OH)2 is basic in nature & it is used as an antacid. 196. What is formed when Magnesium is burnt? (A) Baking Soda (B) Calcium Carbonate (C) Ash (D) Vinegar Ans. (C) (SSC CGL 2017) Exp: When Magnesium is burnt in air, it forms a white powder i.e. Magnesium oxide, which is called as Ash. 734 Chemistry Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd.  197. The property of metal by which it can be drawn into wires is called _____________. (A) Malleability (B) Viscosity (C) Ductility (D) Tensile strength Ans. (C) (SSC CGL 2017) Exp: Ductility is a property of a metal by which it can be converted into wires. Gold is the most ductile & malleable metal. 198. The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called _______________. (A) Ductility (B) Malleability (C) Viscosity (D) Tensile strength Ans. (B) (SSC CGL 2017) Exp: The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called Malleability. Gold is the most ductile & m

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Metallurgy

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)

Redox Reactions

1. What happens in an Oxidation reaction? (A) Protons are lost (B) Electrons are lost (C)