Micro-Organism (Algae, Fungi, Bacteria, Virus)

4 mins read

1. Of all microorganisms, the most adaptable and versatile are–
(A) Viruses (B) Bacteria
(C) Algae (D) Fungi
Ans. (A)

2. Virus contains–
(A) Protein and Lipid (B) Nucleic Acid and Protein
(C) Lipid and Carbohydrate
(D) Carbohydrate and Nucleic Acid
Ans. (B)

3. The chemical used for destroying fungi in water tanks is–
(A) Copper sulfate (B) Magnesium sulfate
(C) Zinc sulfate (D) Nitric acid
Ans. (A)

4. Which of the following is used in the treatment of tuberculosis?
(A) Penicillin (B) Aspirin
(C) Paracetamol (D) Dettol
Ans. (A)

5. What is true about viruses without exception?
(A) They contain a core of RNA
(B) They can infect bacteria
(C) They cannot produce antibodies
(D) They can multiply only in host cells
Ans. (D)

6. Which of the following group of organisms reproduce faster?
(A) Algae (B) Fungi
(C) Bacteria (D) Protozoa
Ans.(C)

7. AIDS virus has–
(A) Single-stranded RNA
(B) Double-stranded RNA
(C) Single-stranded DNA
(D) Double-stranded DNA
Ans. (A)

8. Some viruses have RNA, but no DNA. This would indicate that–
(A) These viruses can not replicate
(B) These viruses have no heritable information
(C) RNA transmits the hereditary information in these viruses
(D) Their nucleic acids can be crystallized
Ans. (C)

9. The causal organism of polio is–
(A) Worm (B) Bacteria
(C) Fungi (D) Virus
Ans.(D)

10. Tuberculosis is transmitted through–
(A) Droplet Transmission(B) Blood Transfusion
(C) Contaminated Water (D) Sexual Contact
Ans. (A)

11. Rabies is a–
(A) Helminthic Disease (B) Viral Disease
(C) Bacterial Disease (D) Protozoan Disease
Ans. (B)

12. Dengue is spread by–
(A) Housefly (B) Fruitfly
(C) Mosquito (D) Butterfly
Ans. (C)

13. Viruses are–
(A) Cellular (B) Acellular
(C) Unicellular (D) Multicellular
Ans. (B)

14. All are protozoan diseases except–
(A) Elephantiasis (B) Oriental sores
(C) Sleeping sickness (D) kala-azar
Ans. (A)

15. The disease that is caused by a virus is–
(A) Typhoid (B) Cholera
(C) Common cold (D) Malaria
Ans. (C)

16. Typhoid is caused by–
(A) Pseudomonas (B) Staphylococcus
(C) Bacillus (D) Salmonella Typhi
Ans. (D)

17. Which one of the following is a viral disease in man?
(A) Mumps (B) Plague
(C) Cholera (D) Syphilis
Ans.(A)

18. Chickenpox is caused by–
(A) Protozoa (B) Bacteria
(C) Virus (D) Fungus
Ans. (C)

19. Pathogenic bacteria secrete–
(A) Antigens (B) Antibodies
(C) Hormones (D) Interferons
Ans. (A)

20. Blue-green algae are included in the group of–
(A) Eubacteria (B) Cyanobacteria
(C) Protozoa (D) Fungi
Ans. (B)

21. Which is the effect of antigen in an ill person?
(A) It increases the production of W.B.C
(B) It increases the production of antibiotics
(C) It increases the production of anti-serum against bacteria
(D) It prevents the growth of bacteria
Ans.(B)

22. Rod shaped bacteria is called
(A) Bacillus (B) Spirillum
(C) Coccus (D) Coma
Ans. (A)

23. Who discovered Cholera germs?
(A) Robert koch (B) Rene Laennec
(C) Dreser (D) Hansen
Ans. (A)

24. Edward Jenner is associated with
(A) Cholera (B) Typhoid
(C) Small Pox (D) Paralysis
Ans. (C)

25. BCG vaccination is to be given to a new-born child
(A) Immediately after birth (B) Within 48 hours
(C) Within seven days (D) Within sex months
Ans. (B)

26. Bacterial diseases are found in
(A) Plants (B) Animals
(C) Humans (D) All of these above
Ans. (D)

27. Which of the following diseases is caused by a virus?
(A) Influenza (B) Pneumonia
(C) Cholera (D) Whooping cought
Ans. (A)

28. Which virus from the following combinations
is contagious for human beings?
(A) H5N1 (B) H1N5
(C) H2N3 (D) H4N2
Ans. (A)

29. Which of the following is known as ‘grave yard’ RBCs?
(A) Liver (B) Bone marrow
(C) Spleen (D) Appendix
Ans. (C)

30. Mycobacterium leprae is
(A) Bacillus (B) Coccus
(C) Spiral (D) Spore
Ans. (A)

31. The smallest size of a cell that can be seen with naked eye is:
(A) 1 micron (B) 10 micron
(C) 100 micron (D) 1000 micron
Ans. (C)

32. Which of the following micro-organisms is used
in milk curdling?
(A) Acetobacter (B) Leuconostoc
(C) Bacillus (D) Lactobacillus
Ans. (D)

33. ‘Plague’ is caused by ____________.
(A) Bacteria (B) Protozoa
(C) Virus (D) All of the above
Ans. (A)

34. An Antigen is
(A) The result of Antibody
(B) The opposite of Antibody
(C) The stimulus of Antibody
(D) The residue of an Antibody
Ans. (C)

35. AIDS virus destroys
(A) Lymphocytes (B) Monocytes
(C) Neutrophils (D) Basophils
Ans. (A)

36. Which bacterial strain developed from natural
isolates by genetic manipulations can be used
for treating oil spills?
(A) Pseudomonas (B) Agrobacterium
(C) Clostridium (D) Nitrosomonas
Ans. (A)

37. Rinderpest disease of Cattle is caused by
(A) Insects (B) Bacteria
(C) Virus (D) Protozoa
Ans. (C)

38. Bacteriophage was discovered by-
(A) Felix d’ Herelle and Frederick Twort
(B) Kluyver and Niel
(C) Paul Ehrlich (D) Burrill and Smith
Ans. (A)

39. Bacterial cells do not have-
(A) Cell wall (B) Plasma membrane
(C) Ribosome (D) Mitochondria
Ans. (D)

40. Rhizobium is a kind of
(A) Photosynthetic bacteria(B) Symbiotic bacteria
(C) Parasitic bacteria (D) Saprophytic bacteria
Ans. (B)

41. Number of mitochondria in a bacterial cells is
(A) One (B) two
(C) many (D) zero
Ans. (D)

42. The harmful substances Produced by the microbes are known as
(A) Antibiotics (B) Pollutants
(C) Hormones (D) Toxins
Ans. (D)

43. Interferons are synthesized responses in
(A) Bacteria (B) Fungi
(C) Mycoplasma (D) Virus
Ans. (D)

44. Pneumonia is a bacterial disease caused by the
type of bacteria called ______ .
(A) Bacilli (B) Cocci
(C) Sprilli (D) Vibrio
Ans. (B)

45. The chemical component that is invariably found in all viruses is:
(A) Proteins (B) Lipids
(C) DNA (D) RNA
Ans. (A)

46. Bacterial decomposition of biological material under anaerobic conditions is
(A) Fermentation (B) Fertilization
(C) Contamination (D) Composting
Ans. (A)

47. Bacteria was discovered by
(A) Antonie von Leeuwenhoek
(B) Belarus
(C) Hugo de Vries
(D) Robert Brown
Ans. (A)

48. Which of the following induces nitrogen fixation in soil?
(A) Protozoa
(B) Bacteria
(C) Fungi
(D) Algae
Ans. (B)

49. Which of the following organisms are considered to be both Living and Non-living?
(A) Bacteria
(B) Fungi
(C) Algae
(D) Virus
Ans. (D)

50. Which type of pathogen causes the waterborne disease Salmonellosis?
(A) Algal (B) Parasitic
(C) Bacterial (D) Viral
Ans. (C)

51. DPT vaccine is categorized as which of the following?
(A) Antiviral vaccine (B) Anti protozoan vaccine
(C) Anti rickettsial vaccine (D) A combined vaccine
Ans. (D)

52. Early blight is a common disease seen in which of the following?
(A) Potato (B) Ginger
(C) Cabbage (D) Cauliflower
Ans. (A)

53. Red rot is a disease caused by which of the
following plant?
(A)Paddy (B) Sugarcane
(C)Mustard (D) Wheat
Ans. (B)

54. Which of the following is/are plant disease:
I. Citrus canker II. Hepatitis B
III. Cholera
(A) Only I (B) Only II
(C) Only I and III (D) Both I and II
Ans. (A)

55. Which of the following is/are plant disease:
I. Citrus Canker
II. Rust of Wheat
III. Yellow vein Mosaic of bhindi
(A) Only I (B) Only II
(C) Only I and III (D) All are correct.
Ans. (D)

56. Which of the following is one of the commercial
products obtained from Gelidium and Gracilaria
and are used to grow microbes and in
preparations of icecreams and jellies?
(A) Agar (B) Chlorella
(C) Spirullina (D) Gymnosperms
Ans. (A)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Cell & Cell structure/Cell Biology

Next Story

Algae and Fungi

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)