Miscellaneous

11 mins read

1. NOT Gate can be operated by–
(A) Single diode (B) Two diodes
(C) Single Resistor (D) Single Transistor
Ans. (D)

2. Silicon is a–
(A) Semiconductor (B) Insulator
(C) Conductor (D) Electric Resistor
Ans. (A)

3. What will be the effect on the resistance of a
semiconductor on increasing its temperature?
(A) Increase (B) Decrease
(C) Unchanged (D) Increase-decrease
Ans. (B)

4. For which one of the following, ‘Diodes’ are generally used for?
(A) Rectification (B) Amplification
(C) Modulation (D) Filtration
Ans. (A)

5. What is the unit of the physical quantity, (Radioactive) Activity?
(A) Radian (B) Becquerel
(C) Steradian (D) Kelvin
Ans. (B)

6. Which of the following is used for regulated electric supply?
(A) Zener diode (B) Junction diode
(C) Gunn diode (D) Tunnel diode
Ans. (A)

7. Radioactivity is due to
(A) Unstable nucleus (B) Stable nucleus
(C) Stable electronic configuration
(D) On Stable electronic configuration
Ans. (A)

8. The width of the depletion layer of a p-n junction
(A) Decreases with light doping
(B) Increases with heavy doping
(C) Is independent of applied voltage
(D) Is increased under reverse bias
Ans. (D)

9. Curie is an unit of
(A) Radioactivity (B) Energy of Gamma rays
(C) Intensity of Gamma rays
(D) Work function
Ans. (A)

10. Which one among the following components
is used as an amplifying device?
(A) Transformer (B) Diode
(C) Capacitor (D) Transistor
Ans. (D)

11. Where is a transistor most likely to be found?
(A) Wristwatch (B) Fuse
(C) Hearing aid (D) Fluorescent lamp
Ans. (C)

12. Which of the following is widely used in making semiconductor chips?
(A) Radium (B) Sodium
(C) Germanium (D) Sulphur
Ans. (C)

13. Instrument used to measure the wind speed is:
(A) Altimeter (B) Anemometer
(C) Chronometer (D) Dogometer
Ans. (B)

14. Anemometer is used to measure :
(A) Direction of wind (B) Speed of wind
(C) Pressure (D) Speed of wind and time
Ans. (B)

15. An instrument used to measure the density of milk is :
(A) Glactometer (B) Lactometer
(C) Calciometer (D) Polarimeter
Ans. (B)

16. Purity of Milk is measured by :
(A) Hydrometer (B) Lactometer
(C) Thermometer (D) Polarimeter
Ans. (B)

17. The instrument for measuring the intensity of
earthquakes is called
(A) Ediograph (B) Pantagraph
(C) Ergograph (D) Seismograph
Ans. (D)

18. Bolometer is used to measure.
(A) Frequency (B) Temperature
(C) Velocity (D) Wavelength
Ans. (A)

19. The instrument used to see the distant objects on the Earth is
(A) Terrestrial telescope
(B) Astronomical telescope
(C) compound microscope
(D) Simple microscope
Ans. (A)

20. An instrument used to measure humidity is :
(A) Anemometer
(B) Hygrometer
(C) Thermometer
(D) Pyrheliometer
Ans. (B)

21. An instrument that records earthquakes is
(A) Ergograph (B) Ediograph
(C) Thermograph (D) Seismograph
Ans. (D)

22. Hydroscope is an instrument that shows changes in :
(A) Sound under water (B) Atmospheric hunidity
(C) Density of liquid (D) Elevation of land
Ans. (A)

23. Sextant is an instrument used in which of the following?
(A) Gynaecology (B) Navigation
(C) Birth control (D) Medical treatment
Ans. (B)

24. Device used for the detection and measurement of all types of radiation (Alpha, Beta and Gamma)
(A) Geiger counter (B) Polarimeter
(C) Calorimeter (D) Radiometer
Ans. (A)

25. Instrument for measuring time is called _____ .
(A) Diagometer (B) Anemometer
(C) Durometer (D) Chronometer
Ans. (D)

26. Meter in a vehicle that calculates distance covered by the vehicle is called __________.
(A) Speedometer (B) Odometer
(C) Thermometer (D) Kilometre
Ans. (B)

27. Who Invented Neon Lamp?
(A) Vint Cerf (B) David Chaum
(C) Georges Claude (D) Josephine Cochrane
Ans. (C)

28. Who Invented water turbine?
(A) Enrico Fermi (B) Adolf Gaston Eugen Fick
(C) Sandford Fleming (D) Benoit Fourneyron
Ans. (D)

29. Who Invented Electric Stove?
(A) Lloyd Groff Copeman (B) Bartolomeo Cristofori
(C) Leonardo da Vinci (D) Philip Diehl
Ans. (A)

30. Electric tram was invented by?
(A) Fyodor Pirotsky (B) Arthur Pitney
(C) Firtz Pfleumer (D) Stephen Perry
Ans. (A)

31. Electric chair was invented by
(A) Alfred P. Southwich (B) Isaac Singer
(C) Murasaki Shikibu (D) Hanaoka Seish?
Ans. (A)

32. Who invented Rocket?
(A) Rich K Goyle (B) E M Forster
(C) Robert Goddard (D) James Anderson
Ans. (C)

33. Who invented the contact lens?
(A) Enrico Fermi
(B) Adolf Gaston Eugen Fick
(C) Sandford Fleming
(D) Benoit Fourneyron
Ans. (B)

34. Who established the foundations of the Quantum theory?
(A) Max Planck (B) Mark Nicholas
(C) Albert Einstein (D) Alfred Hitchcock
Ans. (A)

35. Who Invented the nuclear reactor?
(A) Enrico Fermi
(B) Adolf Gaston Eugen Fick
(C) Sandford Fleming
(D) Benoit Fourneyron
Ans. (A)

36. Who invented the Lightning Rod in 1749?
(A) Benjamin Franklin(B) Nikola Tesla
(C) Eli Whitney (D) George Washington
Ans. (A)

37. Who invented the vacuum pump?
(A) Otto von Guericke
(B) Cai Lun
(C) Melitta Bentz
(D) William Henry Fox Talbot
Ans. (A)

38. Who discovered television?
(A) Michael Faraday (B) Joseph Henry
(C) Abbe Caselli (D) John Baird
Ans. (D)

39. Who invented Dynamite?
(A) J B Dunlop (B) Alfred Nobel
(C) James Simons (D) Peter Hargreaves
Ans. (B)

40. Which of the following was invented by Sir Humphry Davy?
(A) Safety Pin (B) Steam Engine
(C) Safety Lamp (D) X-Rays
Ans. (C)
41. Who invented Pentium Chip?
(A) C. Kumar Patel (B) Tom Gunter
(C) Vince Emery (D) Vinod Dham
Ans. (D)

42. Who developed the theory of relativity?
(A) Issac Newton (B) Charles Darwin
(C) Marie Curie (D) Albert Einstein
Ans. (D)

43. Who invented radar?
(A) Fred Morrison
(B) A. H. Taylor and Leo C. Young
(C) Van Tassel (D) W. K. Roentgen
Ans. (B)

44. Who discovered the color photography?
(A) Robert Noyce (B) Enrico Fermi
(C) John Logie Baird (D) James Clerk Maxwell
Ans. (D)

45. Who invented the electric tram?
(A) James Cook (B) William Harvey
(C) Fyodor Pirotsky (D) Robert Boyles
Ans. (C)

46. Who discovered Uranus?
(A) Sir Isaac Newton
(B) William Henry Fox Talbot
(C) William Herschel (D) Nicolaus Copernicus
Ans. (C)

47. Who invented Space Pen?
(A) Paul C. Fisher (B) Rudolf Diesel
(C) Wright Brothers (D) Alexander Fleming
Ans. (A)

48. Who discovered Photon?
(A) George Crum (B) Albert Einstein
(C) Henry Cavendish (D) Humphry Davy
Ans. (B)

49. Who invented Velcro?
(A) Thomas Edison (B) William Harvey
(C) George de Mestral (D) Robert Boyles
Ans. (C)

50. Who invented the waterproof raincoat?
(A) Robert Hooke (B) Cai Lun
(C) Charles Macintosh (D) William Harvey
Ans. (C)

51. Who discovered Neon?
(A) Robert Noyce (B) Enrico Fermi
(C) Morris W. Travers and William Ramsay
(D) Antonio de Ulloa and Charles Wood
Ans. (C)

52. Who discovered electricity and invented the lightning rod and bifocals?
(A) Kirkpatrick Macmillan
(B) Benjamin Franklin
(C) William Henry Fox Talbot
(D) Sir Alexander Fleming
Ans. (B)

53. Who invented the hot air balloon?
(A) Montgolfier brothers (B) Wright brothers
(C) Lisitsyn brothers (D) Walton brothers
Ans. (A)

54. Who invented the thermos flask?
(A) Ray Tomlinson (B) Tim Berners-Lee
(C) William Cullen (D) James Dewar
Ans. (D)

55. Which of the following is used to measure the pressure?
(A) Hydrometer (B) Aneroid Barometer
(C) Anemomenter (D) Thermometer
Ans. (B)

56. If a barometer is placed in a ball Jar and air
from it removed slowly then
(A) Level of Mercury increases
(B) Level of Mercury decreases
(C) Level of Mercury remains un changed
(D) Ball Jar burst
Ans. (A)

57. It is easy to burst a gas field balloon with a
needle than a nail because-
(A) Needle exerts more pressure than a nail on the balloon.
(B) Nail exerts more pressure than the needle on the balloon.
(C) Gas is reactive with a needle.
(D) Nail is longer than a needle.
Ans. (A)

58. Cooking of Rice is Harder-
(A) Top of Mountains (B) Bottom of the sea
(C) Under the mine (D) Same at everywhere
Ans. (A)

59. Water boils at low temperature on mountains because-
(A) There is cooling on the Mountains.
(B) Amount of Carbon dioxide is less at mountains.
(C) Atmospheric pressure is low in mountains.
(D) Deficiency of oxygen.
Ans. (C)

60. Pressure cooker reduces the time required for the cooking because-
(A) Boiliing point of water increases inside cooker.
(B) Boiling point of water decreasses inside cooker.
(C) High pressure makes soft the food.
(D) Heat energy distributed equally.
Ans. (A)

61. Rice is cooked more quickly in a perssure cooker beacuse:
(A) Water boils at Higher temperature
(B) Less quantity of water is used
(C) It is covered (D) None of these
Ans. (A)

62. To calculate the pressure exerted by Liquid at
the bottom of the container, which of the following
is not required?
(A) Height of Liquid column
(B) Surface area of the bottom of the container
(C) Density of Liquid
(D) Acceleration due to gravity at the bottom of the container
Ans. (B)

63. 1 Bar is equal to :
(A) 103 pa (B) 100 pa
(C) 105 pa (D) 104 pa
Ans. (C)

64. A real gas can act as an ideal gas under
(A) High pressure and low temperature
(B) Low pressure and high temperature
(C) High pressure and high temperature
(D) Low pressure and low temperature
Ans. (B)

65. The boiling point of water depends upon the
(A) Atmospheric pressure
(B) Volume
(C) Density (D) Mass
Ans. (A)

66. At hill stations, the boiling point of water will be
(A) Same as at sea level
(B) Less than that at sea level
(C) More than that at sea level
(D) Equal to the melting point of ice
Ans. (B)

67. Vegetables are cooked in lesser time by adding
a pinch of salt while cooking beause
(A) Boiling point of water increases
(B) Latent heat of vaporization of water decreases
(C) Latent heat of vaporization of water increases
(D) Boiling point of water decreases.
Ans. (A)

68. Hydraulic brakes used in automatic vehicles is
direct virtual application of which law?
(A) Pascal’s law (B) Archemedes’ principle
(C) Newton’s law (D) Boyle’s law
Ans. (A)

69. Which law/principle states that when a body is
immersed fully or partially in a fluid, it
experiences an upward force that is equal to
the weight of the fluid displaced by it?
(A) Boyle’s law (B) Charles law
(C) Archimedes principle (D) Pascal’s law
Ans. (C)

70. What is the SI unit of pressure?
(A) Newton (B) Weber
(C) Pascal (D) Henry
Ans. (C)

71. On which principle does the hydraulic lift works?
(A) Newton’s law (B) Pascal’s law
(C) Archimedes’s law (D) Joule’s law
Ans. (B)

72. For which of the following game, players
must have the knowledge of Pascal’s law?
(A) Climbing (B) Paragliding
(C) Rafting (D) Scuba diving
Ans. (D)

73. When the barometer reading dips suddenly, it is an indication of
(A) Bot weather (B) Calm weather
(C) Storm (D) dry weather
Ans. (C)

74. The density of a gas is maximum at
(A) Low temperature, low pressure
(B) Low temperature, high pressure
(C) High temperature, low pressure
(D) High temperature, high pressure
Ans. (B)

75. Specific gravity is defined as the ratio of
(A) Denity of the substance to the density of water
(B) Density of the substance to the density of water at 0ºC
(C) Density of water at 4ºC to the density of the substance
(D) Density of the substance to the density of water at 4ºC
Ans. (D)

76. The density of water is 1 g/cc. This is strictly valid at
(A) 0ºC (B) 4ºC
(C) 25ºC (D) 100ºC
Ans. (B)

77. if ice floating on water in a vessel melts, the water level in the vessel____.
(A) Increases (B) Does not change
(C) First increases before decreasing
(D) Decreases
Ans. (B)

78. What is the unit of relative density?
(A) Kg/m (B) Kg/m2
(C) Kg/m3 (D) It has no unit
Ans. (D)

79. Which among the following has the maximum density?
(A) Water (B) Ice
(C) Ethylene (D) Acetone
Ans. (A)

80. Which of the following quantities does not have any unit?
(A) Speed (B) Density
(C) Relative Density (D) Acceleration
Ans. (C)

81. Humidity is measured by
(A) Hydrometer (B) Hygrometer
(C) Pyrometer (D) Lactometer
Ans. (B)

82. Amount of water vapor in the atmosphere is measured in terms of
(A) Humidity (B) Droplets
(C) Smog (D) All of the above
Ans. (A)

83. A wheelbarrow is an example of :
(A) 1st Class lever (B) 2nd class lever
(C) Pully (D) 3rd class lever
Ans. (B)

84. Lubricant oil is used in vehicles to :
(A) For combustion fuel
(B) To make flow streamline
(C) To increase the friction
(D) To decrease the friction
Ans. (D)

85. While ascending a hill, the driver of the vehicle keep the gear ratio :
(A) Equal to one (B) Less than one
(C) Greater Than one
(D) Either Greater or equal to one
Ans. (D)

86. Flywheel is an important part of a steam engine because.
(A) It gives strength to engine
(B) Accelerates the speed of engine
(C) Helps the engine in keeping speed iuniform
(D) Decreases the moment of inertia
Ans. (B)

87. Which of the following is an example of a cantilever beam?
(A) Diving board (B) Bridge
(C) See-Saw (D) Common Balance
Ans. (A)

88. A simple Machine
(A) Cannot increase the force
(B) Cannot increase the speed
(C) Cannot increase the wrok
(D) Cannot change the direction of applied force
Ans. (D)

89. The working principle of a beam balance is the principle of :
(A) Mass (B) Momentum
(C) Couple (D) Moment
Ans. (D)

90. Electrostatic precipitator is used to control the pollution of :
(A) Air (B) Water
(C) Noise (D) Thermal
Ans. (A)

91. Knot is a measure of
(A) The speed of ship
(B) The curvature of spherical objects
(C) Solar radiation
(D) Intensity of earthquake shock
Ans. (A)

92. Vehicle tires are inflated properly
(A) To ensure smooth running.
(B) To allow the vehicle to take more load.
(C) To avoid skidding and to minimize friction
(D) To go fast and save fuel.
Ans. (A)

93. A photostat machine works on :
(A) Electrostatic image-making
(B) Magnetic image-making
(C) Thermal image-making
(D) Thermal image-making
Ans. (A)

94. Flight Recorder is technically called:
(A) Dark box (B) Blind box
(C) Black box (D) Altitude meter
Ans. (C)

95. Superconductors are substances that:
(A) Offer minimal resistance to flow of electric current
(B) Conduct electricity at low temperature
(C) Conduct electricity at high temperature
(D) Offer high resistance to the flow of electric current
Ans. (A)

96. The abbreviation LHC stands for which machine?
(A) Light Heat Collider (B) Large Hadron Collider
(C) Long Heavy Collider (D) Large High Collider
Ans. (B)

97. ‘Parsec’ is the unit measurement of
(A) Density of stars (B) Astronomical distance
(C) Brightness of heavenly bodies
(D) Orbital velocity of giant stars
Ans. (B)

98. Isaac Newton invented____.
(A) Thermometer (B) Reflecting Telescope
(C) Hydraulic Accumulator
(D) Transistor
Ans. (B)

99. Name the first Indian who got Nobel Prize in physics.
(A) CK Naidu (B) Rangnath Mishra
(C) Amartya Sen (D) CV Raman
Ans. (D)

100. Name the first Indian to go into space.
(A) Vidyut Mishra (B) Kaplish Tripathi
(C) Rakesh Sharma (D) Ish Kumar Vaidya
Ans. (C)

101. What is the unit of the physical quantity “Jerk”?
(A) Meter second (B) Meter per the second cube
(C) Meter per the second square
(D) Meter per second
Ans. (B)

102. The study of the universe is known as___.
(A) Cosmology (B) Astrology
(C) Seismology (D) Limnology
Ans. (A)

103. What is the study of the Moon called?
(A) Selenology
(B) Cosmology
(C) Iridology
(D) Planetology
Ans. (A)

104. One nanometer is equal to _____________ meters.
(A) 10 raised to the power (–4)
(B) 10 raised to the power (–6)
(C) 10 raised to the power (–9)
(D) 10 raised to the power (–10)
Ans. (C)

105. The first man to go into space was
(A) Roald Amundsen (B) Reynalt Mayor
(C) Robert Peary (D) Major Yuri Gagarin
Ans. (D)

106. Mass of an object is a _____.
(A) Physical Quantity (B) Fundamental Quantity
(C) Scalar Quantity (D) All options are correct
Ans. (D)

107. Match the following
Quantity SI Unit
1. Frequency a. Ohm
2. Force b. Hertz
3. Resistance c. Newton
(A) 1 – b, 2 – c, 3 – a (B) 1 – a, 2 – c, 3 – b
(C) 1 – c, 2 – b, 3 – a (D) 1 – b, 2 – a, 3 – c
Ans. (A)

108. Which is the most suitable unit for expressing nuclear radius?
(A) Micron (B) Nanometer
(C) Fermi (D) Angstrom
Ans. (C)

109. Surface water of a lake is about to freeze. What
will be the temperature (in ºC) of water at the
bottom of the lake?
(A) 0 (B) -1
(C) 1 (D) 4
Ans. (C)

110. What is the process of conversion from solid to gas is known as?
(A) Fusion (B) Solidification
(C) Sublimation (D) Condensation
Ans. (C)

111. Which of the following is not a vector quantity?
(A) Momentum (B) Displacement
(C) Torque (D) Speed
Ans. (D)

112. Which of the following is not a vector quantity?
(A) Acceleration (B) Electric current
(C) Force (D) Velocity
Ans. (B)

113. Which of the following pair is INCORRECT?
I. Parsec – Distance
II. Barrel – Liquid
III. Light year – Time
(A) Only III (B) Only I and III
(C) Only II (D) All are correct
Ans. (A)

114. The substances which reduce friction are called_____.
(A) Irregularities (B) Lubricants
(C) Adhesives (D) Viscous
Ans. (B)

115. The laws which govern the motion of planets are called ____.
(A) Newton’s Laws (B) Kepler’s Laws
(C) Avogadro’s Laws (D) De Morgan’s Laws
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Electro Magnetism

Next Story

Atomic Structure

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)