Miscellaneous

5 mins read

1. Formic acid is produced by–
(A) White ants (B) Cockroaches
(C) Red ants (D) Mosquitoes
Ans. (C)

2. Which is the largest living bird on Earth?
(A) Emu (B) Ostrich
(C) Albatross (D) Siberian crane
Ans. (B)

3. Which of the following is the smallest bird?
(A) Pigeon (B) Parrot
(C) Hummingbird (D) House sparrow
Ans. (C)

4. Which amongst the following is the largest mammal?
(A) Elephant (B) Whale
(C) Dinosaur (D) Rhinoceros
Ans. (B)

5. The animal which can tolerate more summer heat is–
(A) Buffalo (B) Cow
(C) Goat (D) Donkey
Ans. (C)

6. Which one of the following is the tallest bird?
(A) Peacock (B) Penguin
(C) Ostrich (D) Emu
Ans. (C)

7. Match the following lists.
List I List II
(Discoverer) (Discovery)
A. Jenner 1. Blood grouping
B. Watson 2. Penicillin
C. Landsteiner 3. Vaccination
D. Flemming 4. Double helix
Codes A B C D
(A) 3 1 2 4
(B) 3 4 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 2 4 1
Ans. (C)

8. The poison of honeybee is–
(A) Acidic (B) Alkaline
(C) Saltish (D) Protein
Ans. (A)

9. A potato tuber has been cut into two halves. A
few drops of iodine solution are placed on the
cut surface of one of the halves. What colour
change will be noticed?
(A) From brown to blue-black
(B) From brown to orange-red
(C) From blue to pink
(D) From pink to blue-green
Ans. (A)

10. Who amongst the following was awarded Nobel Prize for path-breaking contributions to develop
treatment against Parkinson’s disease?
(A) Arvid Carlsson
(B) Walter Kohn
(C) Robert B Laughlin
(D) Ferid Murad
Ans. (A)

11. Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
(A) Metformin (B) Diazepam
(C) Latanoprost (D) Prednisone
Ans. (D)

12. Which drug is used as an Antidepressant?
(A) oxybutynin (B) Tramadol
(C) Sumatriptan (D) Bupropion
Ans. (D)

13. Which drug is used to cure Glaucoma?
(A) Fexofenadine (B) Ketoconazole
(C) Latanoprost (D) Ibuprofen
Ans. (C)

14. Which drug is used for Pain Relief?
(A) Risedronate (B) Tramadol
(C) Folic Acid (D) Bupropion
Ans. (B)

15. Which drug is used as an AntiDiabetic drug?
(A) Metformin (B) Zolpidem
(C) Promethazine (D) Hydralazine
Ans. (A)

16. Which drug is used to cure Osteoporosis?
(A) Risedronate (B) Tramadol
(C) Promethazine (D) Levothyroxine
Ans. (A)

17. Kidney stones are composed of ______.
(A) Calcium Oxalate (B) Sodium Chloride
(C) Magnesium Nitrate (D) Calcium Bicarbonate
Ans. (A)

18. …………. is a strong drug that doctors give to
people to make them calm or help them sleep.
(A) Barbiturate (B) Antidepressant
(C) Antihistamine (D) Beta-Blocker
Ans.(A)

19. Which drug is used as a Nonsteroidal anti-inflammatory drug?
(A) Risedronate (B) Diazepam
(C) Folic Acid (D) Ibuprofen
Ans. (D)

20. The artificial heart was invented by …………
(A) Muhammad Yunus(B) Linus Yale, Jr.
(C) Gazi Yasargil (D) Paul Winchell
Ans. (D)

21. Which drug is used as an Anti-Biotic?
(A) Metformin (B) Ranitidine
(C) Azithromycin (D) Ibusprofen
Ans. (C)

22. Which drug is used to cure Allergies?
(A) Fexofenadine (B) Ketoconazole
(C) Azithromycin (D) Buproplon
Ans. (A)

23. Analgesics ________.
(A) relieve acidity (B) relieve pain
(C) relieve itching (D) relieve bloating
Ans. (B)

24. Which of the following is not considered as a
part of the Abiotic Environment?
(A) Plants (B) Air
(C) Water (D) Soil
Ans. (A)

25. Which drug is used as an Anti-Anxiety drug?
(A) Warfarin (B) Diazepam
(C) Latanoprost (D) Hydralazine
Ans. (B)

26. Camel is a desert animal, that can live without water for many days, because
(A) It does not need water
(B) Water is formed in the body due to the oxidation of fat
(C) It has the water sac in the walls of the lumen of the stomach
(D) All of the above
Ans. (D)

27. According to WHO, the bird flu virus cannot be
transmitted through food cooked beyond
(A) 60 degrees celsius
(B)70 degrees celsius
(C) 90 degrees Celsius
(D) 100 degrees celsius
Ans. (B)

28. The normal RBC count in adult males is
(A) 5.5 million (B) 5.0 million
(C) 4.5 million (D) 4.0 million
Ans. (B)

29. The average heartbeat rate per minute in a
normal person is
(A) 82 (B) 92 (C) 72 (D) 98
Ans. (C)

30. What is the chemical name of vinegar?
(A) Citric acid (B) Acetic acid
(C) Pyruvic acid (D) Malic acid
Ans. (B)

31. In a food chain, the solar energy utilized by plants is only
(A) 10 percent (B) 1 percent
(C) 0.1 percent (D) 0.01 percent
Ans. (B)

32. The poison of honey bee is:
(A) Acidic (B) Alkaline
(C) Saltish (D) Protein
Ans. (A)

33. The oil which causes dropsy is
(A) Groundnut oil (B) Cocount oil
(C) Sunflower oil (D) Argemone oil
Ans. (D)

34. Heavy alcohol-consuming people generally die of
(A) Blood cancer (B) Cirrhosis
(C) Liver or stomach cancer
(D) Weakening of heart muscles leading to cardiac arrest
Ans. (B)

35. The maximum biological damage is produced by
(A) X- rays (B) gamma – rays
(C) beta – rays (D) alpha – rays
Ans. (B)

36. Protein part of the enzyme is known as
(A) Isoenzyme (B) Holoenzyme
(C) Apoenzyme (D) All the above
Ans. (C)

37. Linseed is obtained from
(A) Castor (B) Flax
(C) Groundnut (D) Sesame
Ans. (B)

38. Christmas factor is involved in :
(A) Blood Coagulation (B) Excretion
(C) Digestion (D) Respiration
Ans. (A)

39. The blotting technique used to identify the isolated protein is
(A) Northern blotting (B) Western blotting
(C) Southern blotting (D) Cloning
Ans. (B)

40. Which of the following protein is found in hair?
(A) Histone (B) Keratin
(C) Elastin (D) Actin
Ans. (B)

41. Ministry of Health and family welfare has
launched the ‘Test and Treat Policy’ for ______ patients.
(A) Polio (B) HIV
(C) Malaria (D) Cancer
Ans. (B)

42. Which of the following protein is found in nails?
(A) Histone (B) Keratin
(C) Elastin (D) Actin
Ans. (B)

43. What are male gametes called as?
(A) Zygote (B) Ova
(C) Sperms (D) Embryo
Ans. (C)

44. Match the following.
Mode of reproduction Organism
1. Fission A. Planaria
2. Regeneration B. Ameoba
3. Budding C. Hydra
A B C
(A) 1 2 3
(B) 1 2 3
(C) 1 2 3
(D) 1 2 3
Ans. (A)

45. What is the name of the Government of India
sponsored scheme to provide subsidized food
to poorest of the poor families?
(A) SAMPADA (B) SAMADHAN
(C) Antyodaya Anna Yojana
(D) Deen Dayal Yojana
Ans. (C)

46. What are female gametes called as?
(A) Zygote (B) Ova
(C) Sperms (D) Embryo
Ans. (B)

47. In unicellular organisms, all functions like digestion, respiration and reproduction are performed by a how many cell(s)?
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
Ans. (A)

48. In India, the Air (Prevention and Control of Pollution) Act came into force in 1981, but was
amended in …………. to include noise as an air pollutant.
(A) 1987 (B) 1997 (C) 2007 (D) 2017
Ans. (A)

49. Who was the invertors of frozen foods?
(A) Alfred Nobel (B) Clarence Birdseye
(C) Frank Whittle (D) Ives McGuffey
Ans. (B)

50. Which of the following are the longest cells of human body?
(A) Pancreatic cells (B) Epithelial cells
(C) Nerve cells (D) Epidermal cells
Ans. (C)

51. Who pioneered diagnostic ultrasound?
(A)Alexander Fleming (B)Ian Donald
(C)A. Laveran (D)Robert Koch
Ans. (B)

52. Which of the following bacteria is responsible
for the formation of curd?
(A)Lycopodium (B) Yeast
(C)Lacto-bacillus (D) Fungus
Ans. (C)

53. How does a Unicellular Organism reproduce?
(A) Cell division (B) Cell reproduction
(C) Cell synthesis (D) Fragmentation
Ans. (A)

54. The male sex accessory ducts include vasa
efferentia, epididymis, vas deferens and______.
(A) Cervix (B) Rete Testis
(C) Glands (D) Seminiferous Tubules
Ans. (B)

55. In the male reproductive system, the testes are
situated outside the abdominal cavity within a
pouch called __________.
(A) Glands (B) Scrotum
(C) Testicular Lobules (D) Seminiferous Tubules
Ans. (B)

56. A multicellular organism grows by ____________.
(A) Cell addition (B) Cell explosion
(C) Cell implosion (D) Cell division
Ans. (D)

57. In females, the ovaries are located ______ on
each side of the lower abdomen.
(A) One (B) Two
(C) Three (D) Four
Ans. (A)

58. In females, the uterus is __________.
(A) Single (B) Double
(C) Triple (D) Four
Ans. (A)

59. In each testis in a male reproductive system,
there are …………. compartments called
testicular lobules.
(A) 150 (B) 200 (C) 250 (D) 300
Ans. (C)

60. The__________ are the primary female sex organs
that produce the female gamete (ovum) and
several steroid hormones (ovarian hormones).
(A) Cervix (B) Uterus
(C) Ovaries (D) Clitoris
Ans. (C)

61. What was invented by Zacharias Jansen?
(A) Jet Engine (B) Radium
(C) Microscope (D) Electric Lamp
Ans. (C)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Some Important Scientific names of Animals and Plants

Next Story

Heat & Thermodynamics

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)