Nutrition of Animals

8 mins read

1. Glucose is a type of–
(A) Pentose sugar (B) Hexose sugar
(C) Tetrose sugar (D) Diose sugar
Ans. (B)

2. In the human body, fats are stored in the–
(A) Epidermis (B) Adipose tissue
(C) Liver (D) Epithelium
Ans. (B)

3. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Vitamin B : Pyridoxine
(B) Vitamin C : Ascorbic acid
(C) Vitamin E : Alpha tocopherol
(D)Vitamin D : Sunshine
Ans. (D)

4. The most healthy edible oil for heart is–
(A) Butter oil (B) Olive oil
(C) Rape-seed oil (D) Mustard oil
Ans. (B)

5. The presence of cobalt in vitamin-B12 was
established for the first time by–
(A) Spectroscopy
(B) Borax-bead test
(C) Sodium nitroprusside test
(D) Hydrolysis test
Ans. (B)

6. Too much consumption of tea or coffee can
result in deficiency of–
(A) Vitamin-B12 (B) Calcium
(C) Vitamin-C (D) Albumin
Ans. (B)

7. Teeth and Bones acquire strength and rigidity from–
(A) Fluorine (B) Chlorine
(C) Sodium (D) Calcium
Ans. (D)

8. Male (Anopheles) mosquito feeds on–
(A) Blood of man (B) Blood of Culex
(C) Nectar of flower (D) Blood of leech
Ans. (C)

9. A man suffering from diabetes mellitus drinks
water more frequently as he has to eliminate from the blood extra–
(A) Glucose (B) Insulin
(C) Glucagon (D) Salt
Ans. (A)

10. Scurvy is caused due to the deficiency of–
(A) Vitamin-D (B) Vitamin-K
(C) Vitamin-E (D) Vitamin-C
Ans. (D)

11. The Two richest known sources of edible protein are–
(A) Meat and eggs
(B) Some algae and other microorganisms
(C) Soyabean and groundnut
(D) Milk and leafy vegetables
Ans. (C)

12. Fat-soluble vitamins are–
(A) Tocopherol and Niacin
(B) Calciferol, Carotene and Tocopherol
(C) Ascorbic acid, Calciferol and Riboflavin
(D) Thiamine, Carotene and Biotin
Ans. (B)

13. What is the other name of vitamin B2?
(A) Thiamine (B) Haemoglobin
(C) Riboflavin (D) Dextrose
Ans. (C)

14. Name the vitamin not found in any animal food?
(A) Vitamin-B12 (B) Vitamin-C
(C) Vitamin-D (D) Vitamin-K
Ans. (B)

15. The vitamin necessary for coagulation of blood is–
(A) Vitamin-B (B) Vitamin-C
(C) Vitamin-K (D) Vitamin-E
Ans. (C)

16. Which of the following is a good source of vitamin-E?
(A) Meat (B) Ghee
(C) Yellow yolk (D) Fresh vegetables
Ans. (D)

17. The main use of salt in the diet is to–
(A) Increase the solubility of the food particles in water
(B) Produce in small amounts the hydrochloric
acid required for the digestion of food
(C) Ease the process of cooking
(D) Make the taste of the food better
Ans. (B)

18. Which vitamin deficiency causes the disease, Pernicious Anaemia?
(A) Vitamin-B (B) Vitamin-B12
(C) Vitamin-D (D) Vitamin-C
Ans. (B)

19. Nitrogenous food is-
(A) Carbohydrate (B) Lipid
(C) Protein (D) Salts
Ans. (C)

20. A vitamin requires cobalt for its activity. The vitamin is–
(A) Vitamin-B12 (B) Vitamin-D
(C) Vitamin-B2 (D) Vitamin-A
Ans. (A)

21. Which one of the following gives energy to our body?
(A) Vitamins (B) Carbohydrate
(C) Water (D) Proteins
Ans. (B)

22. The vitamin most readily destroyed by heat is–
(A) Riboflavin (B) Ascorbic acid
(C) Tocopherol (D) Thiamine
Ans. (B)

23. The Fibre diet includes–
(A) Glycogen (B) Cellulose
(C) Proteins (D) Fats
Ans. (B)

24. Rickets is a deficiency disease of vitamin D. It affects in the part of–
(A) Skin (B) Hair
(C) Bone (D) Blood
Ans. (C)

25. The limb bones of children become bent if there
is a deficiency of vitamin–
(A) A (B) B (C) D (D) E
Ans. (C)

26. Besides Carbohydrates, a major source of energy in our food is constituted by–
(A) Proteins (B) Fats
(C) Minerals (D) Vitamins
Ans. (B)

27. The Washing of peeled vegetables removes the vitamin.
(A) A (B) C (C) D (D) E
Ans. (B)

28. The deficiency of vitamin-B causes–
(A) Scurvy (B) Dermatitis
(C) Beri-Beri (D) Phychoderma
Ans. (C)

29. The vitamin that is most readily manufactured
in our bodies is–
(A) Vitamin-A (B) Vitamin-B
(C) Vitamin-C (D) Vitamin D
Ans. (D)

30. The deficiency of vitamin-B6 in man causes by–
(A) Rickets (B) Scurvy
(C) Beri-beri (D) Anaemia
Ans. (D)

31. The vitamin that helps in blood clotting is–
(A) Vitamin-C (B) Vitamin-D
(C) Vitamin-E (D) Vitamin-K
Ans. (D)

32. The element which is the most abundant in the human body is–
(A) Oxygen (B) Carbon
(C) Iron (D) Nitrogen
Ans. (A)

33. Which one of the following is most important
for the growth of children up to the age of 14?
(A) Protein (B) Vitamin
(C) Fat (D) Milk
Ans. (A)

34. Which one of the following can be synthesised by liver?
(A) Vitamin-A (B) Vitamin-E
(C) Vitamin-D (D) Vitamin-K
Ans. (D)

35. Which of the following is known as body builder?
(A) Protein (B) Carbohydrates
(C) Vitamins (D) Fats
Ans. (A)

36. Pregnant women usually become deficient in–
(A) Sodium and Calcium
(B) Iron and Sodium
(C) Calcium and Iron (D) Magnesium and Iron
Ans. (C)

37. Carbohydrate is stored in the body as–
(A) Glucose (B) Starch
(C) Glycogen (D) Sucrose
Ans. (C)

38. Which of the following has Vitamin-C?
(A) Gooseberry (amla) (B) Apple
(C) Banana (D) Papaya
Ans. (A)

39. Which vitamin is produced in human body by
exposing it to early morning Sun-rays?
(A) Vitamin-A (B) Vitamin-B
(C) Vitamin-C (D) Vitamin-D
Ans. (D)

40. Carrot is a rich source of Vitamin–
(A) A (B) C (C) D (D) E
Ans. (A)

41. Which of the following is a Vitamin?
(A) Keratin (B) Riboflavin
(C) Insulin (D) Adrenaline
Ans. (B)

42. Protein is considered as a–
(A) Body builder (B) Energy producer
(C) Regulator (D) Bulk increases
Ans. (A)

43. Which of these produces energy?
(A) Carbohydrates (B) Proteins
(C) Vitamins (D) Mineral salts
Ans.(A)

44. Food for the developing foetus is supplied by the–
(A) Uterus (B) Placenta
(C) Ovary (D) Allantosis
Ans. (B)

45. The vitamin which cannot be had drawn from
any vegetables is–
(A) Vitamin-B (B) Vitamin-C
(C) Vitamin-D (D) Vitamin-E
Ans. (C)

46. Which of the following is known as Vitamin-B?–
(A) Retinol (B) Thiamin
(C) Riboflavin (D) Ascorbic acid
Ans. (B)

47. Scurvy is a disease of–
(A) Hair (B) Skin (C) Liver (D) Eyes
Ans. (B)

48. The enzymes are basically–
(A) Carbohydrates (B) Lipids
(C) Proteins (D) Amino acids
Ans. (C)

49. Which of the following statements is true?
(A) Dehusked cereals and pulses are more nutritious
(B) Whole grain cereals and pulses are more nutritious
(C) Processed cereal products are nutrient-dense
(D) Breakfast cereals are nutrient-dense
Ans. (B)

50. Which of the following is the sweetest sugar?
(A) Sucrose (B) Glucose
(C) Fructose (D) Maltose
Ans.(C)

51. The primary source of carbohydrates are–
(A) Marine animals (B) Plants
(C) Coal-tar (D) Crude oil
Ans. (B)

52. Milk is not considered a balanced diet now-a-days because of the absence of–
(A) Magnesium and vitamin D
(B) Iron and vitamin C
(C) Calcium and vitamin C
(D) Iron and vitamin A
Ans. (B)

53. The following sugar gives energy most readily–
(A) Lactose (B) Cellulose
(C) Maltose (D) Glucose
Ans. (D)

54. Vegetable oils are converted into solid fat (ghee) by–
(A) Hydrolysis (B) Addition of agar
(C) Oxidation using air and a catalyst
(D) Hydrogenation
Ans. (D)

55. The deficiency of Niacin-a vitamin of B complex
group causes the disease
(A) Marasmus (B) Pellagra
(C) Rickets (D) Night-blindness
Ans. (B)

56. Cod liver oil from fish is rich in which vitamin?
(A) Vitamin A (B) Vitamin D
(C) Vitamin C (D) Vitamin B
Ans. (B)

57. Organisms that generate energy using light are known as __________.
(A) Chaemolithotrophs (B) Oligotrophs
(C) Bacteria (D) Photoautotrophs
Ans. (D)

58. Sweetex used by diabetic patients has the energy content of-
(A) Five calories (B) Ten Calories
(C) Hundred calories (D) Zero Calories
Ans. (D)

59. Which of the following is rich source of Vitamin B-12?
(A) Cashew nut (B) Milk
(C) Apple (D) Watermelon
Ans. (B)

60. Xerophthalmia is a deficiency disease caused by lack of
(A) Vitamin A (B) Vitamin B
(C) Vitamin C (D) Vitamin D
Ans. (A)

61. Which of the following is known and bodybuilder?
(A) Protein (B) Carbohydrates
(C) Vitamins (D) Fats
Ans. (A)

62. Correlate the following:
Source Vitamin
(A) Green leafy vegetables 1. A
(B) Raw cabbage 2. B1
(C) Brewers yeast 3. C
(D) Wheat-germ oil 4. D
5. E
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 5
(C) 2 3 4 5
(D) 2 4 5 1
Ans. (B)

63. Match List I with List-II and select the correct
answer using the codes given below the lists:
List– I : Symptom List – II: Cause
A. Weak sight 1. Deficiency of Iron
B. Anaemia 2. Deficiency of Vitamin C
C. Skin problem 3. Deficiency of Vitamin A
D. Breaking of bones 4. Deficiency of Calcium
Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd. Biology 529
A B C D
(A) 2 4 1 3
(B) 3 2 1 4
(C) 3 1 2 4
(D) 2 3 4 1
Ans.(C)

64. Deficiency of vitamin D in Children causes
(A) beriberi (B) pellagra
(C) rickets (D) scurvy
Ans. (C)

65. A man with colour blindness will see red as
(A) Yellow (B) Blue
(C) Green (D) Violet
Ans. (C)

66. Which one of the following foodstuffs of the same
Does quantity possess the highest calorific value?
(A) Butter (B) Apple
(C) Cheese (D) Sugar
Ans. (A)

67. Vitamin E is particularly important for
(A) Development of teeth
(B) Carbohydrate metabolism
(C) Normal activity of sex glands
(D) General health of epithelial tissues
Ans. (C)

68. Food for the developing foetus is supplied by the
(A) Uterus (B) Placenta
(C) Ovary (D) Allantosis
Ans. (B)

69. Which of the following is a Vitamin?
(A) Keratin (B) Riboflavin
(C) Insulin (D) Adrenaalin
Ans. (B)

70. The organ which stores carbohydrates as
glycogen in the human body is
(A) Intestine (B) Stomach
(C) Pancreas (D) Liver
Ans. (D)

71. Drying oils contain a fairly large proportion of
(A) Fats (B) Proteins
(C) Saturated fatty acids
(D) Unsaturated fatty acids
Ans. (D)

72. Which of the following is a deficiency disease?
(A) Asthma (B) Jaundice
(C) Scurvy (D) Cancer
Ans. (C)

73. Which one of the following is known as the
‘immovable property’ in the cell?
(A) Carbohydrate (B) Fat
(C) Protein (D) Nucleic acid
Ans. (D)

74. Name the vitamin not found in any animal food?
(A) Vitamin B12 (B) Vitamin C
(C) Vitamin D (D) Vitamin K
Ans. (B)

75. Which vitamin deficiency causes the disease, Pernicious anaemia?
(A) Vitamin B5 (B) Vitamin B12
(C) Vitamin B6 (D) Vitamin C
Ans. (B)

76. The deficiency of iodine leads to
(A) Hyperthyroidism (B) Goitre
(C) Midgut (D) Diabetes
Ans. (B)

77. Saprophytes are the organisms that depend for food on
(A) Living plants (B) Living animals
(C) Dead and decaying material
(D) Inorganic chemical compounds
Ans. (C)

78. Lactose is present in
(A) Grapes (B) Milk
(C) Lime (D) Vinegar
Ans. (B)

79. Vegetables and fruits should be a part of our
diet because they stimulate
(A) Peristalsis (B) Salivation
(C) Excretion (D) Respiration
Ans.(A)

80. Which protein – Sugar pair is present in milk/
(A) Casein, Sucrose (B) Casein, Lactose
(C) Ferritin, Maltose (D) Albumin, Glucose
Ans. (B)

81. Cholesterol is absent in
(A) Groundnut oil (B) Butter oil
(C) Buttermilk (D) Ice Cream
Ans. (A)

82. Enzymes are
(A) Steroids (B) Carbohydrates
(C) Proteins (D) Lipids
Ans. (C)

83. Fist is a first-class protein as it contains
(A) Essential amino-acids
(B) Non-essential amino acids
(C) All essential fatty acids
(D) No amino acid
Ans. (A)

84. Amino acids are required for the synthesis of:
(A) Alkaloids (B) Lipids
(C) Proteins (D) Carbohydrates
Ans.(C)

85. Which Vitamins are those, if taken in excess
can be dangerous as they are stored in the body?
(A) B Complex (B) E and C
(C) B and C (D) A and D
Ans. (D)

86. What are Lipids?
(A) Lipids are monosaccharides
(B) Lipids do not provide energy to cells
(C) Fruits are a good source of lipids
(D) Cholesterol and trans fatty acids are types of Lipids
Ans. (D)

87. Which of the following is known as animal starch?
(A) Glycogen (B) Cellulose
(C) Glucose (D) Chitin
Ans. (A)

88. What would be the formula of Fructose?
(A) C12H22O11 (B) C6H12O6
(C) C12H19Cl3O8 (D) C6H10O8
Ans. (B)

89. Which of the following vitamins helping the absorption of calcium?
(A) Vitamin A (B) Vitamin D
(C) Vitamin B (D) Vitamin C
Ans. (B)

90. The deficiency of Niacin-a vitamin of B complex group causes the disease ______
(A) Marasmus (B) Pellagra
(C) Rickets (D) Night blindness
Ans. (B)

91. Which one of the following is a carbohydrate?
(A) Urea (B) Insulin
(C) Glycine (D) Glucose
Ans. (D)

92. Riboflavin is a/an
(A) Vitamin (B) Hormone
(C) Fatty acid (D) Enzyme
Ans.(A)

93. Which of the following contains the highest amount
of Vitamin C?
(A) Capsicum (B) Tomato
(C) Grape (D) Lemon
Ans. (D)

94. Besides nutrients, our body needs _____ and water.
(A) Carbohydrates (B) Fats
(C) Proteins (D) Dietary fibres
Ans. (D)

95. Which Vitamin is obtained from Sun rays?
(A)Vitamin A (B)Vitamin C
(C)Vitamin K (D)Vitamin D
Ans. (D)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Animal Cells and Tissues

Next Story

Human body system

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)