Physical Chemistry short questions

3 mins read

Physical Chemistry


2. What will be the ratio of gravity at a depth h above the surface of the earth and at a height h above the surface of the earth, where h << the radius of the earth is: (a) will remain constant (b) decrease
(c) linearly with h increase
(d) increases with parabolic manner with h.
Ans: (c)


3. A small piece of irregular camphor, when placed on the surface of pure water, moves on the surface of the water because-
(a) camphor is lighter than water.
(b) When camphor dissolves in water, the surface tension of that local water decreases.
(c) The weight of camphor decreases due to evaporation.
(d) The water molecules have a flexible stretch on the camphor molecule.
Ans: (b)


4. An oil lamp has a hole at the bottom of the chimney, so that-
(a) smoke can escape
(b) the lamp gives off bright light
(c) oxygen is provided for the lamp to burn
(d) the heat obtained by burning is released are
Ans: (c)


5. Nuclear reactor…. Uses:
(a) Uranium (b) Graphite
(c) Heavy water (d) Cadmium
Ans: (a)


6. The electrolyte in a normal dry cell is –
(a) Zinc
(b) Sulfuric acid
(c) Ammonium chloride
(d) Manganese dioxide
Ans: (c)


7. What can be separated from water and alcohol?
(a) Evaporation (b) Filtration
(c) Distillation (d) Fractional Distillation
Ans: (d)


8. A neutron will be
(a) attracted by an electron
(b) repelled by an electron
(c) attracted by a proton
(d) will not experience any force when brought near an electron or a proton
Ans: (d)


9. The nucleus of an atom consists of
(a) protons
(b) neutrons
(c) protons and neutrons
(d) protons, neutrons and electrons
Ans: (c)


10. Chemical change takes place when
(a) iron rusts
(b) iron is magnetized
(c) iron is heated
(d) iron melts
Ans: (a)


11. Boyle’s law is applicable in the following situation-
(a) constant pressure
(b) constant temperature
(c) constant pressure and temperature
(d) constant pressure but variable temperature
Ans: (b)


12. Galvanization is a process of ………….
(a) zinc-diffusion
(b) thin phosphate coating on steel
(c) heating zinc coating
steel (d) very thin aluminum coating steel
Ans: (c)


13. The angular momentum of an electron moving in an orbit is equal to : (a) nh 2S
(b) nh (c) nh S
(d) nS (e) nS h
Ans : (a)


14. Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) Acid must have at least one hydrogen atom
(b) Some acids have more than 20 hydrogen atoms
(c) The displaceable hydrogen atoms of an acid is called its basicity
(d) All of
these Ans: (c)


15. To dilute an acid, we have to:
(a) pour
water into an acid (b) pour an acid into water
(c) mix equal amounts of acid and water
(d) none of the above
Ans: (a)


16. Caustic soda solution will adsorb :
(a) CO (b) CO 2
(c) N 2 (d) O 2
(e) NE 3
Ans: (b)


17. Chemical energy is converted into electrical energy
(a) dynamo (b) electric heater
(c) battery (d) atomic bomb
Ans: (c)


18. Ordinary tubelight used for illumination consists of
(a) fluorescent material and inert gas
(b) one filament, reflective material and mercury vapor
(c) fluorescent material and mercury vapor
(d) two filaments, fluorescent material and mercury vapor
Ans : (d)


19. Which of the following properties of metals helps them to form thin sheets?
(a) malleability (b) ductility
(c) sonority (d) tensile strength
Ans: (a)


20. The smallest particle of a compound, which can exist independently, is called
(a) atom (b) molecule
(c) proton (d) electron
Ans: (a)


21. Which of the following is an example of a chemical reaction?
(a) Iron magnet formation
(b) Candle burning
(c) Ice melting
(d) None of these
Ans: (b)


22. Protons live in an atom:
(a) inside the nucleus
(b) outside the nucleus
(c) in the orbital
(d) both in the nucleus and the orbital
Ans: (a)


23. Isotope atoms—
(a) same number of protons
(b) same number of neutrons
(c) same number of nucleons
(d) all are true
Ans: (a)


24. The value of an Avogadro number will be-
(a) 6·023 × 10 –23 (b) 6·023 × 10 23
(c) 6·023 × 10 –19 (d) 6·023 × 10 19
Ans: ( b)


25. The pH of blood is
(a) less than 5
(b) between 7 and 8
(c) between 3 and 4
(d) between 0 and 1
Ans: (b)


26. Atoms of one element differ from the atoms of all other elements in the following:
(a) number of atoms and electronic configuration
(b) number of atoms and number of valence electrons
(c) number of neutrons and electronic configuration
( d) Number of neutrons and number of valence electrons
Ans: (a)


27. Who among them is the youngest?
(a) Molecule (b) Atom
(c) Electron (d) Proton
Ans: (b)


28. The atomic mass of an element is due to …………..
(a) Electron, Neutron and Proton
(b) Neutron and Proton
(c) Electron and Proton
(d) Electron and Neutron
Ans: (b)


29. The same volume of all gases have the same number of molecules under the same conditions of temperature and pressure. This law is called :
(a) Avogadro’s law (b) Boyle’s law
(c) Charles’ law (d) Ga-Lussac law
Ans: (a)


30. Isotopes of an element always have :
(a) same number of neutrons
(b) same charge
(c) same number of electrons
(d) same number of protons
Ans: (c)

DOWNLOAD PDF HERE 

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Organic Chemistry objective questions

Next Story

Bio Chemistry general science short questions

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)