Physical Chemistry

1. Which among the following is an endothermic reaction?
(A) Respiration
(B) Combustion
(C) Sweating
(D) Burning of natural gas
Ans. (C)

2. Name the catalyst used in the conversion of milk into curd.
(A) Pepsin
(B) Invertase
(C) Lactase
(D) Diastase
Ans. (C)

3. What does a catalyst do in a reaction ?
(A) Changes potential energy of reactants
(B) Changes kinetic energy of reactants
(C) Changes potential energy of products
(D) Changes activation energy
Ans. (D)

4. The unit of ionic Product of water (Kw) is–
(A) Mol2 ltr–1
(B) Mol2 ltr–2
(C) Mol–1 ltr2
(D) Mol–1 ltr–1
Ans.(B)

5. Which one of the following has highest value of specific heat?
(A) Glass (B) Copper
(C) Lead (D) Water
Ans. (D)

6. Which one of the following is known as solution?
(A) Compound
(B) Homogeneous mixture
(C) Heterogeneous mixture
(D) Suspension
Ans. (B)

7. Electrolysis of copper sulphate solution with copper electrodes gives–
(A) Copper at cathode and oxygen at anode
(B) Copper at anode and oxygen at cathode
(C) Copper dissolve itself to give copper at cathode and anode.
(D) Hydrogen at cathode and oxygen at anode
Ans. (A)

9. In a rechargeable cell what kind of energy is stored within the cell?
(A) Electric energy
(B) Potential energy
(C) Kinetic energy
(D) Chemical energy
Ans. (D)
.
10. Which acid is stored in batteries?
(A) Hydrochloric acid
(B) Sulphuric acid
(C) Acetic acid
(D) Nitric acid
Ans. (B)
.
11. Which of the following pairs of Material is commonly used in rechargeable batteries used in Torch Lights, Electric Shaver etc.
(A) Iron and Cadmium
(B) Nickel and Cadmium
(C) Lead and Lead per oxide
(D) Zinc and Carbon
Ans. (B)

12. What happens during the charging of Lead operated battery?
(A) SO2 is formed
(B) Consumption of Lead Sulphate
(C) Lead is Formed
(D) Consumption of sulphuric acid
Ans. (B)

13. Catalyst are those substances–
(A) Which increase rate of reaction
(B) Which decrease rate of reaction
(C) Does not affect the rate of reaction
(D) None of these
Ans. (A)

14. When H2 gas is allowed to expand from a region of High pressure to a region of Low pressure the temperature of gas–
(A) Decreases to a small extent
(B) Increases
(C) Does not change
(D) Decreases suddenly.
Ans. (B)

15. Example of Aerosol is –
(A) Milk
B) River water
(C) Smoke
(D) Blood
Ans. (C)

16. In a reaction of type A + B  C + D one could ensure it, to be a First order reaction by–
(A) Increasing the concentration of a Product
(B) Increasing the concentration of a reactant
(C) Increasing the temperature
(D) Adding a catalyst
Ans. (B)

17. Blood may be purified by–
(A) Dialysis
(B) electro-osmosis
(C) coagulation
(D) filteration
Ans. (A)

18. Isotonic solutions have equal.
(A) Vapour pressure
(B) osmotic pressure
(C) boiling point
(D) freezing point
Ans. (B)

19. Strong electrolytes are those which –
(A) dissolve readily in water
(B) conduct electricity.
(C) dissociate into ions even at high concentration
(D) dissociate into ions at high dilution.
Ans. (C)

20. Which of the following is not a crystalline solid?
(A) Salt
(B) Sugar
(C) Copper sulphate
(D) Rubber
Ans. (D)

21. The two specific Heats of gases are related by–
(A) CP–CV = R
(B) CP–CV = R
(C) CP/CV = R
(D) CP+CV = R
Ans. (B)

22. What is the value of Gas constant ‘R’ in erg per degree per mol?
(A) 8.314×107
(B) 8.341×107
(C) 8.413×107
(D) 4.183×107
Ans. (A)

23. Enzyme which coagulate the milk into curd–
(A) Rennin
(B) Pepsin
(C) Regin
(D) Citrate
Ans. (A)

24. Which one of the following is an Example of gel?
(A) Cheese
(B) Milk
(C) Facial cream
(D) None of these
Ans. (A)
25. What changes will happen to a bowl of ice and water kept at exactly zero degree Celsius?
(A) All ice will melt
(B) All water will become ice
(C) No change will happen
(D) Only some ice melts
Ans. (C)

26. Water and ice crystal are in equilibrium at 0ºC. when pressure is applied to this system–
(A) More of the ice becomes water
(B) No effective change occur
(C) Water changes to vapor
(D) More amount of ice is formed
Ans. (B)

27. Light Scattering take place in–
(A) Colloidal solution
(B) Acidic Solution
(C) Basic Solution
(D) Electrolytic Solution.
Ans. (A)

28. Muddy water is treated w ith alum inPurification process–
(A) Coagulation
(B) Absorption
(C) Emulsification
(D) Adsorption
Ans. (A)

29. Alum is used for the water treatment in the process named–
(A) Coagulation
(B) Peptization
(C) Softening
(D) Electro osmosis
Ans. (A)

30. Which of the following is used to Purify the muddy water?
(A) Common salt
(B) Potash alum
(C) Aluminium Powder
(D) Bleaching Powder
Ans. (B)

31. Suspended colloidal particles in water can be
removed by the process of –
(A) Filtration

(B) Absorption
(C) Adsorption
(D) Coagulation
Ans. (D)

32. Alum stops bleeding in a minor cut because of–
(A) Salvation
(B) Emulsion
(C) Dialysis
(D) Coagulation
Ans. (D)

33. Cloud is a colloidal of –
(A) Air in a dispersion medium of water
(B) Fog in a dispersion medium of water
(C) Mist in a dispersion medium of air
(D) Water drop in a dispersion medium of air.
Ans. (D)

34. An Emulsion is a colloid of a –
(A) Gas in a Liquid
(B) Liquid in a Liquid
(C) Liquid in a Gas
(D) Gas in a Solid
Ans. (B)

35. Milk is a –
(A) Emulsion (B) Suspension
(C) Gel
(D) Sol
Ans. (A)

36. A colloidal system in which a Liquid is dispersed in a Liquid is called –
(A) Gel
(B) Emulsion
(C) Sol
(D) Precipitate
Ans. (B)

37. Which of the following is strongest coagulant?
(A) Zinc Chloride
(B) Aluminum Chloride
(C) Barium Chloride
(D) Magnesium Sulphate
Ans. (B)

38. Warming Ammonium chloride with sodium hydrochloride in a test tube is an example of
(A) Open system
(B) Closed system
(C) Isobaric system
(D) Isothermal system
Ans. (A)

39. An eudiometer measures
(A) Atmospheric pressure
(B) Time
(C) Volume of gases
(D) Vapour pressure
Ans. (C)

40. Which of the following is not a donor atom?
(A) Phosphorus
(B) Antimony
(C) Arsenic
(D) Aluminium
Ans. (D)

41. Which one of the following non-metals shows allotropy in the liquid state?
(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Phosphorous
(D) Bromine
Ans. (B)

43. An emulsion is a colloidal solution of
(A) Liquid in liquid
(B) Solid in liquid
(C) Gas in solid
(D) Solid in Solid
Ans. (A)

44. Which among the following is an example of solid sol?
(A) Milk of magnesia
(B) Foam
(C) Coloured gemstones
(D) Rubber
Ans. (C)

45. Which among the following is not an example of emulsion?
(A) Chocolate milk
(B) Butter
(C) Whipped Cream
(D) Curd
Ans. (D)

46. What is the process of conversion of solid state directly to gaseous state called?
(A) Evaporation
(B) Condensation
(C) Sublimation
(D) Distillation
Ans. (C)

47. Fog, clouds, mist are examples of _______.
(A) Aerosol
(B) Solid sol
(C) Foam
(D) Gel
Ans. (A)

Leave a Comment