Physiology & Hygiene general science gk questions pdf download

2 mins read

1. Salk vaccine is used to protect children from which disease?
(a) Tuberculosis
(b) Polio myelitis
(c) Typhoid
(d) None of these
Ans: (b)


2. Tetanus disease is caused by which of the following?
(a) Fungus (b) Virus
(c) Bacteria (d) Dust and dung
Ans: (c)


3. Which one of the following is a waterborne disease-
(a) smallpox (b) malaria
(c) TB (d) Enteritis
Ans: (d)


4. Which of the following is used to prepare gelatin in the traditional way?
(a) Dry bones
(b) Sugarcane
husk (c) Wheat flour husk
(d) Old rotten paper
Ans: (a)


5. Triple antigen vaccine is given to children to prevent diphtheria and which disease?
(a) Polio and tetanus
(b) Tetanus and whooping cough
(c) Whooping cough and T.B.
(d) Polio and TB
Ans: (b)


6. How many teeth develop twice in a human’s life span?
(a) 4 (b) 12
(c) 20 (d) 28
Ans: (c)


7. By measuring the pulse rate of a person, a doctor estimates-
(a) the state of the liver
(b) the amount of blood in the body
(c) the condition of the lungs
(d) the heart rate
(e) none of these
Ans: (d)


8. The blood inside the body does not coagulate due to the presence of?
(a) Fibrin (b) Hemoglobin
(c) Heparin (d) Thromboplastin
Ans: (c)


9. Which part of the body produces red blood cells?
(a) Spleen (b) Liver
(c) Bone marrow (d) None of these
Ans: (c)


10. Iron is found in abundance in-
(a) green vegetable (b) milk
(c) egg (d) meat
Ans: (a)


11. Which of the following blood group is a ‘universal donor’?
(a) A (b) B
(c) AB (d) O
Ans: (d)


12. People who consume excessive amount of alcohol usually die due to?
(a) Blood cancer
(b) Cirrhosis
(c) Liver or stomach cancer
(d) Weakness of heart muscles, resulting in stoppage of heart
Ans: (b)


13. Chocolates can be bad for health because they contain high content of-
(a) Cobalt (b) Nickel
(c) Zinc (d) Lead
Ans: (b)


14. In which part of the body is insulin produced?
(a) Liver (
b) Kidney (
c) Pancreas
(d) Stomach
Ans: (c)


15. What is the percentage of water in cow’s milk?
(a) 60% (b) 65%
(c) 72% (d) 80%
(e) 87%
Ans: (a)


16. Which nutrients are mostly affected by food processing and storage?
(a) Protein (b) Carbohydrate
(c) Vitamin (d) Fat
Ans: (c)


17. Mosquito is not a carrier of which of the following diseases?
(a) Filariasis (b) Malaria
(c) Yellow fever (d) Tuberculosis
Ans: (d)


18. Diabetes can be controlled by the following vaccine:
(a) Penicillin (b) Insulin
(c) Tetracycline (d) Metacin
Ans: (b)


19. Iodization of salt is a public health criterion that prevents
(a) diabetes
(b) TB. (Rajayakshama)
(c) Goitre disease
(d) Anemia (Anemia)
Ans: (c)


20. Which of the following is a sex-related disease?
(a) Color blindness (b) Leprosy
(c) Diabetes (d) Pigmentation
Ans: (a)


21. Which blood group is called universal donor?
(a) A (b) O
(c) AB (d) B
Ans: (b)


22. The blood vessels which carry blood from the heart to various parts of the body are called
(a) arteries (b) veins
(c) veins (d) none of these
Ans: (a)


23. RBC can carry oxygen with it because
(a) it contains nucleus
(b) it contains plasma
(c) it contains hemoglobin
(d) it is red in color
Ans: (c)


24. Blindness is caused due to the deficiency of
(a) Vitamin-A (b) Vitamin-B
(c) Vitamin-C (d) Vitamin-D
Ans: (a)


25. Liver cells make
(a) Amylopsin (b) Maltase
(c) Lipase (d) Bile
Ans: (d)


26. Mineral salts necessary for the formation of hemoglobin and chromatin are:
(a) Chlorine (b) Iodine
(c) Iron (d) Sodium
Ans: (c)


27. Insulin is secreted by:
(a) Pancreas (pancreas)
(b) Parathyroid
(c) Liver
(d) Pituitary
Ans: (a)


B 28. What disease resistance . c . G . Vaccine given?
(a) Polio (b) Rajyakshma (TB)
(c) Hepatitis A (d) Measles
Ans: (b)


29. Which of the following vitamins is water soluble?
(a) Vitamin-A (b) Vitamin-E
(c) Vitamin-C (d) Vitamin-D
Ans: (c)


30. Where is the bile juice secreted by the liver stored?
(a) Gallbladder
(b) Duodenum duct
(c) Liver itself
(d) Spleen
Ans: (a)


DOWNLOAD PDF HERE 

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Zoology questions discuss || General Science gk Questions

Next Story

Biology botany objective questions discuss

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)