Plant Physiology and Pollination

10 mins read

1. Which among the following elements increases
the absorption of water and calcium in plants?
(A) Manganese (B) Boron
(C) Copper (D) Molybdenum
Ans. (B)

2. Which wood will become useless soon after exposing in the open air?
(A) Softwood (B) Fibrous wood
(C) Wet wood (D) Hardwood
Ans (C)

3. Onion is a modified form of
(A) Leaf (B) Stem
(C) Root (D) None of these
Ans. (B)

4. Fruits of this plant are found underground :
(A) Potato (B) Carrot
(C) Groundnut (D) Onion
Ans. (C)

5. All the progeny obtained from a single plant
by vegetative propagation are called-
(A) Clones (B) Pure line
(C) Inbreed line (D) Pedigree line
Ans (A)

6. Water in plants is transported by-
(A) Cambium (B) Phloem
(C) Epidermis (D) Xylem
Ans. (D)

7. Rod-shaped bacteria is called-
(A) Bacillus (B) Spirillum
(C) Coccus (D) Coma
Ans. (A)

8. Which of the following is not required for seed germination?
(A) Water (B) Air
(C) Sunlight (D) Suitable temperature
Ans. (C)

9. Which of the following food crops has the
the maximum content of proteins?
(A) Cassava (B) Soyabean
(C) Wheat (D) Maize
Ans. (B)

10. The source of oxygen generated during photosynthesis is :
(A) Water (B) Carbon dioxide
(C) Chlorophyll (D) Mesophyll cells
Ans. (A)

11. Carbohydrate is stored in the body as
(A) Glucose (B) Starch
(C) Glycogen (D) Sucrose
Ans. (C)

12. Which components of light are absorbed by chlorophyll?
(A) Violet and red (B) Indigo and orange
(C) Blue and red (D) Violet and yellow
Ans. (C)

13. During photosynthesis green plants absorb
(A) Nitrogen (B) Carbon dioxide
(C) Carbon monoxide (D) Oxygen
Ans. (B)

14. Quarantine regulation is concerned with-
(A) Growing of better varieties of plant
(B) Prevention of entry of the diseased organism
(C) Spraying of insecticide over diseased plants
(D) Identification of diseased organism
Ans. (B)

15. Ripe grapes contain
(A) Fructose (B) Sucrose
(C) Galactose (D) Glucose
Ans. (A)

16. The enzyme in whose presence glucose and
fructose are converted into alcohol is
(A) Diastase (B) Maltase
(C) Invertase (D) Zymase
Ans. (D)

17. The element which is rich in most leafy vegetables is
(A) Phosphorous (B) Zinc
(C) Iron (D) Calcium
Ans. (C)

18. Plants get water through the roots because of—
(A) Elasticity (B) Capillarity
(C) Viscosity (D) Photosynthesis
Ans. (B)

19. A plant with a fibrous root system is :
(A) Wheat (B) Pea
(C) Mustard (D) Bean
Ans. (A)

20. The part of the flower that can carry out photosynthesis is
(A) Androecium (B) Gynoecium
(C) Calyx (D) Corolla
Ans. (C)

21. Pulses are a good source of
(A) Carbohydrates (B) Vitamins
(C) Proteins (D) Fats
Ans. (C)

22. The form of carbohydrate which is synthesised in plants is
(A) Starch (B) Glucose
(C) Fructose (D) Cellulose
Ans. (B)

23. The reagent used to test the presence of starch in leaves is
(A) Fehling’s solution (B) Iodine solution
(C) Million’s reagent (D) Benedict’s solution
Ans. (B)

24. The gas released during photosynthesis :
(A) Carbon dioxide (B) Oxygen
(C) Carbon monoxide (D) Sulphur dioxide
Ans. (B)

25. Carrot is a rich source of vitamin
(A) A (B) C
(C) D (D) E
Ans. (A)

26. Plants release energy during
(A) Photosynthesis (B) Respiration
(C) Transpiration (D) Germination
Ans. (A)

27. Which of these is a micronutrient for plants?
(A) Carbon (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Boron
Ans. (D)

28. Root nodules are commonly found in-
(A) Parasitic plants (B) Epiphytic plants
(C) Leguminous plants (D) Aquatic plants
Ans. (C)

29. Which of the following metals is present in chlorophyll?
(A) Beryllium (B) Magnesium
(C) Calcium (D) Barium
Ans. (B)

30. Cuscuta is a
(A) Partial stem parasite
(B) Complete stem parasite
(C) Partial root parasite
(D) Complete root parasite
Ans. (A)

31. A potato tuber has been cut into two halves. A
few drops of iodine solution are placed on the
cut surface of one of the halves. What color
change will be noticed?
(A) From brown to blue-black
(B) From brown to orange-red
(C) From blue to pink
(D) From pink to blue-green
Ans. (A)

32. Dormancy period of animals during winter the season is called-
(A) Aestivation (B) Hibernation
(C) Regeneration (D) Mutation
Ans. (B)

33. Yellow spots on citrus leaves is due to the deficiency of-
(A) Zinc (B) Magnesium
(C) Boron (D) Iron
Ans. (B)

34. A seed can germinate in the absence of
(A) Adequate light (B) Supply of oxygen
(C) Suitable moisture (D) Suitable temperature
Ans. (A)

35. Excess amount of absorbed water by plants is
liberated out by
(A) Evaporation (B) Osmosis
(C) Diffusion (D) Transpiration
Ans. (D)

36. The red, orange, and yellow colors of the leaf is due to-
(A) Aldehydes (B) Tennis
(C) Lignins (D) Carotenoid
Ans. (D)

37. Which of the following is not an insectivorous plant?
(A) Nepenthes (B) Utricularia
(C) Droseara (D) Cuscutta
Ans. (D)

38. Which of the following is an insectivorous plant?
(A) Balanophora (B) Rafflesia
(C) Orobanche (D) Drosera
Ans. (D)

39. Seed dormancy is regulated by
(A) Abscisic acid (B) Gibberellic acid
(C) Indole acetic acid (D) Ethylene
Ans. (A)

40. In a plant-water relationship, the symbol ‘y’ is used to represent
(A) Osmotic pressure (B) Water potential
(C) Solute potential (D) Osmosis
Ans. (B)

41. Membrane lipids of chill sensitive plants contain
(A) Low proportion of saturated fatty acids
(B) Low proportion of unsaturated fatty acids
(C) Equal proportion of saturated and unsaturated fatty acids
(D) High proportion of unsaturated fatty acids.
Ans. (B)

42. The curcumin is isolated from
(A) Garlic (B) Turmeric
(C) Sunflower (D) Rose flower
Ans. (B)

43. Which of the following plant pigments absorbs
in red and far-red region of light?
(A) Carotenoid (B) Chlorophyll
(C) Phytochrome (D) Cryptochrome
Ans. (C)

44. The process through which excess of light energy
is dissipated in photosynthesis is known as-
(A) Quenching (B) Scavenging
(C) Photolysis (D) Photophosphorylation
Ans. (A)

45. Wilting of plants occurs due to excessive
(A) Respiration (B) Guttation
(C) Absorption (D) Transpiration
Ans. (D)

46. Which of the following three R’s are regarded Is environment friendly?
(A) Reduce, Rebuild, Restrict
(B) Random, Reduce, Recall
(C) Read, Register, Recall
(D) Reduce, Reuse, Recycle
Ans. (D)

47. Chlorophyll containing autotrophic thallophytes is called as
(A) Algae (B) Lichens
(C) Fungi (D) Bryophytes
Ans. (A)

48. ‘Table sugar’ is which type of sugar?
(A) Frutose (B) Galactose
(C) Glucose (D) Sucrose
Ans. (D)

49. Chlorophyll contains
(A) Iron (B) Magnesium
(C) Cobalt (D) Zinc
Ans. (B)

50. Hydroponics is a method of culture of plants without using
(A) Water (B) Light (C) Sand (D) Soil
Ans. (D)

51. Self-pollination will lead to
(A) Inbreeding (B) Rare breeding
(C) Over breeding (D) Outbreeding
Ans. (A)

52. Flowers emit fragrance to:
(A) Purify air (B) Driveaway flies
(C) Attract insects (D) Perform all the above
Ans. (C)

53. Which of the following is not a stem modification?
(A) Bulb of Onion (B) Corm of Arvi
(C) Tuber of Sweet-potato (D) Tuber of Potato
Ans. (C)

54. The type of fruit obtained from a multi carpellary apocarpous gynoecium is
(A) Composite (B) Aggregate
(C) Simple (D) Multiple
Ans. (B)

55. The plants which grow under water stress
conditions of deserts are
(A) Epiphytes (B) Xerophytes
(C) Heliophytes (D) Sciophytes
Ans. (B)

56. Where does the cabbage store food?
(A) Leaves (B) Stem
(C) Fruit (D) Scurvy
Ans. (A)

57. The first stable product of photosynthesis is
(A) Starch (B) Sucrose
(C) Phosphoglyeric acid (D) Glucose
Ans. (C)

58. The plants which grow well, only in light are known as-
(A) Sciophilous (B) Xerophytes
(C) Heliophytes (D) Epiphytes
Ans. (C)

59. Phototropic movement is controlled by
(A) Auxin (B) Gibberellin
(C) Cytokinin (D) Ethylene
Ans. (A)

60. When we touch leaves of “Touch me not plant”
they close these movements are called
(A) Photonastic movements
(B) Nyctinastic movements
(C) Seismonastic movements
(D) Chemonastric movements
Ans. (C)

61. Cell becomes turgid because of
(A) Plasmolysis (B) Fish
(C) Endosmosis (D) Diffusion
Ans. (C)

62. The process of imbibition involves
(A) Diffusion (B) Capillary action
(C) Absorption (D) Both 1 and 2
Ans. (C)

63. A cell increases in volume when it is placed in
(A) Hypertonic solution (B) Hypotonic solution
(C) Isotonic solution (D) None of these
Ans. (B)

64. Translocation of water is
(A) Apoplastic (B) Symplastic
(C) Both 1 and 2 (D) None of the above
Ans. (C)

65. The kidney-shaped guard cells are present in
(A) Dicot plants (B) Monocot plants
(C) Both the above (D) Algae
Ans. (C)

66. Dumb-bell shaped guard cells are present in
(A) Groundnut (B) Gram
(C) Wheat (D) Mango
Ans. (C)

67. Stomatal opening is based on
(A) Exosmosis (B) Endosmosis
(C) Plasmolysis in guard cells
(D) Decrease in concentration of cell sap
Ans. (B)

68. 2, 4-D is used as-
(A) Weedicide (B) Vitamin
(C) Fertilizer (D) Insecticide
Ans. (A)

69. Movement of hairs in Drosera is referred to as-
(A) Heliotropism (B) Thigmotropism
(C) Photonastic (D) Sesismonastic
Ans. (B)

70. Transpiration through leaves is called as
(A) Cauline transpiration
(B) Foliar transpiration
(C) Cuticular transpiration
(D) Lenticular transpiration
Ans. (B)

71. Process through which plants reproduce
(A) Pollination (B) Condensation
(C) Eating (D) Evaporation
Ans. (A)

72. Water of coconut is-
(A) Liquid nucellus (B) Liquid mesocarp
(C) Liquid endocarp (D) Degenerated liquid endosperm
Ans. (C)

73. Root hairs arise from-
(A) Cortex (B) Pericycle
(C) Epidermis (D) Endodermis
Ans. (C)

74. A Parenchyma cell which stores orgastic the substance is known as-
(A) Phragmoblast (B) Idioblast
(C) Conidioplast (D) Chloroplast
Ans. (B)

75. In cactus, the spines are the modified
(A) Stem (B) Stipules
(C) Leaves (D) Buds
Ans. (C)

76. Which fruit has its seed outside?
(A) Strawberry (B) Banana
(C) Groundnut (D) Cashew nut
Ans. (A)

77. Which one of the following is not a photosynthetic pigment?
(A) Chlorophyll (B) Phycobilin
(C) Carotenoid (D) Anthocyanin
Ans. (D)

78. The cells which are closely associated and
interacting with guard cells are
(A) Transfusion tissue (B) Complementary cells
(C) Subsidiary cells (D) Hypodermal cells
Ans. (C)

79. Conversion of starch to sugar is essential for
(A) Stomatal opening (B) Stomatal closing
(C) Stomatal formation (D) Stomatal growth
Ans. (A)

80. The main function of palisade parenchyma in leaf is
(A) Antibiotics (B) Pollutants
(C) Hormones (D) Toxins
Ans. (D)

81. Red rot of sugarcane is caused by-
(A) Alternaria alternata
(B) Phylopthora investments
(C) Colletotrichum falcatum
(D) Cercospora personata
Ans. (C)

82. The maximum fixation of solar energy is done by-
(A) Protozoa (B) Bacteria
(C) Fungi (D) Green Plants
Ans. (D)

83. Molybdenum deficiency affects the activity of
(A) All of the given options
(B) Chlorate reductase
(C) Nitrogenase (D) Nitrate reductase
Ans. (C)

84. Which of the following plant shows chloroplast dimorphism?
(A) Sugar beet (B) Rice
(C) Wheat (D) Sugarcane
Ans. (D)

85. Azolla increases soil fertility for
(A) Maize cultivation (B) Wheat cultivation
(C) Barley cultivation (D) Rice cultivation
Ans. (D)

86. Which of the following is responsible for
transport of food and other substances in plants?
(A) Xylem (B) Phloem
(C) Chloroplast (D) None of these
Ans. (B)

87. The substrate of photorespiration is
(A) Fructose (B) Pyruvic acid
(C) Glycolate (D) Glucose
Ans. (B)

88. Which of the following bacterium causes crown gall disease in plants?
(A) Bacillus thurigiensis
(B) Agrobacterium tumefaciens
(C) Pseudomonas fluorescens
(D) None of these
Ans. (B)

89. The elements are known as primary nutrients for plants
(A) Nitrogen, Phosphorus and Potassium
(B) Nitrogen, Oxygen, and Silicon
(C) Potassium, Boron, and Nitrogen
(D) Nitrogen, Phosphorus, and Iron
Ans. (A)

90. Which light is least effective in photosynthesis?
(A) Blue light (B) Greenlight
(C) Red light (D) Sunlight
Ans. (B)

91. Which of the following plays an important role in photosynthesis-
(A) Chloroplast (B) Centrosome
(C) Tonoplast (D) Nematoblast
Ans. (A)

92. _____ is a multibranched polysaccharide of glucose that serves as a form of energy storage in
animals and fungi.
(A) Cellulose (B) Glycogen
(C) Pectin (D) Chitin
Ans. (B)

93. The source of oxygen in the atmosphere is due to
(A) Photosynthesis (B) Excretion
(C) Nitrogen fixation (D) Respiration
Ans. (A)

94. ‘Insectivorous plant’ trap insects for
(A) Nitrogen (B) Fats
(C) Vitamins (D) Carbohydrates
Ans. (A)

95. Microbial degradation of nitrates into
atmospheric nitrogen is known as:
(A) Ammonification (B) Nitrification
(C) Denitrification (D) Putrefaction
Ans. (C)

96. Damping-off of seedlings is caused by
(A) Peronospola parasitica
(B) Albugo Candida
(C) Phytophthora infestans
(D) Pythium debaryanum
Ans. (C)

97. Transpiration increases in:
(A) Hot, dry and windy condition
(B) Hot, damp and windy condition
(C) Cool, damp and windy condition
(D) Cool, dry and still condition
Ans. (A)

98. If xylem and phloem are arranged in the same
radius, such a vascular bundle is called”
(A) Collateral (B) Bicollateral
(C) Concentric (D) Radial
Ans. (A)

99. Commercially valued cork is obtained from:
(A) Quercus spp (B) Cedrus Deodara
(C) Ficus (D) Cycas
Ans. (A)

100. Intensive cultivation refers to
(A) Production with intensive use of labor
(B) Production with intensive use of fertilizer
(C) Raising production by intensive use of existing land
(D) Raising production by large scale use of imported inputs
Ans. (C)

101. Which of the following statements about phloem transport is correct?
(A) Phloem transport occurs unidirectionally
(B) Gravity influences phloem transport
(C) Ca+ is the most abundant cation
(D) Sugar is transported in phloem as nonreducing sugar
Ans. (D)

102. Which of the following plant hormones are incorrectly paired?
(A) Abscisic acid-transpiration
(B) Auxins-apical dominance
(C) Cytokinins-senescence
(D) Gibberlins-bud and seed dormancy
Ans. (D)

103. Inhibition of photosynthesis in the high presence of O2 in C3 plants is called:
(A) Hexose monophosphate
(B) Pasteur effect
(C) Decker effect (D) Warburg effect
Ans. (D)

104. Plants that can survive in very less water are called as ______.
(A) Halophytes (B) Xerophytes
(C) Heliophytes (D) Saprophytes
Ans. (B)

105. Guard cells surrounds _____.
(A) Nucleus (B) Stomata
(C) Golgi apparatus (D) Mitochondria
Ans. (B)

106. In a majority of flowering plants, out of the
four megaspores, what is the ratio of functional
and degenerate megaspores?
(A)2:2 (B)1:3 (C)3:1 (D)4:0
Ans. (B)

107. Opposite the micropylar end, is the __________,
representing the basal part of the ovule.
(A) Hilum (B) Funicle
(C) Chalaza (D) Nucellus
Ans. (C)

108. Auxiliary bud develops into which of the
following part of the plant?
(A) Fruit (B) Leaf (C) Branch (D) Roots
Ans. (C)

109. Does xylem help in transportation of which of the following?
(A) Food (B) Water
(C) Nutrients (D) Both food and water
Ans. (B)

110. Which part of the plant gives us saffron?
(A) Roots (B) Petals
(C) Stem (D) Stigma
Ans. (D)

111. Which of the following transports water from
the roots of the plant to its leaves?
(A) Xylem (B) Phloem
(C) Both xylem and phloem
(D) Cortex
Ans. (A)

112. Photosynthesis takes place in the presence
of chlorophyll and _________.
(A) Water (B) Nutrients
(C) Carbon-dioxide (D) Sunlight
Ans. (D)

113. Cinnamon is obtained from which part of the plant?
(A) Stem (B) Bark
(C) Roots (D) Fruits
Ans. (B)

114. What is the role of Pneumatophores?
(A) Protect plants from animals
(B) Get oxygen for respiration
(C) Supports plant in standing upright
(D) Helps plant for pollination
Ans. (B)

115. The first formed primary xylem elements are called ___________.
(A) Metaxylem (B) Protoxylem
(C) Xylem fibres (D) Xylem parenchyma
Ans. (B)

116. The later (second) formed primary xylem
elements are called _____________.
(A) Protoxylem (B) Metaxylem
(C) Xylem parenchyma (D) Xylem fibres
Ans. (B)

117. In stems, the protoxylem lies towards the
centre and the metaxylem lies towards the
periphery of the organ. This type of primary
xylem is called_____________.
(A) Xylem fibres (B) Xylem parenchyma
(C) Exarch (D) Endarch
Ans. (D)

118. __________ are made up of sclerenchymatous
cells. These are generally absent in the primary
phloem but are found in the secondary phloem.
(A) Xylem fibres (B) Xylem parenchyma
(C) Phloem parenchyma(D) Phloem fibres
Ans. (D)

119. In roots, the protoxylem lies towards the periphery and the metaxylem lies towards the center.
Such arrangement of primary xylem is called ____________.
(A) Xylem fibres (B) Xylem parenchyma
(C) Exarch (D) Endarch
Ans. (C)

120. The male sex organs in a flower is the __________.
(A) Zoospores (B) Stamen
(C) Pistil (D) Chlorophyceae
Ans. (B)

121. The female sex organs in a flower is the __________.
(A) Zoospores (B) Stamen
(C) Pistil (D) Chlorophyceae
Ans. (C)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Angiosperms, Gymnosperm & Plant Development Biology

Next Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodiversity

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)