Plant Physiology and Pollination

10 mins read

1. Which among the following elements increases
the absorption of water and calcium in plants?
(A) Manganese (B) Boron
(C) Copper (D) Molybdenum
Ans. (B)

2. Which wood will become useless soon after
exposing in the open air?
(A) Softwood (B) Fibrous wood
(C) Wet wood (D) Hard wood
Ans (C)
3. Onion is a modified form of
(A) Leaf (B) Stem
(C) Root (D) None of these
Ans. (B)

4. Fruits of this plant are found underground :
(A) Potato (B) Carrot
(C) Groundnut (D) Onion
Ans. (C)

5. All the progeny obtained from a single plant
by vegetative propagation are called-
(A) Clones (B) Pure line
(C) Inbreed line (D) Pedigree line
Ans (A)
6. Water in plants is transported by-
(A) Cambium (B) Phloem
(C) Epidermis (D) Xylem
Ans. (D)

7. Rod shaped bacteria is called-
(A) Bacillus (B) Spirillum
(C) Coccus (D) Coma
Ans. (A)

8. Which of the following is not required for seed
germination?
(A) Water (B) Air
(C) Sunlight (D) Suitable temperature
Ans. (C)

9. Which of the following foodcrops has the
maximum content of proteins ?
(A) Cassava (B) Soyabean
(C) Wheat (D) Maize
Ans. (B)

10. The source of oxygen generated during
photosynthesis is :
(A) Water (B) Carbon dioxide
(C) Chlorophyll (D) Mesophyll cells
Ans. (A)

11. Carbohydrate is stored in the body as
(A) Glucose (B) Starch
(C) Glycogen (D) Sucrose
Ans. (C)

12. Which components of light are absorbed by
chlorophyll ?
(A) Violet and red (B) Indigo and orange
(C) Blue and red (D) Violet and yellow
Ans. (C)

13. During photosynthesis green plants absorb
(A) Nitrogen (B) Carbon dioxide
(C) Carbon monoxide (D) Oxygen
Ans. (B)

14. Quarantine regulation is concerned with-
(A) Growing of better varieties of plant
(B) Prevention of entry of diseased organism
(C) Spraying of insecticide over diseased plants
(D) Identification of diseased organism
Ans. (B)

15. Ripe grapes contain
(A) Fructose (B) Sucrose
(C) Galactose (D) Glucose
Ans. (A)

16. The enzyme in whose presence glucose and
fructose are converted into alcohol is
(A) Diastase (B) Maltase
(C) Invertase (D) Zymase
Ans. (D)

17. The element which is rich in most leafy
vegetables is
(A) Phosphorous (B) Zinc
(C) Iron (D) Calcium
Ans. (C)

18. Plants get water through the roots because of—
(A) Elasticity (B) Capillarity
(C) Viscosity (D) Photosynthesis
Ans. (B)

19. A plant with fibrous root system is :
(A) Wheat (B) Pea
(C) Mustard (D) Bean
Ans. (A)

20. The part of the flower that can carry out
photosynthesis is
(A) Androecium (B) Gynoecium
(C) Calyx (D) Corolla
Ans. (C)

21. Pulses are a good source of
(A) Carbohydrates (B) Vitamins
(C) Proteins (D) Fats
Ans. (C)

22. The form of carbohydrate which is synthesised
in plants is
(A) Starch (B) Glucose
(C) Fructose (D) Cellulose
Ans. (B)

23. The reagent used to test the presence of starch
in leaves is
(A) Fehling’s solution (B) Iodine solution
(C) Million’s reagent (D) Benedict’s solution
Ans. (B)

24. The gas released during photosynthesis :
(A) Carbon dioxide (B) Oxygen
(C) Carbon monoxide (D) Sulphur dioxide
Ans. (B)

25. Carrot is a rich source of vitamin
(A) A (B) C
(C) D (D) E
Ans. (A)

26. Plants release energy during
(A) Photosynthesis (B) Respiration
(C) Transpiration (D) Germination
Ans. (A)

27. Which of these is a micronutrient for plants?
(A) Carbon (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Boron
Ans. (D)

28. Root nodules are commonly found in-
(A) Parasitic plants (B) Epiphytic plants
(C) Leguminous plants (D) Aquatic plants
Ans. (C)

29. Which of the following metals is present in
chlorophyll?
(A) Beryllium (B) Magnesium
(C) Calcium (D) Barium
Ans. (B)

30. Cuscuta is a
(A) Partial stem parasite
(B) Complete stem parasite
(C) Partial root parasite
(D) Complete root parasite
Ans. (A)

31. A potato tuber has been cut into two halves. A
few drops of iodine solution are placed on the
cut surface of one of the halves. What colour
change will be noticed?
(A) From brown to blue-black
(B) From brown to orange-red
(C) From blue to pink
(D) From pink to blue-green
Ans. (A)

32. Dormancy period of animals during winter
season is called-
(A) Aestivation (B) Hibernation
(C) Regeneration (D) Mutation
Ans. (B)

33. Yellow spots on citrus leaves is due to the
deficiency of-
(A) Zinc (B) Magnesium
(C) Boron (D) Iron
Ans. (B)

34. A seed can germinate in the absence of
(A) Adequate light (B) Supply of oxygen
(C) Suitable moisture (D) Suitable temperature
Ans. (A)

35. Excess amount of absorbed water by plants is
liberated out by
(A) Evaporation (B) Osmosis
(C) Diffusion (D) Transpiration
Ans. (D)

36. The red, orange and yellow colours of leaf is
due to-
(A) Aldehydes (B) Tannis
(C) Lignins (D) Carotenoid
Ans. (D)

37. Which of the following is not an insectivorous
plant?
(A) Nepenthes (B) Utricularia
(C) Droseara (D) Cuscutta
Ans. (D)

38. Which of the following is an insectivorus plant?
(A) Balanophora (B) Rafflesia
(C) Orobanche (D) Drosera
Ans. (D)

39. Seed dormancy is regulate by
(A) Abscisic acid (B) Gibberellic acid
(C) Indole acetic acid (D) Ethylene
Ans. (A)

40. In plant-water relationship, symbol ‘y’
w is used
to represent
(A) Osmotic pressure (B) Water potenial
(C) Solute potential (D) Osmosis
Ans. (B)

41. Membrane lipids of chill sentitive plants
contain
(A) Low proportion of saturated fatty acids
(B) Low proportion of unsaturated fatty acids
(C) Equal proportion of saturated and unsaturated
fatty acids
(D) High proportion of unsaturated fatty acids.
Ans. (B)

42. The curcumin is isolated from
(A) Garlic (B) Turmeric
(C) Sunflower (D) Rose flower
Ans. (B)

43. Which of the following plant pigments absorbs
in red and far-red region of light?
(A) Carotenoid (B) Chlorophyll
(C) Phytochrome (D) Cryptochrome
Ans. (C)

44. The process through which excess of light energy
is dissipated in photosynthesis is known as-
(A) Quenching (B) Scavenging
(C) Photolysis (D) Photophosphorylation
Ans. (A)

45. Wilting of plants occurs due to excessive
(A) Respiration (B) Guttation
(C) Absorption (D) Transpiration
Ans. (D)

46. Which of the following three R’s are regarded
as environment friendly?
(A) Reduce, Rebuild, Restrict
(B) Random, Reduce, Recall
(C) Read, Register, Recall
(D) Reduce, Reuse, Recycle
Ans. (D)

47. Chlorophyll containing autorophic thallophytes
is called as
(A) Algae (B) Lichens
(C) Fungi (D) Bryophytes
Ans. (A)

48. ‘Table sugar’ is which type of sugar?
(A) Frutose (B) Galactose
(C) Glucose (D) Sucrose
Ans. (D)

49. Chlorophyll contains
(A) Iron (B) Magnesium
(C) Cobalt (D) Zinc
Ans. (B)

50. Hydroponics is a method of culture of plants
without using
(A) Water (B) Light (C) Sand (D) Soil
Ans. (D)

51. Self pollination will lead to
(A) Inbreeding (B) Rare breeding
(C) Over breeding (D) Out breeding
Ans. (A)

52. Flowers emit fragrance to:
(A) Purify air (B) Drive away flies
(C) Attract insects (D) Perform all the above
Ans. (C)

53. Which of the following is not a stem
modification?
(A) Bulb of Onion (B) Corm of Arvi
(C) Tuber of Sweet-potato (D) Tuber of Potato
Ans. (C)

54. The type of fruit obtained from a
multicarpellary apocarpous gynoecium is
(A) Composite (B) Aggregate
(C) Simple (D) Multiple
Ans. (B) (

55. The plants which grow under water stress
conditions of deserts are
(A) Epiphytes (B) Xerophytes
(C) Heliophytes (D) Sciophytes
Ans. (B)

56. Where does the cabbage store food?
(A) Leaves (B) Stem
(C) Fruit (D) Scurvy
Ans. (A)

57. The first stable product of photosynthesis is
(A) Starch (B) Sucrose
(C) Phosphoglyeric acid (D) Glucose
Ans. (C)

58. The plants which grow well, only in light are
known as-
(A) Sciophilous (B) Xerophytes
(C) Heliophytes (D) Epiphytes
Ans. (C)

59. Phototropic movement is controlled by
(A) Auxin (B) Gibberellin
(C) Cytokinin (D) Ethylene
Ans. (A)

60. When we touch leaves of “Touch me not plant”
they close these movements are called
(A) Photonastic movements
(B) Nyctinastic movements
(C) Seismonastic movements
(D) Chemonastric movements
Ans. (C)

61. Cell becomes turgid because of
(A) Plasmolysis (B) Fish
(C) Endosmosis (D) Diffusion
Ans. (C)

62. The process of imbibition involves
(A) Diffusion (B) Capilary action
(C) Absorption (D) Both 1 and 2
Ans. (C)

63. A cell increases in volume when it is placed in
(A) Hypertonic solution (B) Hypotonic solution
(C) Isotonic solution (D) None of these
Ans. (B)

(A) Apoplastic (B) Symplastic
(C) Both 1 and 2 (D) None of the above
Ans. (C)

65. The kidney shaped guard cells are present in
(A) Dicot plants (B) Monocot plants
(C) Both the above (D) Algae
Ans. (C)

66. Dumb-bell shaped guard cells are present in
(A) Groundnut (B) Gram
(C) Wheat (D) Mango
Ans. (C)

67. Stomatal opening is based on
(A) Exosmosis (B) Endosmosis
(C) Plasmolysis in guard cells
(D) Decrease in concentration of cell sap
Ans. (B)

68. 2, 4-D is used as-
(A) Weedicide (B) Vitamin
(C) Fertillizer (D) Insecticide
Ans. (A)

69. Movement of hairs in Drosera is referred to as-
(A) Heliotropism (B) Thigmotropism
(C) Photonastic (D) Sesismonastic
Ans. (B)

70. Transpiration through leaves is called as
(A) Cauline transpiration
(B) Foliar transpiration
(C) Cuticular transpiration
(D) Lenticular transpiration
Ans. (B)

71. Process through which plants reproduce
(A) Pollination (B) Condensation
(C) Eating (D) Evaporation
Ans. (A)

72. Water of coconut is-
(A) Liquid nucellus (B) Liquid mesocarp
(C) Liquid endocarp (D) Degenerated liquid
endosperm
Ans. (C)

73. Root hairs arise from-
(A) Cortex (B) Pericycle
(C) Epidermis (D) Endodermis
Ans. (C)

74. A Parenchyma cell which stores ergastic
substance is known as-
(A) Phragmoblast (B) Idioblast
(C) Conidioplast (D) Chloroplast
Ans. (B)

75. In cactus, the spines are the modified
(A) Stem (B) Stipulse
(C) Leaves (D) Buds
Ans. (C)

76. Which fruit has its seed out side?
(A) Strawberry (B) Banana
(C) Groundnut (D) Cashew nut
Ans. (A)

77. Which one of the following is not a photosynthetic pigment?
(A) Chlorophyll (B) Phycobilin
(C) Carotenoid (D) Anthocyanin
Ans. (D)

78. The cells which are closely associated and
interacting with guard cells are
(A) Transfusion tissue (B) Complementary cells
(C) Subsidiary cells (D) Hypodermal cells
Ans. (C)

79. Conversion of starch to sugar is essential for
(A) Stomatal opening (B) Stomatal closing
(C) Stomatal formation (D) Stomatal growt
Ans. (A)

80. The main function of palisade parenchyma in
leaf is
(A) Antibiotics (B) Pollutants
(C) Hormones (D) Toxins
Ans. (D)

81. Red rot of sugarcane is caused by-
(A) Alternaria alternata
(B) Phylopthora infestants
(C) Colletotrichum falcatum
(D) Cercospora personata
Ans. (C)

82. The maximum fixation of solar energy is done by-
(A) Protozoa (B) Bacteria
(C) Fungi (D) Green Plants
Ans. (D)

83. Molybdenum deficiency affects the activity of
(A) All of the given options
(B) Chlorate reductase
(C) Nitrogenase (D) Nitrate reductase
Ans. (C)

84. Which of the following plant shows chloroplast
dimorphism?
(A) Sugar beet (B) Rice
(C) Wheat (D) Sugarcane
Ans. (D)

85. Azolla increases soil fertility for
(A) Maize cultivation (B) Wheat cultivation
(C) Barley cultivation (D) Rice cultivation
Ans. (D)

86. Which of the following is responsible for
transport of food and other susbtances in
plants?
(A) Xylem (B) Phloem
(C) Chloroplast (D) None of these
Ans. (B)

87. The substrate of photorespiration is
(A) Fructose (B) Pyruvic acid
(C) Glycolate (D) Glucose
Ans. (B)

88. Which of the following bacterium causes crown
gall disease in plants?
(A) Bacillus thurigiensis
(B) Agrobacterium tumefaciens
(C) Pseudomonas fluorescens
(D) None of these
Ans. (B)

89. The elements known as primary nutrients for
plants
(A) Nitrogen, Phosphorus and Potassium
(B) Nitrogen, Oxygen and Silicon
(C) Potassium, Boron and Nitrogen
(D) Nitrogen, Phosphorus and Iron
Ans. (A)

90. Which light is least effective in photosynthesis?
(A) Blue light (B) Green light
(C) Red light (D) Sunlight
Ans. (B)

91. Which of the following plays an important role in
photosynthesis-
(A) Chloroplast (B) Centrosome
(C) Tonoplast (D) Nematoblast
Ans. (A)

92. _____ is a multibranched polysacharide of glucose that serves as a form of energy storage in
animals and fungi.
(A) Cellulose (B) Glycogen
(C) Pectin (D) Chitin
Ans. (B) (

93. The source of oxygen in atmosphere is due to
(A) Photosynthesis (B) Excretion
(C) Nitrogen fixation (D) Respiration
Ans. (A)

94. ‘Insectivorus plant’ trap insects for
(A) Nitrogen (B) Fats
(C) Vitamins (D) Carbohydrates
Ans. (A)

atmospheric nitrogen is known as:
(A) Ammonification (B) Nitrification
(C) Denitrification (D) Putrefaction
Ans. (C)

96. Damping off of seedings is caused by
(A) Peronospola parasitica
(B) Albugo Candida
(C) Phytophthora infestans
(D) Pythium debaryanum
Ans. (C)

97. Transpiration increases in:
(A) Hot, dry and windy condition
(B) Hot, damp and windy condition
(C) Cool, damp and windy condition
(D) Cool, dry and still condition
Ans. (A)

98. If xylem and phloem are arranged in the same
radius, such a vascular bundle is called”
(A) Collateral (B) Bicollateral
(C) Concentric (D) Radial
Ans. (A)

99. Commercially valued cork is obtained from:
(A) Quercus spp (B) Cedrus Deodara
(C) Ficus (D) Cycas
Ans. (A)

100. Intensive cultivation refers to
(A) Production with intensive use of labour
(B) Production with intensive use of fertilzer
(C) Raising production by intensive use of existing
land
(D) Raising production by large scale use of imported inputs
Ans. (C)

101. Which of the following statements about
pholem transport is correct?
(A) Phloem transport occurs unidirectionally
(B) Gravity influences phloem transport
(C) Ca+ is the most abundantcation
(D) Sugar is transported in phloem as nonreducing sugar
Ans. (D)

102. Which of the following plant hormones are incorrectly paired?
(A) Abscisic acid-transpiration
(B) Auxins-apical dominance
(C) Cytokinins-senescence
(D) Gibberlins-bud and seed dormancy
Ans. (D)

103. Inhibition of photosynthesis in the high presence of O2 in C3 plants is called:
(A) Hexose monophosphate
(B) Pasteur effect
(C) Decker effect (D) Warburg effect
Ans. (D)

104. Plants which can survive in very less water are
called as ______.
(A) Halophytes (B) Xerophytes
(C) Heliophytes (D) Saprophytes
Ans. (B)

105. Guard cells surrounds _____.
(A) Nucleus (B) Stomata
(C) Golgi apparatus (D) Mitochondria
Ans. (B)

106. In a majority of flowering plants, out of the
four megaspores, what is the ratio of functional
and degenerate megaspores?
(A)2:2 (B)1:3 (C)3:1 (D)4:0
Ans. (B)

107. Opposite the micropylar end, is the __________,
representing the basal part of the ovule.
(A) Hilum (B) Funicle
(C) Chalaza (D) Nucellus
Ans. (C)

108. Auxiliary bud develops into which of the
following part of the plant?
(A) Fruit (B) Leaf (C) Branch (D) Roots
Ans. (C)

109. Xylem helps in transportation of which of the
following?
(A) Food (B) Water
(C) Nutrients (D) Both food and water
Ans. (B)

110. Which part of the plant gives us saffron?
(A) Roots (B) Petals
(C) Stem (D) Stigma
Ans. (D)

111. Which of the following transports water from
the roots of the plant to its leaves?
(A) Xylem (B) Phloem
(C) Both xylem and phloem
(D) Cortex
Ans. (A)

112. Photosynthesis takes place in the presence
of chlorophyll and _________.
(A) Water (B) Nutrients
(C) Carbon-dioxide (D) Sunlight
Ans. (D)

113. Cinnamon is obtained from which part of the
plant?
(A) Stem (B) Bark
(C) Roots (D) Fruits
Ans. (B)

114. What is the role of Pneumatophores?
(A) Protect plant from animals
(B) Get oxygen for respiration
(C) Supports plant in standing upright
(D) Helps plant for pollination
Ans. (B)

115. The first formed primary xylem elements are
called ___________.
(A) Metaxylem (B) Protoxylem
(C) Xylem fibres (D) Xylem parenchyma
Ans. (B)

116. The later (second) formed primary xylem
elements are called _____________.
(A) Protoxylem (B) Metaxylem
(C) Xylem parenchyma (D) Xylem fibres
Ans. (B)

117. In stems, the protoxylem lies towards the
centre and the metaxylem lies towards the
periphery of the organ. This type of primary
xylem is called_____________.
(A) Xylem fibres (B) Xylem parenchyma
(C) Exarch (D) Endarch
Ans. (D)

118. __________ are made up of sclerenchymatous
cells. These are generally absent in the primary
phloem but are found in the secondary phloem.
(A) Xylem fibres (B) Xylem parenchyma
(C) Phloem parenchyma(D) Phloem fibres
Ans. (D)

119. In roots, the protoxylem lies towards periphery
and metaxylem lies towards the centre. Such
arrangement of primary xylem is called
____________.
(A) Xylem fibres (B) Xylem parenchyma
(C) Exarch (D) Endarch
Ans. (C)

120. The male sex organs in a flower is the __________.
(A) Zoospores (B) Stamen
(C) Pistil (D) Chlorophyceae
Ans. (B)

121. The female sex organs in a flower is the
__________.
(A) Zoospores (B) Stamen
(C) Pistil (D) Chlorophyceae
Ans. (C)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important Scientific Term || Check Details Here free PDF & Video

Next Story

Skeletal System

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)