Radioactivity & Nuclear Chemistry

7 mins read

1. Radioactivity is the fission of –
(A) Nucleus (B) Ion
(C) Atom (D) Molecule
Ans. (A)

2. What is the unit of the physical quantity, Radio-Activity?
(A) Radian (B) Becquerel
(C) Steradian (D) Kelvin
Ans. (B)

3. Phenomenon of Radioactivity was discovered by –
(A) Becquerel (B) Rutherford
(C) Curle (D) Suri
Ans. (A)

4. Radioactive decay of Uranium resulted in the
formation of final product–
(A) Radium (B) Thorium
(C) Polonium (D) Lead
Ans. (D)

5. In India Nuclear Weapon was tested at –
(A) Shri Hari Kota (B) Bangalore
(C) Pokhran (D) Kanchipuram
Ans. (C)

6. Radioactivity is Measured by –
(A) Calorimeter (B) Polarimeter
(C) Barometer (D) Geiger – Muller counter
Ans. (D)

7. Which one of the following is not a radioactive element?
(A) Uranium (B) Thorium
(C) Plutonium (D) Zirconium
Ans. (D)

8. The most suitable unit to express the nuclear radius is–
(A) Fermi (B) Angstrom
(C) Micron (D) Nanometer
Ans. (A)

9. The electron emitted in beta radiation originates from–
(A) Inner orbits of atoms
(B) Free electrons existing in nuclei
(C) Decay of a neutron in a nuclei
(D) Photon escaping from the nucleus.
Ans. (C)

10. Which one of the following elements does not show radioactivity?
(A) Uranium (B) Thorium
(C) Aluminium (D) Polonium
Ans. (C)

11. Radioactive Noble Gas is–
(A) Xe (B) He
(C) Ne (D) Rn
Ans. (D)

12. There is no change in the radioactive element
(Mass or charge) during –
(A) Gamma emission (B) Oxidation
(C) Alpha emission (D) Beta emission
Ans. (A)

13. Which of the following is a radioactive element?
(A) Cobalt (B) Uranium
(C) Argon (D) Chromium
Ans. (B)

14. Which one of the following is radioactive?
(A) Cesium (B) Platinum
(C) Strontium (D) Thorium
Ans. (D)

15. Which one of the following is not a radioactive element?
(A) Uranium (B) Thorium
(C) Radium (D) Cadmium

16. Radioactive samples are stored in lead boxes. Lead is used because it is:
(A) Heavy (B) Strong
(C) Good absorber (D) Bad conductor
Ans. (C)

17. The nuclear forces are –
(A) Charge independent (B) Spin independent
(C) Charge symmetric (D) Long-range.
Ans. (A)

18. The lightest radioactive element is
(A) Deuterium (B) Polonium
(C) Tritium (D) Uranium
Ans. (C)

19. An element that does not occur in nature but
can be produced artificially is
(A) Thorium (B) Radium
(C) Plutonium (D) Uranium
Ans. (C)

20. Which of the following is a radioactive element?
(A) Cobalt (B) Uranium
(C) Argon (D) Chromium
Ans. (B)

21. Radioactive elements emit:
(A) Radiowaves (B) Infrared waves
(C) Ultraviolet waves (D) ,  and  radiations
Ans. (D)

22. Which of the following caused radioactive
pollution along the coast of Kerala?
(A) Plutonium (B) Zinc
(C) Thorium (D) Radium
Ans. (C)

23. Which of the following elements is not radioactive?
(A) Radium (B) Plutonium
(C) Zirconium (D) Uranium
Ans. (C)

24. Which of the following elements does not
exhibit natural radioactivity?
(A) Uranium (B) Thorium
(C) Aluminium (D) Polonium
Ans. (C)

25. The instability of a nucleus is due to :
(A) Higher electron-to-proton ratio
(B) High neutron-to-proton ratio
(C) Low electron-to-proton ratio
(D) Low neutron-to-electron ratio.
Ans. (B)

26. Which of the following nuclei is unstable?
(A) 5B10 (B) 4Be10
(C) 7N14 (D) 8O16
Ans. (B)

28. Unstable substances exhibit higher radioactivity due to :
(A) Low p/n ratio (B) High p/n ratio
(C) p/n = 1 (D) None of these
Ans. (A)

29. Which among the following is false about alpha particles?
(A) They have high ionizing power
(B) They have high penetrating power
(C) They have high kinetic energy
(D) They are positively charged helium nuclei
Ans. (B)

30. Which type of reaction produces the most harmful radiation?
(A) Fusion (B) Fission
(C) Chemical reaction (D) Photo Chemical
Ans. (B)

31. The element which is commonly used in
nuclear reactor for producing electricity in nuclear fission is
(A) Radium (B) Plutonium
(C) Uranium (D) Deuterium
Ans. (C)

32. High amount of energy is released in the explosion of atomic bomb is due to–
(A) Conversion of Mass into energy
(B) Conversion of Chemical Energy into thermal energy.
(C) Conversion of Mechanical energy into nuclear energy
(D) Conversion of neutrons into Protons
Ans. (A)

33. Nuclear Power Reactor acts on the Principle of–
(A) Fission (B) Fusion
(C) Thermal Heating
(D) Combined Effect of all three given above
Ans. (A)

34. Name the particle that is most essential to
continue the chain reaction during the fission of Uranium-
(A) Electron (B) Proton
(C) Neutron (D) Positron
Ans. (C)

35. Who Invented the nuclear reactor?
(A) Enrico Fermi (B) Adolf Gaston Eugen Fick
(C) Sandford Fleming (D) Benoit Fourneyron
Ans. (A)

36. The two elements which are used to absorb the
neutrons in nuclear fission during chain reaction –
(A) Boron and Cadmium
(B) Boron and Plutonium
(C) Cadmium and Uranium
(D) Uranium and Boron
Ans. (A)

37. Graphite is used as a………… in nuclear reactors.
(A) Fuel (B) Lubricant
(C) Moderator (D) Electric Insulator
Ans. (C)

38. Which one of the following is used as a moderator in a nuclear reactor?
(A) Uranium (B) Radium
(C) Thorium (D) Graphite
Ans. (D)

39. Heavy water is used as a coolant in a nuclear reactor. Heavy Water is:
(A) Water rich in Minerals
(B) Ozonised water
(C) Water containing Minerals of Heavy metals
(D) Water containing heavy Isotopes of the Hydrogen atom
Ans. (D)

40. In nuclear reactor, Neutrons are slowdown by the–
(A) Fissionable Product (B) Moderator
(C) Controlling rod (D) Coolant system
Ans. (B)

41. Alpha particles are ___________.
(A) Twice the mass of beta particles
(B) Negatively charged
(C) Just like helium nuclei
(D) Lower in ionizing power as compared to gamma rays
Ans. (C)

42. The radiation that can penetrate deepest in our body
(A) UV-radiation (B) Alpha-particles
(C) -particles (D) Gamma-particles
Ans. (D)

43. The isotope of Uranium used in atomic reactors is
(A) U235 (B) U236
(C) U237 (D) U232
Ans. (A)

44. Which of the following can be used to absorb
neutrons to control the chain reaction during nuclear fission?
(A) Boron (B) Heavy water
(C) Uranium (D) Plutonium
Ans. (A)

45. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactors?
(A) Thorium (B) Graphite
(C) Cesium (D) Radium
Ans. (B)

46. Which of the following Radiations, is not emitted during radioactivity?
(A)  rays (B)  rays
(C)  rays (D) Cathode rays
Ans. (D)

47. Which of the following has the minimum penetrating power?
(A)  – ray (B)  – ray
(C)  – ray (D)  – ray
Ans. (A)

48. U-235 belongs to which member of the series?
(A) Thorium series (B) Actinium series
(C) Uranium-series (D) Neptunium series
Ans. (B)

49. Loss of a - particle is equivalent to
(A) Increase of one proton only
(B) Decrease of one neutron only
(C) Both (A) and (B) (D) None of these
Ans. (C)

51. An element X loses  and two  particles in
three successive stages. The resulting element will be:
(A) an Isobar of X (B) an Isotope of X
(C) X itself (D) an Isotone of X
Ans. (B)

52. Which of the following element belongs to 4n series?
(A) Pb-206 (B) Pb-207
(C) Pb-208 (D) Bi-209
Ans. (C)

53. Nuclear reactors are based on :
(A) Nuclear fission (B) Natural radioactivity
(C) Nuclear fusion
(D) Spontaneous chemical reaction
Ans. (A)

54. Which of the following is a thermonuclear reaction?
(A) 92U238 + 0n1  93Np239 + –1e0
(B) 41H1  2He4 + 2 +1e0
(C) 92U238 + 6C12  98Cf246 + 40n1
(D) 13Al27 + 2He4  15P30 + 0n1
Ans. (B)

55. In a nuclear reactor heavy water is to :
(A) Transfer the heat from the reactor
(B) Provide high-speed neutrons for fission reaction
(C) Reduce the speed of fast-moving neutrons
(D) Increase the speed of neutrons.
Ans. (C)

56. Which one of the following takes place during a nuclear fusion?
(A) A heavy nucleus bombarded by neutrons breaks up
(B) A heavy nucleus breaks up spontaneously
(C) Two light nuclei combine to form a heavy nucleus
(D) A light nucleus breaks up spontaneously
Ans. (C)

57. The energy of the Sun is mainly due to
(A) Nuclear fission (B) Radioactivity
(C) Heat (D) Nuclear fusion
Ans. (D)

58. The source of enormous energy of Sun is :
(A) Fission of uranium
(B) Fusion of hydrogen nuclei to form a helium nucleus.
(C) Fusion of deuterium and tritium
(D) Fission of tritium to form helium.
Ans. (B)

59. The radiant energy of Sun is due to :
(A) Disintegration (B) Nuclear fission
(C) Nuclear fusion (D) Combustion.
Ans. (C)

60. Nuclear fusion is the source of energy in :
(A) Atomic bomb (B) Hydrogen bomb
(C) The Sun (D) The Moon.
Ans. (C)

61. The First Time atomic bomb was released at–
(A) Nagasaki (B) Hiroshima
(C) Tokyo (D) Hongkong
Ans. (B)

62. Hydrogen Bomb is based upon the Principle of–
(A) Controlled Nuclear Fission
(B) Uncontrolled Nuclear Fission
(C) Controlled Nuclear Fusion
(D) Uncontrolled Nuclear Fusion
Ans. (D)

63. How many countries explode the atom bomb before India?
(A) 5 (B) 4
(C) 6 (D) 3
Ans. (A)

64. Who developed Hydrogen Bomb?
(A) Wernher Von Braun (B) J. Robert Oppen Heimer
(C) Edward Teller (D) Samuel Cohen
Ans. (C)

65. Who developed atom bomb?
(A) Warner Wan Bron (B) J. Robert Openheimer
(C) Edward Taylor (D) Samuel Koehn
Ans. (B)

66. Atomic explosion is triggered by
(A) Thermonuclear reaction
(B) Chemical reaction
(C) Controlled chain reaction
(D) Uncontrolled chain reaction
Ans. (D)

67. What were the names of Atom Bombs Dropped on Japan?
(A) Little Boy & Fat Man
(B) Little Man & Fat Boy
(C) Little Girl & Fat Woman
(D) Little Woman & Fat Girl
Ans. (A)

68. Nuclear bombs were dropped on Hiroshima and Nagasaki during the________.
(A) World War I (B) Asian War I
(C) Gulf War II (D) World War II
Ans. (D)

70. Atom bomb is based on :
(A) Nuclear fusion (B) Nuclear fission
(C) Induced radioactivity (D) Disintegration
Ans. (B)

71. The radio-active element used in heart pacemakers is
(A) Uranium (B) Deuterium
(C) Plutonium (D) Radium
Ans. (C)

72. Which of the following Isotope is used in the
production of Nuclear Energy?
(A) U-239 (B) U-235
(C) U-238 (D) U-236
Ans. (B)

73. Tritium is an Isotope of –
(A) Oxygen (B) Hydrogen
(C) Phosphorous (D) Nitrogen
Ans. (B)

74. Find the odd one out of following?
(A) Trombay (B) Tarapur
(C) Kalpakkam (D) Narora
Ans. (A)

75. In the treatment of skin disease the
radioactive isotope used is–
(A) Lead (B) Cobalt
(C) Phosphorous (D) Iodine
Ans. (C)

76. Curie point is the temperature at which–
(A) Matter becomes radioactive
(B) Metal loses Magnetic Properties
(C) Metal loses conductivity
(D) Transmutation of Metal occours
Ans. (B)

77. What is the name of the system, which uses
radioactivity to decide the period of materials
of-pre-historic period?
(A) Radium dating (B) Uranium dating
(C) Carbon dating (D) Deuterium dating
Ans. (C)

78. The proper rays for radiocarbon dating are :
(A) UV rays (B) IR rays
(C) Cosmic rays (D) X-rays.
Ans. (C)

79. For which purpose is the Radiocarbon dating technique is used?
(A) To estimate soil contamination
(B) To estimate the amount of water in fossils
(C) To estimate the age of fossils
(D) To estimate the quality of soil
Ans. (C)

80. Which of the following reaction is the main cause of energy radiated from Sun?
(A) Nuclear fission (B) Nuclear fusion
(C) Chemical reaction (D) Diffusion reaction
Ans. (B)

81. Which of the following is used as control rods in an Atomic reactor?
(A) Sodium (B) Uranium
(C) Graphite (D) Boron
Ans. (D)

82. Which of the following is used as a coolant in an Atomic reactor?
(A) Water (B) Uranium
(C) Graphite (D) Boron
Ans. (A)

83. Which of the following is used as a moderator in an atomic reactor?
(A) Sodium (B) Uranium
(C) Graphite (D) Boron
Ans. (C)

84. Which of the following is a characteristic of an exothermic reaction?
(A) Release of heat (B) Absorption of heat
(C) Doesn’t involve any change in temperature
(D) None of the options is correct
Ans. (A)

85. What is an endothermic reaction?
(A) Reaction in which heat is released.
(B) Reaction in which heat is absorbed.
(C) Reaction in which neither heat is released nor absorbed.
(D) None of these.
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Atomic Structure

Next Story

Redox Reactions

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)