Scientific Instruments physics objective questions

3 mins read

Scientific Instruments

1. The technique of recording and reproducing three-dimensional images of an object is called-
(a) audiography
(b) lexicography
(c) holography
(d) photography
Ans: (c)


2. Proximal type of instrument is-
(a) a dial gauge
(b) a load cell
(c) a photography camera
(d) a thermometer
Ans: (c)


3. The instrument with a digital output is
(a) an anhydrous barometer
(b) an automatic vehicle meter
(c) a pendulum clock
(d) a micrometer screw gauge
Ans: (a)


4. Which of the following instruments is used to measure the humidity of the air?
(a) Hydrometer (b) Episometer
(c) Hygrometer (d) Barometer
Ans: (c)


5. Which of the following is used to measure height?
(a) Barometer (b) Planimeter
(c) Altimeter (d) Hydrometer
Ans: (c)


6. Match List  I with List- II : List- I List- II
(A) Photometer (A) Milk purity
(B) Lactometer (B) Air pressure
(C) Seismometer (C) Light intensity
(D) Barometer d) Intensity code of seismic waves :
(a) (b) (c) (d)
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)


7. What is the rotation per second of a flying wheel measured?
(a) Barometer (b) Anemometer
(c) Hygrometer (d) Stroboscope
Ans: (c)


8. Hygrometer is used to measure
(a) Relative density of matter
(b) Purity of milk
(c) Relative humidity
(d) Atmospheric pressure
Ans: (d)


9. By which instrument the recorded dictation is reproduced?
(a) Audiocon
(b) Dictaphone
(c) Gramophone (d) Microphone
Ans: (c)


10. Bofort scale ……………. is used to measure.
(a) speed of wind (b) intensity of sound
(c) power of chemical solution
(d) none of the three is correct
Ans: (d)


11. Electroscope is a device which-
(a) for propagation of electric charge
(b) to produce spark
(c) to determine the magnitude of charge
(d) to magnify electrons so that they are visible Yes
Ans: (c)


12. Atmospheric pressure is measured by
(a) Barometer (b) Hydrometer
(c) Hygrometer (d) Lactometer
Ans: (b)


13. What is measured by altimeter?
(a) atmospheric pressure
(b) height above ground level
(c) strength of electric current
(d) difference in hearing
Ans: (a)


14. The depth of the sea is generally measured by?
(a) Feet (b) Fatum
(c) Natical (d) Round
Ans: (d)


15. Sphagmomanometer medical instrument is used to test
(a) Hormone action (b) Brain tumor
(c) Intestinal function (d) Blood pressure
Ans: (a)


16. Current is measured by
(a) Voltmeter (b) Anemometer
(c) Commutator (d) Ammeter
Ans: (d)


17. The word “MACH” is used to measure the speed of
(a) Sound
(b) Air
(c) Ship (d) Airplane
Ans: (b)


18. The device used to measure the potential difference is known as :
(a) potentiometer (b) ammeter
(c) voltmeter (d) galvanometer
Ans: (a)


19. What is atmospheric pressure measured by? (a) Barometer (b) Thermometer
(c) Photometer (d) Chronometer
Ans: (d)


20. Manometer is used for-
(a) to measure short distances
(b) to measure humidity
(c) to measure fluctuations in current
(d) to measure pressure
Ans: (c)


21. What does the Fadometer record?
(a) Earthquake
(b) Air
(c) Depth of the sea
(d) Temperature
Ans: (c)


22. Which of the following weather conditions is indicated by a sudden drop in the barometer reading?
(a) Stormy season
(b) Calm season
(c) Cold and dry season
(d) Hot and sunny season
Ans: (b)


23. Which of the following units is used to measure very short distances?
(a) millimeter
(b) nanometer
(c) decimeter
(d) milligram
Ans: (d)


24. The angular distance between two objects is measured by- (
a) Spectroscope (b) Spectrometer
(c) Sperometer (d) Head
Ans: (c)


25. Which of the following system is used in electrolysis of water?
(a) Ammeter (b
) Potentiometer (c) Voltmeter (d) Thermometer
Ans: (a)


26. Charged particle accelerator which can accelerate charged particles with high energy is called:
(a) Cryometer
(b) Commutator
(c) Magnetometer
(d) Cyclotron
Ans: (a)


27. What is the wind speed measured by?
(a) Anemometer (b) Tachometer
(c) Barometer (d) Earthquake
Ans: (d)


28. Which of the following devices is designed to protect electrical equipment from voltage spikes?
(a) Voltage Unloader
(b) Surge Protector
(c) Heat Protector
(d) Current Unloader
Ans: (d)


29. An instrument used to examine the digestive tract of a person is called:
(A) Oscilloscope (B) Microscope
(C) Endoscope (D) Radiograph
(a) D (b) A
(c) B (d) ) C
Ans: (d)


30. Which of the following launch vehicle was used by ISRO for the successful launch of the communication satellite GSAT-19?
(a) GSLV Mk III-d1
(b) PSLV-CA
(c) RLV-TD
(d) PSLV-XL
Ans: (a)


32. From which of the following places ISRO has launched 31 satellites in one mission? (a) Ahmedabad (b) Bhopal (c) Sriharikota (d) Bangalore
Ans: (c)


33. What does the odometer of a motor vehicle measure?
(a) Fuel (b) Speed
(c) Distance (d) Smell
Ans: (a)

DOWNLOAD PDF HERE

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Inventions & Inventions general science short questions

Next Story

Branches of Science, General Science short questions

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)