Skeletal System

7 mins read

1. How many bones are found in the human skeletal or
body?
(A) 212 (B) 206 (C) 202 (D) 200
Ans. (B)

2. In human body total bones are–
(A) 187 (B) 287 (C) 206 (D) 306
Ans. (C)

3. How many bones are found in adult human?
(A) 210 (B) 260 (C) 206 (D) 300
Ans. (C)

4. In human body longest bone is–
(A) Human (B) Spinal corad
(C) Femur (D) Hip bone
Ans. (C) [

5. In human skeletal Examination is generally done for–
(A) Brain Power (B) Internal age
(C) Internal height (D) Destensis
Ans. (B)

6. How many muscles are found in our body?
(A) 565 (B) 656 (C) 665 (D) 556
Ans. (B)

7. How many no of skeletal muscle found in our body?
(A) 206 (B) 200 (C) 500 (D) 700
Ans. (D)

8. What is the hard animal layer of teeth.
(A) Calcium hydro-Oxide
(B) Calcium Hydroxyapatite
(C) Calcium Oxide (D) Calcium Phosphate
Ans. (B)

9. Which part of elephant convert in form of
elephant teeth?
(A) Internal Teeth (B) Posterior Teeth
(C) Secondary Teeth (D) Jaw
Ans. (C)

10. The average weight of human brain about–
(A) 1.64 kg (B) 1.36 kg
(C) 1.46 kg (D) 1.63 kg
Ans. (B)

11. Which are contractile protein in any muscle–
(A) Actin and Myosin
(B) Actin and Tropomyosin
(C) Myosin and Troponin
(D) Troponin and Tropomyosin
Ans. (A)

12. In which following muscular organism do not
have Exo-Skeleton–
(A) Amphibean (B) Mammalia
(C) Aves (D) Chondrichthyes
Ans. (A)

13. Which of the following have maximum no of ribs–
(A) Crocodile (B) Snake
(C) Ray fish (D) Flying Mammals
Ans. (B)

14. Odontology is branch of sicence, it study
relocated to–
(A) Bone (B) Effect of time
(C) Teeth (D) Personality
Ans. (C)

15. Wisdom molar is–
(A) First molar (B) Second molar
(C) Third molar (D) Forth molar
Ans.(C)

16. Osteocyte found in–
(A) Bone (B) Bood
(C) Cartelage (D) Lymph
Ans.(A)

17. The transverse colon is part of–
(A) Large intestine (B) Ilium
(C) Small intestine (D) Anus.
Ans.(A)

18. The Occipital is region which is found in–
(A) Ear (B) Lungs
(C) Macula (D) Skull
Ans. (D)

19. The Wings of birds are–
(A) Integumentary Outgrowth
(B) Modified Forelimbs
(C) Modified Hindlimbs (D) New Structure
Ans. (B)

20. Osteocytes are found in–
(A) Bone (B) Blood
(C) Cartilage (D) Lymph
Ans. (A)

21. In human body, cartilage is found in–
(A) Tongu (B) Nose (C) Chin (D) Nail
Ans. (B)

22. The types of vertebrate animals which creep
and crawl are called–
(A) Mammalians (B) Amphibians
(C) Molluscs (D) Reptilians
Ans. (D)
s.
23. Jaws are absent in–
(A) Birds (B) Fishes
(C) Protochordates (D) Reptiles
Ans. (C)

 

24. An invertebrate does not have–
(A) Notochord (B) Body Cavity
(C) Haemocoel (D) Gills
Ans. (A)

25. The tusk of the elephant is an enormously
enlarged–
(A) Upper Incisor (B) Upper Canine
(C) Lower Canine (D) Lower Incisor
Ans. (A)

26. Bones are pneumatic in–
(A) Fishes (B) Amphibians
(C) Reptiles (D) Birds
Ans. (D)

27. In which of the following group, animals bear
no teeth?
(A) Peacock, Ostrich, Tortoise
(B) Owl, Loris, Crow
(C) Alligator, Turtle, Tortoise
(D) Turtle, Kiwi, Cow
Ans. (A)

28. Which one of the following creature has
maximum number of ribs?
(A) Crocodile (B) Snake
(C) Ray Fish (D) Flying Mammal
Ans. (B)

29. Syrinx is the voice box in–
(A) Amphibians (B) Reptiles
(C) Birds (D) Mammals
Ans.(C)

30. Which of the following vertebrates lack
exoskeleton?
(A) Amphibia (B) Mammalia
(C) Aves (D) Chondrichthyes
Ans. (D)

31. Which of the following has no skeleton at all?
(A) Star Fish (B) Sponge
(C) Jelly Fish (D) Silver Fish
Ans. (D)

32. Flat footed camels can walk easily in sandy
deserts because–
(A) Pressure on the sand is decreased by
increasing the area of the surface in contact
(B) Pressure on the sand is increased by
increasing the area of the surface in contact
(C) Pressure on the sand is decreased by
decreasing the area of the surface in contact
(D) Pressure on the sand is increased by
decreasing the area of the surface in contact
Ans. (A)

33. Taenia solium (tapeworm) lives as a parasite in–
(A) Pig
(B) Abdomen of man/woman
(C) Intestine of man/woman
(D) Liver of man/woman
Ans. (C)

34. Which of the following structure present in
mammalian skin directly helps in keeping the
body warm?
(A) Pigmented Cells (B) Sweat Glands
(C) Lymph Vessels (D) Blood Capillaries
Ans. (B)

35. How many feet has a crab got?
(A) 12 (B) 10 (C) 8 (D) 6
Ans. (C)

36. Wisdom teeth is the–
(A) 1st molar teeth (B) 2nd molar teeth
(C) 3rd molar teeth (D) 4th molar teeth
Ans. (C)

37. Which of the following is used for wrapping of
fractured bones?
(A) White cement (B) White lead
(C) Zinc oxide (D) Plaster of Paris
Ans. (D)

38. The number of teeth which are replaced in man are–
(A) 12 (B) 20 (C) 32 (D) 16
Ans. (B)

39. The total number of bones in the human body is–
(A) 206 (B) 260 (C) 306 (D) 360
Ans. (A)

40. The longest bone in the human body is–
(A) Ulna (B) Humerus
(C) Femur (D) Tibia
Ans. (C)

41. Which are not included in the milk-teeth in a
child of 3-4 years?
(A) Incisors (B) Canines
(C) Molars (D) Premolars
Ans. (C)

42. What does enamel cover?
(A) Crown of the tooth (B) Dentin on all sides
(C) Cementum
(D) Cementum and partly dentin
Ans. (A)

43. The total number of vertebrae in a human being is–
(A) 26 (B) 30 (C) 29 (D) 33
Ans. (D)

44. In a human body, the longest bone is in the–
(A) Vertebral column (B) Thigh
(C) Rib cage (D) Arm
Ans. (B)

45. Which of these joints is a hinge joint?
(A) Hip (B) Elbow
(C) Shoulder (D) Wrist
Ans. (B)

46. Wh ich of the fol low ing is the hardest
substance in the human body?
(A) Bone (B) Enamel
(C) Dentine (D) Nail
Ans.(B)

47. The strongest bone of the body is present in the–
(A) Thigh (B) Jaw
(C) Arm (D) Neck
Ans. (A)

48. An adult human normally has–
(A) 6 molar Teeth (B) 8 molar Teeth
(C) 10 molar Teeth (D) 12 molar Teeth
Ans. (D)

2I.1C.2PM.3M 2× The teeth are
present in maxilla and mandible jaw.
49. The total number of ear bones is–
(A) 2 (B) 4 (C) 6 (D) 8
Ans. (C)

50. The connective tissue that connects a muscle
to a bone is
(A) Cartilage (B) Ligament
(C) Tendon (D) Interstitial fluid
Ans. (C)

51. The hardest part of the body is ______.
(A) Bones (B) Tooth Enamel
(C) Skull (D) Spinal Cord
Ans. (B)

52. How many types of teeth are there in humans?
(A) 4 (B) 5 (C) 2 (D) 3
Ans. (A)

53. Our bones and teeth are generally made of__
(A) Tricalcium phosphate(B) Fluoropetite
(C) Chloropetite (D) Hydrolith
Ans. (A)

2]. It is also referred as calcium orthophosphate.
54. Sweat glands in mammals are primarily concerned with
(A) Removal of excess salts
(B) Excretion of nitrogenous wastes
(C) Thermoregulation (D) Sex-attraction
Ans. (C)

55. The limb bones of children become bent if there
is deficiency of vitamin
(A) A (B) B1 (C) D (D) E
Ans. (C)

56. Bones are pneumatic in
(A) Fishes (B) Amphibians
(C) Reptiles (D) Birds
Ans. (D)

57. “Sodium Pump” operates in
(A) Muscle contraction (B) Heart beat
(C) Nerve impulse (D) None of the baove
Ans. (C)

58. What does enamel cover?
(A) Crown of the tooth (B)Dentin on all sides
(C) Cementum
(D) Cementum and partly dentin
Ans. (A)

59. The contractile proteins in a muscle are
(A) Actin and Myosin
(B) Actin and Tropomyosin
(C) Myosin and Troponin
(D) Troponin and Tropomyosin
Ans. (A)

60. Osteocytes are found in
(A) Bone (B) Blood
(C) Cartilage (D) Lymph
Ans. (A)

61. Fat present below the skin surface in our body
acts as a barrier against
(A) Loss of heat from the body
(B) Loss of essential body fluids
(C) Loss of salt from the body
(D) Entry of harmful micro-organisms from the
environmental
Ans. (A)

62. Of which tissue nails, hoofs and and horns are
made of?
(A) Cuticle (B) Chitin
(C) Keratin (D) Tunicin
Ans. (C)

63. Jaws are absent in :
(A) Birds (B) Fishes
(C) Protochoradates (D) Reptiles
Ans. (D)

64. Grey hair is caused due to
(A) Aging of epidermal cells
(B) Death of dermal cells
556 Biology Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd.
(C) Loss of sebum in epidermal cells
(D)Loss of melanin in epidermal cells
Ans. (D)

65. Wings of a bird and an insect are
(A) Homologous organs (B) Analogous organs
(C) Vestigial organs (D) Rudimentary organs
Ans. (B)

66. The skin biting mosquito has legs as locomotory organ which are
(A) Four pairs (B) Three paris
(C) Two pairs (D) One pair
Ans. (B)

67. Teeth and Bones acquire strength and rigidity
from
(A) Calcium (B) Flourine
(C) Chlorine (D) Sodium
Ans. (A)

68. The type of tail found in Shark is
(A) Protocercal (B) Homocercal
(C) Heterocercal (D) Diphycercal
Ans. (C)

69. Bone osification test is conducted to as certain human
(A) Brain efficiency (B) Tentative age
(C) Tentative height (D) Drug addiction
Ans. (B)

70. Water flows off the wings of birds and insects
due to the presence of
(A) Waxes (B) Sugars
(C) Proteins (D) Minerals
Ans. (A)

71. Which one of the following chemicals is associated with muscle fatigue?
(A) Uric acid (B) Acetic acid
(C) Pyruvic acid (D) Lactic acid
Ans. (D)

72. Approximate number of skeletal muscles is :
(A) 500 (B) 700 (C) 200 (D) 206
Ans. (B)

73. To reduce tooth decay most toothpastes contain a
(A) Bromide (B) Fluoride
(C) Iodide (D) Chloride
Ans. (B) ]

74. The parts of human body affected by Pyria are:
(A) Eyes (B) Small intestine
(C) Teeth and gums (D) Large intestine
Ans. (C)

75. The name of the longest muscle in human body is
(A) Sartorius muscle (B) Massete muscle
(C) Stapedius muscle (D) Gluteus Maximis muscle
Ans. (A)

76. What causes the mottling of the dental enamel?
(A)High levels of chlorine in water
(B) High levels of nitrate in the water
(C) High levels of fluorides in the water
(D) High levels of calcium in the water
Ans. (C)

77. Which of the following is an example of Ball
and Socket joint in humans?
(A) Wrist Joint (B) Hip Joint
(C) Finger Joint (D) Neck Joint
Ans. (B)

78. Which of the following is the longest bone in
human body?
(A) Forearm bone (B) Chest bone
(C) Femur bone (D) Shoulder bone
Ans. (C)

79. Where is Stapes bone found in human body?
(A) Fingers (B) Nose
(C) Ears (D) Thumb
Ans. (C)

80. Two Bones are connected to each other by
connective tissue called as _____.
(A) Tendon (B) Ligament
(C) Neuron (D) Adipose
Ans. (B)

81. Muscles are connected to bones by connective
tissue called as _____.
(A) Tendon (B) Ligament
(C) Neuron (D) Adipose
Ans. (A)

82. Which of the following is not a connective tissue?
(A) Adipose Tissue (B) Compact Bone
(C) Cardiac Muscle (D) Areolar Tissue
Ans. (C)

83. Which is the longest bone in human body?
(A) Febula (B) Tibia
(C) Stapes (D) Femur
Ans. (D)

84. How many pairs of ribs are there in human
body?
(A) 13 (B) 11 (C)12 (D) 14
Ans. (C)

85. In how many parts is the human brain divided?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Plant Physiology and Pollination

Next Story

Classification of Living Organism

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)