Some Important Scientific names of Animals and Plants

2 mins read

1. Tectona grandis Linn is the scientific name of
(A) Guava (B) Teak
(C) Amla (D) Chiku

[B] Teak

2. Delonix regia Rafin is the scientific name of
(A) Banyan (B) Gulmohar
(C) Tamarind (D) Chiku

[B] Teak

3. Emblica Officinalis is the scientific name of
(A) Peepal (B) Mango
(C) Amla (D) Drumstick
Ans. (C)

4. Rodentia Sciurus is the scientific name of
(A) Rat (B) Platypus
(C) Squirrel (D) Beaver
Ans. (C)

5. Azadirachta indica is the scientific name of
(A) Neem (B) Teak
(C) Silver Oak (D) Tulsi
Ans. (A)

6. Achras sapota is the scientific name of
(A) Custard Apple (B) Gulmohar
(C) Tamarind (D) Chiku
Ans. (D)

7. Mangifera indica is the scientific name of
(A) Guava (B) Mango
(C) Amla (D) Jack fruit
Ans. (B)

8. Panthera tigris is the scientific name of
(A) Panther (B) Tiger
(C) Goat (D) Whale
Ans. (B)

9. Felis Catus is the scientific name of
(A) Cat (B) Dog
(C) Mouse (D) Porcupine
Ans. (A)

10. Annona squamosa is the scientific name of
(A) Custard Apple (B) Papaya
(C) Babhul (D) Drumstick
Ans. (A)

11. Binomial Nomenclature was founded by
(A) Charles Darwin (B) Robert Nucleus
(C) Carl Linnaeus (D) Lamarck
Ans. (C)

12. Cannis Familiaris is the scientific name of
(A) Cat (B) Dog
(C) Fox (D) Wolf
Ans. (B)

13. Musa paradisiaca is the scientific name of
which plant?
(A) mango (B) wheat
(C) Corn (D) banana
Ans. (D)

14. Allium Cepa is the scientific name of _____.
(A) Carrot (B) Tomato
(C) Potato (D) Onion
Ans. (D)

15. Acacia arabica is the scientific name of
(A) Neem (B) Teak
(C) Babhul (D) Pomegranate
Ans. (C)

16. Cannis Vulpes is the scientific name of
(A) Dog (B) Wolf
(C) Fox (D) Hyena
Ans. (C)

17. Bovidae Ovis is the scientific name of _____.
(A) Goat (B) Cow
(C) Buffalo (D) Sheep
Ans. (D)

18. Rodentia Muridae is the scientific name of
(A) Mouse (B) Squirrel
(C) Monkey (D) Lizard
Ans. (A)

19. Sauria Lacertidae is the scientific name of ____.
(A) Crocodile (B) Hippopotamus
(C) Lizard (D) Housefly
Ans. (C)

20. Arboreal Ateles is the scientific name of _____.
(A) Squirrel (B) Sparrow
(C) Lizard (D) Spider monkey
Ans. (D)

21. Ananas comosus is the scientific name of _____.
(A) Custard Apple (B) Pineapple
(C) Bamboo (D) Pomegranate
Ans. (B)

22. Ocimum tenuiflorum is the scientific name of___________.
(A) Neem (B) Mango
(C) Babul (D) Tulsi
Ans. (D)

23. Mornga oleifera is the scientific name of____.
(A) Banyan (B) Gulmohar
(C) Amla (D) Drumstick
Ans. (D)

24. Psidium guajava is the scientific name of___________.
(A) Guava (B) Mango
(C) Bamboo (D) Jack fruit
Ans. (A)

25. Carica papaya is the scientific name of___________.
(A) Peepal (B) Papaya
(C) Tamarind (D) Drumstick
Ans. (B)

26. Artocarpus Integra is the scientific name of___________.
(A) Guava (B) Pineapple
(C) Silver Oak (D) Jack fruit
Ans. (D)

27. Bambusa Dendrocalamus is the scientific name of _______.
(A) Banyan (B) Papaya
(C) Bamboo (D) Pomegranate
Ans. (C)

28. Acinonyx Jubatus is the scientific name of_______.
(A) Bear (B) Horse
(C) Cheetah (D) Zebra
Ans. (C)

29. Punica granatum is the scientific name of_______.
(A) Custard Apple (B) Gulmohar
(C) Silver Oak (D) Pomegranate
Ans. (D)

30. Tamarindus indica is the scientific name of ____.
(A) Neem (B) Pineapple
(C) Tamarind (D) Chiku
Ans. (C)

31. Equus Caballus is the scientific name of_________.
(A) Horse (B) Zebra
(C) Donkey (D) Buffalo
Ans. (A)

32. Elapidae Naja is the scientific name of _______.
(A) Cobra (B) Elephant
(C) Eagle (D) Owl
Ans. (A)

33. Equs Asinus is the scientific name of
(A) Donkey (B) Cow
(C) Deer (D) Kangaroo
Ans. (A)

34. Ficus benghalensis is the scientific name of_______.
(A) Banyan (B) Pineapple
(C) Babul (D) Tulsi
Ans. (A)

35. Equus burchellii is the scientific name of_______.
(A) Horse (B) Zebra
(C) Buffalo (D) Ass
Ans. (B)

36. Columba livia is the scientific name of
(A) Crow (B) Pigeon
(C) Peacock (D) Swan
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Terminology & Biotechniques

Next Story

Miscellaneous

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)