Sound

6 mins read

1. The velocity of sound in moist air is more than
in dry air because the moist air has –
(A) Less pressure than dry air
(B) More density than dry air
(C) Less density than dry air
(D) More pressure than dry air
Ans. (C)

2. Hertz is the unit of………
(A) Frequency (B) Wavelength
(C) Intensity (D) Clarity of waves
Ans. (A)

3. The Unit of noise pollution (level) is–
(A) Decibel (B) Decimal
(C) Ppm (D) None of the above
Ans. (A)

4. What is Decibel?
(A) A musical instrument(B) Wavelength of noise
(C) A musical note (D) Scale of sound level
Ans. (D)

5. The Permissible noise level at the residential areas during daytime is….
(A) 45 dB (B) 55 dB
(C) 75 dB (D) 80 dB
Ans. (B)

6. The range of frequency of ultrasonic waves.
(A) Greater than 20 KHz (B) Greater than 20,000 KHz
(C) Below than 20 KHz (D) Greater than 02 KHz
Ans. (A)

7. In which of the following frequency Range,
Human ear feels the sensitivity of vibration of
sound?
(A) 0 – 5 Hz (B) 6 – 10 Hz
(C) 11 – 15 Hz (D) 20 – 20,000 Hz

8. If the ratio of the intensity of the wave is 25:9. What is the ratio of their amplitude?
(A) 50 : 18 (B) 5 : 3
(C) 3 : 5 (D) 25 : 9
Ans. (B)

9. Supersonic air plane creates a shock wave called –
(A) Transition wave (B) Ultrasound wave
(C) Sonic Boom (D) Transverse
Ans. (C)

10. Which of the following does not have any effect on the velocity of sound?
(A) Pressure (B) Temperature
(C) Humidity (D) Density
Ans. (A)

11. Sound cannot pass through–
(A) Water (B) Steel
(C) Air (D) Vacuum
Ans. (D)

12. In which of the following speed of sound is maximum?
(A) Steel (B) Air
(C) Vacuum (D) Water
Ans. (A)

13. In which of the following medium speed of
sound will be comparatively high?
(A) Carbon dioxide (B) Iron Rod
(C) Steam (D) Water
Ans. (B)

14. Pitch of a sound depends upon its –
(A) Frequency (B) Intensity
(C) Velocity (D) Amplitude
Ans. (A)

15. Which of the following characteristics of sound wave
change with the change in temperature in the atmosphere.
(A) Frequency (B) Amplitude
(C) Wavelength (D) Intensity
Ans. (A)

16. Which phenomenon do bat or dolphins used to
find prey, predators or obstacles?
(A) Refraction of sound (B) Formation of beats
(C) Scattering of sound(D) Echolocation
Ans. (D)

17. When a vibrating tuning fork is placed on table,
a loud sound is heard. This is due to –
(A) Reflection (B) Refraction
(C) Forced vibration (D) Damped vibration
Ans. (C)

18. Sound waves do not exhibit the phenomenon of
(A) Interference (B) Diffraction
(C) Refraction (D) Polarisation
Ans. (D)

19. Sound waves cannot be polarised because they
(A) Require a mateial medium for propagation
(B) Are longitudinal
(C) Are tranverse (D) Have low velocity
Ans. (B)

20. The velocity of sound in a gas depends on
(A) Wavelength only
(B) Density and elasticity of gas
(C) Intensity only
(D) Amplitude and frequency
Ans. (B)

21. When we hear a sound, we can identify its
source from
(A) Wavelength of sound
(B) The overtones present in the sound
(C) The intensity of sound
(D) The amplitude of sound
Ans. (B)

22. Which of the following type of waves is different from others?
(A) Light waves (B) X-rays
(C) Radio waves (D) Sound waves
Ans. (D)

23. Quality is that sensation of sound which is felt
by our ears by virtue of
(A) Waveform of sound wave
(B) Frequency of sound wave
(C) Amplitude of sound wave
(D) None of these
Ans. (A)

24. Beats occur because of
(A) Interference (B) Reflection
(C) Refraction (D) Doppler effect
Ans. (A)

25. The loudness of sound depends upon
(A) Velocity (B) Pitch
(C) Amplitude (D) Wavelength
Ans. (C)

26. Pitch is sensation that depends upon
(A) Frequency (B) Amplitude
(C) Wavelength(D) Velocity
Ans. (A)

27. The quality of sound produced by an instrument depends on the
(A) Frequency (B) Intensity
(C) Number of overtones (D) None of these
Ans. (D)

28. Sound waves of wavelength greater than that
of audible sound are called.
(A) Infrasonic waves (B) Ultrasonic wave
(C) Sonic wave (D) Seismic waves
Ans. (A)

29. If a sound travels from air to water, the quantity
that remain unchanged is
(A) Velocity (B) Frequency
(C) Wavelength (D) Amplitude
Ans. (B)

30. Ultrasonic waves can be detected by
(A) Telephone (B) Hebb’s method
(C) Kundt’s tube (D) Quincke’s tube
Ans. (C)

31. The waves used in sonography are-
(A) Microwaves (B) Infra-red waves
(C) Sound waves (D) Ultrasonic waves
Ans. (D)

32. Echo is produced due to
(A) Reflection of sound (B) Refraction of sound
(C) Resonance (D) None of these
Ans. (A)

33. SONAR is based on the principle of
(A) Echo (B) Resonance
(C) Reverberation (D) None of these
Ans. (A)

34. Instrument used to study the behavior of a vibrating string is:
(A) Hygrometer (B) Sonometer
(C) Barometer (D) Hydrometer
Ans. (B)

35. Sound travels fastest in
(A) Steel (B) Air
(C) Water (D) Vacuum
Ans. (A)

36. Speed of sound in a gas is proportional to
(A) Square root of isothermal elasticity
(B) Square root of adiabatic elasticity
(C) Isothermal elasticity (D) Adiabatic elasticity
Ans. (A)

37. The Doppler’s effect is applicable for
(A) Lightwave (B) Sound wave
(C) Space wave (D) Both (A) and (B)
Ans. (D)

38. Which one of the following animals can hear ultrasonicsound?
(A) Rat (B) Squirrel
(C) Cat (D) Bat
Ans. (D)

39. Submerged objects can be located using
(A) Radar (B) Sonar
(C) Quasar (D) Pulsar
Ans. (B)

40. Velocity of sound in the air does not change with the change of
(A) Temperature of air
(B) Pressure of air
(C) Moisture content in air
(D) Wind in the direction of propagation of sound
Ans. (B)

41. The frequency of ultrasound waves is typically
(A) Above 20,000 KHz (B) Above 20 KHz
(C) Below 02 KHz (D) Below 2000 KHz
Ans. (B)

42. The velocity of sound in air
(A) Decreases with an increase of temperature
(B) Increase with a decrease of temperature
(C) Does not depend on temperature
(D) Decreases with a decrease in temperature
Ans. (D)

43. The device which converts sound energy into
electrical energy is called
(A) Amplifier (B) Speaker
(C) Microphone (D) Transmitter
Ans. (C)

44. Least audible sound for most of the human ear is:
(A) 10.0  bar (B) 0.0002  bar
(C) 0.005  bar (D) 5.0  bar
Ans. (B)

45. The ordinary and maximum tolerance limit of sound by humanbeing is
(A) 50 dB to 70 dB (decibel)
(B) 60 dB to 80 dB (decibel)
(C) 65 dB to 75 dB (decibel)
(D) 70 dB to 85 dB (decibel)
Ans. (B)

46. Sound is heard over longer distances on rainy days because
(A) Sound travels slowly in moist air
(B) Sound travels faster in moist air
(C) Moist air does not absorb sound
(D) Moist air absorbs sound
Ans. (B)

47. Which of the following property of sound is affected by a change in air temperature
(A) Frequency (B) Intensity
(C) Amplitude (D) Wavelength
Ans. (A)

48. A person standing on a railway platform listens
to the whistles of arriving and departing trains.
(A) The same in both cases in all respects
(B) Of higher intensity when train arrives
(C) Of higher pitch when train arrives
(D) Of higher pitch when train departs
Ans. (C)

49. Which term is not associated with sound waves?
(A) Hertz (B) Decibel
(C) Candela (D) Mach
Ans. (C)

50. If the density of oxygen is 16 times that of hydrogen. What will be their corresponding ratio of
the velocity of sound?
(A) 4 : 1 (B) 2 : 1
(C) 1 : 16 (D) 1 : 4
Ans. (D)

51. Conversion of sound energy into electrical energy is done by
(A) Solar cell (B) Gramophone
(C) Microphone (D) Loudspeaker
Ans. (C)

52. A bomb explodes on the moon. You will hear
its sound on earth after ____
(A) 20 minutes (B) 2 hours 20 minutes
(C) 3.7 hours
(D) You cannot hear the sound of an explosion
Ans. (D)

53. Bats can sense obstacles because they produce
(A) Supersonic sound waves
(B) Ultrasonic sound waves
(C) Infrasonic sound waves
(D) Microsound waves
Ans. (B)

54. Quality of a musical note depends on
(A) Fundamental frequency
(B) Amplitude of the wave
(C) Harmonics present
(D) Velocity of sound in the medium
Ans. (C)

55. Which of the following is the unit of the perceived loudness of sound?
(A) Decibel (B) Sone
(C) Hertz (D) Phon
Ans. (A)

56. Hydroscope is an instrument that shows changes in
(A) Sound underwater (B) Atmospheric humidity
(C) Density of liquid (D) Elevation of land
Ans. (A)

57. The SI unit of intensity of sound is ______.
(A) Watt per square meter
(B) Joule per square meter
(C) Newton per square meter
(D) Tesla per square meter
Ans. (A)

58. Women have shrill voice because of _______.
(A) Low frequency (B) High frequency
(C) Shrill vocals (D) Strong epiglottis
Ans. (B)

59. The instrument used to study the laws of vibrating string is _____.
(A) Hydrometer (B) Sonometer
(C) Sphygmomanometer (D) Electrometer
Ans. (B)

60. In fluid mechanics, Mach number is 1, if the
speed of an object is equal to the ______?
(A) Speed of light
(B) Rotational speed of sun
(C) Speed of sound
(D) Speed of revolution of earth around the sun
Ans. (C)

61. What is the unit of frequency?
(A) Decibel (B) Watt
(C) Hertz (D) Newton
Ans. (C)

62. Sounds of frequencies below 20 Hz are called _____.
(A) Infrasonic sound (B) Ultrasonic sound
(C) Intrasonic sound (D) Reflected sound
Ans. (A)

63. What is the minimum distance (in meters) required to hear an echo?
(A) 10 (B) 13
(C) 17 (D) 21
Ans. (C)

64. Which among the following determines the pitch of a sound?
(A) Amplitude (B) Frequency
(C) Loudness (D) Wavelength
Ans. (B)

65. What is the SI unit of frequency?
(A) Newton (B) Watt
(C) Farad (D) Hertz
Ans. (D)

66. Who pioneered diagnostic ultrasound?
(A) Alexander Fleming (B) Ian Donald
(C) A. Laveran (D) Robert Koch
Ans. (B)

67. What is the SI unit of intensity of sound?
(A) Decibel (B) Newton
(C) Heartz (D) Tesla
Ans. (A)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Light

Next Story

Force and Motion

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)