What is Koala bears , it mainly found in || Check Details

2 mins read

What is Koala bears, it mainly found in || Check Details

1. Where was Homeopathy born?
(a) America (b) Soviet Union
(c) India (d) Germany
(e) Great Britain
Ans: (d)


2. Shakti Sthal is a solar power park, which was recently inaugurated in which of the following state?
(a) Odisha (b) Assam
(c) Chhattisgarh (d) Karnataka
Ans: (d)


3. Where is the Research Design and Standards Organization located?
(a) Nagpur (b) Lucknow
(c) Ranchi (d) Bangalore
Ans: (b)


4. When was the Border Security Force of India formed?
(a) December 1, 1965
(b) August 15, 1965
(c) January 30, 1949
(d) April 28, 1922
Ans: (a)


5. CSIR is an autonomous body which was created for the overall expansion of R&D except:
(a) Agriculture
(b) Nuclear research
(c) Industrial technology
(d) None of these
Ans: (a)


6. Which of the following progress has not been made by India in the field of science?
(a) Winning the Nobel Prize in Physics
(b) Sending a man to the Moon
(c) Sending a man to space
(d) Sending a man to the top of Everest
Ans: (b)


7. How many millimeters are there in a kilometer?
(a) 1,000 (b) 1,00,000
(c) 10,00,000 (d) 1,00,00,000
Ans: (c)


8. The amount of approved change in the size of a share is called-
(a) Allowed
(b) Assistance
(c) (a) and (b) Both
(d) (a) and (b)
Ans: ( d)


9. Heavy Vehicles Factory is located at :
(a) Bangalore (b) Kolkata
(c) Hyderabad (d) Abadi
Ans: (d)


10. Which of the following developed country has no nuclear program?
(a) Sweden (b) Denmark
(c) Japan (d) Norway
Ans: (b)


11. Atomic Energy Research Center is located in
(a) Mumbai (b) Bangalore
(c) Hyderabad (d) New Delhi
Ans: (a)


12. Where is Vikram Sarabhai Space Center?
(a) Bangalore (b) Sri Harikota
(c) Coimbatore (d) Thiruvananthapuram
Ans: (d)


13. Koala bears are mainly found in—
(a) Canada (b) Japan
(c) Holland (d) Russia
(e) Australia
Ans: (e)


14. Who is called the father of missile?
(a) Abdul Kalam (b) Raj Ramanna
(c) P. Chidambaram (d) None of these
Ans: (a)


15. Where is the Indian Army Academy located?
(a) Dehradun (b) Hyderabad
(c) Khadakwasla (d) Mount Abu
Ans: (c)


16. Structural Engineering Research Center is located in ………………., Tamil Nadu.
(a) Chennai (b) Mettur
(c) Tutticorin (d) Tiruchirappalli
Ans: (a)


17. What was Albert Einstein?
(a) Physician (b) Biologist
(c) Psychologist (d) Physicist
Ans: (d)


18. The type of roof used in factories is called?
(a) North light roof
(b) Shed roof
(c) Either saw-tooth roof or North light roof
(d) Saw-tooth roof
Ans: (c)


19. Indian Military Academy is located at-
(a) Khadakwasla (b) New Delhi
(c) Dehradun (d) Ahmednagar
Ans: (c)


20. Who is known as the father of Indian space planning?
(a) Homi Jehangir Bhabha
(b) Prof. Vikram Sarabhai
(c) Satish Dhawan
(d) None of these
Ans: (b)


21. Indian Military Academy is located in
(a) Dehradun (b) Mount Abu
(c) Hyderabad (d) Udhampur
Ans: (a)


22. TV in India When did it start?
(a) 1956 (b) 1957
(c) 1958 (d) 1959
Ans: (d)


23. Bharat Earth Movers Limited is located in :
(a) Bangalore (b) Chennai
(c) Kolkata (d) Mumbai
Ans: (a)


24. Which one of the following is correctly arranged in descending order of its percentage share in the total power generation in India? Miscellaneous
(a) Fossil fuel, Hydro, Nuclear, Other
(b) Hydro, Fossil fuel, Nuclear, Other
(c) Nuclear, Hydro, Fossil fuel, Other
(d) Fossil fuel, Nuclear, Hydro, Other
Ans: (a)


25. STD in India When did STD service start?
(a) 1960 (b) 1958
(c) 1974 (d) 1952
Ans: (a)


26. Where is the Civil Aviation Training Center located?
(a) Kolkata (b) Delhi
(c) Chennai (d) Allahabad
Ans: (b)


27. Arrange the most energy-producing sources in descending order:
(a) fossil fuels, hydroelectric energy, nuclear energy etc.
(b) fossil fuels, nuclear energy, hydroelectric energy etc.
(c) nuclear energy, fossil fuel water Electric energy etc.
(d) Hydroelectric energy, fossil fuel, nuclear energy etc.
Ans: (c)


28.
Match  (a) Vikram Sarabhai Space Center
(b) Headquarters of ISRO
(c) Satellite Launch Center
(d) National Remote Sensing Agency
(a) Hyderabad (b) Bangalore
(c) Sri Harikota (d) Thiruvananthapuram code abcd
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 4 2
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)


29. Who is the father of modern space science in India?
(a) K. Madhavan Nair
(b) Sam Pitroda
(c) K. Kasturirangan
(d) M.S. Swaminathan
Ans: (c)


30. Test tube baby means:
(a) fertilization takes place in fallopian tube
(b) egg and sperm meet in the tube
(c) zygote formation
(d) none of these
Ans: (a)

DOWNLOAD PDF HERE

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Branches of Science, General Science short questions

Next Story

NAEP abbreviation || What is this meaning ..

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)