Work Energy & Power

4 mins read

1. Which of the following pair of a physical quantity
has same dimensions?
(A) Work and Energy (B) Force and Power
(C) Work and Power (D) Power and Motion
Ans. (A)

2. Energy stored in a spring in watch–
(A) Kinetic Energy (B) Potential Energy
(C) Heat Energy (D) Chemical Energy
Ans. (B)

3. A stone is dropped from the roof of a House
towards ground. When will be the K.E. of stone maximum?
(A) Just after it drops
(B) Just before reaching the ground
(C) Just after touching the ground
(D) After covering the half distance
Ans. (B)

4. Which of the following is the cleanest source of energy?
(A) Bio-fuel (B) Fossil fuel
(C) Nuclear power (D) Wind energy
Ans. (D)

5. Which one of the following is not a non-conventional source of energy?
(A) Solar Energy (B) Natural Gas
(C) Wind Energy (D) Tidal Power
Ans. (B)

6. Kinetic energy depends on
(A) The velocity or speed of the moving body
(B) The mass of the moving body
(C) The pressure of the moving body
(D) Both mass and velocity of the moving body
Ans. (D)

7. Which of the following sources has the largest
share in power generation in India?
(A) Atomic power (B) Thermal power
(C) Hydro power (D) Wind power
Ans. (B)

8. Which of the following is not a vector quantity?
(A) Work (B) Force
(C) Displacement (D) Velocity
Ans. (A)

9. ___________ is the mechanical transfer of energy
to a system or from a system by an external
force on it.
(A) Work (B) Power
(C) Intensity (D) Force
Ans. (A)

10. Rate of work done is _______.
(A) Energy (B) Power
(C) Momentum (D) Impulse
Ans. (B)

11. Which of the following is false with reference to a photo-voltaic cell?
(A) It is another name as solar cell
(B) It can be used as infra-red detectors
(C) It can store light energy in the form of electrical energy
(D) It converts electric energy into light energy
Ans. (D)

12. One Kilowatt hour is equal to–
(A) 3.6 Mega Joule (B) 3.8 Mega Joule
(C) 3.2 Mega Joule (D) 4.0 Mega Joule
Ans. (A)

13. In which of the following cases, Kinetic energy
is being used in performing work?
(A) Paddling the bicycle to cover a distance
(B) Driving a car to cover a distance
(C) Wind mill grinding wheat grain
(D) Rowing a boat in the lake
Ans. (C)

14. Which of the following pairs of physical
quantities have the same dimensions?
(A) Force and Power (B) Work and Power
(C) Work and Energy (D) Momentum and Power
Ans. (C)

15. The energy stored in a watch spring is
(A) Kinetic energy (B) Potential energy
(C) Heat energy (D) Chemical energy
Ans. (B)

16. Energy that is produced commercially from coal is called
(A) Light energy (B) Kinetic energy
(C) Thermal energy (D) Potential energy
Ans. (C)

17. In a photocell light energy is converted into
(A) Potential energy (B) Chemical energy
(C) Heat energy (D) Electrical energy
Ans. (D)

18. A kilowatt-hour is unit of
(A) Energy (B) Power
(C) Electric charge (D) Electric current
Ans. (B)

19. Solar energy is converted into chemical energy during
(A) Transpiration (B) Photosynthesis
(C) Diffusion (D) Osmosis
Ans. (B)

20. In a rechargeable cell what kind of energy is
stored within the cell?
(A) Electrical energy (B) Potential energy
(C) Chemical energy (D) Kinetic energy
Ans. (C)

21. The energy emitted by the Sun is due to
(A) Chemical reaction (B) Nuclear fission
(C) Nuclear fusion (D) All of the above
Ans. (C)

22. How much mechanical work must be done to
completely melt 1 gram of ice at 0°C?
(A) 4.2 J (B) 80 J
(C) 336 J (D) 2268 J
Ans. (C)

23. A bullet is fired from a rifle which recoils after
firing. The ratio of kinetic energy of the rifle
to that of the bullet is
(A) Zero (B) One
(C) Less than one (D) More than one
Ans. (C)

24. Direct conversion of solar energy with the use of
a photovoltaic cell results in the production of
(A) Optical energy (B) Electrical energy
(C) Thermal energy (D) Mechanical energy
Ans. (B)

25. A photo-electric cell converts
(A) Mechanical energy to Electric energy
(B) Heat energy to Mechanical energy
(C) Light energy to Chemical energy
(D) Light energy to Electrical energy
Ans. (D)

26. A stone is dropped from the roof of a house
towards the ground. The Kinetic Energy of the
stone will be maximum:
(A) Just after it is dropped
(B) When it is just on the half-way
(C) Just before it touches the ground
(D) When it touches the ground
Ans. (C)

27. A dynamo is used to convert
(A) Mechanical energy into Electrical energy
(B) Electrical energy into Mechanical energy
(C) Electrical energy into Magnetic energy
(D) Magnetic energy into Mechanical energy
Ans. (A)

28. When a body falls from an aeroplane, there is increase in its
(A) Kinetic energy (B) Mass
(C) Acceleration (D) Potential energy
Ans. (A)

29. In a water lifting electric pump, we convert
(A) Electrical energy into Potential energy
(B) Kinetic energy into Electrical energy
(C) Kinetic energy into Potential energy
(D) Electrical energy into Kinetic energy
Ans. (D)

30. The device used to convert solar energy into electricity is
(A) Photovoltaic cell (B) Daniell cell
(C) Electrochemical cell (D) Galvanic cell
Ans. (A)

31. A moving neutron collides with a stationary aparticle. The fraction of the kinetic energy lost
by the neutron is
(A)1/4 (B)1/16
(C) 9/25 (D)16/25
Ans. (D)

32. Which of the following have the same unit?
(A) Work and Power
(B) Torque and Moment of Inertia
(C) Work and Torque
(D) Torque and Angular momentum
Ans. (C)

33. Which of the follwing is the second largest source of global energy?
(A) Fossil fuel (B) Nuclear Energy
(C) Renewable Energy (D) None of these
Ans. (C)

34. The inexhaustible source of energy of stars is due to _____.
(A) Conversion of hydrogen to helium
(B) Conversion of helium to hydrogen
(C) Decay of radioactive elements
(D) Excess of oxygen
Ans. (A)

35. Which of the following reaction is the main
cause of energy radiated from Sun?
(A) Nuclear fission (B) Nuclear fusion
(C) Chemical reaction (D) Diffusion reaction
Ans. (B)

36. Energy in the foods can be measured in which units?
(A) Kelvin (B) Joule
(C) Calorie (D) Celsius
Ans. (C)

37. A flying jet possesses ______.
(A) Potential energy (B) Kinetic energy
(C) Wind energy
(D) Both kinetic and potential energy
Ans. (D)

38. When the speed of a moving object is halved, its ______.
(A) Kinetic energy becomes 1/4 of the original
(B) Kinetic energy becomes 4 times the original
(C) No change in the kinetic energy
(D) Acceleration is doubled
Ans. (A)

39. By the use of photovoltaic cell while converting
solar energy which of the following is produced?
(A) Light energy (B) Electric energy
(C) Chemical energy (D) Heat energy
Ans. (B)

40. When a ball is thrown vertically upwards,
which of the following quantities remains
constant during its motion?
(A) Energy (B) Displacement
(C) Velocity (D) Acceleration
Ans. (A)

41. What is the SI unit of heat energy?
(A) Joule (B) Newton
(C) Calorie (D) Kelvin
Ans. (A)

42. What is the unit of calorific value?
(A) kN/kg (B) kJ/kg
(C) kW/sec (D) kCal/sec
Ans. (B)

43. Energy in the form of heat is wasted when a
machine is operated. This heat is generated due to ___________.
(A) Burning (B) Friction
(C) Combustion (D) Lubrication
Ans. (B)

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Gravitation

Next Story

Electro Magnetism

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)