Zoology questions discuss || General Science gk Questions

2 mins read

1. What is a Star-fish?
(a) a type of fish that lives in the ocean
(b) a type of fish that lives in pure water
(c) marine mammals called echinoderms
(d) none of these
Ans: (c)


2. Which is the fish without scales?
(a) Carp (b) Catfish
(c) Dogfish (d) Mullet
Ans: (b)


3. During the life span of a cell, d.n. a. How many times can the nucleus divide?
(a) Only once
(b) Twice
(c) Many times
(d) It depends on the species and environment
Ans: (d)


4. What are chromosomes made of?
(a) DNA
(b) RNA
(c) RNA + Protein
(d) DNA + Protein
Ans: (d)


5. Transfer of genetic information from one generation to another is accomplished by:
(a) RNA (b) Codon
(c) Transfer (d) DNA
Ans: (d)


6. Fish can survive in a lake of frozen water because:
(a) fish are warm blooded
(b) fish remain dormant in snowy weather
(c) the water at the bottom of the lake does not freeze
(d) ice Carries heat to fish
Ans: (c)


7. Refrigeration of a substance containing microbes is a process, whose function is to
(a) kill bacteria
(b) slow down the growth rate of
bacteria (c) inactivate bacteria
(d) contract the protoplasm of bacteria
Ans: (d)


8. Who among the following proposed the basic postulate that all organisms are made up of cells?
(A) Lewis Pasteur (B) M. J. Sheldon
(C) Robert Hook (D) T Swan
(a) B (b) A and B
(c) B and C (d) B and D
(e) None
Ans: (d)


9. Fish respire with the help of-
(a) Lungs (b) Skin
(c) Gill (d) Fins
Ans: (c)


10. Which of the following is the largest living mammal?
(a) Giraffe (b) White Elephant
(c) Rhinoceros (d) Blue Whale
Ans: (d)


11. Organism cell is different from plant cell because it has
(A) no cell wall
(B) no chloroplast
(C) centrosome
(D) hemoglobin
(a) A and B (b) A and C
(c) ) A, B and C (d) A, B and D
(e) None
Ans: (c)


12. Which organism maintains the fertility of the soil?
(a) Rat (b) Earthworm
(c) Fungi (d) Bacteria
Ans: (b)


13. How many legs does an ant have?
(a) 6 (b) 4
(c) 8 (d) 2
Ans: (c)


14. Which of the following is a cold blooded animal-
(a) Lizard (b) Frog
(c) Fish (d) None of these
Ans: (a)


15. The main function of RNA is-
(a) aiding in digestion
(b) helping in protein synthesis
(c) both
(d) none of these
Ans: (b)


16. The main function of Golgi body is
(a) bronchus
(b) initiating cell division
(c) producing digestive juices
(d) secretion
Ans: (d)


17. Insect is related to :
(a) Purushavarchi (b) Coelantra
(c) Annelida (d) Anthropodus
Ans: (d)


18. Largest bird-
(a) Hemming yard (b) Ostrich
(c) Blue whale (d) Giraffe
Ans: (b)


19. Nerve fibers are enclosed by the inhibiting tube of?
(a) Myosin (b) Actin
(c) Myelin (d) Fibrin
Ans: (c)


20. Which of the following is the nesting site of Olive Ridley tortoise?
(a) Mahabalipuram (b) Kovalam
(c) Andaman (d) Gahirmath
Ans: (d)


21. Which of the following animals has the longest life span? Science
(a) Turtle (b) Elephant
(c) Whale (d) Unicorn
Ans: (a)


22. Who gave the term ‘gene’ to the factors controlling heredity?
(a) Gregory Mendel (b) Hugo de Vries
(c) T. H. Morgan (d) W. Johansson
Ans: (d)


23. Which of the following is not a parasite?
(a) eagle (b) mosquito
(c) house fly (d) none of these
Ans: (c)


24. Which of the following is not a bacterium?
(a) Cocci (b) Bibrio
(c) Porphyra (d) Spirilla
Ans: (c)


25. Which bacteria are used to make curd from milk?
(a) Lacktovasils bacteria
(b) Aesito Bactor Jiwanu
(c) Sterptokoks
(d) Clostrediam
Ans: (a)


DOWNLOAD PDF HERE 

Sciencegk.in is the best science GK on the internet. here you will get 20000 Science Multiple choice questions with answers which help to your all Competitive Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Measurement/Unit General Science Short Questions pdf

Next Story

Physiology & Hygiene general science gk questions pdf download

Latest from Blog

Metallurgy

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by (A) Oxygen and Iron (B)

Periodic table

1. Who proposed the Modern Periodic Table? (A) Faraday (B) Mendeleev (C) Newton (D) Bohr Ans.

Chemical Bonding

1. Formation of cation occurs by– (A) Gain of electron (B) Loss of electron (C) Gain

Acid, Base & Salt

1. Which of the following is the strongest acid? (A) CF3COOH (B) CBr3COOH (C) CH3COOH (D)